Nieuwsbrief 5
22 december 2016
Dit is de digitale nieuwsbrief van het HWC, bestemd voor alle ouders/verzorgers, collega's, oud-collega's, leerlingen en overige relaties.
van de rector
Even bijpraten  
We willen het jaar 2016 sluiten met een positief gevoel. Met dankbaarheid kijken we naar onze school, naar onze leerlingen en de inzet van ons personeel. Samen maken we de school en samen werken we in deze school. We zijn dankbaar voor de bijzondere resultaten en ook voor de goede sfeer waarin we als leerlingen en personeel dagelijks in de school aanwezig zijn. Ik wens u als lezer toe dat we dit spoor naar volgend jaar kunnen doortrekken. Een eerste begin daarmee hebben we al gemaakt in de vorm van het gala van vrijdag
16 december jl. De organisatie van dit evenement lag grotendeels bij de leerlingen zelf. We kunnen dan ook met trots op dit feest terugkijken. Er was een positieve en grote belangstelling voor dit kerstgala. Dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.
 
Langs deze weg ik wil u graag goede Kerstdagen wensen en een perspectiefrijk 2017! In de afgelopen week hebben we veel activiteiten ondernomen met en voor onze leerlingen. Ik denk daarbij aan het vieren van Kerst in de klas, de ontvangst van ouders van de brugklassen VMBO-T op school voorafgaand aan de kerstviering, de kerstviering zelf met als titel ‘the Breakfastclub’, maar ook de maatschappelijke stage van de leerlingen van Tvwo3 en T3 en natuurlijk het ABzingen voor leerlingen, die af wilden van hun te grote aantal ‘te laat briefjes’, zodat ze met een schone lei weer het nieuwe jaar in kunnen gaan.
 
Hartelijke groet, B. Kozijn
  

Nieuwjaarsreceptie voor ouders
Hierbij nodigen we alle ouders van het HWC uit voor de nieuwjaarsreceptie op maandag 9 januari 2017 van 17.00-18.30 uur in de aula van de school. We willen de traditie, die vorig jaar in het leven is geroepen, voortzetten en vinden het belangrijk om ook samen met de ouders een goede start te maken van het nieuwe jaar. Hopelijk vindt u tijd om ons en elkaar op die middag te begroeten. Stuurt u even een mailtje als u van de partij bent? We hopen veel ouders te mogen ontmoeten. 
 
A.M. Velthuijsen
 
  
Kerstvieringen 2016
U komt toch ook naar de Breakfast Club? Beleef deze moderne kerstviering mee met uw kind; voor de brugklassen op donderdagavond, voor de tweede klassen en hoger op vrijdag. Meer informatie over tijd en plaats vindt u op de website.

 

 

 

 

ONDERWIJS
Lenteschool
Landelijk zijn er initiatieven ontwikkeld om het aantal leerlingen dat doubleert terug te brengen. Vorig jaar deed het Hermann Wesselink College in dit verband mee aan de lenteschool in Amstelveen. Dit schooljaar hebben het Alkwin Kollege, het Keizer Karel College en het Hermann Wesselink College opnieuw gekozen om samen een Lenteschool te organiseren. Hoewel op dit moment nog niet alles duidelijk is, de termijn voor het aanvragen van de subsidie bijvoorbeeld is nog niet aangebroken, willen we u alvast informeren zodat u en uw zoon / dochter rekening kunnen houden met de planning van een eventuele vakantie.
 
De Lenteschool is opgezet om leerlingen uit T3, H3, V3, H4, V4 en V5 die in januari/februari op zitten blijven staan, extra te ondersteunen. Deze leerlingen kunnen tijdens de lenteschool opgelopen achterstanden tijdens een korte, maar intensieve periode in en rond de meivakantie wegwerken. Hierdoor vergroten zij de kans op bevordering naar een volgend leerjaar.
 
