Nieuwsbrief #21 - 7 juni 2015
 
Beste ,
 
In deze nieuwsbrief kun je lezen hoe het de kittens van het C-nest vergaat bij hun nieuwe eigenaren.

Tevens een verslag van Clain’s bezoek aan de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) in Utrecht ivm zijn Pectus Excavatum.
En we zijn met Evita voor haar echo hart en nieren geweest. Ook hiervan een verslag in deze nieuwsbrief.
 
Eind juni gaan we op bezoek bij het trio uit ons B-nest. In een volgende nieuwsbrief hier meer over.
 
Johan & Almar
Asmara, Avana, Evita, Khabul & Moksi
 
Comet
 
Comet is als eerste op 14 mei weggegaan en woont inmiddels bij zijn tante Filou (Ahja uit het A-nest) bij Vicky en Rudy in Lommel, België.
De eerste paar dagen was het even wennen en aftasten, maar inmiddels gaat dit steeds beter.Comet amuseert zich met bloempotten van de vensterbank te duwen. Samen rennen ze beide als gekken door het huis. Af en toe duikt hij ook onder het water van de kraan of de douche.
Hij weegt ondertussen 3 kg.

 
Carson
 
 
Carson was de tweede om het nest te verlaten. Hij woont sinds 14 mei bij Anita en John in Panningen.
Ook hij is gek op water en gaat mee onder de douche. Hij probeert via de zijkant droog te blijven, maar vindt de stralen water te interessant om te merken dat hij dan toch wat nat wordt. Verder is hij een echte charmeur, af en toe ondeugend, maar ook lief en super gezellig. Hij weegt inmiddels 2,9 kg.

 
Cane / Olaf
 
 
 
 
Cane hebben we vrijdag 15 mei meegenomen toen we met Evita voor haar echo’s gingen en hem daarna afgegeven bij Luca en Kevin in Spaubeek. Hij heet inmiddels Olaf en weegt 3,2 kg.
Hij is vanaf het begin al heel vrij en nieuwsgierig. Daarnaast is hij speels en knuffelig. Olaf vind het leuk om eerst lekker gek door het huis te rennen en te klimmen op zijn muur om alles goed te kunnen bekijken. Daarna gaat hij lekker bij zijn baasjes liggen om heerlijk te slapen. Zodra het riempje omgaat gaat Olaf al naar de voordeur. Hier kan hij nog meer ontdekken en de buitenlucht opsnuiven. 

 
Cotter & Clain
 
 
Cotter hebben we op zondag 17 mei naar Hanneke en Janick in Venlo gebracht.
We hebben toen Chari en Clain meegenomen, zodat beiden al even zouden wennen aan een rit in de auto en Cotter niet ook meteen alleen zou zijn.
Alle drie vonden ze hun twee vogels (een Valkparkiet en Agapornis) natuurlijk reuze interessant. Chari probeerde via de rugleuning van een stoel erbij te komen en Clain had al vrij snel door dat dit ook via een dressoir en aquarium kon. Cotter volgde het allemaal vanaf de grond.

Dinsdag 19 mei hebben we Clain ook gebracht toen bleek dat alles goed was bij de second-opinion in Utrecht.
 
De kooi met vogels is inmiddels alleen interessant als hoogste ligplek. Cotter knuffelt liefst 90% van de dag en Clain is de meest actieve van het stel. Ook zij komen aan een tuigje buiten; al is de beperkte afstand soms niet leuk. Beiden wegen respectievelijk 2,7 en 2,6 kg.

 
Chari
 
Chari heeft als laatste het nest verlaten en hebben we zaterdag 23 mei naar Dennis in Barneveld gebracht.
 
Ze is een actief dametje, met name ’s ochtends. En heel speelt. Ze apporteert inmiddels speelgoedmuisjes; loopt dan net rond als een hond. Ze mauwt/praat Dennis de oren van de kop en houdt erg van knuffelen. Zij weegt inmiddels 2,5 kg.
 
 
Pectus Excavatum Clain
Dinsdag 19 mei zijn we met Clain naar Utrecht gereden voor een second-opinion. Chari hadden we meegenomen als gezelschap en dan kon ze zelf al wennen aan een lange rit, aangezien zij de zaterdag erna naar Barneveld zou gaan.
Clain is eerst helemaal onderzocht door een arts in opleiding of er niet nog andere afwijkingen aan zijn gewrichten en skelet waren te voelen. Chari liep ondertussen door de spreekkamer te paraderen en trok aardig wat bekijks van iedereen die langs liep op de gang. Het lichamelijk onderzoek leverde verder niks op.
In verband met onze vraag of we een preventieve ingreep zouden moeten overwegen, werd de orthopedisch specialist erbij gevraagd. Helaas liep haar spreekuur heel erg uit doordat veel andere bezoekers in de file hadden gezeten en ze blijkbaar veel uitzonderlijke gevallen die ochtend had. Pas na 1,5 uur wachten kon zij komen kijken. Ook haar verder lichamelijk onderzoek leverde niks op. Wel werd besloten om een röntgenfoto te maken.

Op de röntgenfoto was nog altijd de inkeping van het borstbeen te zien, maar dit leek minder diep te zijn dan op de foto van 6 mei. Daarnaast liet de foto echter ook een lichte verkromming opzij (scoliose) zien. In verband hiermee is er nog overleg geweest met de specialist op het gebied van Pectus Excavatum geconsulteerd.
Gezien de plek en geringe ernst van de vergroeiingen is het niet de verwachting dat Clain hier op latere termijn problemen van zal ondervinden. 100% garantie kunnen ze nooit geven, maar in vergelijking met andere gevallen die ze de afgelopen jaren hebben gehad, heeft Clain een zeer milde variant en zit deze op een gunstige plek. Had de inkeping hoger gezeten en was de verkromming naar binnengericht dan was dit veel problematischer geweest, omdat dan zijn hart en longen zeker in de verdrukking zouden komen.
 
Op basis hiervan hebben we Clain die zelfde avond nog herenigt met zijn broetje Cotter bij Hanneke en Janick.
 
Echo hart & nieren Evita
Vrijdag 15 mei zijn we met Evita naar het Dierenechocentrum in Gronsveld geweest. Hier heeft Monique Lecluijze haar hart en nieren onderzocht op afwijkingen, zoals HCM en cystes.

De rit zelf was erg stressvol voor Evita en het duurde bij Monique dus ook even voordat ze rustig bleef liggen. Hart en nieren zagen er verder prima uit. Het verslag hiervan is inmiddels opgestuurd naar Pawpeds. Zodra dit verwerkt is, zullen we de link hiervan op de website plaatsen. Wel staan haar gegevens al op de site van de HCM Foundation: www.hcmtest.com

Omdat Evita in het verleden wat vergrootte galwegen op een echo bij onze dierenarts leek te hebben, hebben we Monique gevraagd om hier ook even naar te kijken. Gal en lever zagen er verder prima uit. Wel zag Monique wat reactieve lymfeklieren. Wellicht komt dit door de poezenpil die ze momenteel nog slikt. Nog 2 weken te gaan en dan kunnen we hier mee stoppen.

In verband met wat winderigheid en neiging tot dunne ontlasting, adviseerde Monique ons ook om Evita tijdelijk op licht verteerbaar voedsel te zetten. Zij eet sindsdien tijdelijk in Moksi’s ruimte en krijgt alleen maar Sensitivity Control van Royal Canin. Dit is hetzelfde voer als Khabul krijgt voor zijn alvleesklier.
Evita vindt het niks en probeert nog regelmatig in de ruimte waar Avana en Asmara eten te glippen, maar haar darmen lijken sindsdien wel rustiger. Ook haar ontlasting blijft vast en is niet meer brijig.

Zodra ze stopt met de pil houden we haar groei verder in de gaten. Ze weegt inmiddels 4.1 kg, bijna 1 kilo meer dan toen we met de pil starten. Willen we met haar fokken, dan zal ze op gewicht moeten blijven en zullen we ook de testen op heupdysplasie en patella luxatie moeten laten doen.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF 
  • Kittens C-nest
  • Pectus Excavatum Clain
  • Echo hart & nieren Evita
 
LINKS 
 
VOORBIJE
GEBEURTENISSEN
 
22 mei 2015
Ruby overleden (2011)
 
KOMENDE GEBEURTENISSEN
 
10 juni 2015
Evita 1 jaar in Nederland
 
27 juni 2015
Bezoek B-nest