Quote
Week 40
Jaar 2015
 
 
Concentratie in de verhouding tot anderen betekent
in de eerste plaats dat men kan luisteren.

 
Goede leidinggevenden kunnen goed luisteren. We hebben het hier niet over de coachende vaardigheid die je kent als actief luisteren. Neen, gewoon luisteren is soms al heel moeilijk.
 
Volgens Bart De Bont, de man die gaat voor gelukkige werknemers,  komt dit door de ‘babbelbox in ons hoofd’. Hij omschrijft het als een onuitputtelijke reeks van gedachten die permanent door ons hoofd heen en weer schieten. Dit maakt het moeilijk om onze volle aandacht echt te richten op de andere. In feite zijn we dus onbewust meer met ons zelf bezig.
 
Als je dus echt wilt luisteren komt het erop aan de vaardigheid te verwerven om die ‘babbelbox in ons hoofd’ stil te zetten. Bart De Bont zegt hierover: “Als je in gesprek bent met een medewerker gaat die babbelbox onbewust door. Daar hoef je niets voor te doen. Je moet echter wel ongelofelijk veel moeite doen die gedachtes stop te zetten. En daar zit de crux. Het stopzetten van al die gedachtes vraagt erg veel bewustzijn van jou als manager over je eigen gedrag. Helaas ontberen veel mensen deze broodnodige reflectie op zichzelf.”

Als je die babbelbox niet kunt stil zetten dan haken medewerkers veelal af omdat ze de indruk krijgen dat je niet geïnteresseerd bent en hen niet au sérieux neemt.
 
Komt daar nog eens bij dat leidinggevenden al te veel denken dat zij oplossingen moeten aandragen. Je medewerkers zijn echter volwassen mensen. In hun dagdagelijks leven buiten de job beredderen ze volledig zelfstandig heel wat dingen. Net als jij trouwens. Geef hen dus de kans om zelf na te denken. Beroof ze niet van hun ontwikkeling.
 
Wanneer je je niet concentreert op echt luisteren en onmiddellijk met oplossingen en raadgevingen komt dan maak je je medewerkers niet zelfredzaam in het uitvoeren van de taak waarvoor ze zijn aangeworven.
 
Je bedoelingen om de ander onmiddellijk met raad en daad te helpen, mogen dan wel goed zijn. Je zorgt er echter voor dat je medewerkers afhankelijk van je worden en onmiddellijk bij jou komen aankloppen voor advies zonder zelf eerst hun volle potentieel aan te boren.
 
Daarom is het beter om vragen te stellen. Niet in de zin van “Heb je al gedacht aan….?” Want dit is terug een advies onder de vorm van een vraag.
 
Volgens Marianne Schutten is het beter om de volgende vraag te stellen nadat de medewerker zijn verhaal heeft gedaan: “En wat nog meer?”
 
Daarmee onderdruk je de neiging om zelf met een oplossing te komen aandraven die meer dan waarschijnlijk niet ingaat op het echte probleem. Mensen zeggen nu eenmaal dikwijls eerst enkele dingen om het terrein af te tasten en je luisterbereidheid te testen.
 
Alleen doorvragen leidt je naar het echte probleem. ‘En wat nog meer’ is volgens Marianne de eerste en  makkelijkste vraag om erachter te komen waar het hem echt om gaat.
 
De juiste vragen stellen is een simpele coachende vaardigheid die niet zoveel van je tijd neemt maar waarmee je in de toekomst veel tijd voor jezelf kan uitsparen.
 
 
P.S.: Heb je een citaat dat je graag wilt behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan een interessante bedenking of toepassing ter illustratie. 
 
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.