1 juli 2020
 
Van de redactie
Regelmatige kijkers van het SBS-programma “Mr. Frank Visser doet uitspraak” weten hoe het programma begint. Presentator Viktor Brand bezoekt eerst de partij die Mr. Visser heeft ingeschakeld en spreekt daarna met de tegenpartij. Het beeld dat ontstond tijdens dat eerste gesprek moet je vaak bijstellen nadat je ook het verhaal de tegenpartij hebt gehoord. Een verhaal heeft altijd twee kanten. Zo ook de kwestie rond de ontheiliging van de kerk in Lievelde die afgelopen maand de publiciteit haalde. De YouTube-video liet eigenlijk een mooi voorbeeld zien van een herbestemming van een kerkgebouw naar een andere functie ten dienste van de lokale gemeenschap, zoals concertzaal. Jammer dat in de besluitvorming onvoldoende rekening is gehouden met het gegeven dat de kerk nog niet aan de eredienst onttrokken is en er dus nog beperkingen gelden qua gebruiksmogelijkheden. Een kwestie ook waar we niet kunnen spreken van winnaars en verliezers. Een kwestie waarin we als parochianen ook geen partij hoeven te kiezen.
In deze Paulusbrief geeft het pastoraal team duidelijkheid over de weekendvieringen in de locaties die volgens het beleidsplan gaan sluiten. Daarom geen donderslag bij heldere hemel, wel een bericht dat bij die locaties pijn zal doen. Pijn die eerder de locaties Rekken, Vragender en Bredevoort al ervaren hebben.
In de media gaat het vaak over “het nieuwe normaal”. Hoe ziet onze wereld er na corona uit? Gaan we meer thuiswerken, minder vliegen, meer lokaal produceren en consumeren? Ook als katholieke kerk in de Oost-Achterhoek staan we voor de uitdaging om een “nieuw normaal” in ons samen kerk zijn te vinden. Op 7 juli zullen de locatieraden en pastoraatsgroepen van de parochies St. Paulus en St. Ludger worden bijgepraat over de voorgenomen fusie van beide parochies.
Vanaf 1 juli zijn de mogelijkheden om samen te vieren verder verruimd. Aanmelden voor vieringen is wel nodig en dat kan via de parochiewebsite. De pastores schrijven over hoe zij het pastoraat tijdens het coronamaanden ervaren en de pastorale column staat stil bij het geschenk van de stilte.
De volgende reguliere Paulusbrief verschijnt na de vakantieperiode, op 1 september.
Wij wensen u fijne vakantiemaanden toe in goede gezondheid.
 
Gerard Bartels, Berry Brockötter en Cor Peters  (nieuwsbrief@stpaulusparochie.nl)
 
Alle eerder verschenen Paulusbrieven zijn op de website nog na te lezen.
Aanpassing rooster van de weekendvieringen (fase 2 en 3)
Aanpassingen weekendvieringen
Pastorale beleid in uitvoering: aanpassingen weekendvieringen
We zijn allemaal op de een of andere manier getroffen door de (gevolgen van de) corona pandemie. Het coronavirus heeft vele duizenden mensen getroffen in ons land en wereldwijd al honderdduizenden. Het aantal dodelijke slachtoffers blijft nog elke dag toenemen. Het dagelijkse leven is ontregeld, we blijven en werken zoveel mogelijk thuis. Samenkomsten zijn beperkt mogelijk. Dat gold ook voor de liturgische vieringen en andere activiteiten in parochieverband. Vanaf 1 juni konden activiteiten geleidelijk aan weer worden opgestart. Helaas kon de geplande bijeenkomst met de pastorale vrijwilligers van alle locaties op 19 mei niet doorgaan. Op 29 april zijn de beheercommissies en de pastoraatgroepen geïnformeerd over het nieuwe liturgische weekendrooster per 1-1-2021.
Met gelovig vertrouwen de toekomst in!
Zoals u allen weet zijn de beide parochiebesturen op weg naar het samengaan tot één nieuwe parochie, zo mogelijk per 1-1-2021. Er zijn verschillende vrijwilligers in werkgroepen bezig om daarvoor de benodigde werkzaamheden te verrichten.
Daarnaast zijn beide parochies bezig met het uitvoeren en implementeren van de beleidsplannen van 2018. Het pastorale beleidsplan 2018-2021, ‘Met gelovig vertrouwen de toekomst in!’ is het leidende plan. Op 22 mei 2019 heeft het pastorale team het nieuwe vieringenrooster dat per 1-1-2020 is ingegaan met de betrokken pastorale vrijwilligers besproken en toegelicht. De eerste stappen zijn gezet tot het stoppen met weekendvieringen door leden van het pastorale team.
In de geloofsgemeenschappen van Rekken, Vragender en Bredevoort zijn de reguliere weekendvieringen per 1-1-2020 gestopt. Wel kan er maandelijks een woord- en gebedsviering zijn waarin vrijwilligers voorgaan. Tot 1-7-2020 kon dit als overgang een woord- en communieviering zijn, hoewel de coronacrisis een andere situatie heeft gebracht.
De 2e fase in het stoppen met weekendvieringen door leden van het pastorale team gaat op 1-1-2021 in voor de volgende geloofsgemeenschappen:
St. Paulus Parochie:
Christus Koning te Lievelde en H. Caecilia te Rietmolen
St. Ludger Parochie:
O.L. Vrouw van Lourdes te Mariënvelde
Tot 1-7-2021 bestaat de mogelijkheid dat vrijwilligers maandelijks voor kunnen gaan in een woord- en communieviering. Vanaf 1 juli 2021 is dat een woord- en gebedsviering.
De 3e fase in het stoppen met weekendvieringen door leden van het pastorale team gaat in op 1 juli 2021:
St. Paulus Parochie:
H. Caecilia te Neede
St. Ludger Parochie:
St. Helena te Aalten; H. Agatha te Harreveld en H. Johannes de Doper te Meddo
Tot 1-1-2022 bestaat de mogelijk dat vrijwilligers maandelijks voor kunnen gaan in een woord- en communieviering. Vanaf 1 januari 2022 is dat een woord- en gebedsviering. 
Wat is er mogelijk tot de onttrekking aan de eredienst van het kerkgebouw?
De volgende vieringen blijven mogelijk, ook al zijn er geen vaste weekendvieringen meer, tot het moment dat het kerkgebouw aan de eredienst onttrokken is.
  • een avondwake
  • een uitvaart
  • een huwelijksviering
  • een liturgische viering bij een huwelijksjubileum
  • een schoolviering
  • een liturgische viering bij gelegenheid van het patroonsfeest van een geloofsgemeenschap
  • een liturgische viering bij gelegenheid van bijzondere lokale festiviteiten, zoals kermis- of schuttersviering
Deze vinden plaats na overleg met het pastorale team. Uw lokale pastoraatgroep zal dan contact daarover opnemen met het centrale parochiesecretariaat. Voor zover het in te vullen is kan één van de pastores in deze viering voorgaan.
Van belang voor de toekomst blijft dat alle locaties werk maken van “lokaal geloven”, op basis van de eigen mogelijkheden en wensen. Diaken Cor Peters blijft beschikbaar om daarbij te ondersteunen.
Het pastorale team van de parochies St. Ludger en St. Paulus,
H.A.M. de Jong, pastoor
Noodplan Eerste Communie 2020
Eerste Communie
Voor de Eerste Heilige Communie hebben we een noodplan 2020 gemaakt. Binnen de mogelijkheden die er zijn volgens de algemene regelgeving van het RIVM en de protocollen van de Nederlandse Bisschoppen, hebben we gezocht naar een oplossing waarbij de kinderen in kleine groepjes tijdens extra vieringen in de beide eucharistische centra nog voor de zomervakantie hun Eerste Heilige Communie kunnen ontvangen. Dit zal plaatsvinden met een beperkt aantal genodigden per communicantje. Maar gelukkig kunnen alle andere vrienden en familieleden thuis meevieren via de livestreams die beschikbaar zijn voor St. Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde en de H. Calixtusbasiliek in Groenlo.
We hopen op goede vieringen waarin we gezocht hebben naar passende alternatieven voor bijvoorbeeld het niet samen mogen zingen. In de volgende Paulusbrief zullen we u verder informeren over deze vieringen zijn geweest. 
Voor nu vragen we uw gebed over deze gezinnen en jonge parochianen. 
C.A.M. Roetgerink, pastoraal werkster (06 - 2073 9564)
Aanmelden voor Vormsel 2020 vóór 15 juli a.s.