Wat houdt de Lenteschool in?
De Lenteschool vindt plaats tijdens de meivakantie en op enkele zaterdagen op onze school. De dagen zijn:
·         Maandag 24 april t/m woensdag 26 april 2017
·         Zaterdag 29 april
·         Zaterdag 6 mei
·         Zaterdag 13 mei
·         Zaterdag 20 mei
Het regionale samenwerkingsverband Lenteschool heeft een overeenkomst met een externe partij, ‘het Studielokaal’, gesloten, die de uitvoering van de Lenteschool verzorgt.
Het is een vrijwillig maar niet vrijblijvend traject waar leerlingen aan kunnen deelnemen. Deelname aan de Lenteschool is voor leerlingen gratis. In een volgende nieuwsbrief zullen wij u nader informeren over de verdere gang van zaken tijden en Lenteschool en de criteria die we als school willen gebruiken om te bepalen of een leerling voor deelname aan de lenteschool wordt uitgenodigd.
 
A. van den Bogaard (teamleider vwo bovenbouw)
H. Tennekes (conrector)
 
Waarom we onderzoek doen op het HWC! 

 

Een school is niet alleen een plek waar leerlingen zich ontwikkelen. Ook docenten en schoolleiding zijn voortdurend op zoek naar verbeteringen en aanpassingen van het onderwijs om leerlingen beter te ondersteunen in hun leren. Het doen van onderzoek is daarbij een belangrijk middel. Hiermee kan een bestaande situatie geëvalueerd worden of kan worden gekeken of een onderwijsinterventie tot verbetering van het leren leidt. Wij,  Maartje van der Eem en Plonie Nijhof, hebben beiden een masteropleiding afgerond waarbij onderzoek doen in het onderwijs centraal stond. Sinds twee jaar hebben wij naast ons docentschap een functie als docent-onderzoeker in de school.
De afgelopen jaren is het doen van onderzoek steeds meer ingeburgerd geraakt op het HWC. Zo hebben we anderhalf jaar geleden een groot onderzoek naar de driehoeksgesprekken uitgevoerd, waarbij we ouders, leerlingen en docenten hebben bevraagd. In 2016 is er een onderzoek uitgevoerd naar de lesduur. Na het voeren van veel gesprekken (ook met ouders en leerlingen), het afnemen van twee vragenlijsten onder docenten en het voeren van een lesduurdebat waarin docenten fanatiek de degens kruisten is besloten om geen verandering in de lesduur aan te brengen. De lesduur op het HWC blijft dus 80 minuten. Door het intensieve bevragen van docenten en leerlingen kwam er wel een aantal aandachtspunten naar boven, waar in dit schooljaar verder naar gekeken zal worden.
Ook hebben we afgelopen schooljaar alle leerlingen van de havo- en vwo-bovenbouwklassen bevraagd over hun ervaringen met de invulling van de werkcollege(WECO)-tijd. Leerlingen waren zeer kritisch over de invulling daarvan, zo bleek uit de enquête. Dit was voor beide bovenbouwteams de aanleiding om deze uren anders in te gaan vullen. Met een nieuw programma onder de nieuwe namen havo-tijd en vwo-tijd hopen we nu tegemoet te komen aan de bezwaren die de leerlingen hadden tegen weco.
Omdat het HWC een opleidingsschool is, zijn er veel docenten-in-opleiding op onze school aanwezig. Ook zij doen onderzoek. We streven ernaar dat die onderzoeken zoveel mogelijk aansluiten bij datgene wat in het schoolplan staat en bij onderwijsontwikkelingen op het HWC. Zo is er afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de effectiviteit van examentrainingen, de rol van de mentor in de driehoeksgesprekken en de motivatie om Engels te spreken in de Tvwo-klassen.
Niet in de laatste plaats zijn er ook docenten die het afgelopen jaar onderzoek hebben gedaan binnen hun eigen lespraktijk. Ze houden zich bezig met onderzoeksvragen over hoe je leerlingen helpt bij het ontwikkelen van hun studievaardigheden (metacognitie), hoe je als docent de lessen geschikt maakt om beter aan te sluiten bij de niveauverschillen tussen de leerlingen (differentiëren) en hoe we leerlingen beter kunnen begeleiden bij het leren causaal te redeneren. We werken er hard aan om de opgedane inzichten met elkaar te delen en toe te passen. Onderzoek helpt ons een kritische en bredere blik op ons onderwijs te werpen waardoor wij beter weten waarom de dingen die wij doen ook echt werken.
 
