Nieuwsbrief nr. 137
 
Februari 2022
 
Langer licht
  
Valt het je op dat het al langer licht is? Vogels fluiten, vroege voorjaarsbloeiers worden gewekt. Dat komt door de zachte winter maar ook door daglichtlengte, dat is waar vogels en planten op reageren. 

Februari is een goede maand om de zaaibedden alvast gereed te maken. Wanneer het droog weer is kun je beginnen met het fijn harken van de grond. Breek de zware grond tot kleine, gelijkmatige kruimels en klop de grote kluiten met de bolle kant van de hark in kleinere stukken.
Februari is ook een geschikte maand om de meeste kuipplanten te verpotten. Maak gebruik van schone potten. Wanneer het niet vriest kun je deze maand bomen en planten snoeien, waaronder fruitbomen en laatbloeiende clematis, roos, hortensia (alleen vormsnoei en oude bloemen).
Heb je geen verwarmde kas of broedstoof wacht dan nog even met zaaien. Het weer kan nog omslaan en dan ben je je voorsprong zo kwijt. In een onverwarmde kas kun je al wel sla zaaien en tuinbonen.
 
Boekweit
 
Boekweit behoort tot de duizendknoopfamilie (Polygonacaea) en is geen graan. Het bevat dan ook geen gluten. Nog los hiervan is het een veelzijdig product dat gekookt, gebakken en gemalen kan worden. Met boekweitmeel maak je in een handomdraai heerlijke pannenkoeken. 
Hier het basisrecept, de toppings laat ik aan jou over. Wordt het kaas, appel, (vegetarische) spek of stroop?
 
Het recept is voor 4 pannenkoeken.
 
Polygonum (perzikkruid-familie van boekweit)
Ingrediënten:
100 gr. boekweitmeel
2 eieren
300 ml (haver)melk
Snuf zout
Olie om in te bakken
 
Bereiden:
Meng het boekweitmeel met een snufje zout. Voeg de eieren toe en klop het met de garde tot een kleverige bal. Meng daarna de melk beetje bij beetje er doorheen en blijf roeren tot je een gelijkmatig beslag hebt. Het mag best mooi vloeibaar zijn.
Laat de koekenpan eerst heet worden met een scheutje olie en voeg een sauslepel beslag toe. Laat goed uitvloeien, beweeg je koekenpan even heen en weer hiervoor.
Eet ze lekker warm, niet te dik, opgerold of versierd met een topping.
 
Agenda
 
Wecken, fermenteren en drogen
De Kruidige Keuken kan nog niet bij elkaar komen. Daar wacht ik mee tot we buiten op ruime afstand van elkaar kunnen kokkerellen. Maar wat heb ik er zin in. Er zijn al wat mensen die mee willen doen. We gaan iets doen met wecken, fermenteren of drogen afhankelijk van het aanbod van kruiden in het wild. Het is van 9.30-12.00 uur. Maximaal 6 deelnemers, kosten 12,50 euro. Je kunt je aanmelden. Je komt dan op een lijst. Ik bel je als we een datum gaan plannen. 
Hier vooraf aanmelden.

 
Aanleg & onderhoud moestuin
Het is bijna voorjaar, tijd om je tuin rond te gaan met een kladblok en een pen. Wat wil je met je tuin dit seizoen? Heb je wel ideeën maar weet je niet waar je moet beginnen? Bel dan voor een afspraak. Nummer onderaan de nieuwsbrief.
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Ga je mee op een kruidenexcursie? Vanaf Vlodrop lopen we langs de Roer naar een Geluksplek waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een verhaal.
 
We plukken ons eten bij elkaar dat we bereiden op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 55 euro all in. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.
 
 
Natuurwandeling
Elke eerste zaterdag van de maand kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen. Start 9.00 op onderstaand adres. 
Duur ca. 1,5-2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 12 euro.
Voor aanmelding mail je het beste even.
 
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 

In  coronatijd kun je bij Tussen de Bruggen prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de deur. Voor reservering Klik hier
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.