Nyhetsbrev #1 2023
 
Oj, så snabbt de första månaderna rullade på detta år. Här kommer ett sent första nyhetsbrev anno 2023.
 
Barnteaterakademin öppnade året starkt med två nybakade poddavsnitt (har du ännu inte hunnit lyssna: se nedan!). Och med Skolan och scenkonsten och pedagogiken däremellan, en tankeverkstad som satte luppen på pedagogiska material och aktiviteter som teatrarna ofta erbjuder. Hur används de, vilka format uppskattas mest,  vilka utvecklingspotentialer finns?
 
Den 26 januari samlades pedagoger, kultursamordnare och folk från scenkonsten för en helkväll på Backa Teater, fylld av samtal. Det blev otroligt givande timmar: Så mycket engagemang och klokskap, så många intressanta tankar och idéer. Jag tror att alla som var där kunde ta med sig nya insikter och idéer tillbaka hem till sina verksamheter. Alla verkstadens samtal är nu under genomlysning och kommer landa i en dokumentation att sprida till alla intresserade. Och inte helt osannolikt kommer någon form av ytterligare uppföljare.
 
Igår var deadline för inskick till vår nya manustävling på temat "det ska inte utspela sig i en storstad" och med högstadiet som målgrupp. Vi hade redan förstått att intresset var stort men alltså, detta slog ändå alla förväntningar och rekord: Sista registreringen pågår, men runt 200 bidrag har kommit in. Helt otroligt och fantastiskt roligt!
 
Nu vidtar juryns arbete. Vi ska steg för steg göra vårt urval för att slutligen fram i maj kunna kora tre vinnande bidrag. Juryn består av i princip hela BtA:s styrgrupp förstärkt med Bereket Hailemariam (som skrev ett av 2021 års grovmanus) och Kristoffer Berglund, teaterchef Teater Västernorrland.
 
Till höger kommer som vanligt lite tips om premiärer och annat intressant. Inte minst årets CBK-symposium på temat känslor i barnkulturen. Kanske ses vi där!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Barnteaterakademin podden

 
Sveriges, Nordens, Europas första och enda podcast om scenkonst för barn & unga. Kanske även världens.
 
#1:6
Skolan och scenkonsten 2 - Rektor Sara: "Styr inte upp för mycket"
Lisa Gröön från Regionteater Väst och Ida Kaivola från Göteborgs stads kulturförvaltning samtalar med Sara Olausson, rektor för en F-6-skola i Mariestad. Vi pratar om förutsättningar, statistik och styrning och om hur konsten kan ta plats i barnens liv, med stöd av kompetenta och engagerade vuxna.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
 
#1:5
Skolan och scenkonsten 1 - Assitej Sverige: "Vi måste göra nåt"
Erika Isaksson från Backa Teater samtalar med Niclas Malmcrona och Michael Cocke från Svenska Assitej som ger en fördjupad bakgrund och vänder och vrider på de förslag till åtgärder som rapporten tar upp.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
 
#1:4
Climate Action Plan
Inbjuden gäst: Christian Gade Berrum med projektet Baeredygtig Scenekunst NU; redaktör Sandra Grehn.

#1:3
Man kan ju inte turnera med nåt som är enbart mörker
Medverkande: dramaturgen och dramatikern Ninna Tersman, (bl a på Riksteatern). redaktörer Sandra Grehn och Sara Klingvall.
 
#1:2
Unga Klara - nationell scen för barn och unga
Medverkande: Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm; redaktörerna Sandra Grehn redaktör och  Sara Klingvall.
 
#1:1
Ge oss stor och fet scenkonst!
Andreas Ferrada-Noli, frilansande skådespelare just nu på Backa Teater, i samtal med Sandra Grehn och Sara Klingvall.
 
 
 
 
 
På Bibu 2023 blev vi stolta mottagare av finaste priset i vår del av branschen och världen: Prix d'ASSITEJ!
 
