Driemaandelijkse nieuwsbrief    •    Okt-Nov-Dec 2021    •    www.oostrem.be    

Woordje van de directeur
Tussen het schrijven van de artikels en het bezorgen van het Oostremnieuws verstrijkt er heel wat tijd.
Sommige informatie kan dan al wat achterhaald zijn of er tekent zich een nieuwe realiteit af.  Terwijl ik dit voorwoordje intik, kampen we met een uitbraak in enkele werkingen. Van de ene dag op de andere tellen wij verschillende besmettingen en zien wij ons verplicht het dagcentrum een tijdje te sluiten. Alle aandacht en zorgen verschuiven naar onze bewoners.
Hoe dit verder verloopt, valt niet te voorspellen. Al sinds maart 2020, bij de aanvang van de coronacrisis, houden wij bijna dagelijks overleg om de situatie in Oostrem op te volgen. De meest recente informatie is terug te vinden op de website en de facebookpagina. We maken daar nog steeds werk van onze coronablog, waarin wij een eigenzinnige kijk geven op het coronaverloop en aangeven hoe het met dit verfoeilijke virus in Oostrem gesteld is.
Het virus heeft zich zodanig in ons hoofd genesteld dat er nauwelijks nog tijd blijft voor andere dingen. Alhoewel! In het Oostremnieuws lezen jullie dat er dit jaar toch verschillende projecten gerealiseerd werden.
Covid verspreidt zich razendsnel. Daar kunnen wij niet omheen. Iedereen wordt er nu in zijn eigen kring mee geconfronteerd.
 
In de aanloop naar de feestdagen kunnen wij jullie dan ook maar één zaak wensen: een virusvrij 2022 voor jullie en al jullie geliefden.
 
Mario Vanhaeren
 
 
 
In memoriam
Serge Verlent (65 jaar) overleed op 29 november in Gasthuisberg. Hij bezweek aan Covid. Zijn algemene gezondheidstoestand liet niet toe dat hij besmet raakte. Serge kwam sinds 1 maart 1983 naar het dagcentrum. Vanaf 5 september 1988 werd hij één van onze bewoners. 38 jaar maakte hij deel uit van Oostrem. We verliezen niet alleen een bewoner, maar een echte vriend; iemand waar wij aan verknocht waren en die wij graag zagen. Verdriet overspoelt Oostrem.
Op 29 september 2021 overleed  Marguerite Vandervelde, moeder van Luc Peeters, op 95-jarige leeftijd.

Maurits Nachtergaele, vader van Mieke (boekhouding), overleed op 25 november op 94-jarige leeftijd.

2 december overleed Etienne Decremer, vader van Caroline (sociale dienst), op 71-jarige leeftijd. 

We wensen alle nabestaanden héél véél sterkte toe.
 
Nieuwe realisaties
Op maandag 8 november namen de bewoners van het Molenhuis en het Zavelhuis hun intrek in hun prachtige studio’s. Sommigen deden dat met heel veel goesting en enthousiasme; anderen eerder met een klein hartje. De meesten zullen er snel hun nieuwe thuis vinden, naast de band met hun warme familiale nest. Het is voor hen een stap in het onbekende, maar het wordt sowieso een boeiend avontuur.
Tegelijkertijd werd De Schoppe afgewerkt. Een schuur van 300 m² is omgetoverd tot een agrarisch atelier. Het accent ligt op de verwerking van groenten en fruit. De eigen serre, het notenproject en de samenwerking met De Wikke, het biologische tuinbouwproject van Wonen & Werken, zorgen voor een heel nieuw activiteitenaanbod. De Schoppe straalt zoveel gezelligheid uit dat er vragen komen om deze ruimte ook te kunnen gebruiken voor vergaderingen en kleine bijeenkomsten. Dat zal in de toekomst zeker mogelijk zijn.
 
We plaatsten naast De Wilg een module die wij inrichtten als medisch kabinet. De verpleegkundigen namen er hun intrek. Zo kwamen er twee ruimtes vrij die werden omgebouwd tot kamers voor bewoners. En dan is er nog de renovatie van het gebouw in de Bijlokstraat. Deze renovatie zit nu echt in de eindfase.
 
 
 
Het Molenhuis, De Schoppe, de verpleegmodule, … wie denkt dat we nu even gaan achteruit leunen, heeft het mis . Zo zit Oostrem niet in elkaar. Nieuwe projecten staan op stapel.
Blijf ons volgen en steunen.

 
U was weer geweldig!

De take-away formule, als alternatief voor de klassieke kaas- en wijnavonden, kende weer een groot succes. 560 schotels werden besteld en afgehaald, goed voor een netto opbrengst van 4400 euro.
 
Het spaarpotje voor de aankoop van een elektrische tandemfiets werd aangevuld met 500 euro van de jaarlijkse André Vleminckx mémorial. De opbrengsten van de wijnproeverij van de Lions Club Leuven worden eveneens hiervoor gebruikt.
 
Op 18 december organiseerden de bewoners van de Kerkweg, Herent, een lichtjeswandeling. De deelnemers warmden zich op aan een kom heerlijke soep. De opbrengsten van deze Kerstontmoeting worden gebruikt voor de aankoop van picknickbanken en tuinparasols voor het Molenhuis en het Zavelhuis.
 
De leeuw door Guy Dekoninck


De leeuw is gemakkelijk te herkennen aan het mannetje met zijn majestueuze manen. Alleen de welpen hebben vlekken, de jongvolwassen leeuwen soms ook nog. Leeuwinnen kunnen verward worden met poema's maar zijn heel veel groter.
 
Het Coxhuis 
 
Een nietszeggende foto siert dit artikel: een lapje grond, omzoomd door wat hoge struiken, een dominante verlichtingspaal en cumuluswolken op de achtergrond. Wie zou vermoeden dat hier een verhaal, met meerdere hoofdstukken, geschreven wordt?
We kochten deze grond, Tildonksesteenweg, 170, van de Kerkfabriek Herent. Voor wie wat met Herent vertrouwd is net over Den Axe, Het Moment. Op deze grond, 37 m breed en 160 m diep, verrijzen op termijn twee aangepaste woonhuizen. Het eerste huis wordt een Coxhuis, een woning op maat van acht vaste bewoners en een logee. Wat een Coxhuis is, komen jullie later te weten.
Neen. We hebben het groot lot niet gewonnen, maar een nalatenschap helpt ons flink op weg.
Dit wordt een mooi verhaal van vriendschap en vertrouwen, van partners die elkaar leerden kennen en waarderen. Het wordt een project dat perspectief biedt aan een aantal personen met een dringende woonvraag.
 
 
Het Molenhuis
Meer dan 15 jaar geleden gaven een aantal dagcentrumgebruikers aan dat zij graag, op een meer zelfstandige manier, in Oostrem wilden wonen. Met die boodschap gingen wij aan de slag.  
We organiseerden voor hen twee’ vakanties’, waar alles in het thema stond van zelfstandigheid en waar zij volop experimenteerden binnen een veilig kader. Voor de begeleiding betekende dit afstand houden, risico’s toelaten en coachen.
Voor de deelnemers werd het zonneklaar:  een eigen plek, privacy en zelfstandigheid, maar met begeleiding in de nabijheid. Dat was hun wens.
De zoektocht naar een geschikte locatie kon beginnen. Op de vraag aan het Herentse college van burgemeester en schepenen om aan Oostrem te denken bij de ontwikkeling van de verkaveling ‘Het Molenveld’, werd door de voltallige gemeenteraad positief gereageerd. We zeggen en schrijven 2005.
Ondertussen groeide een ander initiatief ‘Het Zavelhuis’; een initiatief van ouders die een woonproject wilden realiseren voor hun jong-volwassen kinderen met een beperking. Zij legden contact met de Kerkfabriek Herent. Toevallig bleek de Kerkfabriek over grond op het Molenveld te beschikken.
De Kerkfabriek was bereid om deze grond te voorzien voor zowel Oostrem als het Zavelhuis.  Bijgevolg verkochten zij aan Volkswoningbouw Herent op voorwaarde dat deze grond zou gebruikt worden voor sociale huisvesting van personen met een uitgesproken ondersteuningsnood. Een doelgroepenplan werd opgemaakt, architecten van MA+P ingeschakeld. Het Molenhuis (Oostrem) bestaat uit 9 studio’s. Het Zavelhuis telt 15 studio’s.
Het Zavelhuis en Oostrem sloten een formele samenwerking om mekaar te versterken. Ferm werd aangesproken als partner voor de concrete ondersteuning. De gemeenschappelijke ruimte van Oostrem wordt overdag gebruikt voor dagopvang van ouderen en medewerkers van Landelijke thuiszorg worden ingeschakeld  bij verzorging, was en strijk, onderhoud, boodschappen,…   Aan de inbedding in de buurt wordt nog gewerkt. We denken aan een infokrant, een buurtpunt, een ontmoetingsplek,…
Op 1 oktober 2021 ontvingen de bewoners de sleutel van hun studio en kon de inrichting beginnen. Op 8 november gingen beide werkingen van start. Voor de werking van Oostrem gingen vijf begeleiders aan het werk.
En dan waren er de beperkte feestelijkheden rond de opstart van beide woonprojecten, op 24 oktober in De Schoppe. Zowel de burgemeester, de voorzitter van de Kerkfabriek, de deputé van de provincie, de directeur van Volkswoningbouw en de architect waren aanwezig. De belangrijkste gasten waren vanzelfsprekend de nieuwe bewoners van het Molenhuis en het Zavelhuis, aangemoedigd door Bart Swings, de sportieve peter van dit project.
 
Het gezin Alafaat
 
Onleefbaar vluchtelingenkamp op Lesbos
In mei lazen enkele leden van de Onthaalgroep Vluchtelingen Herent het artikel van Tessa Kraan in Mo* over kwetsbare vluchtelingen in het onleefbare kamp in Mavrovouni of Moria 2: Ze werden geraakt door de penibele situatie van het gezin van Khalid Alafaat.
 
Het gezin Alafaat
Tijdens de oorlog valt er een bom op het huis van Khalid Alafaat in het Syrische Deir ez-Zor. Zijn broer komt om en Khalid (33) loopt een hersenletsel op met verlammingen van beide benen en rechterarm als gevolg.
De situatie blijft levensbedreigend en Khalid besluit te vluchten samen met zijn vrouw Nashmia Alkhalifa (24) en dochtertje Khadeja (2).
Op 19 december 2019 bereiken ze het kamp Kara Tepe op het Griekse eiland Lesbos. Daar wordt in april 2021 hun zoontje Radi geboren. Het privé-kamp is uitgerust om bijzonder kwetsbare mensen te ondersteunen. Khalid krijgt er dagelijks kiné.
De Griekse regering beslist om Kara Tepe en andere kleine kampen te sluiten. Khalid en zijn gezin worden samen met andere bewoners van Kara Tepe eind april 2021 overgeplaatst naar Mavrovouni, gekend als Moria 2. Met volstrekt vreemden leven ze in tenten met 8 mensen op 12 vierkante meter.
Voor Khalid is dit kamp onleefbaar. Op de rotsachtige grond kan hij zich onmogelijk zelfstandig voortbewegen. De toiletten en douches zijn niet aangepast en er is geen therapeutische ondersteuning. Samen met zijn vrouw en twee kleine kinderen zit hij ondertussen bijna twee jaar in een uitzichtloze situatie.
 
 
Visum voor België
Dankzij inspanningen van de Onthaalgroep Vluchtelingen Herent krijgt het gezin Alafaat toestemming voor een lang verblijf in België. Eind november reikt de Belgische Ambassade in Athene de visa voor het gezin uit. Als de reis volgens plan verloopt, komen ze 15 december in ons land aan.
Opvang door een OCMW of in een collectief asielcentrum?
Zolang het gezin Alafaat geen leefloon ontvang, is tijdelijke financiële hulp nodig. Het Noodfonds Gastvrij Herent neemt de eerste twee maanden huur en de huurwaarborg op zich. Maar voor de kosten verbonden aan de revalidatie van een oorlogsslachtoffer is bijkomende steun nodig.
 
Steun het kwetsbare gezin Alafaat met een gift voor een veilige toekomst
Help Khalid, Nashmia, Khadeja en Radi met een gift op het rekeningnummer van Oostrem vzw BE18 7430 2825 1565, met de mededeling ‘Gift voor Alafaat’.
Voor alle giften vanaf 40 euro heeft u recht op een belastingvermindering van 45% en ontvangt u een fiscaal attest.
Scan en help Khalid, Nashmia, Khadeja en Radi.
 
Het wordt weer geweldig!
 
Dit rubriekje zal zich in de toekomst hopelijk terug meer en meer vullen. Door corona hebben wij al zoveel evenementen moeten afschaffen dat wij nauwelijks nog nieuwe initiatieven durven voorstellen. Wij moesten de grote festiviteiten rond de opening van het Molenhuis en het Zavelhuis annuleren. Ook de winterhappening ging niet door. Hetzelfde geldt voor het dankfeest van de gebruikers voor het personeel en de vrijwilligers in februari. Heel wat voorbereidend werk verdween in de prullenmand.
 
Maar we hopen op beterschap. Wij willen een lentefeest organiseren aan het Molenhuis op zondag 24 april. De vierdaagse sponsoractie naar Blankenberge, van 26 tot 29 augustus 2022, staat nog altijd ingepland. En de Kaas- en wijnavonden gaan op 14 en 15 oktober door in het gemeenschapscentrum Bosstraat, Wilsele-Putkapel.
Toch?
 
 
Alle info en weetjes over Oostrem kunnen gevolgd worden via www.facebook.com/oostrem of via www.oostrem.be.

Giften blijven absoluut noodzakelijk. Elke gift, maandelijks of éénmalig,
is welkom: Oostrem vzw, Oostremstraat 26, 3020 Herent op rekeningnummer BE18 7430 2825 1565 – BIC KREDBEBB
met vermelding ‘Een Hart voor Oostrem’.