Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
Juni 2014
 
In deze laatste nieuwsbrief voor de vakantie aandacht voor het 'passend onderwijs' dat per 1 augustus wordt ingevoerd. Ook voor kinderen met sensomotorische integratie problemen zullen de scholen dan maatwerk moeten leveren. Mogelijk kunnen ze daar wel wat ondersteuning bij gebruiken.
Aansluitend daaraan wat extra informatie over de firma Senso-Care, die met hun producten inspelen op de veranderingen in het onderwijs. 
Ook twee speelgoedtips waarvan er een ook goed bruikbaar is in het onderwijs, en de ander meer gericht is op vakantieplezier.
Door veranderde werkomstandigheden ben ik begonnen met het opruimen van een aantal materialen. Een gedeelte daarvan wordt te koop aangeboden. Het pand aan Vechtstraat waar jaren de cursussen sensomotorische integratie werden gegeven, is verkocht. Het was overbodig geworden nu de cursussen door Facet trainingen in Ermelo worden georganiseerd. Mijn andere activiteiten zoals de website, de nieuwsbrieven en de consulten, eventueel op locatie, blijven gewoon doorgaan. Ik blijf het leuk vinden om mijn expertise met betrekking tot sensomotorische integratie met andere mensen te delen.
Ook nog een belangrijke boekentip en de data van cursussen sensorische informatie verwerking die in het najaar weer door Esther, Cor en Erik met groot enthousiasme worden gegeven. In principe wordt er voor alle professsionals een passende cursus aangeboden. Bij twijfel kun je altijd met Facet trainingen overleggen welke cursus het meest geschikt is. 
Iedereen een mooie zomer en veel leesplezier toegewenst. 
 
Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
Sensomotorische integratie en passend onderwijs
 
 
Passend onderwijs
Het is de bedoeling dat vanaf 1 augustus 2014 steeds meer kinderen met sensomotorische integratie problemen, en ook met andere problemen, passend onderwijs krijgen. Met passend onderwijs kunnen scholen meer maatwerk bieden aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Leerlingen gaan hierbij bij voorkeur naar het regulier onderwijs. Voor leerlingen voor wie het regulier onderwijs te hoog gegrepen is, blijft het speciaal onderwijs bestaan. Hieronder enkele ideeën om passend onderwijs voor een kind met SI problemen tot een succes te maken.

Wat een leerkracht kan doen
Het belangrijkste is dat de school, het hoofd en de leerkracht van de klas, zich in SI problemen willen verdiepen: wat voor specifieke eisen dat aan het onderwijs stelt. Kortom zij moeten zich positief opstellen. Daarnaast is het belangrijk dat ze weten dat bepaalde gedragingen van een kind het gevolg kunnen zijn van een andere manier van prikkelverwerking. Het is belangrijk dat ze dat gedrag herkennen en niet alleen maar verbieden. Enkele voorbeelden:
  • Tegen een kind dat steeds zit te wiebelen op zijn stoel, zeggen: "Ik zie dat je behoefte hebt om te bewegen. Sta dan nu maar op en beweeg even naar voren en weer naar achteren zoals een boom in de wind." Mogelijk is het zelfs goed voor alle kinderen om even te bewegen en kan het dan klassikaal worden gedaan. Er kan natuurlijk ook een voorstel tot een ander beweegspel gedaan worden. De mogelijkheden zijn legio. Verder lezen
 
 
 
Bovenstaande informatie heeft ook op Facebook gestaan. Heb je zelf vragen of handige tips plaats het op facebook.com/SI.prikkEls.
 
We hopen op nog meer reacties, 'likes' en volgers.
 
 
  
 
Senso-Care voor SI materialen
               
Sinds april 2014 is de firma Senso-Care te vinden bij leveranciers. Aanvankelijk begonnen met het op verzoek leveren van verzwaringsproducten zoals de bekende dekens en verzwaringshesjes met gewichten, voeren ze nu een uitgebreid assortiment materialen voor sensorische informatieverwerking.
Nog steeds zijn ze op zoek naar nieuwe materialen en producten die ze eventueel zelf ook ontwikkelen en produceren. Zij denken actief mee over ieder probleem op het gebied van prikkelverwerking en proberen zo mogelijk tot oplossingen te komen.
 
Zo is vorig jaar op hun initiatief de Nederlandse vertaling van het praktische boek, Gedrag? Oplossingen! Praktische oplossingen voor gedragsproblemen in het passend onderwijs, verschenen. Daarbij leveren ze eventueel ook de Snelafgeleid Kit for Kids die bestaat uit een Togu Balkussen Kids (30 cm.), een Silenta kindergehoorbeschermer en een Tangle Therapy Relax. Een ideale complete set om snel afgeleide kinderen te helpen zich te concentreren.
 
Bent u op zoek naar geschikte sensomotorische integratie materialen dan is een bezoek aan hun website zeker de moeite waard Senso-Care. Ze zijn ook te vinden bij Leveranciers. 
 
