Nieuwsbrief 6
9 februari 2017

Dit is de digitale nieuwsbrief van het HWC, bestemd voor alle ouders/verzorgers, collega's, oud-collega's, leerlingen en overige relaties. 

Inhoudsopgave

 

Van de rector

 
- Even bijpraten
- Personalia 
- Open huizen
 
Ouderzaken
- Ouderavond
- Oudercommissie
- Oudercontactgroepen
 
Onderwijs
- Profielwerkstukwedstrijd v6
- Centrale rekentoets
- Global Perspectives v5
- laptop in de klas
- Filosofie Olympiade
 
Leerlingbegeleiding
- Decanaat
 
Belangrijke data
 
Excursies en Activiteiten
- Kerstvieringen
- Dick Swaab
- Rabo Stimuleringsprijs
- Women's March
- Oproep gastgezinnen Japanse leerlingen
- Rondje cultuur
 
Reizen
- Uitwisseling
 
van de rector
Even bijpraten
Hierbij ontvangt u weer een nieuwsbrief boordevol activiteiten: vanuit een van de oudercontactgroepen kwam onlangs de vraag of er aan de nieuwsbrief een inhoudsopgave toegevoegd kon worden, omdat er vaak zo heel veel informatie in staat; in deze nieuwsbrief voldoen we aan dit verzoek.
 
We zijn het nieuwe jaar gestart met een studiedag voor het personeel: het was goed om samen bezig te zijn rond allerlei thema’s die in school spelen, zoals Passend Onderwijs. Aan de uitnodiging voor de  nieuwjaarsreceptie op diezelfde dag gaven vier ouders gehoor; hoewel we een geanimeerd gesprek hebben gevoerd, trekken we toch de conclusie dat dit initiatief niet voor herhaling vatbaar is.
 
Deze periode in het jaar is altijd een bijzonder drukke op school: niet alleen draaien het onderwijs en de begeleiding op volle toeren, maar ook is het de periode waarin we op Open Huizen en in voorlichtingsbijeenkomsten weer ons beste beentje voorzetten om toekomstige leerlingen en ouders te interesseren voor onze school. En dan heb ik het nog niet eens over alle activiteiten die ook in deze weken plaatsvinden: uitwisseling, wedstrijden, voorbereiding skireis, voorstellingen. Van een aantal hiervan vindt u in deze nieuwsbrief ook een verslagje en/of foto’s. En we kijken ook al weer vooruit: het 100-dagenfeest voor de eindexamenleerlingen op 3 maart, de adviesvergaderingen voor de tweede klassen, direct na de voorjaarsvakantie. We kunnen constateren dat het in een school eigenlijk nooit rustig is en dat is maar goed ook.
 
Personalia
Het gezin van onze collega mw. Van Sabben, docente muziek en ckv en activiteitencoördinator van het tweetalig vmbo-t, werd in de kerstvakantie verblijd met een gezonde dochter.
 
In deze periode nemen we afscheid van een aantal collega’s: mw. Jungst kan, na een dienstverband van zo’n 25 jaar als mediathecaresse, genieten van een welverdiend pensioen. We namen op feestelijke wijze afscheid van haar en zij liet de school een prachtig fotoboek na met beelden van 25 jaar mediatheek, waarin de transformatie van bibliotheek naar mediatheek treffend in beeld is gebracht.  De heer Westland, docent economie en management & organisatie heeft, na een dienstverband van 32 jaar aan het HWC, te kennen gegeven met zijn werkzaamheden in het onderwijs te willen stoppen.  We willen hem zeer hartelijk danken voor de getoonde inzet tijdens zijn werkzame periode bij ons op school. Veel, heel veel leerlingen hebben zijn inzet als docent en mentor zeer gewaardeerd.
 
De heer Dackus, docent wiskunde, gaat tot slot de overstap maken naar het zuiden van het land. Op het HWC heeft hij veel tijd en energie gestoken in de verdere ontwikkeling van Wiskunde zonder Boek, juist ook voor de havo. Daarnaast was hij een geliefde mentor. Hoewel zijn vertrek ons zeer spijt, wensen we hem ook het allerbeste toe in zijn nieuwe werkkring.
 
Gelukkig hebben we voor de opengevallen plekken vervanging gevonden: een aantal klassen is overgenomen door sectiegenoten; als nieuwe collega’s verwelkomen we de hr. Houtzagers (m&o), de hr. Spoelstra (wiskunde) en de hr. Berhane (wiskunde).
 
Ook verwelkomen we de hr. Croesse (aardrijkskunde) en mw. Hofstra  (geschiedenis) die tijdelijk collega’s die met ziekte te kampen hebben, komen vervangen.
 
Hartelijke groet,
B. Kozijn
 
Open huizen
Zoals elk jaar omstreeks deze tijd zitten we weer midden in de Open Huizen, lesjesmiddagen en voorlichtingsavonden. Afgelopen zaterdag vond het 1e Open Huis plaats en we kijken er met voldoening en gepaste trots op terug: er waren zo’n 2000 gasten over de vloer en de reacties die we kregen waren hartverwarmend: die betroffen de sfeer, de goede organisatie, de ontvangst in de lokalen en niet in de laatste plaats de actieve inzet van zo heel veel leerlingen. Het is fijn dat zoveel leerlingen op hun vrije zaterdag naar school willen komen om iets te vertellen over een vak, mensen rond te leiden, te helpen met de catering etc. Ook Het Leerlingenparlement, de GSA en de schoolkrantredactie waren aanwezig; zij hadden een loungelokaal ingericht waar ouders en kinderen even konden bijkomen van alle indrukken, vragen konden stellen en zelfs op de foto konden gaan. Leerlingen blijken toch elk jaar weer de beste ambassadeurs van de school. We zijn blij met hun actieve en positieve inbreng!
 
Vanavond is het 2e Open Huis; ook dan weer staan ruim 100 leerlingen klaar om ‘hun school’ zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Vanwege al deze inspanningen heeft de hele school morgen het 1e uur vrij.
 
Ook de lesjesmiddag gisteren was druk bezocht. Volgende week maandag 13 februari is er nog de voorlichtingsavond voor het tweetalig vwo en het gymnasium, dinsdagavond 14 februari de voorlichting over het tweetalig vmbo-t en woensdagmiddag de laatste activiteit in de rij: een algemene lesjesmiddag en parallel daaraan een lesjesmiddag specifiek voor het gymnasium.
 
We hopen dat al deze activiteiten een goed en volledig beeld geven van het HWC en dat in de aanmeldingsweek van 6-10 maart weer veel nieuwe leerlingen en ouders de weg naar het HWC zullen vinden.
 
Mw. A. Velthuijsen
ouderzaken
Herhaalde uitnodiging  ouderavond 4 april 2017
Social Media & Alcohol
 
 “De beste ouderavond die ik op school heb meegemaakt.” Moeder van Dagmar, Levi en Amos
 
Geachte ouders/verzorgers,
Tot nu toe hebben zo’n 60 ouders zich aangemeld voor de ouderavond van 4 april. Daar kunnen er nog een heleboel bij. Van harte aanbevolen!!
 
Thema
 Kan dat? Mag ik dat toelaten? Ben ik te streng? Te ouderwets?
Met dit soort vragen worden we regelmatig geconfronteerd wanneer onze zoon of dochter het ons weer eens moeilijk maakt.
Tijdens de thema-avond van  april aanstaande willen we het stellen van grenzen bespreken, specifiek voor het gebruik van social media en alcohol. Naarmate uw puber ouder wordt zal hij of zij meer vrijheid willen en nemen. Je krijgt als ouder steeds minder zicht op wat je kind doet op de smartphone. En het is slikken als je hoort dat je kind een biertje drinkt voor aanvang van het schoolfeest.
Hoe ga je als ouder hiermee om? Hoe ga je het gesprek aan met je kind? Durf je grenzen te (blijven) stellen en hoe dan? En wat zijn dat eigenlijk, die 'gevaren' van social media of alcohol?
 
Theater over ouders & pubers
De theateravond wordt verzorgd door de GGD Amsterdam en DNL-theatercollectief. U ziet herkenbare situaties, misverstanden en conflicten tussen ouders en pubers. Aan de hand van de scènes kunt u meedenken over de verschillende manieren om met uw kind te praten over social media gebruik en alcohol. Alle ouders kunnen suggesties geven die door de acteurs direct worden toegepast. Kortom, dit wordt een avond met veel vaart en humor waarin u zelf kunt meedenken, meepraten en meelachen!
 
Wanneer?      4 april 2017
Waar?            In de aula van het Hermann Wesselink College
Hoe laat?       19.45 uur (koffie vanaf  19.30 uur)
Einde?            ca. 21.30 uur
 
U kunt zich aanmelden via een formulier op onze website aanmelden ouderavond  
Als u speciale vragen hebt over dit onderwerp, kunt u die indienen bij Hanneke Sick, voorzitter van de oudercommissie:  wohacama@planet.nl
 
Nieuws uit de Oudercommissie van 23 januari 2017
De Oudercommissie liet zich informeren over het werken met een device voor alle VMBO-T, HAVO/VWO en VWO brugklassen dit schooljaar. School heeft het traject geëvalueerd en besloten de proef verder uit te breiden naar de HAVO-klassen. Als device is gekozen voor een laptop. School draagt 120,- euro bij in de aanschafkosten. Nieuwe brugklassers worden hierover begin februari tijdens de open dagen geïnformeerd d.m.v. een brief in het informatiepakket.
 
De Oudercommissie organiseert dinsdag 4 april a.s. een thema-avond voor ouders. Het thema is ‘Verslaving’ en dan meer specifiek verslaving aan social media (telefoon) en alcohol. De avond wordt begeleid door de GGD samen met DNL-theatercollectief. Heeft u vragen over dit onderwerp? Stel ze alvast bij uw aanmelding! Dat helpt ons en via de link aanmelden ouderavond kunt u zich nu al opgeven.
 
De open dagen voor nieuwe brugklassers van 4 en 9 februari werden voorbereid. De Oudercommissie ondersteunt school op deze dagen bij het afnemen van enquêtes en het geven van informatie. Dit jaar heeft de Oudercommissie ook een eigen stand.
 
De Oudercommissie liet zich informeren over de besteding van de ouderbijdrage door school en heeft hierover aanvullende vragen gesteld en een onderbouwing gevraagd.
 
De volgende vergadering is op 27 maart 2017.
Dan praten we in ieder geval verder over de besteding van de ouderbijdrage en zal de rector, de heer Kozijn, ons informeren over de nieuwbouwplannen.
 
Heeft u vragen of suggesties? Laat het ons weten via onze voorzitter, Hanneke Sick, wohacama@planet.nl
 
Oudercontactgroepen
  
De tweede bijeenkomst van de oudercontactgroepen is geweest en net als na de eerste keer willen we u de belangrijkste uitkomsten hiervan niet onthouden.
De bijeenkomst van de oudergroep van het onderbouwteam havo en vwo stond in het teken van ict. Ouders zijn positief over de ontwikkeling die de school op dit gebied in gang zet. Ook het gebruik van de studiewijzers in Magister kwam aan bod: zowel leerlingen als docenten moeten daar nog beter mee gaan werken. Verder vroegen ouders aandacht voor sociale activiteiten, bv rond de kerstvieringen, waar ook ouders bij betrokken worden en voor de communicatie: leerlingen blijken niet alle informatie die ze op school krijgen, te delen met hun ouders.
De volgende keer staan 2 thema’s centraal: de nieuwbouw en de verschillen in niveau binnen sommige klassen.
Bij de oudercontactgroep van het onderbouwteam  Tvwo stond Magister op de agenda. Ouders logden in via de Magister account van hun kinderen en bekeken waar de verschillende studiewijzers, het toetsrooster en andere nuttige informatie te vinden zijn. Voor de volgende keer staan Studievaardigheden op het programma.
In het vmbo-t-team stond de aansluiting basisschool-HWC-vervolgopleiding centraal. Er zijn grote verschillen te zien in de wijze waarop de verschillende basisscholen hun leerlingen voorbereiden op de overstap naar het voortgezet onderwijs. Ouders ervoeren de start op het HWC over het algemeen als warm en betrokken; de mentor is daarbij een centrale persoon; ook bij de voorbereiding op het vervolgonderwijs trouwens, naast de decaan. Ouders gaven aan dat je daar niet vroeg genoeg mee kunt beginnen; de vmbo-opleiding is maar zo voorbij.
Het hoofdthema op de bijeenkomst van 19 april is: Vmbo-t met de ‘t’ van talent. De thema’s die verder nog leven bij ouders om in de toekomst te bespreken zijn:
·         Pesten, buitensluiten,
·         Dwang werkt niet, motivatie! Hoe? Tips s.v.p.
·         Digitalisering, social media, online leren, omgaan met mail etc.
·         Het gebouw (uitstraling binnen/ buiten)
·         Welbevinden van de kinderen à hoe gaat het nou echt met je?
Hoe maak je dat bespreekbaar?
Deze onderwerpen komen  in de laatste OCG verder aan bod.
 
De opkomst  van de ouders van de havo bovenbouw viel wat tegen. Toch was het een goed gesprek met de ouders die er wel waren.  Ouders ervaren de driehoeksgesprekken als positief. Ze geven aan dat het toch wel uitmaakt of het goed gaat met een kind op school of niet. Als het niet goed gaat, kan er de behoefte zijn om ook contact te hebben met een vakdocent.
Verder geven ouders aan dat het samenwerken op school bij groepsopdrachten soms vragen oproept over de begeleiding. Ouders zien thuis goed wat een slechte samenwerking kan betekenen voor hun kind.  Ouders zouden ook wel op de ELO van Magister willen kunnen om te zien wat daar aan informatie staat.
Op de agenda van de vwo bovenbouw stonden de stage van vwo 4 en de reizen in vwo 5 en 6 centraal. Ouders spraken hun grote waardering uit voor het feit dat wij op school een arbeidsoriënterende stage aanbieden. Er waren vragen van organisatorische aard zoals: wat geven leerlingen op als reden om de VS binnen te komen bij aankomst? En hoe zit het met verzekeringen? Er was ook een suggestie om internationale bedrijven de school in te halen: kunnen we een soort bedrijvendag op school organiseren veel eerder in het schooljaar, zodat leerlingen bedrijven kunnen leren kennen en mogelijk daar stage kunnen lopen?
Ook over de reizen was veel tevredenheid. We spraken onder andere over de inschrijving van leerlingen voor de reizen: voor leerlingen is de inschrijving uitermate spannend omdat ze graag bij vrienden en vriendinnen in de groep willen. Er wordt dus veelal sociaal gekozen. Leerlingen vinden het heel erg als hun eerste keuze vervolgens afvalt. Onze ervaring is echter dat uiteindelijk iedereen enthousiast thuiskomt. Een tip uit de OCG was om de prioritering af te schaffen: niet langer een eerste, tweede en derde keuze, maar een leerling geeft drie reizen op die hij/zij interessant zou vinden, en één van die drie wordt het. Een interessante gedachte die we zeker gaan bespreken.
De ouders vroegen zich af of wij extra aandacht besteden aan meisjes in bètaberoepen. Dat doen wij op dit moment eigenlijk weinig, omdat de prestaties van meisjes ook in de bètavakken sterk zijn verbeterd. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er nog steeds weinig meisjes doorstromen naar technische studies. Als school houden we ons op dit moment echter eerder bezig met de vraag hoe we de jongens beter kunnen begeleiden omdat zij vaker dreigen uit te vallen, dan met keuzeprocessen van meiden. Ook dat was een interessante constatering.
 
Uiteraard gaan we aan het eind van het schooljaar de oudercontactgroepen evalueren: voldoen ze aan de verwachtingen, zowel van ouders als van school, dragen ze bij aan de verbetering van de school, de communicatie, het onderwijs. Het lijkt erop dat er in elke OCG in elk geval meer dan voldoende gespreksstof is. We zien uit naar de derde bijeenkomst, op 19 april.
mw. A.M. Velthuijsen
 
