Nieuwsbrief nr. 147
 
Januari 2023
 
Beste ,
 
"Want ook de vogels vliegen van Oost naar West". Ik wens je een 2023 in vrijheid.
 
 
Nieuwjaarsdag
 
Mijn dag begon met een Grote Zilverreiger die over de tuin vloog toen ik op weg was naar het kippenhok om het nachthok van de dames open te zetten. Buiten was het nog heel stil. Mijn oog viel op de katjes van de bloeiende hazelaar en wilg. Het was vanochtend vroeg al 14 graden. De vijver lokte.
 
 
Daarna op de Meinweg met de honden een heerlijke wandeling gemaakt waarbij het ook al zo rustig was. Een kilometer of 4 bijna niemand gezien. Alleen een groepje kuifmezen met hun rollende geluidje.
 
Fris beginnen
 

 
Soms lukt iets dat je je hebt voorgenomen zomaar ineens. Dat is het moment waarop je over voldoende cognitieve bandbreedte beschikt. Je cognitieve bandbreedte is afhankelijk van je eten, je drinken, je rust, slaap en je positieve fibes. Heb je een voornemen voor dit jaar met zijn 365 nieuwe dagen? Dan help je jezelf door te beginnen met gezond eten en genoeg slaap. Dan komt de beslissingsvaardigheid vanzelf. Dan neem je een kloek besluit en gaan dingen makkelijker. Een voedingsmiddel dat hierbij een smakelijke aanvulling is lees je hieronder.
 
Walnoot
Juglans regia
 
De Walnoot is een alleskunner. De signatuur en eigenschappen van de boom staan synoniem aan de kwalen waarbij hij kan worden ingezet. Alles van de boom is bruikbaar. Op plekken waar veel walnotenbomen bij elkaar staan kun je er van uit gaan dat er vroeger een Romeinse nederzetting was. De boom kan heel oud worden, ca 300 jaar.
 
 
De vruchten lijken op hersenen. De noten zijn voedzaam, goed voor de hersenen, de hormonen, het zenuwstelsel en het denkvermogen. Het werkt ontstekingsremmend en is zenuwversterkend. De walnoot is een hele goede bron van omega 3, ALA en anti-oxidanten.
De walnoot zorgt voor een goede doorbloeding van de hersenen en brengt de zenuwen tot rust.
 
Recept

Een gezonde shake die bol staat van vitaminen en mineralen maak je voor jezelf in een handomdraai. Je maakt hem het liefst met walnootolie. Dat is een fijne olie om in huis te hebben voor het maken van een dressing of een shake. Deze olie gebruik je koud.
 
 
Benodigdheden:
Theelepel walnootolie
1 banaan
handje spinazie/zevenblad/weegbree/lof/postelein
3-4 eetlepels (soja-)yoghurt of (soja-)melk
Beetje water als het te dik is
 
Voor de snelle shake gebruik ik af en toe een schepje algenpoeder.
 
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een blender en pureer tot het een glad geheel is.
Smakelijk!
 
Agenda
Makkelijke moestuin

Als je nu je tuin herinricht kan je tuin in het voorjaar gelijk gaan groeien. Orde scheppen, scheuren wat te groot wordt, vormsnoeien, de winter is er een goede periode voor zolang het niet vriest.
 
Misschien wil je het wel anders, eenvoudiger, overzichtelijk en minder arbeidsintensief. Door de samenhang te kennen kun je het jezelf makkelijker maken en de natuur voor je laten werken. Klik hier voor het aanvragen van informatie.
 
Plukken, proeven en proosten en spelen met vuur
Zondag 22 januari - 16.00 uur Vlodrop

Ga je mee op kruidenexcursie? Vanaf Vlodrop lopen we langs de Roer naar een Geluksplek waar ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een verhaal.
 
We plukken ons eten bij elkaar (in de tuin) dat we bereiden op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 45 euro all in. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.

 
Natuurwandeling

Op afspraak kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen.
Start 10.00 op onderstaand adres. Duur ca. 2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 15 euro.
Voor aanmelden kun je mailen of bellen. Onderaan de nieuwsbrief vind je de gegevens.
Foto: Ruud Snijders
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 

Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de kamer. Voor reservering Klik hier
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.