Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Een applausje voor jezelf! 👏

Na januari - boordevol nieuwe bronnen en archieven - is februari wellicht een korte en minder interessante maand, zou je misschien denken. Maar niets is minder waar, want in deze maand vieren we veel hoogtepunten! Alle reden om daar even bij stil te staan.
Zo kreeg het BHIC een mooi rapportcijfer van jullie voor de Kwaliteitsmonitor Dienstverlening Archieven, een 8,5! Daarover lees je meer via de link hieronder. Maar we vieren ook dat onze organisatie, het Brabants Historisch Informatie Centrum, alweer twintig jaar bestaat. Die jaren zijn werkelijk omgevlogen! En daarmee zijn we er nog niet, want we zitten als archiefinstelling al veertig jaar op deze fantastische locatie, de Citadel!
 
Een ander ijkpunt: vorige week tikte de online filmbank van BrabantinBeelden de 3000 films aan.
Waarom wij deze momenten bij het BHIC koesteren? Omdat we dat natuurlijk niet alleen voor mekaar kunnen krijgen. Zonder jullie betrokkenheid en inbreng, bijvoorbeeld om onze vragenlijst in te vullen, lukt dat niet. En die 3000 films in de filmbank komen er echt niet als families en filmmakers niet bereid zijn om ons hun dierbare films toe te vertrouwen. Of neem onze vrijwilligers, zonder hun inbreng lukt het ons niet om bronnen toegankelijk te maken. Daarom spreek ik niet alleen namens mezelf, maar namens alle BHIC-collega’s, als ik zeg: een groot applaus aan jullie allemaal!
 
Margot America, redactie
 

Mijlpaal: 3000 films online!

Afgelopen week tikte de online filmbank van BrabantinBeelden de 3000 films aan. Met uitstapjes naar de Efteling, de Biesbosch en de kermis. Of zomaar een verjaardag met visite in de tuin. We laten je graag een paar bijzondere fragmenten zien.
 

Nieuwe bronnen januari online

In de januarimaand is er altijd veel aandacht voor al het archiefmateriaal dat per 1 januari openbaar is geworden. De rest van de maand is er ook gestaag doorgewerkt aan het maken van indexen op genealogische bronnen. Daarom presenteren we graag de nieuwe indexen en aanwinsten van afgelopen maand in dit overzicht.
 
 
"Als twee dagen na haar verdwijning het lichaam van de 11-jarige Marietje Kessels wordt aangetroffen in de kerk in Tilburg, staat de 65-jarige hoofdcommissaris Caarls voor een groot raadsel. Ook met de aangetroffen bloedvlekken weet hij in die zomer van 1900 niet goed raad. Maar wat levert 125 jaar later sporenonderzoek nog op? Forensisch rechercheur Carina van Leeuwen duikt met mij en archivaris (en collega) Christian in de archieven en bekijkt een stukje hout met vreemde vlekken erop. Hout dat we in het archief vonden. Maar hoe komt dat daar?"
🎤 Luister hieronder naar de podcast 'Moord op Marietje'. Aflevering 3 staat nu ook online.

 
Foto: Marilou Nillesen, podcastmaker 'Moord op Marietje'
 
 

Beste verhalen deze maand

 
"Pap, is het hout op?"
Stelen mag niet. Ook niet als het om plaggen of hout gaat om voor je gezin te zorgen. Maar om daar nu veertien dagen voor de gevangenis in te moeten is toch ook wel zwaar gestraft. (Bijdrage: Jan Arts)
"Tegen het einde van de schooltijd had meester Janssen nog een verrassing voor ons. Hij had het in de geschiedenisles al zo vaak gehad over ridders en kastelen, dat hij vond dat we maar eens naar een kasteel toe moesten gaan." (Bijdrage: H.S. Ebben)
Wat is een prins zonder zijn gevolg? Naast zijn Raad van Elf wordt Prins Carnaval vaak ook vergezeld van een groep meisjes met witte laarzen en kleurrijke pakjes: de dansmariekes! Was jij dat ook? Of misschien was je zusje wel een dansmarieke?
Na de bevrijding volgden er arrestaties en veroordelingen van Nederlanders die mogelijk samenwerkten met de Duitse bezetter. Een van hen was een zekere Hendrik uit Amsterdam. Wat dreef hem naar het nationaalsocialisme?
In 2008 kwam de door de Watersnoodramp 1953 getroffen Terheijdense familie Van Vugt na vele tientallen jaren plotsklaps en alsnog in het bezit van de door hun vader geschreven bedankbrief. (Bijdrage: Jan van Vliet)
 

Historisch wist-je-datje

Wie mag zich Koning van de Metworst noemen?🍺

Ook dit jaar vinden op carnavalsmaandag weer de Metworstrennen plaats in Vortum-Mullem. Dan strijden Boxmeerse ‘jonggezellen’ om de titel ‘Koning van de Metworst’. Al meer dan 250 jaar wordt deze paardenrace gehouden.

Zeker is dat er in 1740 een reglement voor de vereniging "De Metworst" is opgesteld. Deze vereniging van "jonggezellen" uit Boxmeer staat alleen open voor in Boxmeer geboren en getogen vrijgezellen. De metworstrennen waren verbonden aan de hoeve in het Vortumse veld die in het bezit was van een aanzienlijke dame. Deze dame heeft - zo gaat het verhaal - in 1740, op weg naar Boxmeer, pech gekregen met haar koets. Als dank voor de ondersteuning die zij van de Boxmeerse jongemannen had ondervonden, heeft ze vervolgens die jaarlijkse uitkering aan haar hoeve verbonden.
 
Nog steeds trekken op carnavalsmaandag jongemannen met hun paarden en knollen naar het Vortumse veld om uit te maken wie zich een jaar lang Koning van de Metworst mag noemen. Naast deze eretitel ontvangt de winnaar zeven ellen (bijna 5 meter) metworst, een half vat bier, een brood en een halve varkenskop.

Metworstrennen, Boxmeer. Foto Jan Waarma, collectie BHIC

Het geheugen van Brabant: ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Luister hier
Bekijk foto's
Foto's & films
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

 

Uitschrijven