Nieuwsbrief nr. 63 - Maart 2015
 
Beste ,
 
Deze keer opent de nieuwsbrief van Op een Blaadje met een gedicht en een toepasselijke foto. De crocussen schieten als paddenstoelen uit de grond. De lente is in aantocht! Verder is dit nummer vooral gewijd aan suiker.
 
 
Krokust blauw de zon
van Wil Melker
 
waar vale lucht
zich buigt
het koufront
dwingend onder
warme lagen kruipt

tasten winter
en de lente naar elkaar
valt sneeuw in
harten van narcissen
en krokust blauw de zon

toch wordt het spel
snel door de warmste
adem overheerst
gewonnen door het licht
de winter zwicht en lente triomfeert.
 
Ben je suikerverslaafd?

Eigenlijk is het heel verklaarbaar. We zijn gek op suikers omdat die het seintje waren dat de winter er aan kwam en we onze vetopslag op peil moesten brengen. Kijk maar naar beren. Survival of the fattest. De zoete smaak was een indicatie dat iets veilig en eetbaar was. Maar we zijn de balans een beetje kwijtgeraakt. We eten 365 dagen van het jaar suiker. Iemand die daar een leuk artikel over schreef is Rineke Dijkinga. Je kunt hier het hele artikel lezen.
 
En wil je de suikertest doen klik dan op suikertest. 
 
 
Uit de tuin van Truus
 
Dit keer een recept van Truus dat ze mij eens gaf met de woorden 'is dit niks voor je nieuwsbrief?'.
 
Tartiflette

Ingrediënten (4 personen) 
• 500 gram Gourmandine aardappelen    
• 2 uien
• klontje roomboter
• (evt. 100 gram spekblokjes)
• 1 bekertje  crème fraîche
• 100 gram Munster kaas
• 50 gram Gruyère
• peper uit de molen
 
Bereidingswijze 
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Begin met het boenen van de aardappelen, snijd ze in plakken en stoom ze beetgaar. 
3. Snipper de uien fijn en bak ze in een koekenpan lichtbruin, eventueel met het spek. 
4. Snijd de korsten van de Munster kaas en snijd deze in blokjes en rasp de Gruyère. 
5. Vet een ovenschaal in en leg er de aardappelplakjes en de kaasblokjes in. Schep de uien erover, maal de peper en meng het goed door. 
6. Vermeng de Gruyère met de zure room en schep het over het gerecht. 
7. Zet een kwartier in de oven, tot de kaas gesmolten en draderig is en de aardappelen gaar.
 
Eet smakelijk!
 
Van gifbelt naar tempel voor kids
 
Een gezond en lekker leven volgens .. Jacqueline van Lieshout!
 
         

Is het nodig om het eetpatroon van kinderen te ontgiften? Vaak denken mensen wanneer ze de boeken van Jacqueline van Lieshout over voeding en kinderen zien dat ze vind dat kinderen moeten detoxen. Stel je eens voor, sapkuren voor een vierjarige omdat de lever overbelast is. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.Voor Lieshout betekent detox het opschonen van je voedingspatroon. Kijk eens kritisch naar wát er nu eigenlijk op tafel staat en in de broodtrommel gaat. Het komt erop neer dat we niet weten wat de etiketten nu eigenlijk zeggen. Gemak is het toverwoord.

Onze kinderen groeien op met e-nummers, transvetten en bergen, letterlijk bergen, suiker. Lieshout blijft het apart vinden dat zij soms ouders spreek die een soort van opgelucht lijken wanneer hun kind de diagnose ADD of ADHD krijgt. ‘Aan zijn gedrag kan ik dus helemaal niets doen en het maakt niet uit wat hij eet of drinkt. Nee, daar heeft de arts helemaal niets over gezegd’. Voeding is nog steeds  een ogenschijnlijk niet-relevant onderdeel van onze geneeskunde, er wordt tijdens de studie medicijnen (het woord zegt het al) nagenoeg geen aandacht aan besteed. Moeten we ons daadwerkelijk zorgen maken over het eetpatroon van onze kids?

Lieshout noemt het 'kritischer kijken'. Jamie Oliver stond eens voor een kleuterklas in een arm dorpje in Italië en alle kinderen wisten de namen bij plaatjes van aubergines, courgettes, soorten uien, paprika, knoflook en ga maar door. Goed eten bereiden duurt over het algemeen wel even en dat lijkt niet meer te passen in ons leven.

Maar gelukkig zijn er wel steeds meer mensen die het eten van hun kinderen wel zo belangrijk vinden dat ze er tijd voor maken. Lekker samen inkopen, recepten uitzoeken en daarna lekker koken en bakken. Kinderen vertellen waar eten vandaan komt, hoe dit gemaakt wordt en ook over toevoegingen, suikers en de verschillen tussen échte voeding, gemaakt met zoveel mogelijk respect voor mens, dier en milieu.

In haar boek ‘van gifbelt naar tempel - Kinderen’ kun je lezen hoe voeding voor kinderen wordt gemaakt, waar de gevaren zitten en ook veel oplossingen door tips van andere ouders. Een boek met (h)eerlijke recepten voor je kinderen. Niet alleen voor ’s avonds maar voor alle momenten waar je wel wat inspiratie voor kan gebruiken. Ontbijtjes, mee naar school, tussen de middag, tussendoortjes, avondeten, drinken en uiteraard feestjes!
 
Correspondenten over de grens
 
Dit is de tweede uit een serie van vier waarbij Op een Blaadje verder kijkt dan de eigen landsgrenzen. Vier mannen delen ons in hun leef- en eetpatroon vanuit Europa tot aan het Verre Oosten. Na de eetervaringen in Manila nu naar een 27-jarige correspondent uit Berlijn. We krijgen een inkijkje in hoe expats het in het buitenland doen.
 
Gertrud K.
 
Lunchen in Mitte, Berlijn
 
Iets meer dan een jaar geleden ben ik in Berlijn begonnen bij een startup. Eerst als stagiair en nu als ‘starter’. Praktisch elke dag ga ik buiten de deur lunchen. Vrij decadent, niet? Als je nooit in Berlijn bent geweest en Nederlandse prijzen gewent bent, lijkt dat zeker. Hier is alles echter een stuk betaalbaarder en dan is de keus natuurlijk snel gemaakt. Voor mij althans. 
 
Toch is het als Nederlander zeker ook wennen. Waar vroeger een boterhammetje met kaas op het menu stond moet m’n maag nu elke middag een uitgebreide warme maaltijd verwerken. Zeker als we naar restaurants gaan waar ze, zoals m’n collega’s het graag zien, Duits serveren zoals ‘lebensmittel in Mitte’ en ‘Kantine’. De rest van de middag zijn dan toch wat minder productief dan dat ik soms graag zou willen. 
 
Gelukkig kan ik diezelfde collega’s zo nu en dan ook overhalen om ook buiten hun culinaire ‘heimat’ te kijken en de rest van de wereld te proeven. Met fantastische Aziatische (YamYam, Monsieur Vong), Californisch-Mexicaanse (Dolores) en Italiaanse (Mozzarella bar, La Premiata Ditta) restaurants in de buurt zijn de opties talrijk. Zeker bij de Aziatische alternatieven zijn de gerechten vaak wat lichter en gezonder.
 
Agenda

Maandag 9 maart
Inloopmiddag op onderstaand adres (Sint Odiliënberg). Voor vragen over gezondheid en voeding. Tussen 13.00-15.00 uur. Om niet te hoeven wachten is het handig kort tevoren even te bellen.
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag. 
 
Plukken, proeven en proosten
In maart gaan we voor een wildpluk de velden in rondom Sint Odiliënberg. De wildpluk gaat door bij goed weer (als het maar droog is) en start en eindigt bij ons thuis. Daar wacht ons een 'Zweedse hoek' waar een vuurplaats zorgt voor warmte. We maken soep en een hartige taart van wat we geplukt en gevonden hebben. Dit doen we in Dutch Ovens, gietijzeren pannen, onder het genot van een glaasje. Prijs en data op aanvraag. 
  
 
 
 
Praktijk:

Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
0475-527561 / 06-46022065

 

 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
Foto's: Marianne Janssen-Willems