 
  
  
Spelen met grote opblaasfiguren                  
 
Op facebook geplaatst als activiteit van de week: Spelen met grote opblaasfiguren.
Er zijn momenteel allerlei grote opblaasfiguren in de handel zoals bij de Hema een grote 'Takkie' en een grote tompouce als luchtbed. Ze zijn vooral bedoeld om in het water mee te spelen maar ook op het strand, het gras of binnen kunnen ze veel speelplezier geven. Door erop te gaan zitten of te liggen, zorgt de opblaasfiguur voor beweging en lokt uit dat je er steun op neemt. Voor kinderen met prikkelverwerkingsproblemen kan zitten of liggen op een opblaasfiguur daarom een leuke activiteit zijn. Kijk wel goed of het kind het leuk vindt. Door de figuren wat harder op te pompen geven ze wat minder beweging en wat meer stabiliteit. Dus geschikt voor kinderen die wat angstig zijn. Met kinderen die helemaal niet bang zijn en zich er voortdurend af laten rollen, kun je juist de opblaasfiguur wat zachter oppompen en het kind met een wedstrijdje of spel uitdagen om er wat langer op te blijven zitten of liggen. Veel speelplezier. 
  
                         
  
Deze speelgoedtip is samen met ander speelgoed en spelideeën ook te vinden bij speelgoedtips
 
  
Oorkappen of gehoorbeschermers                   
 
 
 
 
 
 
Oorkappen of gehoorbeschermers winnen steeds meer terrein in het gewone leven. Bij popconcerten, bij het gebruik van grasmaaiers en ander gereedschap, en ook in de klas om rustiger te kunnen werken. Niet alleen door kinderen die extra gauw last hebben van geluid zoals bij auditieve overgevoeligheid maar als een handig hulpmiddel voor elke lawaaierige omgeving. Dat maakt het voor kinderen die ze echt hard nodig hebben gemakkelijker in gebruik. Ze zijn er speciaal voor kinderen in verschillende kleuren en zelfs ook voor baby's.  Deze gehoorbeschermers zijn samen met ander speelgoed en spelideeën ook te vinden bij speelgoedtips
 
 
 
 
Gebruikte materialen te koop aangeboden
 
Beluga verzwaringsvesten, loopschildpad, langwerpige plankschommel, Southpaw rolschommel en veel speelleermaterialen. 
 
 
  
Zie voor de volledige lijst: gebruikte materialen te koop.
Sommige materialen zijn ook gratis op te halen.  
 
 
Boekentip
 
Sensory Processing Challenges.
Effective Clinical Work with Kids & Teens
 
Auteur: Lindsey Biel, OTR/L. Gebonden, 297 pagina's, Norton & Co, 2014.
 
Een net nieuw verschenen boek van Lindsey Biel auteur van Raising a Sensory Smart Child.  
Deze informatie is afkomstig van Linda Rijvers die een berichtje over dit boek op Facebook facebook.com/SI.prikkEls heeft gezet. Daar staat ook een link naar een interview met Lindsey Biel naar aanleiding van dit nieuwe boek. 
 
 
Geschikt voor professionals en geïnteresseerde ouders. 
U kunt dit boek bestellen via boeken voor professionals
 
 
 
Cursussen sensomotorische integratie/sensorische informatieverwerking voor paramedici:
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden sinds september 2012 onder de naam sensorische informatieverwerking door Facet trainingen georganiseerd. Aan de opzet en inhoud van de cursussen sensomotorische integratie die sinds 1983 in Groningen werden georganiseerd is verder niets veranderd. Er wordt nu ook een cursus georganiseerd voor paramedici werkzaam met ouderen. 
 
Cursusplaats: Ermelo.

Cursussen sensorische informatieverwerking die in september 2014 beginnen:
  
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen (zonder verstandelijke beperking):
 
  • 25 en 26 september, 30 en 31 oktober, 27 en 28 november, 11 en 12 december 2014, 22 en 23 januari 2015.
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay  .
 
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:  
  • 18 en 19 september, 9 en 10 oktober, 13 en 14 november, 18 en 19 december 2014, 15 en 16 januari 2015.
     
Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
 
Zie voor verdere informatie cursussen en Facet trainingen.
 
 
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten en andere professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen:  
  • 25 en 26 september, 30 en 31 oktober, 27 en 28 november, 18 en 19 december 2014.
     
Deze cursus wordt gegeven door Erik Storck.
 
Zie voor verdere informatie Facet trainingen.
 
 
 
 
Cursus sensomotorische integratie /sensorische informatieverwerking voor andere professionals:
 
 
Cursussen voor orthopedaggogen, psychologen, leerkrachten, remedial teachers, sociaal pedagogische hulpverleners, groepsleiders, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding.
 
Deze cursussen sensomotorische integratie worden sinds september 2012 onder de naam sensorische informatieverwerking door Facet trainingen georganiseerd. Aan de inhoud en de opzet van de cursus is verder niets veranderd.
 
Cursusplaats: Ermelo.
 
Cursussen sensorische informatieverwerking die in september en oktober 2014 beginnen:

Voor orthopedagogen, psychologen, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen (zonder verstandelijke beperking):
  • 2 en 3 oktober, 20 en 21 november 2014, 8 en 9 januari 2015.
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay.
  
Voor orthopedagogen, psychologen, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:
  • 8 en 9 september, 27 en 28 oktober, 8 en 9 december 2014.
Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
 
Zie voor verdere informatie cursus voor anderen en Facet trainingen.
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten en andere professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen:  
  • 25 en 26 september, 30 en 31 oktober, 27 en 28 november, 18 en 19 december 2014.
     
Deze cursus wordt gegeven door Erik Storck.
 
Zie voor verdere informatie Facet trainingen.
 
 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart