Nieuwsbrief nr. 55 - Juni 2014
 
Beste ,
 
Het is alweer juni! Eerst kon ik de plantjes de grond wel uitkijken en nu zou ik het liefst de tijd willen stilzetten. Alles is zo mooi nu en nog niet over de top. Wind heeft zich, althans hier in het Zuiden, koest gehouden en slagregens bleven uit. Daardoor staan borders en moestuin er nog strak bij. 
In dit nummer vind je wederom de nog tamelijk nieuwe rubrieken: 'Uit de tuin van Truus' en 'Tuin op grote hoogte'. Verder wat artikelen, een terugblik op de afgelopen activiteiten en een vooruitblik in de agenda. Op dit moment ben ik op twee schatten van honden aan het passen. Ze hebben 'een beetje' overgewicht en van de baas mogen ze wel wat afvallen. In drie dagen tijd een hele uitdaging. Veel leesgenoegen!
 
Geweldige uitvinding
 
Weet je wat ik tegenkwam op internet? Een filmpje van het scheiden van eiwit van eigeel. Niet zo moeilijk, hoor ik je denken. Dat is zo. Maar met deze tip wel een stuk simpeler. Diezelfde middag heb ik ijs gemaakt, met behulp van deze truc en het ging goed.
IJs maken is trouwens een leuk klusje vind ik. Ik had wat verse aardbeien en frambozen uit de tuin over, de fruitvliegjes kregen al interesse, er lag nog een rijpe banaan op de fruitschaal en een mango. Dat heb ik allemaal bij elkaar gedaan en met een zuurkoolstamper een beetje grof geplet. Toen wat yoghurt en sojamelk erbij gedaan en zes ei-geeltjes. Als je wilt een lik honing om het te corrigeren. Ik heb het één keer halverwege doorgeroerd. Hoe het smaakt is nog een verrassing, dat gaan we zaterdag ontdekken. Dit filmpje is echt grappig én handig!
   
  Tuin op grote hoogte
  'indringers'
   
  Deze maand vond er een raadsel plaats op ons balkon. Alle bietjes, snijbieten en slablaadjes waren van de ene op de andere dag opgegeten. Zou er dan toch ergens een slakje meegelift zijn? Op een gegeven moment ontdekte ik dat er de hele dag kraaien op het dak zaten. Ze wachtten hun kans af om te dineren in onze moestuin. Raadsel opgelost. Nu heb ik satéprikkers in de grond gestoken, met de hoop dat ze dan niet meer tussen de planten durven neer te strijken. Alleen de snijbietjes lijken het te overleven. Los van de planten die door de kraaien zijn opgegeten staat de tuin er heel goed bij. Binnenkort tijd voor de eerste oogst…! Daarover volgende maand meer.
   
  Esmé Stuart
    
   Pijnstillende massage
    
   In zorginstellingen komt onder ouderen veel chronische pijn voor. In een studie onder ouderen in een verpleeghuis is daarom een onderzoek gedaan naar het effect van handmassage en het effect hiervan op chronische pijn. Er waren twee soorten handmassage. Een mét en een zonder aromatherapie. De proefpersonen kregen twee maar per week over een periode van vier weken handmassage. Voor de aromatherapie werd lavendelolie gebruikt. Het effect van de aromatherapie is niet bewezen, mede omdat het reukvermogen bij ouderen afneemt. Maar de pijnbestrijding middels handmassage kwam wel naar voren. En dat mag opmerkelijk genoemd worden. Wil je meer weten klik dan hier.
   Over voetmassage wordt niet gesproken. Toch weet ik uit ervaring dat een goede voetreflexoloog je hele lichaam kan voorzien van energie middels drukpunten en pijn zo kan doen afnemen. 
    
     
    Zaaibakkenproject op school
     
    Veel basisscholen in de gemeenten Roerdalen, Leudal en Weert hebben afgelopen week een zaaibak ontvangen. De LLTB (Limburgse Land- en Tuinbouwbond) afdelingen De Winning Limburg, Weerterland en OostMaas hebben voor basisscholen binnen hun gemeenten een zaaibakkenproject verzorgd. 
     
    Bron: LLTB
     
    De school ontvangen potgrond en diverse zaden met uitleg over het groeien en het bloeien en de afkomst van de planten. 
    Door het zelf zaaien van groenten leren kinderen waar hun eten vandaan komt. Ze maken kennis met groenten die ze misschien niet kennen en krijgen plezier in tuinieren. Ze leren op deze manier dat het niet vanzelfsprekend is dat er iedere avond groenten op hun bord terecht komen en wat er bij komt kijken.
      