Maartje Van der Eem (geschiedenis) en Plonie Nijhof (wiskunde), docent-onderzoekers 
 
Deutsche Sprachdiplom DSD
De sectie Duits biedt dit schooljaar in de klassen 2,3,4 en 5 van vwo in het kader van het Deutsche Sprachdiplom DSD versterkt Duits aan. Het HWC is een van acht scholen die nu voor het onderbouwdiploma DSD1 gecertificeerd zijn De leerlingen uit vwo4 zullen volgend jaar in maart dit examen maken.
Tevens hebben wij nu als eerste en enige school in Nederland een aanvraag tot certificering voor het bovenbouwdiploma DSD2 ingediend. Met dit diploma kunnen de leerlingen straks ook aan Duitse universiteiten studeren.
De leerlingen zijn met veel enthousiasme aan het werk en leren alle vier de vaardigheden: spreken, schrijven, lezen en luisteren, op een hoog niveau. De lessen en het examen zelf zijn gratis, alleen voor de bruikleen van de boeken wordt een kleine bijdrage geheven. Tevens genieten DSD-leerlingen voorrang bij de uitwisselingen, omdat deze deel van het DSD-curriculum uitmaken.
 
A.Schooneman,
Docent Duits en coördinator internationalisering  
 
ICT Pilot
In de nieuwsbrief van 13 oktober schreven we over de problemen die we tegenkomen in de brugklassen waarin leerlingen een eigen laptop hebben.
Bij de 13”-Windows laptops raakt het scherm beschadigd als het apparaat gesloten wordt. Met de leverancier van de hardware zijn we nu overeengekomen dat al deze laptops, zonder extra kosten, worden omgeruild. Het nieuwe model heeft tenminste dezelfde technische eigenschappen als het model dat u uitkoos aan het begin van het schooljaar. Direct na de kerstvakantie ontvangt uw zoon of dochter nadere informatie over de wijze waarop we de laptops zullen omruilen.
 
De 11”-Windows laptop start soms spontaan opnieuw op als er in de tablet mode gewerkt wordt. Dit probleem is nu ook opgelost. Leerlingen hebben een nieuwe systeem-installatie laten uitvoeren bij systeembeheer op school.  Hierbij werden ook alle bestanden van de laptop gewist. Op school maken we gebruik van de Google Suite voor Onderwijs. Werk van leerlingen dat is opgeslagen in deze cloudoplossing, gaat niet verloren door het uitgevoerde systeemherstel.
 
Steven van Wijhe,
Stafmedewerker ICT
 
Oproep
  
Voor de art klassen zijn we op zoek naar afgedankt materiaal dat een tweede leven verdient. 
We zijn vooral op zoek naar oud elektrisch speelgoed, elektrische tandenborstels plus opladers en keukengerei etc.
Eigenlijk kunnen we alles waarmee we dingen kunnen laten bewegen erg goed gebruiken. 
Mocht u dus van plan zijn de kasten eens uit te ruimen vergeet ons dan niet, wij zullen dankbaar gebruik maken van uw oude spullen.
 
Het gaat overigens niet alleen om beweegbare zaken, oude kitscherige beeldjes zijn ook erg welkom. De spullen kunnen worden ingeleverd bij handvaardigheid/art & crafts..

Met vriendelijke groet,
Ellen Stapper-Muller,
Docente beeldende vorming 
LEERLINGBEGELEIDING
Faalangstreductietraining en Sociale Vaardigheidstraining
In januari en februari  starten er weer twee trainingen voor onderbouwleerlingen.
Leerlingen in de 1e en 2e klas kunnen een sociale vaardigheidstraining volgen vanaf begin februari. Sommige jongeren vinden het lastig om zich een goede houding te geven in situaties waarbij zij met anderen te maken hebben. Tijdens de training leren de leerlingen belangrijke sociale vaardigheden te gebruiken door middel van rollenspelen. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: iets bespreken, opkomen voor je mening, kritiek geven, reageren op boosheid, uiten van waardering en reageren op waardering. Er wordt geoefend met situaties die kunnen voorkomen op school en in het dagelijks leven. De trainers proberen de training zo veel mogelijk aan te passen aan de hulpvragen van de deelnemers.
 
Leerlingen die last hebben van cognitieve faalangst en daar wat aan willen doen, kunnen op school een training “Omgaan met faalangst” volgen. Op 26 januari start een training voor leerlingen uit de 2e en 3e  klas. De faalangstreductietraining is gericht op het vergroten van zelfvertrouwen en het leren omgaan met angstgevoelens, daar waar deze de schoolprestaties negatief kunnen beïnvloeden. Tijdens de training besteden de trainers aandacht aan ontspanning- en expressieoefeningen. Verder kan de training de leerling helpen om zich bewust te worden van de eigen, (meestal) irreële gedachten, waardoor je kunt blokkeren. Het lichaam is dan niet meer ingesteld op rustig nadenken. Kennis lijkt verdwenen te zijn, je klapt dicht of je durft niets meer te zeggen. De leerlingen oefenen tijdens de bijeenkomsten met het omzetten van niet-helpende gedachten in positieve en helpende gedachten, waardoor je je zenuwen de baas wordt.
 
Als u denkt dat uw kind in aanmerking komt voor een van deze trainingen, dan kunt u dat bespreken met de mentor. De mentor zal de leerling aanmelden bij het interne zorgteam. Beide trainingen bestaan uit zeven bijeenkomsten na schooltijd op de dinsdagmiddag (SoVa) of donderdagmiddag (faalangstreductie).
 
Jolanda van Veen,

zorgcoördinator 

 
Vanuit het decanaat
Voor ouders van leerlingen in de tweede/derde klas
Denkt u aan de ouderavond over profiel- en vakenpakketkeuze van 19 januari 2017? U heeft hiervoor een uitnodiging per mail ontvangen. Het exacte programma volgt direct na de kerstvakantie.
 
De voorlopige eerste profiel- en vakkenkeuze moeten leerlingen hebben ingeleverd op 3 februari 2017.
In de decaanlessen wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.
 
Mocht u over de profiel- of vakkenpakketkeuze vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met de decaan van uw afdeling.
 
Voor ouders van leerlingen in de examenklassen
Voor veel leerlingen in de examenklassen is de kerstvakantie de tijd om verder na te denken over de studiekeuze.
Voor sommige studies is de aanmelddatum immers al vroeg, namelijk 15 januari 2017. Dit jaar hanteren alle opleidingen het Wetenschappelijk Onderwijs (WO) en het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO) die gebruik maken van decentrale selectie deze deadline voor de inschrijving.
 
Mocht u precies willen weten om welke opleidingen het gaat, dan kunt u dat hier vinden:
 
 
Aanmelden bij een MBO-4 opleiding, graag voor 1 april 2017. 
 
Daarnaast bieden we u graag de mogelijkheid om over de studiekeuze met uw decaan een gesprek te hebben. Veel leerlingen hebben het initiatief voor een dergelijk gesprek al genomen, maar ook u bent als ouder van harte welkom.
 
Mocht u hier behoefte aan hebben, neem dan contact op met de decaan van uw afdeling.
 
Kitty Bijenhof, decaan vmbo-t (bye@hermannwesselinkcollege.nl)
Bart Burggraaf, decaan havo (brg@hermannwesselinkcollege.nl)
Abe Thijs, decaan vwo (thy@hermannwesselinkcollege.nl) 
excursies en activiteiten
H.W.C.Orkest
Het H.W.C.orkest start weer vanaf 20 januari, op vrijdagmiddagen van 15.00 - 16.30 uur.
Een twintigtal leerlingen en docenten heeft zich ingeschreven voor dit Improvisatieorkest 3.0, dat onder leiding zal staan van niemand minder dan saxofonist en bandleader Sebastian Ohm.

De arrangementen worden speciaal gemaakt voor deze groep deelnemers. Het is een veelzijdige samenstelling van instrumenten. We zijn alleen nog op zoek naar trombonisten/trompettisten. Ouders of leerlingen van buiten het H.W.C. die dit instrument bespelen mogen ook meedoen. We hebben verder nog plaats voor enkele blazers/strijkers. Stuur daarvoor een mailtje naar
rot@hermannwesselinkcollege.nl.

