Lees deze mail in je browser
 
Nieuwsbrief Vrienden van Amelisweerd
Beste vrienden en vriendinnen van Amelisweerd,
Zon, regen, wind, najaar en bomen, met daarbij theater, een filmdocumentaire, wandelcolleges, workshops en een excursie in de landgoederen. Lees in deze nieuwsbrief wat er in het weekend van 23 en 24 september en op zondag 15 oktober te doen is in Amelisweerd. Ondertussen kun je nog stemmen op een Boom van het Jaar 2023 (dit keer staat de Utrechtse boom in IJsselstein), en je kunt je opgeven voor een excursie in de landgoederen met de bosbaas op 20 oktober. Veel bosplezier allemaal de komende weken.
 
Tieneke de Groot
Jos Kloppenborg
AnnA Adrichem
Lynn Kragten
 
Nieuws
 
Theaterstuk in de bomen van Amelisweerd 23 en 24 september
 
Amelisweerd Niet Geasfalteerd organiseert in het weekend van 23 en 24 september een bijzonder theaterstuk in het Markiezenbos van Amelisweerd! Boswezens, kunstenaars en activisten nemen je mee in een verhaal over verzet, kapitalistische mens-natuur relaties, klimaatcrisis, veerkracht en hoop. Klimmend, zingend en zwaaiend nodigen ze jou uit om betoverd te raken door de performance tussen en in de bomen. Wil je dit unieke theaterstuk bijwonen? Meld je dan aan via dit aanmeldformulier. Er zijn maar een beperkt aantal plekken.
 
Een gevariëerd programma: Amelisweerd vanuit de bomen - zondag 15 oktober
 
Hoe is onze relatie met de natuur? Rechten voor de Natuur is een wereldwijde beweging die ons uitdaagt om daar (anders) over na te denken. Kunnen we bossen en bomen een eigen stem geven door ze rechten toe te kennen? Kunnen we de bomen van Amelisweerd op deze manier voor zichzelf laten spreken?
Maak zondag 15 oktober in Amelisweerd kennis met een keur aan ideeën rond rechten voor de natuur. Kijk naar een documentairefilm, wandel, luister naar en praat met milieujuristen en boswetenschappers. Ervaar wat het kan betekenen als natuur rechten krijgt.
Lees meer op onze site, ook hoe je (gratis) kaartjes voor de diverse programma-onderdelen kunt reserveren.
 
Oproep voor extra vrijwilligers op zondag 15 oktober in Amelisweerd
 
Jullie snappen ongetwijfeld dat er zondag 15 oktober extra handen nodig zijn om de diverse programma-onderdelen soepel te laten verlopen. Wie wil er bijvoorbeeld helpen bij het klaarzetten van stoelen op de zolder van het landhuis Oud Amelisweerd – wie wil de sprekers/spreeksters opvangen en van koffie/thee voorzien – wie wil de koptelefoons voor het wandelhoorcollege uitdelen – wie wil helpen tijdens het kinderprogramma (kan ook een brugklasser zijn bijvoorbeeld). En zo zijn er op meer plekken extra handen, oren en ogen nodig.
Mocht je een paar uur willen komen helpen, dan wordt dat zeer gewaardeerd. Mail even naar info@vriendenvanamelisweerd.nl en we kijken samen waar je ingezet wilt en kunt worden. Je kunt daarnaast uiteraard deelnemen aan een of meer programma-onderdelen.
 
Verkiezing Boom van het Jaar 2023
 
Ook dit jaar is er weer een verkiezing voor de Boom van het Jaar. Vorig jaar won 'onze' Markiezeneik uit Amelisweerd. Dit jaar dingt een 250 jaar oude, 24 meter hoge rode beuk uit IJsselstein mee als kandidaat vanuit de provincie Utrecht. Stemmen kan tot 16 oktober. Op deze site is meer informatie te vinden over deze bijzondere boom (en de bomen uit de andere provincies).
 
Excursie met de bosbaas op vrijdag 20 oktober 10.30 uur
 
Altijd al willen weten hoe de landgoederen beheerd worden? Tijdens deze excursie vertelt de bosbaas Martijn Wolthers hoe het zit en geeft hij antwoord op allerlei vragen, zoals: Wat is het verschil in beheer tussen de diverse bosdelen in de landgoederen? Wat wordt gedaan met zieke en dode bomen? Wat is de waarde van de dode bomen die je tegenwoordig steeds vaker ziet liggen? Hoe wordt recht gedaan aan de cultuurhistorie van de bossen? Waar zijn die zakken voor die je soms ziet hangen onder aan de stam van nieuw aangeplante bomen?
 
Zie verder op onze site hoe je je kunt aanmelden.
 
 
Steun ons!
  
Belangstelling voor ons werk voor de landgoederen?
  
Iedereen die een bijdrage wil leveren aan onze activiteiten is zeer welkom! We houden ons met verschillende thema’s bezig. Schroom niet om je ideeën met ons te delen! 
 
Ben jij al lid van de Vrienden van Amelisweerd? Met een jaarlijkse donatie van een tientje mag je je al Vriend of Vriendin noemen ;-) Hogere donaties zijn uiteraard zeer welkom voor activiteiten ter bescherming van het bos. 
  
Steun ons met een donatie
 
We maken uiteraard kosten en ontvangen geen subsidie. Iedereen kan ons steunen door een (jaarlijkse) donatie over te maken op: 
IBAN NL21 INGB 0004 0565 70
t.n.v. penningmeester Aktie Amelisweerd / Vrienden van Amelisweerd te Utrecht.
  
Als je daarna ook je e-mailadres stuurt naar info@vriendenvanamelisweerd.nl, dan kunnen we je een bedankje en de volgende nieuwsbrief sturen!
   
  
Vrienden van Amelisweerd
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief of omdat je een contact bent van de Vrienden van Amelisweerd. Uitschrijven of je gegevens wijzigen kan eenvoudig via de link onderaan deze nieuwsbrief.