Nieuwsbrief nr. 108
 
 Juni 2019
 
Beste ,
 
"In mei leggen alle vogels en ei en is de eerste juni regenachtig, heel de maand wordt twijfelachtig". Vroeger hadden veel gezinnen ergens in huis op een plankje wel de Enkhuizer Almanak liggen. Daarin was wijze raad en boerenverstand gecombineerd. Was het aanvankelijk begonnen met wat we nu pictogrammen zouden noemen, beeldtaal voor de analfabeten, in 2019 beleefde de almanak zijn 424ste jaargang. Het is, ondanks zijn stoffige imago, een nuttig boekje met opvallend veel bruikbare toepassingen. Kijk hier voor meer informatie, bijvoorbeeld hoe je moet 'vlaggen'.
 
foto: internet
 
Bakbanaanmeel
 
Zoet is lekker… maar meestal niet zo gezond. Suiker kent tal van nadelen en kunstmatige zoetstoffen zijn geen goed alternatief. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse natuurlijke en gezonde zoetstoffen die boordevol vitamines en mineralen zitten en ook nog eens heel smakelijk zijn. Eén daarvan is wel heel erg speciaal, want je kunt er heel veel verschillende dranken, hapjes en gerechten extra lekker mee maken: bakbanaanmeel.
 
De meeste mensen associëren suiker met dik worden, maar overgewicht is niet het enige effect van teveel suiker eten. Een overmatige suikerconsumptie heeft namelijk nog talloze andere schadelijke gevolgen voor het lichaam, zoals:
 
•Verzwakking van het immuunsysteem
•Te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten
•Kanker, omdat suiker de kankercellen “voedt”Wetenschappers hebben een sterke relatie ontdekt tussen suiker en borst-, eierstok-, prostaat-, endeldarm-, alvleesklier-, galblaas-, maag- en longkanker.
•Verminderde insulinegevoeligheid,  hypoglycemie en diabetes type-2
•Overgewicht en obesitas
•Vroegtijdige veroudering
•Versnelde botontkalking
•Snelle toename van adrenaline, hyperactiviteit, angst, concentratie- en leerstoornissen, chagrijnigheid en verergering van ADHD symptomen bij kinderen
•Auto-immuunziekten zoals artritis, astma en multiple sclerosis
•Schimmelinfecties zoals Candida Albicans
 
 
Zelfs als je geen last hebt van overgewicht kun je suiker dus beter uit je voedingspatroon elimineren, omdat het niet goed is voor je gezondheid. Kunstmatige zoetstoffen zijn echter geen gezond alternatief. Als je kunstmatige zoetstoffen binnenkrijgt wordt je lichaam als het ware ‘gefopt’ en wordt er toch insuline aangemaakt. Het gevolg daarvan is dat je behoefte aan suiker alleen maar verder toeneemt omdat het lichaam suiker verwacht, en dan moet je wel heel erg sterk in je schoenen staan om uiteindelijk toch niet naar suikerrijke voeding te grijpen!
 
Een natuurlijke zoetstof heeft een lage glycemische waarde en bevat geen onnatuurlijke stoffen. Een lage glycemische waarde betekent dat je bloedsuikerspiegel er minder sterk van stijgt als je het eet, en je lichaam dus minder insuline gaat produceren. Omdat de bloedsuikerwaarden bij laag glycemische zoetstoffen minder sterk schommelen zul je bovendien langer een verzadigd gevoel hebben. Voorbeelden van hoog glycemische zoetstoffen zijn maltodextrine en glucose-fructosesiroop, die een glycemische waarde hebben van respectievelijk 105 en 62. De glycemische index van pure honing bijvoorbeeld is daarentegen slechts 55, en stevia zelfs 0. Stevia, dat gemaakt wordt van de extreem zoete bladeren van de steviaplant, is eigenlijk de beste natuurlijke zoetstof die er bestaat, ook voor diabetici, maar het nadeel van deze zoetstof is dat het vaak niet zo lekker smaakt of in het voordeligste geval niet echt smaak heeft.
 
Een natuurlijke zoetstof die gezond is en daarnaast heel erg lekker is bananenpoeder. In Nederland is deze zoetstof nog niet zo bekend, maar in Zuid-Amerika is bananenpoeder een erg populaire zoetmaker. De reden daarvoor is in de eerste plaats dat het enorm lekker smaakt. Maar een andere reden die niet mag worden onderschat is dat het boordevol gezonde voedingsstoffen zit.
 
Bananenpoeder wordt gemaakt van rode bananen. Deze zeer zoete bananen worden vooral in Ecuador geteeld, zijn klein van formaat en hebben een warmrode schil als ze rijp zijn. De rijpe bananen worden met de hand geplukt en gedroogd zonder gebruik te maken van verhitting. Op die manier blijven alle goede voedingsstoffen en de smaak bewaard. Bananenpoeder is rijk aan caroteen en vitamine C, twee antioxidanten die het immuunsysteem versterken en de natuurlijke veroudering vertragen. Daarnaast is het een goede bron van vezels, kalium en vitamine B6. Bovendien heeft bananenpoeder een glycemische waarde van gemiddeld slechts 48.
 
Hoe kun je bananenpoeder gebruiken?
 
Misschien wel de allerbelangrijkste reden waarom bananenpoeder zo geliefd is in Zuid-Amerika en Afrika (en ook steeds populairder wordt in Nederland), is omdat het zo’n heerlijk veelzijdige zoetstof is. Uiteraard kun je bananenpoeder door je favoriete smoothie, shake, lassi of sap roeren, maar wist je dat het ook erg lekker is als je het mengt door gedroogd fruit, toetjes, ijsjes en gebak? Bananenpoeder die aangelengd is met water heeft dezelfde eigenschappen als geprakte bananen, dus je kunt er alles mee doen wat je met gewone bananen doet en nog veel meer. 
 

 
Muffins met bakbanaanmeel 
 
  • 40 gram bakbanaanmeel
  • 2 rijpe bananen
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • optioneel als vulling: een klein handje rozijnen of zonnebloempitjes
  • ter garnering: kokosflakes
  • kokosolie om in te vetten
  
Hiermee maak je 4 grote muffins.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng dan de chiazaadjes met 6 eetlepels water en zet dit even opzij. Weeg het bakbanaanmeel af, en meng dit met de speculaaskruiden, wijnsteenbakpoeder en optioneel een snufje zout.

Prak dan de bananen goed fijn en schep het mengsel van chiazaadjes er goed doorheen. Voeg dan de droge ingrediënten toe en roer het geheel tot een goed gemengd beslag. Schep naar smaak nog wat vulling erdoor, zoals een handje rozijntjes of wat zonnebloempitjes.

Vet dan 4 muffinsvormen in met wat gesmolten kokosolie of een beetje boter en verdeel het beslag over de vormpjes. Als je kleine vormpjes gebruikt, kan het zijn dat je er meer nodig hebt. Garneer naar wens met kokosflakes. Bak deze muffins van bakbananenmeel af in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten.
Laat het smaken met een kopje thee of koffie.
 
Nieuwe maan
   
Op maandag 3 juni is het Nieuwe Maan. De zon en maan komen tegelijkertijd op en gaan tegelijkertijd onder. Nieuwe maan staat voor een nieuw begin en is een goed moment om plannen te maken of om iets nieuws te beginnen. En voor de slimmerds, .... dan zie je dus geen maan ;-) 
Wanneer het Nieuwe Maan is en middernacht dan is de maan onverlicht. Zij staat rond het diepste punt onder de horizon en dit is de voornaamste reden dat we de maan niet kunnen zien.
Maan Noorwegen
 
Agenda
Kasteel Aerwinkel wandeling
Elke eerste zaterdag van de maand kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling over het landgoed van Kasteel Aerwinkel waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden. Ondertussen staan we stil bij de vogelgeluiden die we horen. Je leert er een paar herkennen. Start 9.00 bij Kasteel Aerwinkel op het middenplein. Duur ca. 1,5 uur. Voor aanmelding mail je even.
 
Gezondheidsconsult bij Op een Blaadje
Deze maand kun je op afspraak bij Op een Blaadje terecht voor deskundig advies. Je kunt langskomen voor een bodyscan, gezondheidsklachten en/of -vragen.
Bel of mail even van tevoren om wachten te voorkomen.

Aanleg & onderhoud moestuin
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier.
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur  
Vanaf onderstaand adres kruidenexcursies gegeven. We beginnen met een wandeling van een uurtje door de natuur waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een heel verhaal te vertelen. Je leert ze kennen. Bij mij in de tuin plukken we daarna in de moestuin het eten dat we bereiden op houtvuur. Hiervoor staan ter beschikking een Fornetto en een Tundra Grill, met grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch oven pannen. 
We maken gerechten van de kruiden die we geplukt hebben. Daarna lekker buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling, uitleg, recepten en heerlijk eten en drinken en je hoeft niets op te ruimen. Dat duurt bij elkaar ongeveer 4-5 uur. Vanaf 3-4 personen. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.
 
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.