     Uit de tuin van Truus

     Aspergejam
     Op dit moment zijn overal nog volop groene en witte asperges kopen. Zeker in Limburg, kun je op “iedere hoek van de straat”  aan deze heerlijkheden komen.
     Natuurlijk kun je asperges op zijn Limburgs klaarmaken. Klassiek met gekookte ham, een gekookt eitje en gewelde boter. Of met gepocheerde of gerookte zalm. Maar wist je dat je asperges ook kunt wokken of verwerken in een heerlijk pastagerecht?
      
     Ik heb er een heel andere draai aan gegeven. Deze keer heb ik van asperges een heerlijke jam gemaakt. Ik zie je in gedachten bedenkelijk kijken , maar echt het is de moeite waard.
     Koop voor deze jam de afgebroken stukjes asperges. Ze worden meestal verkocht als soepasperges. Dat kost een fractie van de mooie witte eersteklas asperges. Maar dat is voor dit recept absoluut niet nodig.
      
     Benodigdheden:
     700 gram witte asperges in kleine stukjes (even schiillen als dat nodig is)
     400 ml. vers geperst sinaasappelsap
     ½ theelepel zout
     2 eetlepel roze peperkorrels (fijngestampt)
     Scheutje witte balsamicoazijn (naar smaak)
     1000 gr. Geleisuiker 1:1 of 500 gram geleisuiker 2:1
      
     De bereiding:
     Kook de aspergestukjes in het sap tot ze gaar zijn. Indien gewenst kan het mengsel fijner worden gemaakt met de staafmixer. Voeg zout, peperkorrels en de suiker toe. Kook het mengsel volgens de gebruiksaanwijzing op het pak van de geleisuiker. Voeg voor het vullen van de potten de balsamico-azijn toe.
      
     Deze jam is heerlijk op brood, bij verse of harde kaas, maar ook bij koud vlees, bij gerookte zalm. Maar een schepje hiervan door eenzelfgemaakte dressing is ook erg lekker.
      
     Als printbare bijlage in PDF.
      
     Zonnemijders leven korter
      

     Dit is de titel van een artikel door Will Gerritsen in De Limburger. In een Zweeds onderzoek zijn dertigduizend vrouwen twintig jaar lang gevolgd. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Journal of Inernal Medicine. De wetenschappers melden dat vrouwen die hun huid niet aan de zon blootstellen te weinig vitamine D aanmaken. Daardoor zijn ze eerder vatbaar voor hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van een agressief melanoom. Tegen alle verwachtingen in is het beter om je huid regelmatig kort bloot te stellen aan de zon. Met ge-zon-d verstand en zorgen dat je niet verbrandt. Zou het ook gelden voor mannen?
       
      Agenda
       
      Supermarktservival
      Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag. 
       
       
      Inloopspreekuur en Bodyscan
      Kom eens langs voor een bodyscan. Je krijgt dan inzicht in je conditie, spiermassa, gewicht, botmassa en meer interessante cijfers. De onderlinge verhouding zegt meer dan alleen je gewicht!
      Op dinsdagen tussen 10-17 u. Meld je van tevoren aan zodat ik genoeg tijd voor je kan vrijmaken.
      Tot snel!
       
      Geinige groentenborder en koddige kruidentuin
      In de maand juni geef ik, voor wie dat wil, elke dag tussen 16-19 uur informatie over de aanleg en het onderhouden van een groentenborder en kruidentuin op miniformaat. Dus je hoeft hiervoor geen lap tuin te hebben. Een paar stoeptegels verwijderen of een hoekje van het balkon vrijmaken is al voldoende.
      Je bent welkom in Sint Odiliënberg tussen 16-19 uur. Vooraf even bellen of mailen dat je langskomt is voldoende. Kosten inclusief koffie of thee met wat lekkers en informatie 7,50.
       
      Plukken, proeven en proosten
      Vanuit Sint Odiliënberg worden het hele jaar door wildplukexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij mij thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor de warmte en plaats is rond het vuur.
      Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben, in gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je heerlijk eten en drinken en een 2-3 uur durende kruidenwandeling vooraf. Vanaf 4 personen. Data op afspraak.
       
      Onlangs zijn er weer wildplukexcursies gehouden. Met Kasteel Aerwinkel en met het IVN. De opkomst was zo groot dat we de groepen hebben gesplitst.
       
       
      Geraffineerde koolhydraten veroorzaken voedselverslaving
       
      Veel mensen denken dat ze verslaafd zijn aan bepaalde voedingsmiddelen omdat ze zo lekker zijn, maar dat is niet echt het geval. Het is vooral de glycemische belasting van een maaltijd - de mate waarin die maaltijd de bloedsuikerspiegel verhoogt - die verslaving aan eten veroorzaakt.
       
      Het eten van een maaltijd met een hoge glycemische belasting verhoogt niet alleen de bloedsuikerspiegel te veel, maar stimuleert ook bepaalde gebieden in de hersenen die het hongergevoel en de drang om te eten verhogen, los van het aantal calorieën of de smaak van die maaltijd.
       
      In een recent onderzoek kregen 12 mannen met overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) twee verschillende milkshakes op verschillende dagen (met twee tot acht weken ertussen).
       
      De milkshakes bevatten evenveel calorieën (500 kcal), zagen er hetzelfde uit en hadden dezelfde smaak en geur. Het enige verschil zat in de koolhydraten. De ene milkshake bevatte zogenaamdesnelle koolhydraten (geraffineerde koolhydraten en suikers) en had een hoge GI (84%) en de andere bevatte trage koolhydraten (ongeraffineerde koolhydraten) en had een lage GI (37%).

                

      De deelnemers wisten niet welke milkshake een hoge of lage GI had en ze hadden geen voorkeur voor één van de twee.
       
      Na het drinken van de milkshake met een hoge GI steeg de bloedsuikerspiegel heel sterk (2,4 keer meer dan bij die met de lage GI), gevolgd door een te sterke daling vier uur later. Deze daling veroorzaakte een sterk hongergevoel en de drang om te eten.
      Bij de deelnemers die de shake met een lage GI dronken, bleef de bloedsuikerspiegel veel stabieler (geen sterke piek gevolgd door een sterke daling). Zij hadden na vier uur niet meer honger dan voor ze de shake dronken.
       
      De activiteit van de hersenen van de deelnemers werd gemeten met MRI. Daaruit bleek dat de maaltijd met een hoge GI de hersengebieden die gelinkt zijn aan honger, beloning, drang naar voedsel en verslaving veel sterker stimuleerde dan de maaltijd met de lage GI.
       
       
      Het zijn dus de geraffineerde koolhydraten en suikers (wit brood, witte rijst, witte pasta, suiker, gebak, snoep, frisdrank, …) - en niet de smaak of het aantal calorieën van een maaltijd - die de drang naar voedsel vergroten en aanleiding geven tot verslaving. Iedereen die ’s morgens wit brood, ontbijtgranen of ontbijtkoeken eet, zal kunnen bevestigen dat ze het amper volhouden tot de middag. De te sterke daling van de bloedsuikerspiegel na de aanvankelijke piek veroorzaakt de bekende hongerdip. Vandaar ook de gewoonte om een ‘vieruurtje’ te houden.
       
      Mensen met overgewicht kunnen hun drang naar voedsel aanzienlijk verminderen met voeding met een lage glycemische belasting. Zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, vis en gevogelte. Vezels, vetten en eiwitten verlagen de glycemische belasting van een maaltijd. Door bijvoorbeeld noten of zaden (vlaszaad, vlaszaadolie) aan je maaltijd toe te voegen, stijgt je bloedsuikerspiegel minder sterk en heb je vier uur later veel minder honger.
       
      Verschil tussen glycemische index en glycemische belasting
      De glycemische index is de mate waarin 50 gram koolhydraten van een bepaald voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel doet stijgen.
      De glycemische belasting is de mate waarin de volledige maaltijd de bloedsuikerspiegel doet stijgen. Er wordt rekening gehouden met hoeveel je ervan eet en welke andere voedingsstoffen aanwezig zijn (zoals vezels, eiwitten of vetten).  
       
      Lennerz BS, Alsop DC, Holsen LM et al. Effects of dietary glycemic index on brain regions related to reward and craving in men. Am J Clin Nutr. 2013 Sep;98(3):641-7
        
        
        
       Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
        
       Copyright

       Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
        
        
        
        
        
        
       Praktijk aan huis:
       Reutjesweg 35
       6077 NA Sint Odiliënberg
        
       Gezondheidscentrum:
       Agricolastraat 73
       6131 JW Sittard
        
       0475-527561 / 06-46022065