Cuba                          
13 april 2014
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. Twitter: het doel en de middelen
 3. Melkprijs omhoog
 4. Salsafestival Dias Cubanos
 5. Belgisch Ambassadeur in Cuba zoekt gedenkplaat Mesen
 6. Paus ontvangt marxistische bevrijdingstheoloog Frei Betto
 7. El Toque: over condooms tekort
 8. La Chispa: stopt en gaat door 
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba!
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 6131744 van ING-Bank
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Deze nieuwsbrief wordt ook op internet gepubliceerd. Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser te lezen
 
1. Van de redactie!
Deze CubaTips staat vol informatie over de gestegen melkprijs in Cuba en het tekort aan condooms in het hele land.
 
Let ook op de relatie Cuba en de Eerste Wereldoorlog en natuurlijk de Twitteroorlog. Blogger Regina Coyula over 'subversie' of een poging de censuur van het regime te doorbreken?
 
Volgens week Pasen slaan we een weekend over. De redactie staat met een nieuwe CubaTips op 27 april weer voor u klaar.
 
2. Twitter: het doel en de middelen
Regina Coyula is een onafhankelijke blogger in Cuba. Zij publiceerde op 10 april een commentaar over de Twitteraffaire die de relaties tussen Cuba en de VS zeker tijdelijk hebben doen verslechteren. Is het subversie, zoals de Cubanen zeggen of is het het doorbreken van de censuur op internet in Cuba?
 
Ik ben geen analist maar er is veel geschreven over het Zunzuneo en het Piramideo-project. Mijn reactie is eenvoudig. Kan een massale boodschappencampagne van Twitter een regering zoals die van Engeland, Canada, Frankrijk, Australië, Zweden of Costa Rica ondermijnen?
 
De overbekende Twitter campagnes in Spanje (15 – M), die van de studentenbeweging in Chili en Occupy Wall Street in de muil van het beest, hebben social netwerken gemobiliseerd, misschien politici ten val gebracht, maar zij hebben geen regeringen uitgeschakeld.
 
Wanneer wordt dit dan gevaarlijk? In landen met een slechte economie en een gebrek aan vrijheid, of beiden, ontstaan de juiste condities. De Arabische Lente is het meest bekende voorbeeld. De onvrede van de Cubaanse regering betreft niet de veronderstelde schending van de privacy van zijn burger (dat zou een gigantische grap zijn!), maar de regering kent heel goed de verborgen meningen van veel van zijn burgers over de slechte stand van de economie, het gebrek aan vrijheid, of beiden en zij willen zeker niet dat een aanzienlijke groep van hen zich met deze middelen organiseren.
En ik geloof ook dat het een reactie is op een moment dat Yoani Sánchez haar project van een nieuw digitaal dagblad lanceerde, dat de gevoelens van burgers kan bundelen als antwoord op de slechte economie of een gebrek aan vrijheid, of van beiden.
 
3. Salsafestival Dias Cubanos
Het jaarlijkse salsafestival Dias Cubanos staat weer voor de deur. Het is bedoeld om de Cubaanse dans en cultuur te bevorderen in al zijn varianten.
 
5 jaar oud
Dit jaar is Dias Cubanos 5 jaar oud. Het weekend biedt feesten, shows, workshops met ervaren docenten en heel veel livemuziek.
 
Nadere gegevens
* Festival Dias Cubanos.
* Data: Vrijdag 25 april, zaterdag 26 april en zondag 27 april.
* Plaats: NH Conference Centre Leeuwenhorst in Noordwijkerhout.
 
Link
*
Programma
 
4. Melkprijs omhoog
Het is nu bijna 6 jaar geleden dat Raúl Castro op de nationale feestdag van 26 juli de aanwezigen beloofde dat er spoedig voor iedereen die dat wilde, dagelijks een glas melk zou zijn. Die zinsnede verdween direct uit de officiële versie van zijn rede en werd ook niet meer via de Cubaanse televisie vertoond.
 

Zes jaar later is de situatie verslechterd. De melkprijzen zijn gestegen en een Cubaan moet voor 1 kilo melkpoeder 6.60 CUC of 7 dollar betalen, dat was voor de prijsstijging in de deviezenwinkels 5.75 CUC.
 
Cartoonist Garrincha (zie hierboven) kent de oorzaak.
'Mijn liefje, waarom hebben ze de melkprijs verhoogd?'
'Dat is de schuld van het Twitterproject Zunzuneo uit de VS. Of heb je de nationale en internationale pers niet gelezen?
 
 
5. Belgisch Ambassadeur in Cuba zoekt gedenkplaat Mesen
De Belgische ambassadeur in Cuba, Luc Devolder, zoekt naar een gedenkplaat die verwijst naar de schenking die de Cubaanse overheid in 1919 deed aan het Koninklijk Gesticht van Mesen.

Cubaanse steun
'Uit dankbaarheid voor de inzet van België tijdens WOI gaf de toenmalige Cubaanse regering een bedrag van 1 miljoen Bef aan de Belgische regering’, aldus Devolder. ‘Een flink gedeelte van dit geld diende voor de aankoop en restauratie van de schoolgebouwen die in 1919 eigendom werden van het Koninklijk Gesticht van Mesen.
 
Persartikels
‘In de Belgische en Cubaanse pers van januari 1926 wordt melding gemaakt van een plechtigheid die tijdens die maand in de gebouwen van Mesen plaatsvond om eer te betuigen aan de Cubaanse generositeit. Die krantenberichten melden dat tijdens die plechtigheid een gedenkteken onthuld werd,’ aldus de ambassadeur.
 
Gedenkplaat
De gedenkplaat vermeldt de tekst: ‘Hommage de Reconnaissance à la Commission Nationale Cubaine de Secours aux Victimes de la Guerre 1919’ (Hulde van Erkenning aan de Cubaanse Nationale Commissie van Hulp aan de Slachtoffers van de Oorlog 1919).
 
Foto
Jammer genoeg kon tot heden enkel een foto van het gedenkteken aan de ambassadeur worden bezorgd.
 
Warm hart
Initiatiefnemer voor de Cubaanse commissie die in 1918 als steuncomité werd opgericht voor de hulp aan oorlogsslachtoffers (‘por la Guerra y Auxilio a sus Victimas’) was volgens ambassadeur Devolder, een zekere senator Cosme de la Torriente. ‘Dat die Senator Cosme de la Torriente België echt een warm hart toedroeg blijkt nog uit het feit dat hij op 8 juli 1918 in het Cubaans Parlement, in een spoedprocedure en bij unanimiteit in Senaat en Kamer, een wet kon laten goedkeuren waarbij 21 juli 1918 uitgeroepen werd tot een Cubaanse Nationale Feestdag.’
 
6. Paus ontvangt marxistische bevrijdingstheoloog Frei Betto
Paus Franciscus heeft afgelopen week een ontmoeting gehad met de marxistische Braziliaanse bevrijdingstheoloog Carlos Alberto Libanio Christo.
 
Vrienden
De dominicaan, beter bekend onder de naam Frei Betto (‘Broeder Betto’), is een vriend van Fidel Castro en Luiz Inácio Lula da Silva (‘Lula’), de voormalige president van Brazilië.
 
Privéaudiëntie
De ontmoeting vond plaats in Casa Santa Marta, het Vaticaanse gastenverblijf waar paus Franciscus sinds zijn verkiezing woont. De persdienst van de Heilige Stoel deed over deze privéaudiëntie echter geen mededelingen.
 
Fidel Castro
Als theoloog trachtte Frei Betto tot een synthese te komen tussen de marxistische filosofie en het Evangelie. In de jaren tachtig interviewde Frei Betto meerdere malen het Cubaanse staatshoofd Fidel Castro. Dat resulteerde in 1985 in het boek Fidel e a Religião ('Fidel en Religie').
 