onderwijs
Profielwerkstukwedstrijd v6 2017
En de winnaars zijn…?
Op maandagmiddag 16 januari vond de jaarlijkse profielwerkstuk-wedstrijd van v6 plaats. Er waren dit jaar zes werkstukken genomineerd voor in totaal twee prijzen. Voor zowel de Tjark de Boerprijs als de Gerard Mollprijs waren dit jaar drie werkstukken genomineerd, voor de Henk Heurterprijs helaas geen.
Als eerste streden de drie alfa/gamma-werkstukken om de Gerard Mollprijs. Alle drie de werkstukken kwamen dit jaar uit de werkgroep “Beeldvorming”, geleid door de heren Riedstra, Thijs en van der Meer.
Max Roos was de eerste kandidaat. Na een humoristische inleiding over het al dan niet “stinken” van het geld dat in het Romeinse rijk als urine-belasting werd geïnd, stelde hij zijn werkstuk met als titel Pecunia non olet. Het economisch-monetair beleid in het Romeinse rijk op een overtuigende wijze voor. De combinatie van een gymnasium-onderwerp (het Romeinse rijk) met de economische inhoud die past bij het EM-profiel was sterk en voor onze school ook nieuw. De toon was gezet, de wedstrijd was een echte wedstrijd, het niveau was hoog!
Want ook de tweede kandidaat, Juul de Nijs, had een ijzersterk verhaal. In haar profielwerkstuk met als titel The Scratches we accumulate heeft Juul zes overlevenden uit WO II geïnterviewd en bevraagd naar hun jeugd in WO II. Dat leidde tot ontroerende anekdotes van mensen die soms heel lang niet over hun verleden hebben gesproken. Juul begon met het gedicht “Vrede” van Leo Vroman en belichtte na een korte presentatie van alle zes de geïnterviewde personen en een exemplarisch portret van een van hen voornamelijk haar persoonlijke ervaringen bij het schrijven van dit profielwerkstuk.
Als laatste strijder om de Gerard Mollprijs presenteerde Mats van Uum zijn werkstuk met de titel Internationaal Afghanistan – de rol van de internationale gemeenschap in Afghanistan. Mats liet aan de hand van een voorbeeld zien, hoe verwoestende oorlogen zoals die in Afghanistan het leven van individuen beïnvloeden. In zijn heldere en op voortreffelijke wijze gepresenteerde betoog belichtte hij de weerbarstigheid van de internationale politiek in het Midden-Oosten, die lang niet altijd gebaat is bij internationaal ingrijpen.
Drie presentaties waren geweest en de spanning steeg! Hoe moeilijk zou het voor de jury zijn om een keuze te maken?!
De tweede helft van de wedstrijd bestond uit drie tweetallen die hun bèta-werk presenteerden en daarmee de Tjark de Boerprijs probeerden te bemachtigen.
Serafine Beugelink en Anthony Lee uit de natuurkunde-groep van dhr. Hidden beten het spits af met een wervelende presentatie van hun werkstuk over Misvattingen in de wetenschap. Tal van onderwerpen die door nieuwere wetenschappelijke inzichten zijn achterhaald, blijken vaak hardnekkig in het (on)bewustzijn te zitten, zo stelden Serafine en Anthony. De enige remedie hiertegen is om kritisch te (blijven) denken, altijd te onderzoeken en altijd vraagtekens te zetten. Effectief onderwijs met gebruik van interactieve lesmethodes helpt daarbij.
Hidde Koerts en Siebe Lekanne Deprez presenteerden hun waarschijnlijk niet alleen voor niet-bèta’s ingewikkelde profielwerkstuk over Efficient Algoritms for Calculating Routes to Intersect Space Debris op een inzichtelijke manier, te beginnen met de metafoor van de pizza-koerier, die zijn pizza’s door alle kanten op bewegend verkeer in zelf ook weer alle kanten op bewegende huizen bezorgd moet zien te krijgen. Hoe ingewikkeld de materie is, bleek wel uit het feit dat de computers tijdens de presentatie nog aan het berekenen waren, welke modellen het meest geschikt zijn om killersatellieten aan te sturen om de steeds groter wordende hoeveelheden ruimtepuin op te ruimen. Een knap staaltje werk!
De laatste presentatie werd gegeven door Nienke Burgers en Evianne Rovers. Met hun scheikundig onderzoek getiteld Water Desalination System hebben zij geprobeerd methoden te vinden om de wereldwijde schaarste aan drinkwater te helpen oplossen. Een filmpje van hun ontwerp van de ideale water-ontziltingsinstallatie completeerde dit maatschappelijk relevante onderzoek.
Tijdens de korte pauze had de driekoppige jury (bestaande uit plaatsvervangend voorzitter dhr. Tennekes, mw. van den Bogaard en dhr. Bakker; de voorzitter van de jury, onze rector dhr. Kozijn, moest helaas verstek laten gaan) de moeilijke taak om te beslissen, aan wie de twee prijzen van dit jaar zouden worden uitgekeerd. Uiteindelijk werden Max Roos als winnaar van de Gerard Mollprijs en Serafine Beugelink en Anthony Lee als winnaars van de Tjark de Boerprijs naar voren gehaald!
 
 
Aan het eind van de middag kregen alle deelnemers aan de wedstrijd bloemen.
Met dank aan de fotograaf dhr. Rovers; aan dhr. van de Pavert voor hulp bij het oefenen in de aula en zijn aanwezigheid tijdens de presentaties; aan dhr. Waterman en dhr. Kaandorp voor de lekkere drankjes in de pauze!
 
mw. A. Kunne, docente Duits en coördinator profielwerkstukken vwo
 
Informatie over de eerstvolgende afname van de centrale rekentoets
In maart, in de weken zes en zeven, leggen alle leerlingen van de voorexamenklassen, vmbo-t3, havo 4 en vwo 5, voor het eerst de officiële landelijke Rekentoets VO af. Een spannend moment voor de leerlingen en voor ons, want het is het eerste onderdeel van hun examen. De regelgeving is voor de drie afdelingen verschillend.
 
Vmbo-t
Leerlingen van het vmbo-t doen de rekentoets op niveau 2F op donderdag 9 maart. De toets duurt 90 minuten (voor leerlingen met dyslexie: 110 minuten).
 
De derde klassen hebben allemaal een diagnostische rekentoets gedaan. Op basis van de resultaten van deze toets zijn enkele leerlingen uitgenodigd om de rekentoets op 2ER-niveau te doen: dit is een rekentoets die aangepast is aan leerlingen met veel moeite voor rekenen.  Deze toets duurt 120 minuten. Ouders moeten toestemming geven aan de school dat hun kind de rekentoets op dit ER-niveau aflegt. Betreffende ouders ontvangen een mail van de school hierover. Het ER-niveau wordt vermeld op het diploma. Deelname aan de rekentoets op ER-niveau heeft thans geen consequenties voor vervolgopleidingen op het mbo.
 
Alle leerlingen zijn verplicht om de centrale rekentoets af te leggen. Op dit moment is het nog onduidelijk of het resultaat van de rekentoets onderdeel wordt van de zak-slaagregeling van deze leerlingen. Dit zal afhangen van het landelijke resultaat van de rekentoets 2F. Het ministerie besluit hier naar verwachting over in mei 2017. Het spijt ons dat we niet meer zekerheid kunnen geven.
 
Havo
Leerlingen van de havo doen de rekentoets op niveau 3F op maandag 13 maart. De toets duurt 120 minuten. (voor leerlingen met dyslexie: 150 minuten) Leerlingen in havo 4 hebben diagnostische rekentoetsen gedaan en enkele leerlingen komen op basis van hun resultaten in aanmerking voor het afleggen van de rekentoets op 3ER-niveau. Dit is een rekentoets die aangepast is voor leerlingen die veel moeite hebben met rekenen en deze duurt 150 minuten. Ouders moeten toestemming geven aan de school dat hun kind de rekentoets op dit ER-niveau aflegt. Betreffende ouders krijgen een mail van school hierover. Het ER-niveau wordt vermeld op het diploma.
 
Leerlingen zijn verplicht om de centrale rekentoets te doen. Op dit moment is het nog onduidelijk of het resultaat van de rekentoets onderdeel wordt van de zak-slaagregeling van de havo. Dit zal afhangen van het landelijke resultaat van de rekentoets 3F. Het ministerie besluit hier naar verwachting over in mei 2017. Het spijt ons dat we niet meer zekerheid kunnen geven.
 
Vwo
Leerlingen van het vwo doen de rekentoets op niveau 3F op dinsdag 14 maart. De toets duurt 120 minuten en voor leerlingen met dyslexie, 150 minuten. Met een aantal leerlingen voeren we gesprekken over het afleggen van de rekentoets op ER-niveau. Dit is een rekentoets die aangepast is voor leerlingen die veel moeite hebben met rekenen. Ouders moeten toestemming geven aan de school dat hun kind de rekentoets op dit ER-niveau aflegt. Betreffende ouders krijgen een mail van school hierover. Het ER-niveau wordt vermeld op het diploma.
 
De rekentoets telt mee in de zak-slaag regeling, in het kernvakkendeel: een leerling mag maximaal één vijf hebben voor Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen. Daarnaast telt rekenen mee in de cum-laude regeling: alle vakken, inclusief rekenen, moeten een cijfer hebben van zeven of hoger en het gemiddelde van alle cijfers moet tenminste een acht zijn.
Rekenen doet echter niet mee in de compensatieregeling. Een leerling kan een onvoldoende niet compenseren door een goed cijfer voor rekenen.
 
Wij streven ernaar dat alle leerlingen die overgaan naar vwo-6 minimaal een zes voor de rekentoets hebben, opdat zij  geen zorgen hoeven te hebben over rekenen in het examenjaar. Alle leerlingen met een vijf of lager kunnen op 30 mei hun eerste herkansing doen. We gaan met alle zakkers in overleg of zij de herkansing misschien beter op ER-niveau kunnen doen.
 
Algemene informatie voor leerlingen van de drie afdelingen
Deze toets doen leerlingen op de computer. Leerlingen worden in de week voor de krokusvakantie via de schoolmail uitgenodigd door de examensecretaris dhr. Kerkhof. Van hem horen ze hun precieze tijd en plaats. Na de voorjaarsvakantie ontvangen de leerlingen nog een digitale herinnering van hem.
 
De rekentoets is een officieel onderdeel van het examen. Wij gaan ervan uit dat alle leerlingen komen op het juiste moment. Wij willen u vragen uw kind alleen ziek te melden als het door ziekte niet in staat is de toets te maken.
 
Alle leerlingen hebben de mogelijkheid om de rekentoets te herkansen. Hierover ontvangen zij t.z.t. bericht.
 
Mw. A.A. van den Bogaard,
Teamleider vwo 456 en rekencoördinator
 
Global Perspectives in VWO 5: op naar de examens!
Na de tweede toetsweek gaan de 12 leerlingen die in VWO 5 Global Perspectives volgen erop of eronder: in mei moeten de eerste officiële Cambridge examens worden gemaakt.
In de eerste twee periodes is er veel aandacht besteed aan de Amerikaanse verkiezingen en aan het ‘global topic’ klimaatverandering.
 
 Gastles van dhr. Bart de Rijk
 
In de derde en vierde periode zullen de leerlingen gaan werken aan de echte examens: een kritisch essay over een zelfgekozen onderwerp en een groepspresentatie. Beide examens zullen door Cambridge University worden beoordeeld.
Daarnaast wordt een start gemaakt met een eigen academisch onderzoek, het Cambridge Research Report (CRR), dat uiteindelijk in oktober 2017 af moet zijn en een visitekaartje zal worden voor de vervolgopleidingen.
 
Op deze manier zullen deze leerlingen kritisch denken als een tweede natuur gaan zien en er hun voordeel mee kunnen doen als ze hun eerste echte stappen gaan zetten in de academische wereld na VWO 6.
 
