Nieuwsbrief juli 2018
Beste ,
 
Krapte op de arbeidsmarkt,
kans of bedreiging?
 
Om maar meteen met de deur in huis te vallen,
- het is (denken wij) vooral een kans -
 
11 April hebben wij bij de dag voor veterinair praktijkmanagers een workshop gegeven rondom dit thema. Graag delen wij een aantal opvallende punten uit een diversiteit aan onderzoeken.
  • Werkgevers in de zorg zullen tot 2022 nauwelijks geschikte arbeidskrachten kunnen vinden. 
(luister eens deze Podcast over zelfrijdende auto's en de grootste bedreiging in de ontwikkeling daarin, of de operatiekamers die moeten sluiten)
  • In 2020 zal het normaal zijn dat mensen van 50 jaar en ouder zich blijven ontwikkelen en dat er in hen wordt geïnvesteerd.
  • De werknemer is steeds meer een ondernemer die (ook) eigen doelen nastreeft. Deze werknemer kiest steeds vaker voor (deels) ZZP'er-schap.
  • Millenials (oudste nu rond 38 jaar) geven aan dat ‘zingeving’ en ‘een positieve bijdrage leveren’  hun belangrijkste drijfveren zijn, gevolgd door ‘goed samenwerken’ en dan pas ‘geld verdienen’.
En er is nog veel meer waar je allemaal wat mee zou kunnen binnen je praktijk. Maar wat dan? Hoe kun je je voorbereiden? Je mensen zijn tenslotte je praktijk.
 
Natuurlijk zijn er vele manieren om met de krapte op de arbeidsmarkt om te gaan, maar de allerbelangrijkste is toch wel het advies van mijn moeder:
 
- op elk potje past een dekseltje -
 
Met andere woorden, zoek uw unieke kenmerk(en) van uw praktijk, neem daarin alles mee wat u kunt bedenken. Bouw hieromheen een beeld naar buiten (en leef dit van binnen). Dan pas herkent het dekseltje welk potje het moet hebben, en komt het uw kant op. 
 
Een maand na de workshop kregen we het volgende mailtje uit het noorden van het land:

Vorige maand heb ik een vacature geplaatst op de KNMvD-site, met in mijn achterhoofd het verhaal van Tijn over krapte op de arbeidsmarkt en zijn “oplossingen” daarvoor. Het betreft een functie voor 10-14 uur GZD dierenarts. Het heeft gewerkt, want binnen 10 dagen had ik 10 sollicitanten.
 
Nou dat zijn de mailtjes waar wij natuurlijk blij van worden. Kan dit ook bij u op de praktijk? JAZEKER!
 
Natuurlijk willen wij u daar graag bij ondersteunen. Organiseer eens, met bijvoorbeeld buurtpraktijken, een avond rondom dit thema. Wij komen graag.
 
Groet,
Tijn en Kees
 
Wat als je je praktijk zo zou leiden...?
 
in een podcast met Claire Boonstra als gast kwam onlangs het doel van onderwijs ter sprake. Wat een interessante vraag! (vooral als je stelselmatig op het antwoord blijft vragen 'waarom dan?') Wat zou er gebeuren als de uitkomst, onderstaande punten, je doelen zijn voor je praktijk?
  • Kunnen zijn en mogen worden wie je bent. Ieders uniek potentieel ontketenen.
  • Samen het leven leren en samen leren leven.
  • Eigenaarschap nemen over je eigen leven en van de samenleving.
Hiernaar handelen in de alledaagse praktijk, dat houdt nogal wat in. Wij dagen jullie uit om het een dag te proberen.
 
Wij zijn nieuwsgierig naar jullie reacties.
 
Agenda
 
De nieuwe trainingen 2018 staan alweer op de agenda.
Leuk om te zien dat al best wat mensen zich hebben aangemeld of interesse hebben om mee te doen aan een van onderstaande trainingen. Persoonlijke ontwikkeling is echt een aandachtspunt geworden. Hieronder het overzicht,
 
 
Privacy verklaring
 
Het kan u niet zijn ontgaan dat de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is ingegaan. Natuurlijk hebben wij net als u daarmee te maken.
Geinteresseerd? Bekijk onze privacyverklaring.
 
Facebook
Er is ook een Spaarne Veterinair Facebook-pagina. Meld je aan om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.
 
 
testament van een meubelverkoper
Ingvar Kamprad was een luciferverkoper en groeide uit tot een zeer succesvol en bescheiden ondernemer. In 1976 schreef hij al zijn bedrijfstestament. leerzaam om eens te lezen.
 
Aanbeveling
Zelf nog niet gelezen maar naar gehoord razend interessant voor organisaties die willen veranderen.
 
Theory U
 
Deel met anderen
Spaarne Veterinair
Anna van Burenlaan 60, 2012 SM Haarlem | Tel. Tijn 06-53123185 of Kees 06-55541852