thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

'Yellow Debut'; bijna wilde tomaatjes die niet ziek worden en zoet zijn als snoep.


openingstijden

De kwekerij is normaal open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- moestuindagen - kleinfruit - kruiden - groenteplanten - tuingeluk -


komend weekeinde zaterdag en zondag 11 en 12 mei 2019

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang

de onvergetelijke groentedagen

Het feest van de eetbare tuin.

Speciaal voor deze dagen kweken we vele tientallen verschilende, vaak onbekende rassen tomaten, paprika, peper, aubergine, pompoen, courgette, kolen en andere groenteplanten. Ook eenjarige kruiden zoals rucola, venkel, dille, zeekraal en koriander hebben we speciaal voor deze dagen gezaaid en opgepot.

De groenteplanten staan vanaf vrijdag tijdelijk in onze web-winkel. Zo kun je je bezoek aan onze groentedagen voorbereiden en een boodschappenlijstje samenstellen.

Via deze link kun je dan zien welke soorten er zijn: groenteplanten, kruiden en kleinfruit voor de groentedagen

Niet eerder dan aanstaande zaterdag 11 mei vanaf 10:00 uur zijn ze op de kwekerij te koop.

Sommige groenteplanten en eenjarige kruiden zijn te teer voor verzending en bestellingen worden ook pas na dit weekeinde weer verzameld.

Meestal raakt tijdens de groentedagen al het een en ander uitverkocht. De voorraad wordt dagelijks bijgehouden. Zodra iets op is halen we het uit de online-winkel. De groenteplanten blijven hier twee of drie weken staan, zo lang de voorraad strekt.

Als de groenteplanten en eenjarige kruiden stevig genoeg zijn gaan we ze ook verzenden maar tegen die tijd zijn de meeste soorten uitverkocht. Reken dus niet op onze web-winkel voor bestellingen, kom liever zelf je groenteplanten uitzoeken. Kleinfruit, fruitbomen en vaste kruiden worden jaarrond verzonden.

geduld groeit

Linda is hier al maanden mee in de weer. Ze zaait, verspeent, verzorgt en verpot stilletjes ver weg achter in onze kas volgens een strak schema eerst de pepers, dan de tomaten en zo stug door tot alle planten in potjes staan. Uiteindelijk is alles dan als het meezit precies op tijd klaar voor onze groentedagen. Dat gaat al vele jaren zo. Dit jaar komt een deel van de planten een week warmte te kort vanwege het koude weer. De tomaten en pepers zijn nog wat klein. We hebben geen verwarmde kassen en kweken de meeste planten jaarrond buiten.

Groenteplanten groeien exponentieel, ze beginnen traag maar het gaat steeds sneller naarmate ze meer blad hebben. Ze worden als ze eenmaal goed op dreef zijn ze ook snel te groot, timing is belangrijk. Als alles is opgepot is het werk gedaan. Dan zijn we overgeleverd aan de weersomstandigheden en is het alleen nog water geven en wachten.

De groenteplanten worden opgekweekt in biologisch bemestte turfvrije potgrond en er worden hierbij uiteraard, net als bij de rest van de planten die we kweken, geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt.

groente en andere planten voor je eetbare tuinzeekool

Als gediplomeerd biologisch dynamische groenten en kruidentelers, met een klein beetje missiedrang, willen we deze dagen duidelijk maken dat er nog genoeg bijzonder goede groenterassen te ontdekken zijn. We willen ook inspireren hier zelf mee aan de slag te gaan. Het hoeft niet ouderwets te zijn om goed te smaken. Er worden nog steeds volgens traditionele methodes nieuwe rassen geselecteerd. Vooral tomatenrassen worden voortdurend doorontwikkeld door gepasioneerde liefhebbers en profesionals.

Voor wie liever zelf zaait zijn een aantal soorten groenten en kruiden ook als zaad verkrijgbaar.

Echte rijkdom groeit het best dicht bij huis.

Daar willen we graag een bijdrage aan leveren.

Behalve groenteplanten en kruiden hebben we nu ook heel veel verschillende soorten fruitbomen en kleinfruit zoals bijzondere bessen, kiwi's, druiven, bramen, frambozen, aardbeien, vijgenstruiken en druiven geselecteerd op smaak en geschiktheid voor ons klimaat en teelt zonder bestrijdingsmiddelen. Je vind ze hier: klein- en grootfruit, planten voor de moestuin.

Vaste rucola, is heerlijk in salade, en kan in een droge bloemenwijde verwilderen.Een zeer zoete zwarte tomaat is 'Black Krim'Witte aubergine smaakt inderdaad zo romig als ze er uit ziet.Chaddar, de oranje bloemkool is extra zoet.

Zwarte, groene, gele, paarse en witte tomaten, oranje en paarse bloemkolen, witte, gele en reusachtige aubergines, scherpe en zoete pepers, hertshoornweegbree en nog veel meer.

Welke groenteplanten er zijn kun je vanaf vrijdag al in onze web-winkel opzoeken.

Niet alles kan worden opgestuurd, daarvoor zijn de planten soms te teer. Ze staan er hoofdzakelijk zodat je je bezoek aan de kwekerij kunt voorbereiden.

Het zijn vooral veel soorten in een kleine oplage, dus een groot deel raakt waarschijnlijk, zoals gewoonlijk, tijdens het weekeinde al uitverkocht.

Er is ook een markt met:

de zaden en tuinboekenwinkel, van Der Plancke

Helaas heeft Robbert van van der Plancke zich wegens een blessure moeten afmelden voor deelname aan onze groentedagen, een van zijn favoriete evenementen. Dat betekent dat de grote zadenwinkel dit jaar ontbreekt. We hebben wel groente zaden van de Bolster in onze winkel. En je kunt hun zaden natuurlijk ook online bestellen: van der Plancke

Dat urenlang neuzen in die enorme zadenwand is er dus jammer genoeg dit jaar niet bij. Gelukkig is het niets ernstigs.

Délice & Délicieux

Maakt van groente en fruit de heerlijkste dingen. Hermine kookt als een godin. Laat je inspireren door haar bijzondere confituren, geleien, chutney's, sauzen, appel-perenstroop, en veel meer huisgemaakte heerlijkheden.

Ze richt ook een (gedeeltelijk overdekt) terras in waar je kunt zitten en genieten van onder andere hartige taartjes met seizoensgroenten zoals haar asperge-mozarella-zalm taartje, vegetarische groentetaartjes, of 'tartelettes' groene asperges, gerookte zalm, geitenkaas of mozzarella. Misschien verwent ze ons met haar miserabel met passievruchten vulling. Of heeft ze weer 'verrukkulukke' siroop gemaakt van seringenbloesem?

Camac Machi

Is een bijzondere pottenbakker uit Roermond met ambachtelijk 'middeleeuws' tuin en keuken gebruiksaardewerk. We kennen en bewonderen Maarten al heel lang, hij maakt artistiek, historisch verantwoord en bovendien heel bruikbaar aardewerk.

zeekool, Crambe maritima is een heerlijke maar ook prachtige delicatesse

imkerij

Onze huisimker, Willem, van Beelicious heeft zo'n beetje alles wat je van honing of bijenwas kunt maken inclusief zijn befaamde honing-lavendelijs en heel veel verschillende soorten honing. Met een beetje geluk laat de imker zelfs een bijenzwerm door een hoepeltje springen.


Het wordt weer een geweldig plantenfeest, we verheugen ons op je komst. Maar we verwachten grote drukte, dus vertel het alleen door aan je allerbeste vrienden.

Komend weekeinde; zaterdag en zondag 11 en 12 mei 2019 van 10:00 tot 17:00 uur, toegang en parkeren als altijd gratis.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

traditionele voorjaarsdrukte

Zoals altijd in deze periode wordt er erg veel besteld in onze web-winkel. Zeven van onze medewerkers besteden al hun tijd aan het verwerken van bestellingen. Vooral het zorgvuldig inpakken van planten vergt veel tijd en aandacht.

Normaal leveren we binnen enkele dagen maar inmiddels is de levertijd vanwege het grote aantal bestellingen 2 tot 3 weken.

Wij worden overvraagd, dat is geweldig. Maar we vinden het vervelend dat soorten soms overbesteld worden en uitverkocht zijn tegen de tijd dat we de bestelling kunnen verzamelen.

Toch wordt de voorraad op de web-site nog steeds elke dag bijgewerkt zodat daar alleen die planten te zien zijn die op dat moment voorradig en leverbaar zijn.

Bestellingen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. De beschikbare voorraad wordt dus eerlijk verdeeld. En we plannen ook zeer zorgvuldig op basis van bijna 30 jaar ervaring de hoeveelheden die nodig zijn. Maar we vinden het altijd jammer als we je verwachtingen niet kunnen overtreffen.

Als je niet twee tot drie weken kunt wachten op je bestelling ben je natuurlijk van harte welkom om ze zelf te komen uitzoeken en meteen mee te nemen van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Intussen in de tuin

Sinds vorig jaar hebben we een vaste tuinvrouw, Marieke. Al haar tijd brengt ze door in onze tuin waar ze met veel zorg en aandacht voor detail onze borders onderhoudt. De tuin was nog nooit zo mooi en zo goed op orde, het voorjaar was nog nooit zo vol belofte.

We hebben inmiddels een nieuwe border aangelegd en een aantal borders groter gemaakt.

Op het pleintje bij de lavendeldijk hebben we het oude tijmbed opnieuw beplant met de laatste mediterrane aanwinsten en wat oude liefdes. Het is deels een experimenteel perk voor soorten die we in Mediterrane landen hebben verzameld en waarvan we niet zeker weten hoe goed ze onze winters verdragen. Mede dankzij de milde winter heeft alles het glansrijk doorstaan. De grootste verrassing was dat de heerlijk geurende Thymus mastichina uit Zuid Spanje (verzameld op +1000 meter in de tuin van vrienden) zelfs nog in de winter begon te groeien. Dat wordt nog een heerlijke invasie als ze zich gaat uitzaaien. Ook een van mijn favoriete nieuwe soorten Salvia 'Amparito' doet het goed. En dan zijn de nieuwe Phlomis, Santolina en Teucrium soorten nog niet eens goed op dreef qua vermeerdering, maar wel in onze tuin.

Salvia multicaulis en Helianthemum syriacum zijn de eerste bloeiers in het nieuwe perk.

is een van de eersteHet is niet alleen een experimenteel perk. Ik heb een selectie van grijsbladige planten gemaakt waarvan een aantal nogal frivool kunnen bloeien. Ik geniet er, zelfs nu nog maar een soort bloeit, want het gaat niet alleen om de voortplantingsorganen, elke dag van, eerst vanuit mijn slaapkamerraam en in de loop van de dag loop ik er een paar keer een rondje omheen. Hier staan mijn liefste nieuwe vrienden en ik ben heel blij dat het zo goed met ze gaat en dat ze zo goed worden verzorgd. Mediterrane planten zijn pas echt leuk als ze het hier ook goed doen.

De prairie-border aan de straatkant hebben we na jarenlange overwegingen uitgebreid met het gazon dat er voor lag. Het gras vormde een rustpunt en zorgde ervoor dat je ook een beetje afstand kon nemen vonden we. Maar wat heb je aan afstand als je ook midden tussen de bloemen kunt staan. De border is nu bijna twee keer zo groot en we hebben weer meer soorten die je ook als volwassen plant kunt bewonderen. Het is best spannend hoe het oude en het nieuwe deel zich tot elkaar verhouden. Volgend jaar wordt dit pas echt goed duidelijk, maar ik geniet er nu al van met hoge verwachting.

Ik ben erg blij dat we nu mede dankzij onze tuinvrouw ook weer meer aan tuinieren toekomen. Sorry dat ik beslag heb gelegd op een deel van onze voorraad.

De reusachtige Buxus-struiken die we lang geleden van Ineke Greve kregen hebben het helaas niet gered. We hebben het een jaar aangekeken, ook om ervaring op te doen met het motten probleem en om milleuvriendelijke maatregelen te testen, maar het werd alleen maar erger. We hebben het opgegeven. Tijd voor iets anders. Buxus was met name in de winter een fijn bladhloudend onderdeel van de tuin. Maar in de zomer is er eigenlijk weinig aan te beleven. Ik ben erg benieuwd hoe het met de door de gemeente gesnoeide wilde Buxus op de Mont Ventoux gaat.

Wat mij al jarenlang heeft verbaasd, ik schreef het eerder: Waarom wil je lavendel planten binnen een vierkant perkje met een Buxus haagje er omheen? De lavendel geurt wat mij betreft heerlijk en Buxus stinkt. Bovendien doet het heggetje lavendel geen goed, de planten drogen achter dat haagje na regen minder snel op en hebben ook plaatselijk last van schaduw. Fijn dat we ook van die Buxusperkjes met lavendel verlost zijn. Nu alleen nog het sprookje over lavendel tegen luizen bij rozen uit de wereld helpen. (Ik zal een andere keer wel weer het luizenverhaal vertellen. Spoiler: Niet bestrijden.)

Een van mijn favoriete borders met purper en zilver blad waar ik vanuit kantoor op uitkijk heeft met het verlies van de reusachtige Buxus die daar stond een paar vierkante meter gewonnen. Eindelijk plek voor nog wat meer zilver in de vorm van Stachus 'Cotton Ball', Centaurea 'Amethyst in Snow' en de roemruchte Salvia hians plus twee van de beste anemonen van de MacGregors, Anemone 'Dreaming Swan' en Anemone 'Wild Swan'.

zeekool, Crambe maritima is een heerlijke maar ook prachtige delicatesse

Kom gerust mee genieten, nu zaterdag en zondag 11 en 12 mei van onze onvergetelijke groentedagen.

ook open

Kwekerij het Hostaveldje is dit weekeinde ook beide dagen open van 10:00 tot 17:00 uur.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2019

zaterdag en zondag 11 en 12 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”


donderdag 30 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 10 juni extra open op tweede pinksterdag

zaterdag en zondag 15 en 16 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt

zaterdag en zondag 6 en 7 juli Lavendeldagen, grote markt , terras en muziek. Dit wil je niet missen, meer dan honderd soorten lavendel in bloei, grote markt, muziek, culinair terras en etherische olie van lavendel maken in onze koperen alambiek

zaterdag en zondag 24 en 25 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten

zaterdag en zondag 28 en 29 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt
met de groenten van Roger Bastin