Abe Thijs
Docent Global Perspectives
 
Laptop in de klas
Digitalisering van de maatschappij is een verschijnsel waar iedereen in sneltreinvaart aan gewend geraakt is. De smartphone is niet meer uit het straatbeeld weg te denken en veel werkzaamheden voeren we uit via de computer. In het onderwijs is er ook geen ontkomen meer aan. De uitspraak: “Kleppen dicht,” heeft in de context van digitalisering in het onderwijs ineens een hele andere betekenis gekregen dan we voorheen bedoelden. Nu dekt “kleppen dicht” ook niet helemaal de lading van het moderne onderwijs, want op het Hermann Wesselink College willen we juist graag dat de kleppen “open” gaan.
In een aantal klassen wordt daar al flink gebruik van gemaakt. Een open vizier en het beeldscherm gericht op het “nieuwe” leren. Het zou voor u als ouder mogelijk moeten zijn om stiekem eens om het hoekje te kijken naar de klassen waar de “kleppen” legitiem “open” mogen. Op de tafeltjes, die doorgaans nog in ouderwetse rijtjes achter elkaar staan, ligt het onderwijs van de toekomst in de  vorm van een Chromebook of laptop op het tafeltje met uiteraard de klep open. Op ieder scherm verschijnen beelden, oefeningen, teksten met uitleg en instructie. Toen ik aan de leerlingen van 1p vroeg wat hen nu het meest aansprak aan het gebruik van het Chromebook in de klas, gaven ze unaniem als antwoord: diversiteit en afwisseling in de les. Ik vroeg hen ook of ze al genoeg vaardigheden hadden om met het apparaat om te gaan. Kort gezegd kwam hun antwoord neer op: “Trial and error,” en dat heeft de jeugd dan weer op ons voor; zij kennen nauwelijks weerstand bij het gebruik van een device. Of het nu een gameconsole is, een smartphone of een laptop in de klas, gewoon op de knoppen drukken en al doende leer je hoe je met het apparaat om moet gaan. Het enthousiasme waarmee de leerlingen vertelden over hun ervaringen in de klas met de laptop werkte bijzonder aanstekelijk. Volgend jaar breiden we onze pilot uit naar alle Nedferlandstalige brugklassen en kun je het al bijna geen pilot meer noemen. De ervaring met digitaliseren van het onderwijs stroomt de school binnen via netwerken, ervaringen van deskundigen, werken in de klassen met devices, ict-scholingsdagen en het lef om op de knoppen te drukken.
Voor hun toekomst geldt: “Kleppen open!”
 
Mw. J.F.M. Mosk-Valkema, docente economie en coördinator ict-pilot op het vmbo-t
 
Het HWC op de Nederlandse Filosofie Olympiade
  
Anna Thirsa met hun certificaten van deelname
 
Kan je van filosoferen een wedstrijd maken? Die vraag kregen Anna Easton (v6) en Thirsa van der Meer (v5) veelvuldig te horen, in aanloop naar de Filosofie Olympiade. Het kan!
 
De wedstrijd werd op vrijdag en zaterdag 20 en 21 januari gehouden op het prachtige terrein van de Internationale School voor de Wijsbegeerte in Leusden. Deze school is opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog door een groep Nederlandse denkers, waaronder Frederik van Eeden, die naar manieren zochten om het geweld te stoppen en Europese waarden zoals emancipatie, persoonlijke ontwikkeling en politiek idealisme nieuw leven in te blazen. De key note-speaker die de deelnemers voorafgaand aan de wedstrijd moest inspireren refereerde hieraan in haar felle betoog. Professor Rosi Braidotti wilde alle aanwezigen, in het bijzonder de meisjes, inspireren om te filosoferen over écht belangrijke zaken in de wereld: ‘schuw de complexiteit niet, trek je niet terug in denken over ‘me, myself and I’, maar treed anderen met een open vizier en onderzoekende houding tegemoet.’
 
En toen moest de wedstrijd nog beginnen. Op zaterdagochtend zaten Anna en Thirsa klaar achter de laptop en kregen zij drie uur de tijd om over één van de vier filosofische citaten een essay te schrijven. Beiden kozen ze het kritische citaat van Spinoza over religie:
 
 “[T]he supreme mystery of despotism, its prop and stay, is to keep men in a state of deception, with the specious title of religion to cloak the fear by which they must be held in check, so that they will fight for their servitude as if for their salvation, and count it no shame, but the highest honour, to spend their blood and their lives for the glorification of one man.”
- Baruch Spinoza, Tractatus Theologico-Politicus (preface), 1677.
 
Thirsa schreef naar aanleiding hiervan een essay over de mooie en intelligente kanten van geloof en Anna gaf een historische schets waarin zij parallellen legde met actuele politieke ontwikkelingen. ’s Middags mochten zij stoom afblazen tijdens filosofische workshops, onder andere van de auteur van het examenboek, terwijl de docenten nakeken. Het HWC is helaas niet door naar de internationale olympiade, maar Anna heeft met haar essay een mooie 13e plek behaald!
 
  
          rechts zijn Anna en Thirsa aan het schrijven                     
leerlingbegeleiding
Vanuit het Decanaat
 
Voor ouders van leerlingen in de tweede/derde klas
havo 3/vwo 3
Op 3 februari hebben de leerlingen hun voorlopige profielkeuze ingeleverd. In de week na de voorjaarsvakantie zullen de teams deze keuzes bespreken en van feedback voorzien. In het tweede driehoeksgesprek met de mentor zal deze feedback met u en de leerlingen worden gedeeld.
 
In het voorjaar is er dan een laatste decaanles gepland en heeft u de gelegenheid om indien gewenst een gesprek met de decaan te hebben in geval van twijfel.
U kunt bij vragen altijd contact opnemen met de decaan van uw afdeling.
 
vmbo-t 2/3
Door een wat langere afwezigheid van mevrouw Bijenhof, de decaan van de vmbo-t afdeling, is de voorlopige sectorkeuze uitgesteld tot 10 maart. Tot die tijd worden er in de tweede klassen nog decaanlessen gegeven. Via uw zoon en/of dochter krijgt u hierover meer informatie. 
 
Voor ouders van leerlingen in de (voor-) examenklassen
havo 5/vwo 6
De eerste deadlines voor het aanmelden voor studies met een selectie zijn inmiddels geweest. Toch kan het zijn dat er nog best leerlingen twijfelen aan hun studiekeuze. Laat ze daar vooral contact over opnemen met hun decaan.
Voor de late beslissers zijn er in het voorjaar ook weer open dagen bij bijna alle instellingen. Wij organiseren zelf een open middag op 9 maart aanstaande, die ook toegankelijk is voor leerlingen uit de voorexamenklassen. Door verwachte drukte bij deze middag kunnen we helaas geen toegang aan ouders geven. Wel kunt u met uw zoon/dochter bedenken welke voorlichtingen eventueel nog nuttig zijn. De inschrijving voor deze middag start binnenkort.
 
Kijkt u voor de data van de open dagen vooral ook even op http://hwc.dedecaan.net
 
U vindt hier ook handige links die u kunnen helpen bij het inschrijven voor een vervolgopleiding en bij het aanvragen van studiefinanciering.
 
vmbo-t 4
Aanmelden bij een MBO-4 opleiding, graag voor 1 april 2017.
 
Daarnaast bieden we u graag de mogelijkheid om over de studiekeuze met uw decaan een gesprek te hebben. Veel leerlingen hebben het initiatief voor een dergelijk gesprek al genomen, maar ook u bent als ouder van harte welkom.
 
Mocht u hier behoefte aan hebben, neem dan contact op met de decaan van uw afdeling.
 
Kitty Bijenhof, decaan vmbo-t (bye@hermannwesselinkcollege.nl)
Bart Burggraaf, decaan havo (brg@hermannwesselinkcollege.nl)
Abe Thijs, decaan vwo (thy@hermannwesselinkcollege.nl)
belangrijke data
excursies en activiteiten
Kerstvieringen in de aula
    
 
 
 
 
Dick Swaab in Schouwburg Amstelveen
Dick Swaab, arts, professor neurobiologie, hersenonderzoeker en schrijver van onder andere het boek “wij zijn ons brein”, heeft ons een paar weken geleden vanuit de Amstelveens schouwburg meegenomen op een onvoorstelbare reis door ons eigen brein. “Wat is hersenonderzoek precies? Hoe ontwikkelen onze hersenen zich? Wat hebben onze hersenen met onze talenten te maken? Hoe werkt ons geheugen en wat gebeurt er met onze hersenen tijdens onze slaap?”
 
Aan de hand van foto’s, filmpjes en persoonlijke ervaringen heeft Dick Swaab ons laten zien wat er allemaal bekend is over hoe ons eigen brein werkt. Naast een antwoord op de vragen hierboven zijn we wegwijs gemaakt in hoe ons brein ons soms voor de gek kan houden en wat een gezonde mentale ontwikkeling in de weg kan staan.
 
Na de lezing kregen enkele leerlingen uit de zaal de mogelijkheid een vraag te stellen aan de heer Swaab. Hij gaf openhartig antwoord op vragen als ‘Wat is de grootste blunder uit uw carrière?’, ‘Hoeveel gigabyte zit er in ons brein?’ en ‘wat vindt u het leukste aan uw eigen vak?’. Al met al een inspirerende lezing met genoeg stof tot nadenken en een leuke afwisseling op een middag in onze eigen klaslokalen.
 
Mr Zijlema, activiteitencoördinator tweetalig vwo
 
    
 
   
 
  
 
Dick Swaab
 
We thought that the Dick Swaab lecture was very interesting. He said a lot of things about the brain that we did not know yet like where your long-term memories and short term memories are located. He was a really good speaker in front of his audience and we liked the way he talked about the brains.  The most interesting part we thought was about what part of the brain does what, but that was also a bit boring because he used some difficult terms and we did not understand them all. The video that he showed us with the Siamese twins with two heads was very inspiring to see because they really work together. We didn't know that Mr Swaab also worked in China and we thought that was really cool but when he said that he showed a real human brain to his students we thought it was really disgusting but for the rest it was a really good, interesting lecture and we found out a lot of things about the brains that we did not know yet.  
 
Kind regards, 
Hugo Stoeckart, Alex Gulam, Calvin van Dijk, v3b
 
Rabobank Stimuleringsprijs
 
 
Selina Dijkstra, leerling van vwo5, is een van onze veelbelovende topsporters.
Zij ontvang onlangs de Rabobank Stimuleringsprijs voor jong talent 2017.
Zij beoefent de sport kanopolo. 
 
Op zaterdag 11 maart vindt er om 12.00 op het Museumplein een Women’s March plaats. Dat is een 'positieve' demonstratie die niet alleen op vrouwen gericht is. De leus is Nee zeggen tegen haat en Ja voor gelijke behandeling van vrouwen, de LHBTG-gemeenschap, etnische minderheden en mensen met een beperking.
 
Dit streven past precies in de doelstelling van onze Gay Straight Alliance. Daarom willen we met de GSA en alle leerlingen en medewerkers die zich geroepen voelen deelnemen aan deze demonstratie. In de week voor de demonstratie zal het knutselcomité van de GSA weer van zich laten horen. Zij zullen samen met geïnteresseerde leerlingen borden en spandoeken maken. We  verwachten dat het een waardevolle en gezellige middag wordt. We zijn nog op zoek naar ouders die in de buurt van school wonen en die met eventuele onderbouwers van en naar school willen reizen. Als u interesse heeft, kunt u mailen naar kle@hermannweselinkcollege.nl
 
 
De GSA was ook actief aanwezig tijdens het open huis. Samen met het leerlingenparlement en de schoolkrant bemanden zij het loungelokaal. Daar deelden zij paarse ballonnen uit en maakten de GSA tot het visitekaartje van de school.
 
  
 
Oproep voor gastgezinnen 10 Japanse leerlingen
Wij zijn op zoek naar gastgezinnen voor 2 Japanse jongens en 8 Japanse meisjes in de leeftijd van 16/ 17 jaar. Deze leerlingen arriveren op 5 maart en vertrekken weer op woensdag 8 maart.  Het betreft dus een verblijf van twee nachten. De leerlingen geven aan zich in redelijk Engels uit te kunnen drukken. Zij maken graag kennis met de Nederlandse cultuur en willen zo veel mogelijk opsteken van het Nederlandse onderwijs.
 
Alhoewel het misschien voor de hand zou liggen de leerlingen onder te brengen in de tweetalige vwo-afdeling willen wij juist ook de Havo-bovenbouw en de Nederlandstalige vwo-bovenbouw afdeling nadrukkelijk uitnodigen om dit bijzondere bezoek te ontvangen.
 
Voorlopig programma:
Zondag 5 maart                Ontvangst door gastgezin
Maandag 6 maart            (aangepaste) lesdag op het HWC ; avond in gastgezin
Dinsdag 7 maart               (aangepaste) lesdag op het HWC; afscheidsfeestje   
           
Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan contact met mij op. smi@hermannwesselinkcollege.nl
Ook kunt u zich bij mij opgeven indien u twee nachten een leerling zou willen ontvangen.
 
Mw. W.M. Smits,
Teamleider tweetalig vwo 123
 
Bezoek van de International school op het HWC
Op donderdagmiddag 9 februari kwam een flinke groep 7 graders van de ISA (International school of Amsterdam)onder begeleiding van Mevrouw van Ruiten en mevrouw Murphy  naar de mediatheek op het HWC in het kader van het uitwisselingsproject “Your school, My school” .  Zij werden daar hartelijk ontvangen door klas 1C en mevrouw Payne en de dames van de mediatheek.
 
De leerlingen namen in groepjes deel aan gesprekken rond de volgende 5 thema’s:
·         Hoe leer je een nieuwe taal?
·         Vergelijk het HWC en de ISA.
·         Wat doe je na schooltijd?
·         Wat is je levensmotto?
·         Wat zijn je toekomstplannen?
 
  
 
  
 
De voertaal tijdens de gesprekken was zowel Engels als Nederlands en de uitkomsten werden op grote flappen genoteerd. Daarna schreven de leerlingen nog een couplet op het liedje van Kenny B “Spreek Nederlands met me” . Al met al een hele leuke middag met een uitwisseling op eigen bodem.
 
To be continued want in mei gaat klas 1C op bezoek bij de ISA.
 
Mw. M. Smits
Teamleider Tvwo 123
 
Rondje Cultuur Amstelveen
Op donderdagmiddag  17 november 2016 vond het Rondje Cultuur Amstelveen voor leerlingen van vmbo-t-2 plaats. Tijdens het Rondje Cultuur werden er op verschillende locaties in Amstelveen workshops aangeboden door lokale culturele instellingen en kunstenaars. Het Rondje Cultuur wordt, voor alle VO-scholen in Amstelveen,  mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amstelveen en wordt georganiseerd vanuit het Cultuurloket Amstelveen. De leerlingen hadden de keus uit verschillende workshops: improvisatie theater, film en geluid, urban dance, kunstbokalen maken etc. Deze laatste workshop was ook een soort wedstrijd tussen leerlingen van alle middelbare scholen die voor deze workshop hadden gekozen: de leerlingen maakten, in het Jan van der Togtmuseum, van petflessen zgn. ‘kunstbokalen’. En we zijn er dan ook niet weinig trots op dat een van onze leerlingen, Avia Stern uit 2P, tot winnaar is uitgeroepen. 

Deze kunstbokaal is uitgekozen als ontwerp voor het blazen van een echt glasobject door Bernard Heesen (De Oude Horn bij Leerdam). De benodigde financiële middelen worden beschikbaar gesteld door de Vrienden van Museum Jan van der Togt en het kunstwerk wordt dan ook eigendom van het museum. Maar Avia krijgt zeker een certificaat!
 
Mw. A. Velthuijsen
reizen
Op uitwisseling
Vorige week was een van de klassen  van het tweetalig vwo-3 op uitwisseling: een deel bezocht een middelbare school in Zaragoza en een ander deel ging op bezoek bij een gymnasium in Jessen. Hieronder een artikel uit de plaatselijke krant van Jessen plus enkele foto’s uit Zaragoza. De leerlingen hebben een fantastische week gehad.
 
 
Wilt u het gehele artikel lezen ga dan via deze link naar de website.
 
Vorige week stond voor V3b in het teken van het tegenbezoek aan de Duitse en Spaanse school die eerder dit jaar in Amstelveen op bezoek zijn geweest. De leerlingen die naar Spanje zijn geweest hebben een actief programma gevolgd vol met excursies en gezamenlijke opdrachten op middelbare school I.E.S. Parque Goya in Zaragoza. Op de foto’s een impressie van het bezoek aan het stadscentrum, het dorp Belchite, de wandeling bij de ‘Mallos de Riglos’ en enkele andere hoogtepunten. Naast de verschillende activiteiten in het schoolprogramma hebben de kinderen een week het ‘echte’ Spaanse leven kunnen ervaren bij hun Spaanse gastgezin. We kunnen terugkijken op een hele geslaagde uitwisseling, in de wandelgangen wordt door een groepje leerlingen zelfs al gesproken over een vervolgbezoek deze zomervakantie.
 
 
  
 
  
 
  
 
  
SPREEKUREN
Het HWC kent geen vaste spreekuren voor de leden van de schoolleiding en de teamleiders, omdat wij vinden dat één telefoontje of mailtje voldoende moet zijn voor het maken van een afspraak
contactinformatie

Hermann Wesselink College
Startbaan 3
1185 XP Amstelveen
Tel. 020-6459751
E-mail:
Hermann Wesselink College
Website: www.hethwc.nl