thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Helleborusdagen - nieuwe introducties - meer van Rodney - jaarprogramma - kwekerij weer open

Helleborusdagen 2020

komend weekeinde, zaterdag en zondag 15 en 16 februari

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang gratis parkeren

Het is een geweldig jaar voor Helleborus.

Ze zijn nu niet alleen in de kas maar ook buiten bijna allemaal in bloei. Dat is ongeveer twee weken vroeger dan normaal.

Het is een opmerkelijk en hartverwarmend hoe deze planten in het vroege voorjaar zulke wonderbaarlijke bloemen kunnen voortbrengen. Juist nu zijn die sprekende kleuren zo fijn en welkom.

Helleborusplanten kunnen uitstekend tegen strenge vorst maar als ze eenmaal bloeien is een afwisseling van vorstperiodes en warmer weer niet ideaal voor de bloemen. Deze 'winter' heeft het niet alleen nauwelijks gevroren maar waren er ook geen grote temperatuurverschillen. Je kunt ze nu veilig uitplanten.

Nu de ergste storm begint te luwen kunnen de planten eindelijk ook hier naar buiten. Mocht het weer dit weekeinde toch nog een beetje tegenvallen: Veel van onze Helleborusplanten staan onder dak.

Onze in de kas overwinterde Helleborusplanten zijn nu op hun hoogtepunt, tijd dus voor onze seizoensopening.

We verwachten, net als elk jaar, zaterdag om 10:00 uur een rij voor de poort voor de allerbeste, meest spannende zeldzaamheden want de nieuwste en meest speciale introducties zijn altijd schaars. De kans is aanzienlijk dat dit weekeinde al soorten uitverkocht raken.

Onze web-site geeft steeds de actuele voorraad weer. Als een soort op is wordt deze nog dezelfde dag van de website verwijderd. De actuele voorraad vind je hier: Helleborus

Helleborus 'Sensas' (niger subsp. macranthus x orientalis subsp. abchasicus)

the Helleborequeens

We volgen de ontwikkelingen bij Helleborus al zo'n 30 jaar en elk jaar zien we nieuwe kruisingen met verbeteringen op het gebied van kleur, bloemvorm en blad. De pioniers van natuurlijke selectie en het kruisen met Helleborus, Helen Ballard en Elizabeth Strangman, waren, toen wij dertig jaar geleden onze kwekerij begonnen, nog actief. Je kon aan de ronde bloemvorm en zuivere kleuren zien dat het er een van Helen was. Elizabeth Strangman introduceerde nieuwe kleuren waaronder zwart, geel, abricoos en gevulde bloemen.

We bezochten Washfield nurseries tegen het eind van Elizabeth's aktieve leven en waren verbluft. Vooral de dubbele zwarte maakten grote indruk op mij. Dat lag nog ver buiten mijn bereik begreep ik toen. We mochten niets meenemen. Uiteindelijk heb ik nog bijna twintig jaar geduld moeten opbrengen voordat ik mijn eerste eigen dubbele zwarte cultivar kon uitplanten. Elizabeth was toen nog op zoek naar 'spiders' vertelde ze, planten met ranke bloemen met lange spitse bloemblaadjes. Die prachtige Ashwood Spider in onze tuin is, vrees ik, onlangs door de overleden notenboom geplet.

Tegenwoordig zijn die kleuren nog veel sprankelender, de dubbele zijn nu nog voller en de zwarte nog zwarter. En Ashwood draagt daar ook nog steeds aan bij, bijvoorbeeld met Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination'.

Rodney Davies Marbled Group

Rodney Davies introduceerde in 2012 de inmiddels zeer geliefde Helleborus 'Anna's Red', 'Pink Penny' en 'Molly's White'. We waren erg onder de indruk van de heldere kleuren en het gemarmerde blad van deze complexe kruising waar Rodney ruim 12 jaar aan heeft gewerkt. De roze-rode of zilveren aders op het blad komen van Helleborus viridis, de kruising van Helleborus orientalis x niger maakt de kleuren zo zuiver. Rodney zocht en vond vroeg, lang en rijk bloeiende compacte planten met aankijkende bloemen in sprankelende kleuren met geaderd blad.

Helleborus hybridus 'Glenda's Gloss'

Inmiddels is deze serie aangevuld met nog veel meer van Rodney's darlings. Ze zijn geweldig, je vindt ze hier: Rodney Davies Marbled Group

dubbele bloemen

Die spectaculaire dubbelbloemige vormen, waren ooit extreem zeldzame zeer kostbare toevalszaailingen. Mijn eerste dubbelbloemige Helleborus kreeg ik pas ongeveer 20 jaar geleden van een liefhebber. Het is een schatje dat nog steeds in onze tuin staat. Ze valt niet op, maar ik zie haar en ze maakt me blij.

Nu hebben we ze volop in heerlijke kleuren en als grote volle bloeiende planten.

Bijvoorbeeld die super spectaculaire diep donkere Helleborus orientalis 'Black Pettycoat' en de nieuwe, nog iets donkerdere Helleborus orientalis 'Manon'.

perzik precies pas

Waar we ook al jaren naar zoeken zijn heldere warme voorjaarskleuren zoals geel en abrikoos en dat lukt ook steeds beter. Zoals de dubbele gele Helleborus orientalis 'Xanthia' en

Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination' ('Spot on Apricot') heerlijk warm van kleur en voldoende zacht en romig om niet te overdrijven.

Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination' ('Spot on Apricot') is precies dat; warm en voldoende zacht en romig om niet te overdrijven.

Een van de nieuwe introducties dit jaar past min of meer in deze categorie: Helleborus orientalis 'Coral Shine'.

groene bloemen

Bij het selecteren van zaailingen, als we planten kiezen voor ons sortiment, dan zijn we steeds op zoek naar heldere duidelijke kleuren. Een witte of rode bloem met een zweem groen is niet zuiver. We zien graag dat planten kleur bekennen. Maar groen is natuurlijk ook een kleur en als het zuiver of spannend is is dat ook uitstekend. Beste nieuwe groene dit jaar is Helleborus hybridus 'Illumi Lime' en alle variaties van de zaailingen van Helleborus orientalis 'Double Ellen Green' zijn natuurlijk ook geweldig.

Double Ellen zaailingen

Aanvankelijk hadden we van Helleborus orientalis alleen handbestoven geselecteerde zaailingen. Elke plant was uniek en het was een feest om te zselecteren in die zaailingen. Vooral daarom zijn de Helleborusdagen ook juist nu als ze bloeien. Je moet immers alle bloemen zien om er je 'soulmate' uit te kiezen.

We hebben nog steeds zaailingen maar de meeste zijn tegenwoordig vegetatief vermeerderd zodat je ook als ze niet bloeien precies weet wat je krijgt en ook jaarrond Helleborus kunt uitplanten zonder te worden teleurgesteld.

De zaailingen van Ellen Akerboom zijn aankijkend, groeikrachtig en gezond. Op haar familie bedrijf kwekerij 'de Nachtvlinder' wordt hier al 25 jaar op geselecteerd. Als zaaling is elke plant uniek, we delen ze in in groepen met ongeveer dezelfde kleur of kenmerken. Je vind ze hier: Helleborus Double Ellen

Helleborus nigerHelleborus niger 'Double Beauty'
Dubbele kerstrozen bestaan al langer maar worden maar weinig aangeboden.
Dit is een goede zuiver witte gevulde vorm die vegetatief wordt vermeerderd. Hoewel dat zaaien ook wel wat heeft, weet je in dit geval zeker dat je perfect witte en goed gevulde bloemen krijgt.
Sprookjesachtig, laag kruipend en liefst niet te nat en een beetje zonnig.
Hollandse dubbele.

Haar naam betekent 'zwarte kerstroos', maar haar bloemen zijn zonder uitzondering smetteloos zuiver wit, ze ontleent haar naam aan het zwarte zaad.