Juryns motivering löd:
 
"Uppmuntrande, uppsökande och utvecklande – Barnteaterakademin har en särställning när det gäller att stimulera framtagandet av dramatik för barn och unga. Barnteaterakademin placerar scenkonst för barn och unga i centrum. Där kräver den inte bara sin plats utan också sin tid och eftertanke. Ty genom bra förutsättningar kan nya röster höras och dramatiken blomstra.
 
Samarbetet både inom och utanför organisationen skapar mötesplatser för samtal och progression, inte minst vad det gäller i utrymmet mellan det fria teatersverige och institutionerna vilket i sin tur ger synergier långt utanför Göteborg och Västra Götalandsregionen."
 
Grattis till alla som jobbat och jobbar med vår kära akademi. Tack alla som bidragit och hejat på under alla år! Tack också Göteborgs Stads kulturnämnd som stöttar oss! Hurra!!!
 
 
 
Tre nya röster för scenen
 
Den 26 april 2021 ägde regisserade läsningar rum på Backa Teater, av tre nya grovmanus. Av pandemiskäl kunde detta inte ske inför offentlig publik. Men det hela filmades och här finns länkarna (varje läsning följs av ett samtal mellan personer från respektive team):

Om du vill av Hanna Rajs Lara. Se läsningen här!
 
Teorier om människan, del 1 av Bereket Hailemariam Se läsningen här!
 
Orisia av Khashayar Naderehvandi. Se läsningen här!
 
Den som vill läsa texterna hittar dem här på vår hemsida. Här ligger också dokumentet BtA Grovmanus 2021 med presentationer av dramatikerna.
 
Under scenkonstbiennalen ägde ett (direktsänt) samtal rum. Denna gång med två av dramatikerna, Bereket och Khashayar (Hanna hade tyvärr förhinder): 
Tre nya röster för scenen -  klicka här för att se samtalet!
 
 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Kristina Brändén Whitaker - GEST, skådespelare, regissör, konstnärlig ledare
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Sandra Grehn - fil. dr. i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier, Göteborgs Universitet
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros

 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och nyheter
 
 
Föreställningar
 
Backa Teater:
Vilda inuti
Det ligger ett barn i skogen. Ur henne klättrar alla fantasier, tankar och drömmar hon har burit på. De har blivit hemlösa och ska hitta sin plats i den nya världen. De leker, går vilse, gör förbjudna saker, startar krig och blir kanske förälskade för första gången. I en storslagen saga utforskas rum, rörelse och vårt behov av varandra.
Målgrupp: Från 6 år
Premiär: 17 mars
 
 
Teater Jaguar:
Flexapa
En orimligt självsäker apa som blir viral, en livslevande binda, en desperat Missy Lovely Face och skärmpolis som vill krossa din mobil – alltsammans i en humorföreställning om livet som tweenie. Med risk att skämmas ihjäl.
Från: 10 år
Premiär: 18 mars, Teater Jaguar
 
 
Kurser, seminarier, workshops fortbildning
 
Centrum för barnkulturforskning: Konsten att beröra - känslor i barnkulturen
Läskigt, pirrigt, härligt eller sjukt kul? En ilning av ilska eller kanske glädjefnatt? Vad kan egentligen barns möten med barnkultur ge för känslor och vad vill vuxna med barnkulturen?
Dags för Centrum för barnkulturforsknings årliga symposium: Forskare och barnkulturutövare med föredrag, samtal och presentationer om barnkultur som känns.
När: 30-31 mars
Var: Aula Magna, Stockholms universitet
 
Regionteater Väst:
Upplev dansföreställningar
En digital utbildning för lärare, eller andra som arbetar med barn och unga. Vi får verktyg och tips för att tillsammans med elever uppleva, prata om och använda dans och rörelse i skolan. Utbildningen är gratis, görs i eget tempo och är självklart är öppen för alla som är intresserade!
 
 
Kulturakademin
Bland aktullla kurser hos Kulturakademin just nu EThe business of acting (obs deadline 19 mars), SketcUp Baskurs samt Nya former - Nya scener.
 
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Postdress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13
424 65 Angered
 
Mail:
info@barnteaterakademin.se

Hemsida: