Nieuwsbrief nr. 74

April 2016
 
Beste ,
 
Vandaag even op de mountainbike weggeweest. Kwam ik deze bloem tegen ... juist ja, de Pinksterbloem. Het is toch net Pasen geweest. Is hij in de bonen? Eetbaar is hij in elk geval en smaakt naar tuinkers, het is dan ook familie.
 
 
Lekker leesbaar
 
Nadat ik in een adem 'Kom hier, dat ik u kus' had uitgelezen ben ik maar weer eens begonnen in een semi-wetenschappelijk boek 'Oud worden in de praktijk'. Zijn voorganger 'Oud worden zonder het te zijn' had ik ooit gelezen. Dat boek gaat over verschillende leefstijlen en de gevolgen daarvan op het ouder worden. Het belicht onze levensloop van alle kanten. Van biologie en geneeskunde tot zorg en maatschappij.
Het praktijkboek dat eind vorig jaar uitkwam behandelt de vraag hoe we kunnen zorgen dat we gezond blijven, ook als we ouder worden. Rudi Westendorp, arts Interne Geneeskunde, vergelijkt daarbij mensen uit Afrika, waar hij onderzoek deed, met onze Westerse maatschappij en leefstijl. Door kleine aanpassingen, die hij onder andere afkeek bij een stam in Ghana, thuis, onderweg, op het werk op school en in de wijk zouden we gemakkelijker gezondere keuzes gaan maken. Het is een heel lekker leesbaar boek, met humor geschreven, waar je tijdens het lezen al inziet wat er aan onze ongezonde keuzes schort. Een aanrader.
 
 
Uit de tuin van Truus
 
De worteltjes aan de zoete aardappels groeien gestaag en er beginnen zich ook spruitjes aan te ontwikkelen. Over een paar weken, als ze groot genoeg zijn,  kan ik die los  maken van de aardappel en ze vervolgens weer in het water zetten om ook hieraan worteltjes te laten groeien. Inmiddels heb ik een reactie van boer Wiel uit Neer ontvangen, waarin hij vertelt dat hij de zoete aardappels in de potgrond legt in de kas, ze hierin laat wortelen en vervolgens de uitlopers behandelt zoals hierboven beschreven. Volgens hem heb je zo minder kans dat de aardappel gaat rotten.  Als het weer warmer wordt en er geen  nachtvorst meer voorspeld wordt , dat zal zijn na half mei (IJsheiligen), gaan de uitlopers de grond in. Als je het leuk vindt zal ik je op de hoogte houden van de groei van nieuwe zoete aardappels. Ik ben zelf ook erg benieuwd of het gaat lukken.
 
Maar er is natuurlijk ook ander nieuws uit mijn tuin. De groentetuin is inmiddels qua oppervlakte behoorlijk uitgebreid. Er zijn vier nieuwe bakken getimmerd. Uiteraard zijn ze gemaakt van onbewerkt larixhout. Want je wilt natuurlijk geen giftige stoffen in de aarde en dus ook niet in de groenten. Het zaaien is ook van start gegaan.
 
 
Aan de hand van de “ Zaaiagenda van Hans van Eekelen” kies ik de optimale data dat de zaden de grond in kunnen.  In de vollegrond heb ik al gezaaid: snijbiet, pastinaak, diverse soorten bietjes, rucola, pluksla, diverse soorten worteltjes, peterseliewortel, stengeluitjes, venkel, bladbroccoli, koolrabi. Tijdens het lezen in eerder genoemde zaaiagenda kwam ik er achter dat bietjes en worteltjes elkaar niet verdragen tijdens de groei.
 
De knoflook die ik in de herfst heb gezet doen het geweldig en ook die ik vroeg in het voorjaar geplant heb komen vrolijk boven de grond. Het is echt de moeite waard om dat eens te proberen. Gebruik dan biologische knoflook. Ik heb de knoflook gebruikt die ik in september in Zuid Frankrijk bij een biologische boer op de markt heb gekocht. Het vorig jaar had ik een geweldige opbrengst. Onlangs kreeg ik van een vriendin twee prachtige Spaanse knoflookbollen (meegebracht uit Spanje) en die heb ik vorige week ook nog voor een deel in de grond gezet. Veel succes allemaal met de werkzaamheden in je tuin of op je balkon.
 
Snoep verstandig eet een appel
 
Een oud zinnetje uit een oude reclame, van de tandarts. Een appel zou beter zijn dan snoepen. En dat is, gezien wat je binnenkrijgt volgens mij, nog steeds zo. De bloedsuikerspiegel stijgt niet zo snel als bij snoep, de vezels zijn belangrijk en de vitaminen en mineralen ook. 
Maar uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is gebleken dat het suikergehalte van moderne appelsoorten in tien jaar tijd met vijftig procent is toegenomen. En dat hoge suikergehalte is wel slecht voor je gebit. Daar word ik nou appelig van.
 
Agenda
 
 
Aanleg & onderhoud moestuin
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier. 
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Vanuit Vlodrop worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer eindigen bij een grote vuurplaats bij ons thuis.
We gaan voor bereiding op open vuur. Hiervoor staan ter beschikking eenFornetto en eenTundra Grill, met Dutch oven pannen. 
We maken gerechten van wat we geplukt hebben. Daarna buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling en heerlijk eten en drinken. Vanaf 4 personen. Data en prijs op aanvraag, klik hier.
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.