Centraal staan arrangementen van composities van Miles Davis, maar we zullen ook ander materiaal gaan spelen.
De slotuitvoering dit jaar is in de Schouwburg Amstelveen op 23 juni (Noteer de datum alvast in uw agenda !) tijdens de H.W.C. Music Night.  

C. Rot
 
Maatschappelijke stage T3
Deze week vonden weer de maatschappelijke stages plaats voor de leerlingen van vmbo-t-3. Zij hebben zich op allerlei terreinen nuttig gemaakt: geld inzamelen voor het goede doel, meehelpen op een basisschool, helpen bij gehandicapten etc. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen ook op deze manier hun blik verruimen en zich inzetten voor anderen.
 
Tien van onze leerlingen werken samen met stichting Join the Pipe om waterflessen te verkopen voor kinderen in Afrika. Kom ze gerust opzoeken tijdens de kerstviering van de brugklassen donderdagavond. Klik hier om meer te weten te komen over hun actie.
 
Ook andere leerlingen vertellen graag over hun ervaringen tijdens hun maatschappelijke stage. Klik hier om hun verhalen te lezen.
 
Uiteraard zijn wij er erg trots op dat onze leerlingen zich deze week met plezier hebben ingezet voor de verschillende maatschappelijke organisaties!
 
Raymond Blom, coördinator maatschappelijke stage vmbo-t 
 
Gastles Syrische vluchteling Emad Barakat:
In het nieuws spreken ze vaak over getallen als het gaat over vluchtelingen. Je hoort vaak over de getallen, maar niet over de personen erachter. Dit was dus dé kans om de persoon achter het getal te leren kennen.

Afgelopen donderdag, 15 december, kregen wij de kans om Emad Barakat te ontmoeten. Tijdens het vak levensbeschouwing heeft hij zijn ervaringen als vluchteling met ons gedeeld. Emad vertelde hoe zijn leven voor de oorlog was. Hij had een rustig en gelukkig leven in Aleppo, Syrië. Hij had werk, een huis en een eigen auto. Hij is alles kwijtgeraakt en had geen keuze. Hij moest óf het leger in en mensen doden óf hij zou zelf vermoord worden. Hij heeft ervoor gekozen om te vluchten, omdat hij zijn eigen morele waarden niet kwijt wilde raken. Hij had een hechte band met zijn familie en het valt hem nog steeds zwaar, dat hij hen achter heeft moeten laten.
Zijn reis naar Nederland was lang en zwaar met vele wendingen, die voor mij nog steeds onvoorstelbaar zijn. Ik realiseer mij hierdoor des te beter, hoe goed we het in Nederland hebben.
Door invloeden van de media hebben sommige mensen een negatief beeld van vluchtelingen, maar ik denk dat als je de vluchteling achter het getal leert kennen, dat het veel meer inzicht en een ander beeld kan geven. Ik ben erg positief over deze ervaring en zijn verhaal heeft mij diep geraakt.
 
Tawny Sleebos, H5
 
 
Tvwo naar Brussel
Donderdag 8 december was het vroeg dag voor alle leerlingen van V3a, V3b en V3c. Iets later dan gepland zijn we uiteindelijk om 8:10 de bus in gestapt richting Brussel.
Om te beginnen hebben de leerlingen in het Parlementarium gewerkt aan een opdracht voor 'Global perspectives' vervolgens zijn we in gesprek gegaan met D66 europarlementariër Gerban-Jan Gerbrandy.
Na een leuk gesprek met enkele goede vragen van onze leerlingen hebben we een rondleiding gehad door het Europees parlement, waarbij we in de grote zaal meer uitleg hebben gekregen over de ins-and-outs van het Europees parlement. Voordat iedereen de bus weer in moest om terug te keren naar het HWC hebben we een korte wandeling gemaakt naar de Afrikaanse wijk Matongé. Daar hebben de leerlingen wat vrije tijd gehad en hebben we een lichte maaltijd gegeten in Afrikaans restaurant Soleol D'Afrique. Hoogtepunt van de maaltijd was de Afrikaanse delicatesse 'Chenille' (rups).

Joris Zijlema
Activiteiten coördinator Tvwo onderbouw
 
 
 
 
 
 
 
Paarse vrijdag 
Op vrijdag 9 december hebben we voor de tweede keer Paarse vrijdag gevierd op onze school. Paarse vrijdag is een nationale dag voor gelijkheid tussen hetero's, homo's, transgenders, lesbo’s en bi’s. Veel leerlingen droegen paars en maakten zo een statement tegen homofobie. De leerlingen van de Gay Straight Alliance waren verantwoordelijk voor de organisatie van deze dag. Zij hebben de school versierd met posters en zelfgemaakte schilderijen. In de pauze bemanden zij een standje waarin leerlingen terecht konden met vragen of op de valreep een paarse accessoire konden bemachtigen. Ook deelden zij in alle klassen de Paarse vrijdagkrant uit, waarin relevante informatie over het onderwerp te vinden is. Diverse docenten hebben in de les aandacht aan Paarse vrijdag besteed, bijv. door verhalen, filmpjes en debatten.
De dag werd afgesloten met een spectaculaire Paarse vrijdagshow. De optredens waren heel divers Een aantal leerlingen uit de brugklas rapte over seksuele diversiteit. Verschillende leerlingen en docenten traden op in ‘drag’. Er was een veilige en gemoedelijke sfeer, waarin iedereen zichzelf of juist iemand anders kon zijn. 
 

Een vlag met rood, geel, groen

blauw en paars

Dat is toch niks raars
 
Lesbienne, bi of homo 
Uit de kast komen?
 
BRAVO!!
Lotte Pelt (1h)
 
                                        
 
Rotary havo debatwedstrijd
Dinsdagavond 13 december vond bij ons op school de eerste editie van de Rotary havo debatwedstrijd plaats met in de jury onder anderen onze ‘eigen’ Sandra Klaassens van de administratie. We hebben genoten van de inzet en het enthousiasme van onze leerlingen. Onze debatkanjers uit havo 4 hebben gedebatteerd bij het leven en gingen er aan het eind van de avond met de schoolprijs vandoor.
 
Eerlijk is eerlijk, ook het KKC en het Amstelveen College vielen in de prijzen. De prijs voor de beste quote ging naar een leerling van het KKC (‘een mobiel is niet handig, fietsen doe je tweehandig.’) en de prijs voor de beste debater ging naar een leerling van het Amstelveen College.
 
Onze leerlingen brengen later dit jaar onder leiding van de Rotary een bezoek aan de rechtbank in Den Haag om te kijken hoe er in de praktijk wordt gedebatteerd.
 
Wat ons betreft was de avond een groot succes, wij kijken uit naar een volgende editie!
 
mw. E. Hoekstra, docent Nederlands
 
  
 
  
 
  
 
HWC Christmas party
☆ De eerste editie van HWC Christmas party was een groot succes! ☆
De hele avond is erop los gedanst en iedereen zag er prachtig uit. Na 4 verkoopdagen waren alle 600 tickets al uitverkocht. Daarom zijn er 200 extra tickets in de verkoop gegaan die binnen 1 dag uitverkocht waren! Het was een hele gezellige avond in de aula. 
De foto's staan inmiddels online op onze facebookpagina: https://www.facebook.com/HWCChristmasParty/ 
Wij vonden het zeer geslaagd, bedankt voor de leuke avond! 
 
Tot volgend jaar!
Het LP
 
Hieronder een sfeerinpressie van het feest
 
 
 
 
 
 
 
 
belangrijke data
SPREEKUREN
Het HWC kent geen vaste spreekuren voor de leden van de schoolleiding en de teamleiders, omdat wij vinden dat één telefoontje of mailtje voldoende moet zijn voor het maken van een afspraak
contactinformatie

Hermann Wesselink College
Startbaan 3
1185 XP Amstelveen
Tel. 020-6459751
E-mail:
Hermann Wesselink College
Website: www.hethwc.nl <