Vormsel
De derde en laatste stap om bij de Katholieke Kerk te horen is het Vormsel.
In november 2020 hopen we de vormselvieringen weer te kunnen laten plaatsvinden in de parochies St. Paulus en St. Ludger. De voorbereidingen daarvoor zijn in gang gezet. De algemene informatieavond voor ouder en kind kunnen we nog niet plannen in verband met de covid-19 pandemie.
Na het welslagen van het nieuwe project in 2019 zullen we ook dit jaar dezelfde opzet hanteren. Er is één voorbereidingsweekend onder voorbehoud gepland op 6, 7 en 8 november 2020, zonder overnachtingen. Er zal dus geen reeks van bijeenkomsten zijn voor de kinderen verspreid over een langere periode. Het wordt een korte, bondige inspirerende voorbereiding met jongeren door jongeren. Aanmelden voor deelname aan dit Vormsel Voorbereidingsweekend kan tot uiterlijk tot 15 juli 2020. We hanteren deze datum strikt in verband met de voorbereidingen en de organisatie. Dus geef het aan elkaar door wanneer u een potentiële vormeling kent. U kunt het aanmeldingsformulier gebruiken dat op de website staat. Ook achter in de kerken liggen enkele exemplaren. Aanmelden gaat door dit formulier digitaal of per post te sturen aan het Centraal Secretariaat en de kosten over te maken op het rekeningnummer dat erop vermeld staat.
Wij willen ons van harte inzetten zodat kinderen in onze parochies het Heilig Vormsel kunnen ontvangen. We zien uw aanmelding graag tegemoet.
Over de inleidende ouder-kind bijeenkomst hopen we u na de zomer (dus na aanmelding) een concrete datum te kunnen geven.
Mede namens de Vormselwerkgroep St. Ludger/ St. Paulus,
Pastoraal werkster C.A.M. Roetgerink.
Pastoraat in maanden van coronacrisis
Pastoraat
Net voor Pinksteren wordt bekend dat na 1 juni er meer ruimte komt in onze samenleving om het “gewone” leven weer op te pakken. Het coronavirus houdt ons allemaal al enkele maanden binnen en vraagt dat we afstand bewaren tot elkaar. Zondagse vieringen waren alleen in besloten kring mogelijk en op afstand thuis te volgen via kerkradio of livestreams.
Dat raakt ons allemaal. Een verlangen om samen te zijn met familie of vrienden, een avondje uit of sporten het was allemaal niet mogelijk. Meer ruimte komt er om samen weer te vieren, in kleine groepen. Het pastorale team werkt aan een plan om kerkdiensten de komende maanden geleidelijk aan weer op te starten.
Terugblik
In de afgelopen maanden zijn veel mensen door leed getroffen: ziekte, dood, eenzaamheid, verlies van werk of onderbreking van de studie. Vanaf eind februari waren er vanwege het uitbreken van het coronavirus beperkende maatregelen die half maart werden aangescherpt: geen kerkgang, geen sacramenten, online vieringen en beperkt pastoraal bezoek. We leefden op afstand van elkaar. Ouderen, zieken en stervenden, maar soms ook kinderen en jongeren, moesten fysieke contacten met familie en vrienden vermijden. Het was een schok te moeten ervaren dat er geen publieke vieringen meer plaats konden vinden. Nog opmerkelijker was het dat dit drie maanden heeft geduurd. Iets geheel nieuws in de (kerk) geschiedenis. De periode die nu min of meer achter ons ligt, is een periode van bezinning geweest. De vastentijd werd als het ware verlengd in de paastijd. Lees verder...
Terugblik op 25-jarig priesterjubileum pastoor H. de Jong
Priesterjubileum pastoor De Jong
Daar stonden we dan op woensdagmorgen de 17e juni, een beetje uit elkaar bij elkaar om tien voor negen bij de ingang van de kerk. Het moest een verrassing blijven dat ook wij, als genodigden, aanwezig zouden zijn bij de eucharistieviering ter gelegenheid van het 25-jarig priesterjubileum van pastoor De Jong.
In de kerk allemaal op zoek naar een plekje om op gepaste afstand van elkaar te zitten in verband met de corona-maatregelen. Een rare gewaarwording om als bekenden zo op afstand te zitten en ook voor het eerst sinds begin maart weer in de kerkbanken plaats te nemen. Al met al vertrouwd en toch ook onwennig zo.
Als pastoor de Jong al verbaasd was ons te zien in de viering, hij gaf er geen blijk van bij zijn binnenkomst te midden van zijn collega-pastores. Een plechtig geheel, vier voorgangers, dat maken we niet vaak meer mee. En het prachtige bloemstuk bij de lezenaar gaf het geheel een feestelijk tintje.
De eucharistieviering stond uiteraard helemaal in het teken van zijn 25-jarig priesterjubileum en in zijn preek stond hij daar dan ook bij stil om wat terug te blikken. U kunt het allemaal terugkijken via kerkdienstgemist.nl.
Gefaseerde opstart van vieringen en activiteiten (tot 1 sept.)
Gefaseerde opstart vieringen en activiteiten
Vanaf 14 juni kunnen de eucharistievieringen in de Groenlo en Lichtenvoorde door maximaal 30 kerkgangers bezocht worden. Vanaf 1 juli is dit maximum 100 personen. De algemene richtlijnen van het RIVM zijn natuurlijk van toepassing.
Verder is het van belang dat u zich voor de viering die u wilt bezoeken aanmeldt. Daarover leest u meer in het volgende volgende artikel.
Klik hier voor het document van 3 juni 2020 waarin het pastoraal team en de beide parochiebesturen beschrijven hoe we omgaan met de periode tot 1 september (t.a.v. vieringen en andere activiteiten).
 
Plaatsen reserveren voor een viering
PlaatsenReserveren
In de parochies Sint Ludger en Sint Paulus moet u per 1 juni een plaats reserveren voor het bijwonen van een viering. Voor de vieringen in juni kon dit telefonisch bij het secretariaat. Voor de vieringen na 1 juli kan dit via de website van de parochies.
Voor parochianen die geen internet hebben of hulp nodig hebben bij het aanmelden blijft de mogelijkheid bestaan om telefonisch de aanmelding door te geven. Dit kan op maandagmorgen t/m vrijdagmorgen op T: 06 – 8260 4863.
Online plaats reserveren voor weekendviering:
  1. Ga naar de website van uw parochie, www.sintludgernu.nl of www.stpaulusparochie.nl. Selecteer de menu optie ‘Vieringen’.
  2. U ziet nu de vieringen voor de komende twee weken. Bij de vieringen voor de komende zeven dagen staat een knop ‘Reservering aanvragen’. Deze knop blijft zichtbaar tot zaterdagmiddag.
  3. Klik op de knop ‘Reservering aanvragen’.
    U ziet dan een scherm met de locatie, datum en tijd van de viering. Op dit scherm moet u uw naam, telefoonnummer en e-mailadres invullen.
    Vervolgens kunt u aangeven met hoeveel personen u wilt komen. Het maximum is vier personen per aanvraag. Bij opmerking kunt u een speciale reden aangeven waarom u de viering wilt bijwonen. Wij proberen rekening te houden met uw reden.
  4. Hierna moet u bevestigen dat u geen ziekteverschijnselen heeft en dat u akkoord gaat met de verwerking van uw gegevens.
    Klik op ‘Versturen’ om de aanvraag te versturen.
  5. U ontvangt een e-mail met een bevestiging van uw reserveringsaanvraag. In deze mail is een link opgenomen waarmee u uw aanvraag kan annuleren.
    Let op: deze e-mail geeft u nog geen recht op een plaats, deze mail bevestigt dat wij uw aanvraag hebben ontvangen.
Op vrijdagavond krijgt u een e-mail waarin een staat of u mag komen of op de wachtlijst staat.
Als u zich na vrijdagavond nog aanmeldt, ontvangt u op zaterdagmiddag een e-mail of u mag komen of op de wachtlijst staat.
Wij slaan uw naam, telefoonnummer en overige gegevens gedurende een maand op voor een eventueel bron en contactonderzoek door de GGD als een bezoeker toch corona bleek te hebben.
O.L.V. Tenhemelopneming Kerk Beltrum te bezichtigen
Kerk Beltrum opengesteld
De Beltrumse kerk zet de deuren in de maanden juli en augustus open voor bezoekers die de kerk willen bezichtigen. De openstelling is elke woensdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis. Tijdens de bezichtiging zijn vrijwilligers aanwezig die de bezoekers een toelichting kunnen geven (rekening houdend met 1,5 meter afstand).
