Er is wel vastgesteld dat Evita een geringe afwijking in de heupen heeft: Heupdysplasie (HD). Zij heeft aan beide heupen graad 1.
HD is een erfelijk bepaalde afwijking, die door externe invloeden zoals groeisnelheid, lichaamsgewicht, beweging, spierontwikkeling, voedingssupplementen en voeding, positief als negatief kan worden beïnvloed.
Een dier dat geen aanleg heeft, kan een misvormde heup krijgen door externe factoren. Een dier dat wel aanleg heeft, kan ook positief door externe factoren worden beïnvloed, waardoor minder misvorming zal ontstaan. Door de verschillen tijdens het opgroeien kunnen dieren met dezelfde erfelijke aanleg uiteindelijk toch verschillende heupen ontwikkelen.
Of er HD wordt vastgesteld en de mate daarvan zegt dus niet altijd iets over de erfelijke aanleg er van. Onderzoek wijst namelijk uit dat 2 katten zonder HD toch kittens met HD kunnen krijgen en omgekeerd kunnen 2 katten met HD ook kittens zonder HD krijgen.
Bovenstaande is ook een van de redenen dat veel fokkers hun katten niet laten testen op HD en men meer uitgaat van eventueel merkbare symptomen, zoals loopproblemen, minder actief zijn, uitingen van pijn bij springen of het vermijden van springen.
Het feit dat we Evita hierop hebben laten testen en de uitkomst van graad 1 beiderzijds, maakt wel dat wij bij onze keuze in de dekkater hier rekening mee moeten houden. Hierdoor duurde het ook langer voordat we een besluit konden nemen. Met graad 1 mag namelijk gefokt worden, maar dan idealiter wel met een kater die HD-vrij is.
Keuze dekkater
Omdat we graag een nestje rode of crème kittens van Evita willen, zijn we uitgebreid op zoek gegaan naar een geschikte dekkater. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van connecties binnen de kattenwereld, online dekkaterlijsten en actief catteries benaderd die mogelijk open stonden voor een buitendekking.
Veel opties vielen al snel af, omdat katers op een staafje stonden (zorgt voor tijdelijk onvruchtbaarheid), er geen buitendekking mee gedaan worden, de afkomst-/inteelpercentages te hoog scoorden, niet alle gewenste testen waren gedaan en men ook niet bereid was om deze alsnog te laten doen.
Van de uiteindelijke top 3 viel onze eerste keus vrij plotseling af toen uit de HD-test bleek dat hij graad 1 en 2 had. Bij keus twee bleek dat men niet bereid was ontbrekende testen te laten doen (mn de echo’s van hart en nieren). Keus drie hebben we lang over getwijfeld: HD-test was niet gedaan en wilde men ook niet doen (navraag over voorouders wees uit dat die ook nooit getest waren, maar ook geen waarneembare klachten presenteerden), qua afkomst/inteelt scoorde hij hoger dan gewenst en qua kleurstelling voldeed hij niet aan ons wensplaatje (hij is namelijk rood met wit en wij hebben liever geen wit in onze lijnen). Wel hadden we goed contact met de fokker van keuze drie, maar we merkten dat we te weinig zicht hadden op de kater zelf, zijn voorouderlijke bagage en nakomelingen (had zelf pas 2 nestjes verwekt).
Uiteindelijk hebben we daarom besloten op terug te vallen op een kater die we al beter kennen: Leonids Coons Diesel. Hij is ook de vader van ons B-nest.
Diesel heeft al meerdere nakomelingen verwerkt. Een aantal hiervan hebben we ook kunnen traceren en informatie over ingewonnen. Hier kwamen geen zaken naar boven die zorgwekkend zijn.
Hij is echter ook niet getest op HD. Omdat hij echter al wat ouder is, hadden eventuele aandoeningen zich nu wel geopenbaard.
Zodra Evita dus weer krols is, zullen we haar naar Diesel brengen.