BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 7 
November 2015
Den här hösten liknar ingen annan, fångad i en sorts frusen bävan. Vartåt går världen, vilka steg kommer dess makthavare ta: I terrorattackernas efterdyningar? I hanteringen av flyktingsituationen? I Paris, där om bara några dagar FN:s klimatmöte inleds?
 
Går det att tippa terror, politiskt kaos och en katastrofal klimatförändring åt ett annat, bättre håll? Går det att hitta ett språk - ett nytt språk - om vad vår samexistens här på jorden går ut på? Kommer världens folkvalda lyckas agera utifrån ett globalt "vi"-intresse?
 
Och vilken roll tänker media spela - fastna i det dagsaktuella och förenklingar eller hjälpa oss att gå till botten med komplexa frågor?
 
Tiden står och väger, och samtidigt rusar den. Nu gäller det.
 
Personligen har jag under den senaste tiden hittat en sorts hopp i ett par egentligen enkla saker:
I handling och rörelse, tillsammans med andra. Som när jag förra veckan fick springa med i Run for your life, klimatstafetten som går hela vägen från Kiruna till Paris. Vilken energi vi fick!
Och i upplevelser av scenkonst - ja, det är faktiskt sant! - som tar sig in och mjukar upp ett frostnupet hjärta...

Jag är livrädd, men tänker fortsätta hoppas. Och handla. Och uppleva. Tillsammans.

--------------------------------------
 
Barnteaterakademins 10-årsjubileum gick av stapeln den 28 oktober på Angereds Teater, Andra Stället. Vi var väldigt nöjda och glada över heldagen av föreläsningar, grovmanusredovisning, samtal, tårta och god mat. Tack igen alla medverkande och alla ni som kom och firade med oss! Nedan kan ni läsa om årets grovmanus som nu kan beställas av intresserad teater.
 
Kulturakademin Trappans och vår kurs Kvalitet i konstnärliga processer är nu upplagd. Länge planerad och förberedd; länge efterlängtad - det vet vi också. Läs mer nedan!
 
Ännu en glädjande nyhet är att vi tillsammans med ASSITEJ Sverige nu vet att vi 2016 kommer kunna arrangera Interplay Europe på svensk - närmare bestämt västsvensk - mark. Med stöd från Västra Götalandsregionen, Statens Kulturråd och Kulturkontakt Nord kommer vi strax efter midsommar nästa år ta emot unga dramatiker från flertalet europeiska länder, för en intensiv vecka av manusarbete, workshoppar, samtal och utbyte av erfarenheter och idéer. Plats: Ljungskile Folkhögskola.
 
Tidigare år har Interplay Europe ägt rum i bl a Tyskland, Turkiet och Spanien. När det nu ska ske i Sverige och i regi av ASSITEJ och Barnteaterakademin kommer det för första gången bli ett Interplay på temat teater för barn och unga. Längre fram får vi tillfälle att berätta mer om detta fina biennala projekt.
 
God november,
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Kvalitet i konstnärliga processer
 
En kurs som tar upp olika faser i den konstnärliga processen från ax till limpa, från idé till genomförande.
 
I kursen belyses kvalitetsbegreppet utifrån olika perspektiv: Vad är egentligen kvalitet? Hur mäts konstnärlighet och vilka parametrar vägs in i begreppet kvalitet? Går det att identifiera olika slags kvaliteter i skilda arbetssätt och formspråk? Vilka kvalitetsparametrar gäller för utövaren, forskaren eller teaterkritikern? 
 
Kursen vänder sig till dig med erfarenhet av scenkonstproduktion för barn och unga. Du är till exempel konstnärlig ledare, producent, skådespelare, regissör, dramaturg, maskör, kostymskapare eller scenograf - eller har annan mer eller mindre övergripande påverkan i de konstnärliga processerna. Vi ser gärna deltagare från såväl det fria professionella scenkonstlivet som från institutioner.
 
Kursledare. Anna Berg. Övriga medverkande: Rolf S Nielsen, Lars Melin, Farnaz Arbabi, Anne Jonsson, Lillemor Harnell, Pia Huss, Niklas Hald, skådespelare med flera.
 
Kursen löper under våren 2016 i en serie av nio träffar som varierar mellan föreläsning, egenreflektion, gruppdiskussion och workshop.
Start: 27 februari. Slut: 15 maj 2016.
Sista anmälningsdag: 5 februari 2016.

 
...........................................................................................................
 
2015 år grovmanus:
Kaniners tystnad & död / Intelligenta vänliga & tysta husdjur / Råger-Akilles och hennes vänner
av Anna Nygren

Om Marta som har en bror som heter Elias som har slutat prata för han är så himla skadad, och en kärleks-bästis som heter Lindi och som vill befria alla djurförsökskaniner, och en hat-kompis som heter Linnea och som försöker ta Lindi från Marta.
Ett svartsjukedrama och ett försök att leva i en värld som är helt fucked-up. En pjäs om kaniner och kärlek.
Antal roller: 4 (3 k, 1 m)   Målgrupp: Mellanstadiet
 
Intresserad teater kan nu sluta avtal med Anna Nygren och beställa den färdiga pjäsen. Pjäshonoraret är då förhandssubventionerat med en tredjedel, av Barnteaterakademin. För att detta ska gälla måste beställningen göras senast 9 maj 2016.
Kontakt sker genom Barnteaterakademin: info@barnteaterakademin.se, 073-4347275, eller direkt med Anna Nygren: anna.maria.nygren@gmail.com

..................................................................................................................................
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening) finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
 
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive teater!
 
På Konserthuset sker avhämtning efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
Tips & notiser!
 
 
Run for your life
I en stafett från Kiruna till Paris springer ett tusental människor varsin sträcka för klimaträttvisa och en hållbar framtid. Löparna bidrar också med personliga berättelser om oro och engagemang för klimatet . Stafetten sker på initiativ från svenska Riksteatern och sträcker sig över mer än 4000 km och pågår dygnet runt i 21 dagar. Målgången sker 30 november, dagen då FN:s klimatmöte COP21 inleds. 

Tillsammans? Mötesplatser och generationsbryggor
Nätverket Barnkulturforskning i Göteborg (BiG) anordnar sitt andra symposium i Världskulturmuseets lokaler. Årets tema omfattar kulturella mötesplatser där barn och unga står i fokus. Hur skapas kreativa mötesplatser för barn? Vad är skillnaden mellan barns platser och platser för barn? Hur arbetar Göteborgs Stad med att involvera barn och unga i kulturlivet och i stadsplaneringen? Har kulturen en åldersgräns och vad är egentligen ett generationsmöte? Med bl a Barbro Johansson, Natalie Davet, Mania Teimouri och representanter från Ungdomsfullmäktige.
9 december 15-19:30.
Världskulturmuséet. Fri entré men begränsat antal platser - föranmälan krävs.
 
Samtal med: Suzanne Osten
ASSITEJ Sverige har bjudit in Suzanne Osten till ett samtal om sitt konstnärskap och om sitt arbete som pionjär inom Svensk scenkonst för barn och unga. Samtalet kommer att kretsa kring ämnen som Pedagogen, Berättaren, Publiken, Tabun och Tiden. Medverkande (utöver Osten själv): Ann Petrén, Simon Norrthon och Hannes Meidal. 
Den 7 december 19:00 (fr o  m 18:30 bjuds på tilltugg)
Dansmuseet, Drottninggatan 17, Stockholm
 
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se