De Beltrumse Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming kerk staat bekend om het prachtige schilderwerk, karakteristieke baksteenarchitectuur en glas-in-lood ramen. Afgelopen periode is hard gewerkt aan het herstel van de muurschilderingen. De kunstwerken komen hierdoor nog mooier tot hun recht. De restauratie van het schilderwerk is inmiddels voltooid.
9 juli: Herstart Taizé-vieringen Groenlo
Taize
Na ruim 3 maanden is het weer mogelijk om Taizé-vieringen te houden. Uiteraard nemen we alle maatregelen in acht om te voorkomen, dat we elkaar besmetten. Dat betekent helaas ook, dat we niet samen kunnen zingen, maar dat er maar door 1 persoon gezongen kan worden, op een veilige afstand van 6 meter van alle anderen.
Zoals gebruikelijk in de zomermaanden vinden ze in de Calixtusbasiliek aan de Nieuwstad in Groenlo plaats, de eerste keer weer op woensdag 8 juli.
Elke 2e en 4e woensdag van de maand nodigt de Oecumenische Raad van Beltrum, Groenlo en Lievelde u van 19.00u tot 19.45u voor een Taizé-viering.
De gezangen zijn speciaal voor de gebedsvieringen in Taizé (Frankrijk, www.taize.fr) gecomponeerd. Deze korte liederen zijn meditatief. Ze worden gedurende enkele minuten herhaald om afleidende gedachten tot rust te laten komen en de gebedstekst van het lied goed door te laten dringen. Mede door de eenvoud van de liederen en de herhalingen zijn ze makkelijk mee te zingen, ook als ze meerstemmig gezongen worden.
Ook kenmerkend voor Taizé-vieringen is het moment van stilte. Lees verder...
15 augustus: Maria Tenhemelopneming
Ontslapen van Maria
Op 15 augustus viert de Kerk het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. In onze parochies is er die dag om 17.30 uur een eucharistieviering in de H. Calixtus basiliek te Groenlo.
Op deze dag overwegen we hoe de Moeder van de Heer haar Zoon in zijn paasmysterie is gevolgd. Haar is reeds het volmaakte geluk ten deel gevallen dat ons allen wacht als broeders van Christus, die door Maria een mensenlichaam heeft aangenomen. Maria, Moeder van de Kerk en de eerste gelovige van het nieuwe verbond, wil ons tot voorspraak bij de Heer.
In de volksmond spreken we nog over Maria-Hemelvaart, wat eigenlijk niet klopt. Maria Tenhemelopneming werd eind 6de eeuw door keizer Mauritius in Byzantium ingevoerd. Later nam de heilige paus Sergius I (687-701) het feest over. Dat heette toen nog Dormitio Mariae oftewel de ontslaping van Maria. Pas in 1950 werd de tenhemelopneming onder paus Pius XII ook een dogma (leerstelling) in de Kerk. Het conciliedocument Lumen Gentium verwoordt dit dogma als volgt: “Tenslotte is de onbevlekte Maagd, gevrijwaard van ieder smet van de erfzonde, in het voltooien van haar aardse levensloop, met lichaam en ziel in de hemelse heerlijkheid opgenomen en door de Heer verheven tot koningin van het heelal om zo gelijkvormiger te worden aan haar Zoon, de Heer der heren en de overwinnaar van zonde en dood”. (Lumen Gentium 59)
29/30 augustus: MIVA-collecte
MIVA
Missie van MIVA
In veel landen zijn basisvoorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs onbereikbaar voor de meest kwetsbaren. Gelukkig zijn er lokale mensen die het als hun bestemming zien anderen te helpen. MIVA ziet het als haar missie om deze mensen te steunen met onmisbare vervoers- en communicatiemiddelen.
MIVA gelooft in mensen die zich inzetten om anderen te helpen.
Daarom ondersteunt MIVA al 85 jaar lokale pioniers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Zij helpen mensen in afgelegen gebieden voor wie medische zorg, onderwijs en andere basisvoorzieningen te ver weg zijn. Het zijn de kwetsbaren, vooral kinderen met een handicap, die hiervan het meest te lijden hebben. Gelukkig zijn er mensen die het als hun roeping zien deze kwetsbare mensen te helpen, hoe moeilijk de weg ernaartoe ook is.
