Quote
Week 43
Jaar 2014
 
 
Mensen groeien op het moment dat ze beseffen
dat ze dingen kunnen realiseren.


 
 
Van zodra je als leidinggevende je medewerkers complimenteert, doe je hen groeien en bloeien.
Geef echter nooit een compliment over een kwaliteit van een persoon (‘Dat is goed gedaan. Wat ben jij toch een handige Harry!’, ‘Mooie oplossing die jij daar gevonden hebt. Je bent nogal intelligent zeg!’). Men noemt dit een persoonscompliment. Daarmee ga je mensen labelen alsof hun kwaliteiten in steen gebeiteld staan en onveranderbaar zijn. Met andere woorden: je dwingt hen bijna in een vaste mindset.
In zijn blog ‘Een vioolbouwer met een groeimindset’, citeert Martijn Frijters van Kessels & Smit o.a. Carol Dweck wanneer hij zegt dat de perceptie bestaat “dat kwaliteiten en gedrag aangeboren zijn, en niet veranderbaar. Een van de effecten van deze manier van denken is dat mensen met deze mindset eerder opgeven, en een grotere kans hebben om af te haken in geval van hindernissen of lastige uitdagingen, omdat ze ervan uitgaan dat ze het gewoon niet kunnen.”
Je loopt dus het risico dat je medewerkers gemakzuchtig worden of faalangst krijgen. Alhoewel goed bedoeld, is het veel beter geen persoonscomplimenten te geven.
Stimuleer met je compliment de groeimindset van je medewerker door de inspanning te benoemen die hij of zij heeft geleverd om tot het resultaat te komen. Coert Visser omschrijft in zijn boek ‘Progressiegericht werken: betekenisvolle vooruitgang’ de groeimindset als het geloof in de ontwikkelbaarheid van menselijke capaciteiten door inspanning en ervaring”.
Formuleer dus je complimenten op de volgende manier: “Dat is knap werk. Dat heb je goed aangepakt!” Of: “Mooie oplossing die je daarvoor gevonden hebt. Daar heb je waarschijnlijk veel over nagedacht!”
 
P.S.1: Met dank aan Heidi Wulff om ons via haar pinterest bord attent te maken op de uitspraken in de figuur van het talentenlab.nl om je eigen groeimindset te stimuleren.

P.S.2: Heb je een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
 
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.