7. El Toque: Over condooms tekort 
El Toque, de website van Radio Nederland Wereldomroep, heeft een bijdrage (inclusief een radioreportage) van een medewerker uit Cienfuegos over het tekort aan condooms in Cuba. Gebruikers willen meer aanbod en willen ook niet langer afhankelijk zijn van het aanbod aan condooms dat de Cubaanse staat biedt.

Citaat:
In sommige winkels ziet men condooms die worden aangeboden in convertibele peso’s of CUC (de munteenheid die gelijk is aan 1 dollar en aan 24 nationale peso’s of CUP’s), maar de prijzen daarvan zijn zeer hoog. Een doosje condooms kost 1.80 CUC (bijna 50 peso’s), dat is een achtste van een gemiddeld maandsalaris in Cuba.

Solidariteit
De huidige bevoorradingsproblemen worden opgelost door solidariteit. ‘Vrienden melden elkaar wie er condooms heeft, waar je ze krijgt want de andere optie is sexuele onthouding want wij willen niet besmet raken of zwanger,’ zegt Alejandro Ulloa, een van de velen die alle straten van Havana afliep om een condoom op de kop tikken of het antwoord op de vraag waarom ze verdwenen.

Link
*
Radioreportage (Spaanstalgi) van 13 minuten door José Jasán Nieves van Radio Ciudad del Mar, Cienfuegos, Cuba 
 
8. La Chispa: stopt en gaat door
Het laatste gedrukte magazine van La Chispa is verschenen. Na veertig jaar, in totaal 367 nummers, zet de redactie een punt achter La Chispa in gedrukte vorm. La Chispa bestaat voortaan uit 3 digitale kanalen: de website, de online community en de maandelijkse nieuwsbrief. Met hart en ziel blijft de redactie schrijven over Latijns Amerika, op vrijwillige basis.

Columns
Via de website zullen ook de columns van medewerkers uit diverse landen gewoon doorgaan. Zoals die van Mirte Groos, een bijna afgestudeerd antropologe die drie maanden in Havana woonde, waar ze onderzoek heeft gedaan naar professionele dansers. Zo beschreef zij in een van haar columns het begrip 'nostalgie', want Cuba en Havana zijn voor veel Nederlanders de belichaming van dit woord met zijn taxi’s, vervallen gebouwen,  gerestaureerde koloniale panden, straten vol gaten en zijn oude stadsmuren.Maar Cubanen denken aan iets heel anders bij het woord nostalgie.

Citaat:
De oudere generatie denkt met nostalgie terug aan de beginjaren van de revolutie, toen een sterk geloof in een betere toekomst als drijfveer diende voor het massaal opofferen van individualisme in dienst voor een betere natie. Nu, na meer dan vijftig jaar dictatuur en verbroken beloftes is dit geloof ver te zoeken in de Cubaanse samenleving. De jongere generatie denkt met nostalgie terug aan een jeugd, doordrongen van Oost-Europese invloeden, zoals Russische tv-series en cartoons of de befaamde Poolse stripfiguurtjes. Aan de tijd voor de val van de muur en het wegvallen van de Sovjet-Unie als grote sponsor, toen er nog volop te eten was en hun ouders kado’s terugbrachten van hun reizen naar het oostblok.
 
Link
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Theatertournee voor Live from Buena Vista
Live from Buena Vista – The Havana Lounge gaat in maart en april door Nederland. Het collectief geeft een inkijkje in het brede spectrum van stijlen die samenkomen in en om Buena Vista. De kern bestaat uit grote sterren die eerder bij de Buena Vista Social Club en/of Afro Cuban All Stars hebben gespeeld en wordt aangevuld met jonge talentvolle muzikanten die hun leven gewijd hebben aan de traditionele muziek.
Bekijk: Overzicht van de plaatsen en data
 
* Cuba! Pop up restaurant: 19 april in Renswoude
Vanaf half mei gaat Willemijn een half jaar vrijwilligerswerk doen in Cuba via Togetthere, het gezamenlijk volunteersprogramma van Kerk in Actie en ICCO. Om geld bij elkaar te zamelen opent ze 19 april een Pop up restaurant in Renswoude. Voor 25 euro kunt u onbeperkt eten. Geniet van heerlijk streetfood, malse spareribs en veel gezelligheid. De salsa zal niet ontbreken! Meld u aan door een email te sturen naar: willemijngoestocuba@gmail.com en geef aan met hoeveel mensen u komt.
 
10. Het laatste nieuws
* Politieke gevangene na 23 jaar vrij
Na 23 jaar verblijf in een gevangenis is de zwarte dissident Hernández Plana (45 jaar) op 5 april vrijgelaten. Tijdens zijn gevangenschap groeide zijn politiek verzet, hij organiseerde acties en hongerstakingen binnen de gevangenis en hij sloot zich aan bij dissidente groepen als de Partido Revolucionario Cubano Auténtico en de Consejo de Relatores de Derechos Humanos de Cuba. Zeven maal werd hij van gevangenis gewisseld. Lees meer
 
* Drie Cubaanse worstelaars blijven in Puerto Rico achter
De Cubaanse delegatie die deelnam aan de worstelkampioenschappen in Puerto Rico, is afgelopen week geconfronteerd met drie leden die de ploeg zijn ontvlucht. Het zijn trainer Yorkiel Pérez Riverón en de atleten Aray Sáenz en Pedro Isaac Mulens Herrera. Aray Sáenz won nog een bronzen medaille voor Cuba. Pedro Isaac Mulens Herrera werd al eerder ‘vermist.’ Lees meer 
 
* Twitteraffaire; een nieuwe horde voor kritische bloggers?
De onthulling dat een Amerikaanse overheidsorganisatie geprobeerd heeft in Cuba een eigen twitternetwerk te ontwikkelen, vormt een nieuwe uitdaging voor onafhankelijke bloggers en ballingengroepen die werken aan een grotere toegankelijkheid voor Cubanen van internet en andere sociale media. (...) De Washington Post noemt de kritiek op het project (‘keren we terug naar de Koude Oorlog?’) overdreven: ‘Als er iemand vast zit in het verleden, dan zijn het de Castro’s die vasthouden aan een niveau van politieke controle dat overal - behalve in Havana en Pyongyang -  uit de tijd is. Critici van het ZunZuneo programma zouden daar beter hun energie in kunnen stoppen.’ Lees meer
 
* Amerikaan die wegens ‘spionage’ vastzit op Cuba gaat in hongerstaking
De 64-jarige Amerikaan Alan Gross, die wegens ‘spionage’ al vier jaar vastzit op Cuba, is afgelopen donderdag in hongerstaking gegaan. De man wil daarmee protesteren tegen zowel de Cubaanse als de Amerikaanse regering. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt. Lees meer
 
Laatste nieuws: Gross beëindigde vrijdag zijn hongerstaking op verzoek van zijn 91-jarige moeder.  
 
* Cubaans mediabedrijf ETECSA claimt digitaal monopolie
De Cubaanse autoriteiten maakten afgelopen week tijdens een persconferentie bekend dat het staatsbedrijf Telecom ETECSA zijn dienstverlening zal uitbreiden, inclusief die op mobiele telefoons en met internetaansluitingen vanuit particuliere huizen. De aanwezige ETECSA-directeur en de hoge functionaris van het Ministerie van Communicatie veroordeelden met kracht het gebruik van platforms als Zunzuneo. Zij verzekerden dat het staatsbedrijf ook in de toekomst de volledige controle op apps en dergelijke wil handhaven.
Uit een publicatie van een onafhankelijk journalist blijkt dat het Cubaanse staatsbedrijf ETECSA haar database met klantgegevens ook gebruikt om ongevraagd boodschappen te verzenden. Lees meer
 
* Franse kanselier en zakenlieden naar Cuba
Gisteren kwam de Franse Minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius in Havana aan. Hij is vergezeld van een grote groep Franse ondernemers. Lees meer