'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 24 - September 2011
 
Hallo , 
 
Op mijn moestuin is het nu zo nat dat er dit seizoen geen Open Tuindag meer wordt gehouden. Groenten heb ik vroeg geoogst of verloren zien gaan door wateroverlast, slakken en kou. De vakken zijn leeg en worden bij lekker weer ingezaaid met een groenbemester. Hiervoor gebruik ik rogge of lupine. Dat houdt de bodem bedekt en voorziet de grond van voedingsstoffen. Zodat we volgend jaar weer met frisse moed beginnen. Het is een lange nieuwsbrief vol activiteiten. Kijk maar wat er voor je bij zit.
 
 
Agenda
 
Zaterdag 9 september 10.00-12.00 uur
In samenwerking met Basic Balance is er een Stiltewandeling in Vinkenduin Vogelenzangseweg, Vogelenzang, alwaar ook verzameld wordt. Meer informatie en aanmelding kijk hier verder.
 
Zondag 11 september 10.00-16.00 uur Open dag Boerderij Landzicht Hofgeesterweg 6 Velserbroek met diverse gratis workshops. We bieden het volgende programma aan:
 
Lessen in de studio
10:15 uur Meditatie door Helene Kissels
11:00 uur Kinderyoga door Annet van de Rhee
12:00 uur Chi Neng Qigong door Yvonne Swier
13:00 uur Hatha Yoga door Ilja Hoftijzer
14:00 uur familieopstellingen door Pauline Koetsier
15:00 uur Hatha Yoga door Denise Schellinger
 
Activiteiten in de ontmoetingsruimte
11:00 uur lezing over familieopstellingen door Pauline Koetsier
12:00 uur lezing over voeding door Marianne Willems
13:00 tot 16:00 uur individuele behandelingen aurahealing door Els Heilig
 
Wil je graag gratis een les, lezing of behandeling meemaken tijdens deze open dag?
Meld je dan aan. Zie ook het programma in de bijlage.
 
Vanaf Zaterdag 1 oktober is er élke 1e avond van de maand een Energie Herstelplan avond, zie artikel verderop in de nieuwsbrief. Voor aanmeldingen of vragen kun je me mailen.
 
Zondag 9 oktober op een prachtige locatie aan het IJ in Amsterdam een middag over gezondheid en voeding. Met arst en schrijver Henk de Valk, van de bestseller 'Gezond en vitaal oud worden', Met Louise Witteman, orthomoloculair diëtiste en schrijfster van het boek 'Voedingspiramide', met een lezing van mijn hand (Marianne Willems) en met een workshop over eetgewoonten beheersen door Roy Thewissen en Carolina van Haperen
Vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur met hapjes en drankjes. Kosten 15 euro.
 
 One apple a day ...
 
 
Dat spreekwoord ken je natuurlijk wel, . Maar weet je ook dat apppels je uithoudingsvermogen vergroten? Dat komt o.a. door de stof quercetine, een anti-oxidant. Appels hebben een matig glycemische index (40 GlI) en zorgt daarmee voor gelijkmatige energie. Appels bevatten veel landbouwgiffen, pesticiden met name. Een Eko-appel is een gezonde keuze. Voor lekkere biologische appeltjes om zelf te plukken ga ik elk najaar naar de Olmenhorst in Lisserbroek. Dat doe ik op een doordeweekse dag, dan is de sfeer daar alsof je terug in de tijd stapt. Even met je eigen plukmand door de boomgaard, zo dicht bij huis. Appels kun je goed bewaren door ze in te pakken in papier, stuk voor stuk, en dan weg te leggen in een koele schuur. Zo kun je in een keer een hele partij kopen. We hebben tenslotte wel meer te doen ;-)
 
 Altijd al gewild
 
 
Ken je Amma? Zij wordt wel de Indiase knuffelgoeroe genoemd. Duizenden mensen staan 17-18-19-20 oktober in de De Expo in Houten weer in de rij om even tegen haar schouder te mogen leunen. Voor dit Event zoeken wij nog mensen die willen komen helpen koken in de buitenkeuken (overdekt).
Het gaat dan om portioneren, wraps rollen, boontjes blancheren, dressings maken, heen en weer lopen met keukengerei, lol maken, het warm hebben (of koud), aardappels koken, hummus maken, noem maar op. Het voorbereidend snijwerk is dan al gedaan door een snijploeg. Heerlijk om te doen en een leuke ervaring. Je kunt ook een kijkje nemen bij 'collega's' van de Indiase keuken.
 
Je bepaald zelf wanneer en hoe lang je (onbetaald) komt helpen zolang het maar ergens tussen 9.00 en 21.00 uur is, op één van de dagen of meerdaags.
Er zullen soep en salades worden gemaakt en ook cake/koeken, wraps, stoofpotjes en meer lekkers. Als je komt is een deel van het eten gratis of met flinke korting en je kunt als je wilt naar Amma. Mocht je zin hebben of andere mensen weten klik hier.
 
Energie herstellen
  
 
Elke 1e avond van de maand gaan we in een kleine groep praten over en koken vanuit het Energie Herstelplan. Dit doen we in een boerderij in Velserbroek met voldoende gratis parkeergelegenheid. We beginnen om 19.00 en de avond eindigt omstreeks 22.00 uur. De kosten zijn 52 euro per persoon. Dit is inclusief eten en thee, koffie en aantekeningen. Voor aanmelden of informatie klik hier.
 
Vapeurs
 
 
Vapeurs is een ander woord voor opvliegers. Gebleken is dat supplementen met magnesium een goedkope en veilige remedie zijn tegen opvliegers. Door dagelijks een supplement met 400 mg magnesium te nemen ondervond meer dan de helft van een groep vrouwen een opmerkelijke daling van het aantal opvliegers. Ook klachten zoals vermoeidheid, transpiratie en verstrooidheid verminderden.

Ongeveer 90 % van alle vrouwen rond de overgang heeft last van opvliegers. Vooral vrouwen die in behandeling zijn tegen borstkanker hebben ernstige klachten van opvliegers ten gevolge van de therapie. Magnesium is een veilige, aanvullende optie op de SSRI-medicijnen die doorgaans voorgeschreven worden.
 
Proef eens blauw
 
Blauw is een kleur die je in voedsel niet zo vaak tegenkomt en een beetje onnatuurlijk aandoet. Dat komt omdat blauw geassocieerd werd met gif. Maar de bloemen van het komkommerkruid (Borage Officinalis) zijn allesbehalve giftig. Ze vrolijken een maaltijd  
juist op.
Hierbij een Ligurisch recept dat aan de kust van Genua en Toscane regelmatig wordt gemaakt. Het recept vind je hieronder en in de bijlage de printversie.
 
Ingrediënten voor 4 personen:
100 gram bernagie/borage/komkommerkruid
50 gram gemengde kruiden
(basilicum, bieslook, tijm)
1 theelepel citroensap
3 eetlepels versgeraspte kaas
3 eieren
1 sjalot
3 eetlepels olijfolie
1 liter sterke vleesbouillon
nootmuskaat
zout
 
                                                                                                             Borage Officinalis
Bereidingswijze:
Maak de bernagie schoon door het te wassen en de harde stelen te verwijderen. Kook de bladeren 1-2 minuten in zout kokend water (blancheren), laat de bladeren daarna schrikken in koud water en dep het met keukenpapier droog.
De overige kruiden wassen, fijnhakken en samen met een fijngesneden sjalot in olijfolie in de pan verhitten. De bernagie in fijne reepjes snijden en 3/4 ervan samen met de kruiden en uien 5-10 minuten garen op een laag vuur. Dan kruiden met citroensap, peper, zout en nootmuskaat. Daarna de eieren en de kaas vermengen en over het groente/kruidenmengsel gieten en op een heel laag vuur langzaam tot een omelet laten stollen.
De vleesbouillon aan de kok brengen. De omelet in smalle repen snijden en samen met de overige bernagie in de bouillon leggen en verwarmen (niet meer laten koken).
 
Eet smakelijk!
Met dank aan Fédéric 
 
Internet
 
Via Twitter kun je heel snel een aktie kenbaar maken en actueel nieuws delen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je even kijken?
 
Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat mijn recepten te downloaden zijn via de site van de Natuurdietisten Nederland. Een prachtige informatieve site waar veel te ontdekken valt.
 
 Korting voor Bouillonlezers
 
Het kwartaalmagazine 'Bouillon' is voor de kritische gastronoom een aanrader. Misschien herinner je je nog het artikel over Blue Band of de krentenbol met katoen in een van mijn vorige nieuwsbrieven? Daarover had ik gelezen in Bouillon. Nu is er een leuke kortingsaktie, dus denk er nog eens over na. Speciaal voor jou als Op een Blaadje lezer is er een aanbieding van 25% op losse nummers en 10 euro op abonnementen. Dat is alvast mooi. Verder is er de aanbieding Bouillon en France à 12,50 euro ipv € 17,95. Kijk verder op de site van Bouillon.
 
 Even voorstellen ... 
 
Heb je fysieke beperkingen, last van faalangst, wil je werken aan je eigenwaarde, verdien je een nieuwe start of zoek je een leuk wekelijks verzetje, ga dan naar MFitness.
 
Mijn naam is Murielle Baillet en ik ben 43 jaar. Ik ben gediplomeerd fitness- en gecertificeerd Zumba® instructrice. Sinds mijn 32ste geef ik personal coaching, personal cardio- en krachttraining. Daarnaast geef ik groepslessen Fitness, BBB, bodyfit, circuittraining, body and mind, steplessen, aerobics en basicmoves zoals rek- en strekoefeningen.
Sinds 2007 ben ik zelfstandig onderneemster van MFitness in Velsen-Noord en IJmuiden. Bij MFitness kun je terecht voor het volgen van alle bovengenoemde lessen.  Begeleiding (persoonlijk of in groepsverband) gebeurt door mij persoonlijk.
Bij MFitnesskun je terecht voor les op vaste lokaties in kleine groepen waarbij er voldoende ruimte is voor persoonlijke aandacht en begeleiding. Heb je liever een privéles of bijvoorbeeld les met je eigen vriendenclub dan behoort dat tot de mogelijkheden. Kom naar MFitness en voel je welkom! GRATIS 1 proefles per lesvorm. Voor meer informatie kijk op de website
www.mfitness.nl of mail naar info@mfitness.nl
 
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
J. Michaëlpad 108, 1992 AV Velserbroek
 
 
Ma t/m vrij 9.00-17.00 uur
023 - 5382874 / 06 - 46022065