MIVA ondersteunt deze mensen met onmisbare vervoers- en communicatiemiddelen.
Door de jarenlange ervaring en het opgebouwde netwerk kan MIVA de pioniers voorzien van het juiste vervoers- of communicatiemiddel. Zo vergroot MIVA hun bereik waardoor zij in staat zijn om meer mensen te helpen. Juist op die plekken waar de hulp het hardst nodig is en levens kan redden.
Diaconie in beeld (6): Fairtrade/Wereldwinkel in Coronatijd
Fairtrade
In deze Coronatijd hebben de ondernemers in ons land het moeilijk. Hoewel de overheid allerlei maatregelen treft om de ondernemers te ondersteunen, blijft het voor veel ondernemers spannend of zij kunnen overleven in deze ongewisse tijd. Hoe zal de toekomst, na Corona, er uit zien? Komen de tijden van voor de crisis terug of moeten wij naar het zogenaamde “nieuwe normaal” en hoe ziet dat “nieuwe normaal” er dan uit.
Een aantal organisaties zoals vakbonden, sommige politieke partijen en sociale bewegingen pleiten nu voor meer aandacht voor klimaat- en milieuproblemen en aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) Gaan wij naar een samenleving met meer oog voor onze leefomgeving en voor elkaar? Zoeken wij het dan dichtbij of hebben wij ook oog voor de mensen in ontwikkelingslanden?
Boeren en producenten in ontwikkelingslanden ervaren veel problemen door de Coronacrisis. Veel werk valt weg omdat er geen producten vervoerd of verscheept mogen worden. Geen werk betekent geen verdiensten en daardoor neemt de armoede toe. In dit soort landen is er geen sprake van reserves of overheidssteun.
Fair Trade International zet daarom 3,1 miljoen euro in om boerenorganisaties en Fair Trade coöperaties te ondersteunen. Het geld is enerzijds beschikbaar om op korte termijn verlichting te bieden aan producenten organisaties. Met het geld kunnen zij bijvoorbeeld beschermende materialen of medicijnen bekostigen of loon doorbetalen aan werknemers die door de Coronacrisis hun werk tijdelijk kwijt zijn. Anderzijds is het geld bedoeld voor lange termijninvesteringen als de boeren en producenten hun leven na Covid 19 weer gaan opbouwen.
Op kleine schaal kunt u de boeren en producenten ook steunen door bijvoorbeeld Fair Trade producten te kopen. In alle supermarkten en andere winkels treft u een scala aan Fairtrade producten aan. Verder kunt u natuurlijk ook terecht in de Wereldwinkel die naast food ook allerlei kunstnijverheidsproducten verkoopt. Een substantieel deel van de opbrengst wordt ingezet ter ondersteuning van boeren, producenten, hun gezinnen en plaatselijke leefgemeenschappen. Lees verder…
Pastor op bezoek
Pastor op bezoekIn deze tijd ervaren we als pastores dat mensen meer dan ooit behoefte hebben aan een praatje, of gewoon een luisterend oor. Ook voor ons raakt dat aan de kern van ons functioneren. We doen dat graag!
Om het u gemakkelijker te maken hebben we een bezoekkaartje ontwikkelt dat we graag bij u introduceren. Het is eigenlijk heel eenvoudig: u kunt ons altijd 24/7 bellen en onze telefoonnummers zijn bekend. Een e-mail sturen mag ook altijd: secretariaat@sintludger.nl of secretariaat@stpaulusparochie.nl.
Om de drempel nog meer te verlagen vindt u voortaan een kaartje achter in de kerken en deze kunt u opsturen naar het centraal secretariaat in Groenlo (Centraal secretariaat St. Ludgerparochie en St. Paulusparochie, Nieuwstad 12, 7141 BD Groenlo) of even in de brievenbus (laten) doen bij de kerk in Lichtenvoorde of Groenlo. Wij nemen dan graag contact met u op.
Groet vanuit het pastoraal team St. Ludger en St. Paulus:
Pastoor H.A.M. de Jong (06 - 1237 9793), pastor R.E.C. den Hartog (06 - 5733 0330), diaken C.G.J. Peters (06 - 5103 6579) en pastoraal werkster C.A.M. Roetgerink (06 - 2073 9564)
Corona-berichten uit de locaties
Corona-berichten
In Beltrum is er op zaterdag 4 juli om 19.00 uur weer een eucharistieviering. U vindt hier informatie over alle maatregelen die zij hebben genomen ten behoeve van de 'anderhalve meter kerk'.
Eind juni is de "Echo" weer verschenen. In de maanden april en mei zijn de parochianen met een eigen nieuwsbrief op de hoogte gehouden.
In Neede zijn er in juli en augustus nog geen vieringen. De kerk is wel elke woensdag van 9.30-11.30 uur open voor een stil moment en het opsteken van een kaarsje (toegang via het Achterhuis). U kunt dan ook levensmiddelen inleveren voor de Voedselbank. Dit laatste kan trouwens ook elke 1e zondag van de maand in de Grote Kerk (van de PKN) tussen 9.30-10.00 uur.
Het kerkblad "Binding" verschijnt eind augustus weer. Kopij graag inleveren voor 18 augustus.
Programma Ontmoeting & Inspiratie (september - dec. 2020)
Ontmoeting en Inpiratie
De commissie Ontmoeting & Inspiratie van de St. Paulusparochie wil het graag mogelijk maken elkaar te ontmoeten rond inspirerende thema’s.
Hieronder vindt u de activiteiten die aankomend half jaar georganiseerd worden (alles natuurlijk onder “corona-voorbehoud”). We hopen u bij een of meerdere activiteiten te ontmoeten.
Maandag 21 september, 19.30 uur
In het kader van de interkerkelijke vredesweek een avond met Enis Odaci in de Heilige-Martelaren-van-Gorcum-kerk, Rekkenseweg 42, Rekken
Dinsdag 20 oktober, 19.30 uur
Een diapresentatie over de eucharistie in de kunst door mgr. H. Woorts in de Calixtusbasiliek, Groenlo
Woensdag 18 november, 19.30 uur
Filmavond in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk in Beltrum
Dinsdag 15 december, 19.30 uur
O.l.v. Ad de Keyzer met psalmen op weg naar kerstmis in het Bernard Vos Clubhuus, Bergstraat 5, Lievelde
Om alvast te noteren in de agenda van 2021:
Zondag 17 januari, 15.00 uur
Musical “Helse Liefde”; Oude Mattheüskerk, Grotestraat 50, Eibergen
De Maria Passie online
Maria Passie online
Stichting Aquero heeft drie-en-een-half jaar met liefde de Maria Passie in het hele land opgevoerd; een muzikaal verhaal over het leven van Maria met hedendaagse songs. Met de opbrengst van de optredens heeft Stichting Aquero mensen financieel ondersteund om op bedevaart te gaan naar Lourdes. Hierdoor zijn dromen uitgekomen en wensen in vervulling gegaan.
Nu moesten de laatste voorstellingen worden afgelast vanwege de coronacrisis.
Daarom heeft Aquero besloten de hele voorstelling op hun website te zetten. U kunt dus de indrukwekkende voorstelling ook nu nog bekijken. Aquero vraagt kijkers een (kleine) vrijwillige bijdrage om zo nog meer dromen in vervulling te kunnen laten gaan. U kunt de Maria Passie hier zien.
Virtuele tours door Vaticaanmuseum (o.a. de Sixtijnse kapel)
Sixtijnse kapel
In het hartje van Vaticaanstad staat de Sint-Pietersbasiliek, hét hart van de katholieke kerk. Speciaal tijdens de coronaperiode, nu reizen minder gemakkelijk gaat, opent het anders zo drukbezochte Vaticaanmuseum haar deuren middels virtuele tours. Hierdoor kun je een kijkje nemen in de Sixtijnse Kapel en de verschillende musea en kapelletjes gevestigd in de basiliek. De tours worden in 360⁰ format aangeboden, zodat het lijkt alsof je er zelf doorheen loopt of even stiekem op je rug gaat liggen om het plafond van de Sixtijnse Kapel te bewonderen.
Nieuws van het parochiebestuur
Nieuws van het parochiebestuur
Het parochiebestuur St. Paulus heeft op 25 juni vergaderd. Daarbij zijn weer diverse punten ter tafel gekomen.
Klik hier voor een overzicht...
Pastorale column van pastoor De Jong
Pastoor De JongHet geschenk van de stilte
Nu al kan ik er naar uitkijken, wanneer ik tijdens een gedeelte van mijn vakantie enkele dagen in het klooster mag verblijven. Ik doe dit minimaal twee keer per jaar. In de dagelijkse pastorale praktijk is stil worden voor mij niet altijd gemakkelijk. Misschien vindt u dit gek voor een priester. In het stuk over mijn zilveren priesterjubileum dat het parochiebestuur over mij schreef, krijgt u een inkijkje in de gevulde agenda die we met z’n allen hebben. Ik ben iemand die heel goed alleen kan zijn maar dat wil niet zeggen dat je ook altijd stil kunt worden. Dat vind ik wel eens jammer. Want stilte is een geschenk van God. Een vreemd geschenk? Misschien kun je wel andere dingen als geschenk noemen. Ik ken gelukkig stiltemomenten door de dag heen. Het gebed, de dagelijkse eucharistieviering of even zomaar ergens zitten, de stilte van de avond. Maar met name tijdens vakanties en retraites merk ik het verschil. Geen verplichtingen en dus minder afleiding. Het klooster is een vrijplaats, een omgeving die mij op een plezierige manier dwingt om stil te zijn. Op de één of andere manier verlopen denkprocessen dan anders en komen gedachten boven. In de Bijbel lezen we dat Jezus regelmatig de stilte opzocht. Als Hij het druk had, als de mensen zich aan Hem opdrongen of als Hij voor een belangrijke taak stond, zocht Hij een afgelegen stille plek op, meestal een berg. Jezus zocht contact met God, Zijn Vader. Voor iedereen is het belangrijk om momenten van stilte te hebben. Juist de stilte is uitermate geschikt om God te vinden.
In een wereld gevuld met nietszeggend lawaai kan het verfrissend zijn je onder te dompelen in de stilte van een klooster, van een kerkgebouw, van de natuur. Maar de stilte kan ook heel confronterend zijn. Als het stil is, borrelt er van alles op in je hart en gedachten. Je moet soms even geduld hebben voor het in je hoofd stil is. Stilte is een geschenk en wezenlijk in elke relatie, tussen mensen onderling en van mens tot God. Wie zwijgt geeft de ander de kans met of zonder woorden zijn of haar boodschap over te brengen. De meest intense momenten van het leven, die je bewust doen worden van wie je werkelijk bent, spelen zich af in de stilte van je hart. Zo zocht denk ik Jezus dus de stilte op om zo met zijn Vader te spreken. Hij trok zich niets aan van het geroep en geraas, de vragen en verwijten van zijn belagers. Naar het voorbeeld dat de Heer geeft, worden ook wij geroepen momenten van stilte in te bouwen in ons leven. Stil zijn is niet alleen iets voor kloosterlingen, maar is en blijft een noodzaak voor iedere christen en voor iedere geloofsgemeenschap. Laten we elkaar ook die stilte bieden. Het is een geschenk van God.
Ook namens de leden van het pastorale team en het parochiebestuur wens ik u en jou een gezegende vakantietijd toe!
Nieuws uit St. Ludger
Nieuws uit St. LudgerParochiemagazine
Het parochiemagazine van St. Ludgernu.nl en de voorgaande nummers vindt u op de website van sintludgernu.nl.
In het vakantienummer (voor juli en augustus) vind u o.a. artikelen over:
  • Het omgaan met religieuze kunst bij de herbestemming van een kerkgebouw (blz. 4)
  • Het plexiglas scherm dat timmerman Frans te Brake maakte voor het uitreiken van de H. Communie in Lichtenvoorde (blz. 25)
  • Het officiële "Protocol kerkelijk leven op anderhalve meter" van de Nederlandse Bisschoppen (blz. 28 en 29)
  • Lege collecteschalen en teruglopende inkomsten (blz. 31)
  • De locatie Neede zich presenteert in de rubriek "Bij de tijd Ni’je naobers maken buurt" (blz. 32)
Wist je dat...?
  • Dat de St. Paulusparochie sinds 2017 gebruik mocht maken van de website beltrum-online.nl voor het publiceren van het rooster van vieringen? Een welgemeend dank-je-wel aan Paul Ribbers voor zijn inzet al die jaren om het rooster vieringen geschikt te maken voor publicatie.
 
De Paulusbrief verschijnt elke 1e dag van de maand.
Op 1 juli verschijnt De Paulusbrief voor de maanden juli en augustus.