Nieuws 
September 2019
29ste Jaargang - Nr 7
Agenda...
20-09-19
Blockchain Technolgie
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Inschrijven Nieuwsbrief:
 
Handige links
 

 

Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Agenda...
Thema voor 20-09-19

Onze spreker voor vanavond is Jon Holvoet. Hij heeft in het verleden reeds voor ons gesproken.
 
Vanavond heeft hij het over de blockchain technologie en niet de bitcoins. Dit in combinatie met een aantal praktische use-cases en echte implementaties die hij van dichtbij begeleidt. Hij zal ook focussen op het waarom en de voordelen van blockchain-technologie.

Breng gerust jullie laptops en/of mobiele apparaten mee, er kan zonder problemen getest worden. Na de pauze is het aan jullie en bieden wij een helpende hand aan wie dat wenst.
IT Nieuws...
Microsoft Surface Pro 7
 
Volgens de gegevens die WinFuture online heeft gezet, krijgt de goedkoopste uitvoering van de Surface Pro 7 een Core i3-processor, 4GB ram en een ssd van 128GB. Er zijn twee Core i5-uitvoeringen en die krijgen beide 8GB ram. Bij de huidige Surface Pro 6-serie is er een i5-uitvoering met 4GB ram. De Duitse site zegt dat de informatie afkomstig is van handelaren en dat het gaat over Europese uitvoeringen. Wat de prijzen zijn is nog niet bekend.
 
WinFuture denkt dat Microsoft de Core i3-10110Y van de Comet Lake-generatie gaat gebruiken in het instapmodel, omdat de fabrikant tot nu toe in zijn goedkoopste Surface-modellen altijd een processor uit de Y-serie gebruikte. Zo zat er in de Surface Pro 5 een Core m3-8500Y. De Core i3-10110Y is de opvolger van die processor, de m3-aanduiding heeft Intel laten vallen.
 
Welke processors er in de andere uitvoeringen zit is niet duidelijk. Dat kunnen ook Comet Lake-processors zijn, of Ice Lake-varianten. Andere details over de Surface Pro 7 zijn er nog niet, ook zijn er nog geen afbeeldingen van de nieuwe tablets opgedoken.
 
Microsoft kondigde eind augustus aan dat er op 2 oktober een Surface-evenement plaatsvindt. De fabrikant gaat daar nieuwe producten aankondigen. Bij keuringsinstantie FCC verschenen al documenten over een nieuwe Surface-muis en -toetsenbord. Volgens geruchten gaat Microsoft ook een Surface-apparaat met twee schermen aankondigen, dat intern bekendstaat onder de codenaam Centaurus.
 
AMD RIS
 
AMD brengt beeldverscherpingstechniek naar Radeon RX 500- en RX 400-kaarten
AMD breidt ondersteuning voor zijn Radeon Image Sharpening uit naar enkele Radeon-kaarten in de RX 500- en RX 400-serie. De techniek moet gamebeelden verscherpen en is daarmee enigszins te vergelijken met Nvidia's dlss.
 
Met de komst van Radeon Software Adrenalin Edition 19.9.2 kunnen ook de Radeon RX 590-, RX 580-, RX 570-, RX 480- en RX 470-desktopkaarten gebruikmaken van Radeon Image Sharpening of RIS. Opvallend is dat AMD melding maakt dat de techniek bij de kaarten werkt in combinatie met DirectX 12 en Vulkan. Bij de Radeon RX 5700-kaarten, die sinds juni Radeon Image Sharpening ondersteunen, werkt de techniek ook in combinatie met DirectX 9. Of AMD aan DirectX 11-ondersteuning werkt is niet bekend.
 
Radeon Image Sharpening is AMD's postprocessingtechniek om beelden te verscherpen met zo min mogelijk impact op de prestaties. De techniek is met name bedoeld om de effecten bij downsampling van de resolutie te verminderen. Bij het draaien van games in 1080p op een 4k-monitor, voor hogere framerates, worden beelden bijvoorbeeld waziger weergegeven. Daarnaast heeft temporal anti-aliasing als bijeffect dat beelden niet zo scherp weergegeven worden als zou kunnen.
 
Ontwikkelaars hoeven hun games niet aan te passen voor RIS. AMD's implementatie maakt gebruik van een contrast adaptive sharpening-algoritme dat randen van weergegeven objecten met hoog contrast ongemoeid laat om de kans op artefacten te verminderen. Nvidia's dlss-techniek, of deep learning super sampling, beoogt hetzelfde, maar RTX-kaarten van deze fabrikant zetten hiervoor tensor-cores in. Andere verschillen zijn dat Nvidia's aanpak in de loop der tijd zou moeten verbeteren door training en dat ontwikkelaars hun games moeten aanpassen voor dlss-ondersteuning.

Disney+
 
Disney is in Nederland begonnen met het aanbieden van een gratis probeerversie van zijn streamingdienst. Er zijn apps beschikbaar voor Disney+ en de dienst is via de browser te gebruiken. Na twee maanden moeten gebruikers betalen.
 
De probeerversie is alleen in Nederland beschikbaar. Aanmelden is mogelijk via de website en via de Disney+-app voor Android of voor iOS en tvOS. Ook zijn er er apps voor de PlayStation 4, de Xbox One en voor LG-tv's met webOS. Bij het aanmelden moet een betaalmethode worden opgegeven, maar voor de proefperiode van twee maanden hoeft niet te worden betaald.
 
Tijdens de proefperiode is er een beperkt aanbod van films en series beschikbaar die al eerder zijn uitgebracht. De series die exclusief voor de Disney+ worden gemaakt komen pas vanaf 12 november naar de streamingdienst. Een abonnement kost dan 7 euro per maand of 70 euro per jaar.
 
Films en series zijn vanuit de browser te bekijken, maar niet te downloaden. Dat kan wel vanuit de Android- en iOS-apps. Met één account is het mogelijk om zeven profielen te maken en er kunnen gelijktijdig vier streams bekeken worden.
Software...
EMET 4.0


Keuze 1: digiKam 6.2
 
Deze fotobeheer- en beeldbewerkingsapplicatie heeft downloads voor Linux, BSD, macOS en Windows. Het bevat ondersteuning voor uiteenlopende bestandsformaten en kan daarnaast via plug-ins van meer mogelijkheden worden voorzien, zoals het exporteren van een album naar Facebook of Flickr. Meer over de mogelijkheden van dit programma is op deze pagina te vinden


Keuze 2: RawTherapee 5.7
 
RawTherapee is een opensource-fotobewerkingsprogramma en richt zich op het bewerken van onbewerkte fotobestanden. Naast deze zogenaamde raw-bestanden kan het ook overweg met jpeg, bmp, tiff en png. De originele foto wordt nooit aangetast, alle bewerkingen vinden plaats in het geheugen en worden pas weggeschreven wanneer de foto wordt geëxporteerd. 

Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo