Nieuwsbrief #23 - 4 oktober 2015
 
Beste ,
 
Door een fout in het mailsysteem werd de nieuwsbrief maar half verzonden. Bij deze de juiste versie.
 
Onze laatste nieuwsbrief is alweer van 3 maanden geleden. De reden hiervoor is dat we wilden wachten tot we meer te melden hadden over Evita en het liefst dat ze inmiddels al gedekt zou zijn.
Maar helaas heeft Evita besloten om even niet krols te worden.
 
In verband met dierendag hebben we daarom besloten om nu toch al een nieuwe nieuwsbrief te sturen, want we hebben genoeg te melden:
  •  Ons bezoek aan Azzaro uit het A-nest
  • De eerste verjaardag van het B-nest en de tweede verjaardag van het A-nest
  • Hoe het met de kittens van het C-nest gaat
  • Alle testresultaten van Evita en onze keus voor haar dekkater
  • Gezondheid Khabul 
Johan & Almar
Asmara, Avana, Evita, Khabul & Moksi
 
Bezoek Azzaro (A-nest)
Mid augustus zijn we op bezoek geweest bij Azzaro (Asaro uit het A-nest), zijn baasjes Eva en Mathias en zijn vriendinnetje Saphira.   Azaro doet verder het goed; is een mooie grote lieve kater.
 
Met zijn gewicht heeft hij wel al een hangmandje van de muur laten komen. Die staat nu dus op de grond om in te liggen ...
 
Verjaardagen A- en B-nest
17 september is het A-nest 2 jaar geworden. Van bijna iedereen hebben we recente foto’s. Alleen Loes (Avoca) ontbreekt.

Filou (Ahja)
<- Apure                                      
  
Avana

Bruce (Adur)
                         Azzaro (Asaro) ->

 
Een week later, 23 september, is het B-nest 1 jaar geworden. Van hun hebben we geen recente foto’s. Hier onder de foto’s van ons bezoek in juni.
Junior (Bannister)
Spetter (Bojana)
Muis (Bhima) 
 
Kittens C-nest
Met de kittens van het C-nest gaat het goed. Ook Clain doet het goed ondanks zijn trechterborst. Bij de laatste weging woog hij 4.8 kg en Cotter 5.2 kg. Comet en Olaf (Cane) zijn al gecastreerd.
  
Carson
Carson is een echte waterrad en heeft zijn eigen buitenren.
  
 
Olaf (Cane)
Heeft zijn eigen trap met uitkijkplek en hanghokje om zich in terug te trekken.
 
 
Ayla (Chari)

Chari heet inmiddels Ayla.
 
 
Comet

Heeft het prima naar zijn zin met tante Filou (Ahja)
 
 
Cotter & Clain
Hebben het samen ook heel goed.
 
Evita
Evita heeft inmiddels alle testen doorlopen:
Haar DNA hebben we in 2014 al laten testen. Zij heeft geen genetische aanleg voor Spinale Musculaire Atrofie (SMA). En een van de vele genen die betrokken zijn bij HCM heeft ze niet (HCM-1).

Er is wel vastgesteld dat Evita een geringe afwijking in de heupen heeft: Heupdysplasie (HD). Zij heeft aan beide heupen graad 1.
HD is een erfelijk bepaalde afwijking, die door externe invloeden zoals groeisnelheid, lichaamsgewicht, beweging, spierontwikkeling, voedingssupplementen en voeding, positief als negatief kan worden beïnvloed.
Een dier dat geen aanleg heeft, kan een misvormde heup krijgen door externe factoren. Een dier dat wel aanleg heeft, kan ook positief door externe factoren worden beïnvloed, waardoor minder misvorming zal ontstaan. Door de verschillen tijdens het opgroeien kunnen dieren met dezelfde erfelijke aanleg uiteindelijk toch verschillende heupen ontwikkelen.
Of er HD wordt vastgesteld en de mate daarvan zegt dus niet altijd iets over de erfelijke aanleg er van. Onderzoek wijst namelijk uit dat 2 katten zonder HD toch kittens met HD kunnen krijgen en omgekeerd kunnen 2 katten met HD ook kittens zonder HD krijgen.
Bovenstaande is ook een van de redenen dat veel fokkers hun katten niet laten testen op HD en men meer uitgaat van eventueel merkbare symptomen, zoals loopproblemen, minder actief zijn, uitingen van pijn bij springen of het vermijden van springen.
 
Het feit dat we Evita hierop hebben laten testen en de uitkomst van graad 1 beiderzijds, maakt wel dat wij bij onze keuze in de dekkater hier rekening mee moeten houden. Hierdoor duurde het ook langer voordat we een besluit konden nemen. Met graad 1 mag namelijk gefokt worden, maar dan idealiter wel met een kater die HD-vrij is.
 
Keuze dekkater
Omdat we graag een nestje rode of crème kittens van Evita willen, zijn we uitgebreid op zoek gegaan naar een geschikte dekkater. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van connecties binnen de kattenwereld, online dekkaterlijsten en actief catteries benaderd die mogelijk open stonden voor een buitendekking.
Veel opties vielen al snel af, omdat katers op een staafje stonden (zorgt voor tijdelijk onvruchtbaarheid), er geen buitendekking mee gedaan worden, de afkomst-/inteelpercentages te hoog scoorden, niet alle gewenste testen waren gedaan en men ook niet bereid was om deze alsnog te laten doen.


 
Van de uiteindelijke top 3 viel onze eerste keus vrij plotseling af toen uit de HD-test bleek dat hij graad 1 en 2 had. Bij keus twee bleek dat men niet bereid was ontbrekende testen te laten doen (mn de echo’s van hart en nieren). Keus drie hebben we lang over getwijfeld: HD-test was niet gedaan en wilde men ook niet doen (navraag over voorouders wees uit dat die ook nooit getest waren, maar ook geen waarneembare klachten presenteerden), qua afkomst/inteelt scoorde hij hoger dan gewenst en qua kleurstelling voldeed hij niet aan ons wensplaatje (hij is namelijk rood met wit en wij hebben liever geen wit in onze lijnen). Wel hadden we goed contact met de fokker van keuze drie, maar we merkten dat we te weinig zicht hadden op de kater zelf, zijn voorouderlijke bagage en nakomelingen (had zelf pas 2 nestjes verwekt).
 
Uiteindelijk hebben we daarom besloten op terug te vallen op een kater die we al beter kennen: Leonids Coons Diesel. Hij is ook de vader van ons B-nest.
Diesel heeft al meerdere nakomelingen verwerkt. Een aantal hiervan hebben we ook kunnen traceren en informatie over ingewonnen. Hier kwamen geen zaken naar boven die zorgwekkend zijn.
Hij is echter ook niet getest op HD. Omdat hij echter al wat ouder is, hadden eventuele aandoeningen zich nu wel geopenbaard.
 
Zodra Evita dus weer krols is, zullen we haar naar Diesel brengen.
 
Gezondheid Khabul
De laatste weken zijn we ook weer wat drukker met Khabul geweest. Zijn alvleesklier lijkt rustig, maar toch blijft hij wat spijsverteringsproblemen houden. Met name bepaalde haarbalpasta leek dit te triggeren. En daarnaast blijft het lastig om te voorkomen dat hij brokjes meepikt van de dames.
 
Naar aanleiding van een laatste “aanval”, waarbij hij bleef braken en niets meer wilde eten, hebben we bloed laten prikken. Hieruit kwam dat zijn leverwaardes veel te hoog waren. En vreemd genoeg was ook zijn Vitamine B12 veel te hoog. Deze vitamine lost op in water en een te veel plas je normaal uit.
 
Bij controle 4 weken later waren de leverwaardes weer normaal, maar zijn Vitamine B12 blijft nog te hoog. Op zich is dit niet ernstig, maar wel opvallend. We houden hem dus in de gaten.
 
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF 
  • Bezoek Azzaro
  • Verjaardagen A- en B-nest
  • Kittens C-nest
  • Evita
  • Gezondheid Khabul
 
LINKS 
 
VOORBIJE
GEBEURTENISSEN
 
juli 2015
Patella Luxatie, Heupdysplasie en FeLV/FIV Evita
 
17 september 2015
A-nest jarig (2013)
 
23 september 2015
B-nest jarig (2014)
 
 
KOMENDE GEBEURTENISSEN
 
Okt/Nov/Dec 2015
Dekking Evita?