Ze is het meest gewoon en algemeen bekend van het geslacht Helleborus.

Helleborus niger groeit plat en kruipend als een bodembedekker.

Ze verdraagt schaduw, maar zon en warmte bevallen haar beter.

Haar dubbele vorm Helleborus niger 'Double Ellen' is fantastisch met grote zuiver witte bloemen.

Spotloos zuiver wit is een grote uitdaging bij Helleborus orientalis, maar daar hebben we nu zelfs een geweldige dubbelbloemige van: Helleborus orientalis 'White Ball'.

Helleborusdagen 2020

komend weekeinde, zaterdag en zondag 15 en 16 februari 2020

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur

Mocht je niet in de buurt wonen of echt geen tijd hebben dit weekeinde, dan kun je online meedingen. We doen ons best de voorraad ook tijdens deze dagen actueel te houden en bestellingen die tijdens het weekeinde worden gedaan ook snel te reserveren. Begrijp alsjeblieft dat de voorraad op de website als het druk is achterloopt op de actuele voorraad en dat het veel leuker is om zelf te komen, zien en kiezen.

Vanaf komend weekeinde zijn we weer regulier open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

bekijk hier de actuele voorraad Helleborus

lees hier meer over Helleborussoorten en hun verzorging.



intussen op de kwekerij

Wij hebben er veel zin in; eindelijk weer tuinieren. De tuin is lekker doorgewaaid en we zijn al sinds oktober aan het zaaien en stekken. De eerste groenteplanten zijn gezaaid. Ferula, mijn absolute favoriet, kiemt geweldig en Mandragora (de Harry Potter plant) begint nu ook radijsjes na te doen. een paar geweldige Phlomis doen hun best en zelfs Thymus mastichina keert opmerkelijk uit stof terug. (Het zaad is zo fijn dat je het niet echt kunt opschonen.)

Vanwege het milde weer wordt er nu meer dan twee keer zoveel besteld dan normaal deze tijd. Dat is best een uitdaging omdat we pas in maart weer op volle sterkte zijn. Bestellingen zijn nu, hoewel overweldigend, gelukkig wat minder urgent. Vanaf begin maart is ons 15 vrouw / man superteam weer op volle sterkte.

En oh ja.... We hebben de border tussen het tweede en derde bed helemaal opgerooid. Het werd daar na twintig jaar wat te rommelig. Daar willen we de officieel half winterharde kleinbloemige Mexicaanse Salvia en onze introducties in dat genre die al op winterhardheid zijn getest opnieuw onder harde omstandigheden op de proef stellen. We denken aan een kleurverloop van wit via geel, oranje, rood, roze, paars naar blauw. ik denk nog na over combinaties die daar bij passen liefst ook Amerikaanse planten zoals Coreopsis. Heb jij nog suggesties?

jouw tuin

Wees wel nog wat terughoudend met werken in je borders. Je kunt, vooral op nog koude natte klei- of leemgrond, door er veel in te lopen structuurbederf veroorzaken. Wortels en je bodemleven hebben zuurstof nodig. Daarom houden we de grond graag zo luchtig mogelijk.

Uiteraard verlenen we desgewenst ontheffiing om hier en daar een Helleborus uit te planten.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2020

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open, zoals altijd van 10:00 tot 17:00 uur.

In 2020 zijn deze dagen:

15 en 16 februari Helleborusdagen, de laatste nieuwe winterrozen

vrijdag 10 april gewoon open op Goede vrijdag

vrijdag 13 april extra open voor 2e Paasdag

zaterdag en zondag 9 en 10 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”


donderdag 21 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 1 juni extra open op tweede pinksterdag

zaterdag en zondag 13 en 14 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt

zaterdag en zondag 11 en 12 juli Lavendeldagen, grote markt , terras en muziek.

zaterdag en zondag 22 en 23 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten

zaterdag en zondag 26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt


Een geweldig, veelbelovend, ontluikend voorjaar,


Roger Bastin