Stichting Senia
Nieuwsbrief activiteiten Amsterdam

maart 2019
INHOUD

Leesclubs Japanse literatuur
 
Kunstgeschiedenis en biografieën
 
Interview met Willem Verheul
 
Tips literatuur en uitgaan

Hier weer een nieuwsbrief over lezen, literatuur en Senia-leesclubs in Amsterdam.

Op de foto: Books & Bubbles, Inspiratie en tips. Zoals 6 fijne plekken om te lezen in Amsterdam.
 
Leesclubs Japanse literatuur gestart
In februari zijn er 2 leesclubs Japanse literatuur van start gegaan in Amsterdam, één overdag en één 's avonds. De leesclubs gaan tot de zomer 3 boeken lezen, van Haruki Murakami, Yashushi Inoue en Shusaku Endo.
Heb je zin om mee te doen aan een 3e groep? Stuur een mailtje aan japan@senia.nl
Op de foto de oprichtingsbijeenkomst van de eerste groep, in het gebouw van het Letterenfonds, Nieuwe Prinsengracht.
En een gebakje, met het woord 'Boek' in het Japans. Althans, dat was de bedoeling.
Plaatsen vrij: kunst, biografieën
Kunstgeschiedenis

De leesclub kunstgeschiedenis is een seizoen enthousiast aan de slag. Het gaat niet alleen om 'lezen' maar meer nog op 'kijken'.
Interesse om een keer mee te draaien? Stuur een e-mail naar amsterdam@senia.nl

Leesclub Biografieën
 
Houd je van biografieën, van boeken die geschiedenis beschrijven aan de hand van een leven van één persoon of één familie? Senia is bezig om een leesclub op te richten die 's avonds bij elkaar komt. 

Interesse?

Meld je dan voor de nieuw op te richten avond-leesclub via een email aan Els Scholtes via amsterdam@senia.nl
Literatuur - leesclubs
  • Heb je ook een lijstje van boeken 'die je altijd nog wel eens gelezen zou willen hebben' maar waar je nooit aan toekomt? Doe dan mee met een leesclub klassiekers,  toppers uit de wereldliteratuur.  Er zijn al belangstellenden, nog even, en we kunnen starten.

  • Dat geldt ook voor nieuwe leesclubs Engels, Duits en Frans. Er staan belangstellenden klaar om te starten. Wil je met hen kennismaken? Laat het weten aan amsterdam@senia.nl
 

ACTIVITEITEN VAN ANDEREN

Theatervoorstelling: The way she dies

STAN en Teatro Nacional D. Maria II

Op woensdagavond 27 maart is het na Flaubert en Shakespeare  nu de beurt aan Tolstoj en zijn Anna Karenina om ontleed te worden door Tiago Rodrigues' pen. De tekst wordt niet bewerkt, maar beschouwd vanuit het oogpunt van de lezer – hoe kan een roman die zo krachtig is het menselijk bestaan beïnvloeden? Het gaat hier om het leven van twee koppels, een Vlaams en een Portugees, die hij met een tussentijd van vijftig jaar opvoert. Ze staan allebei op de rand van het overspel. Hoe zal deze lectuur hun leven omgooien?

De intieme en hedendaagse dialoog die Tiago Rodrigues met Tolstojs werk voert, gedragen door ontwapenend natuurlijke acteurs, is boeiend van begin tot einde. Het vindingrijke spel met taal – het gaat over van Nederlands naar Portugees en Frans – maken het virtuoze spiegeleffect nog aangenamer.

Zie hier voor informatie en tickets. Internationaal Theater
 

 
Interview met Willem Verheul

lid van een van de leesclubs filosofie
Volgens Willem Verheul, contactpersoon van een van de Amsterdamse leesgroepen filosofie, heeft filosofie bij het grote publiek de naam om vaag en zweverig te zijn en vooral: moeilijk.
Hij houdt daarom een warm pleidooi om over deze drempel heen te stappen.
Als je meer over filosofie te weten wilt komen is het heel simpel: laat je nieuwsgierigheid de vrije loop, pak het aan, en maak het jezelf – vooral in het begin – niet te moeilijk.
 
Lees het interview met Willem Verheul, opgetekend door Doris Duygelaere.
 
Tips literatuur en uitgaan
  • Op donderdagavond 7 maart is er een feestelijke vertaalavond, vanwege de Martinus Nijhoff Vertaalprijs. Jan Willem Bos krijgt dit jaar deze prijs voor zijn vertaaloeuvre uit het Roemeens. Deze avond is er een feestelijk programma rondom zijn werk en het belang van goed vertalen. Met: Margot Dijkgraaf (gespreksleider), Jan Willem Bos, Mircea Cărtărescu, Marcel Möring, Maite Karssenberg en Maarten Asscher. In de aula van de UvA aan het Spui. Gratis, aanmelden verplicht.

  • Op maandagavond 18 maart een avond over De boekhandel van de wereld, in samenwerking met Atlas Contact.  In de zeventiende eeuw was Nederland het centrum van de boekenwereld. In het verhaal over de Gouden Eeuw wordt dit zelden verteld. In dit programma spreken auteurs Pettegree en Der Weduwen over het succes van het Nederlandse boekenbedrijf in de Gouden Eeuw. Deelname gratis, maar aanmelden verplicht.

  • In De Nieuwe Liefde, dinsdagavond 19 maart, Schermtijd #1: Troeteltech: Hoe ontwerp je menselijke technologie die ons helpt in plaats van overprikkelt? En welke vaardigheden moeten wij aanleren om beter in balans te zijn met onze apparaten? We zijn voortdurend aan ons scherm geplakt. En dus massaal afgeleid. Je aandacht wordt ook nog doorverkocht. Elke muisklik genereert advertentie-inkomsten. Zo verdient een handvol technologiebedrijven aan ons collectieve concentratieprobleem. Info en aanmelden

  • Ook in De Nieuwe Liefde: op zondagmiddag 24 maart komt de populaire Andere Lees!club terug, maar in een nieuwe vorm. In een serie van drie behandelt boekengoeroe Lidewijde Paris aan de hand van een klassieker en een moderne roman de thema’s gevaarlijke vrouwen, de toekomst en (het recht op) zichtbaarheid. Het gaat o.a. over Een zachte hand, van Leïla Slemani - staat ook op de Senia-lijst. Info en aanmelden

  • Op maandagavond 25 maart praat Hadassah de Boer met gastspreker Bert Keizer over Een nieuwe kijk op ouder worden.  Het thema is: Kunnen we het over iets leukers hebben? Digi en de dood. Ook in De Nieuwe Liefde. Informatie en aanmelden

  • In Barts Boekenclub talkshow op woensdagavond 27 maart zijn  Arthur Japin en Saskia Noort op bezoek. In het BettyAsfaltcomplex.

 
Wie krijgt deze nieuwsbrief?
Deze nieuwsbrief sturen we deze keer niet alleen aan mensen die zich erop geabonneerd hebben, maar naar alle deelnemers van Senia-groepen in Amsterdam. Uitschrijven kan makkelijk, zie hieronder, maar een mailtje naar info@senia.nl is ook prima.
 
 
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia