CubaTips  
  
CubaTips is het grootste wekelijkse E-mailmagazine over Cuba 
in Nederland en Vlaanderen. 
De Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.
Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

 
De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. 
 
 
   Nummer:                                                                                     Redactie:
  17 februari 2013                                                            Kees van Kortenhof
 

 
 Deze nieuwsbrief wordt, inclusief de links, ook op internet gepubliceerd. Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken. Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser te lezen. 
 

   Inhoud:
      1. Wat is oud?
      2. Fidel en Raúl over aftreden Paus
      3. Blogster Yoani Sánchez komt ook naar Nederland
      4. VPRO-Radio Archief over Cuba (1989) 
      5. Fidel Castro: fysiek ongemak
      6. Mariela Castro Espín verkozen tot parlementslid in Cuba
      7. De Cubaanse keuken
      8. Frans vertaler gezocht
      9. Culturele Cuba-Agenda
    10. Laatste nieuws uit Cuba 

1. Wat is oud?

Enkele oude mannen beheersten het beeld van de afgelopen dagen: de  paus, de Castro's en Hugo Chávez.
 
'Maar wat is oud?' vroeg de tekenaar Omar Santana zich af en tekende onderstaande prachtige cartoon.
 
Verder vindt u in dit nieuwe nummer van CubaTips onder meer informatie over de Cubaanse keuken, over de nostalgische herinneringen en verwachtingen in 1989 bij het toenmalige 30-jarig bestaan van de Cubaanse Revolutie en over de diverse bezoeken, waaronder aan Nederland, van de Cubaanse blogster Yoani Sanchez.

Kortom, opnieuw veel variatie en veel informatie.

2. Fidel en Raúl over aftreden Paus

 
 
Fidel: 'Wat een onzin.....hoezo aftreden!'
Raúl: 'En zo jong'
 

Tekening: Omar Santana 

 
3. Blogster Yoani Sánchez komt ook naar Nederland

Van 21 tot en 27 maart a.s. is de Cubaanse blogster Yoani Sánchez een van de prominente gasten binnen het hoofdprogramma van Amnesty International op het Movies that Matter Festival  in Den Haag. Ook het Prins Claus Fonds zal daar present zijn. Morgen reist de bekende blogger naar Brazilië nadat haar 20 maal een uitreisvisum werd geweigerd.
 
Brazilië, Mexico en New York
In Recife zal ze aanwezig zijn bij de vertoning van de documentaire Conexión Cuba Honduras, gemaakt door Galvao in 2009. Van 8 tot 11 maart verblijft Sanchez in Puebla (Mexico) waar ze o.a. de bestuursraad van de Sociedad Interamericana de Prensa / Interamerikaanse Organisatie van de Pers (SIP) bijwoont. Sinds november 2012 is ze afgevaardigde voor de Commissie Persvrijheid.
Tussen 15 en 17 maart zal Yoani in New York verblijven om deel te nemen aan het forum The Revolution Recodified: Digital Culture and the Public Sphere in Cuba. Ze blijft 2 dagen in Washingron DC en zal ook haar zus in Florida bezoeken.
 
Nederland
Op zaterdagavond 23 maart staat het Theater aan het Spui in Den Haag in het teken van mensenrechtenverdedigers en wordt de documentaire Forbidden Voices vertoond. Als de Cubaanse autoriteiten zich aan hun woord houden zal Yoani Sánchez hierbij aanwezig zijn, aldus een persbericht van Movies that Matters.
Op maandag 25 maart wordt op dezelfde plaats i.s.m. het Prins Clausfonds opnieuw de documentaire Forbidden Voices getoond over drie jonge vrouwelijke blogsters, namelijk uit China, Iran en Cuba. Naast Yoani Sánchez is ook Farnaz Seifi (Iran) bij de filmvertoning en is er daarna discussie.
 
Spanje
Ook wil Yoani Sánchez Spanje bezoeken waar ze dan de Ortega y Gasset Prijs voor Digitale Journalistiek in ontvangst kan nemen; deze werd haar al enkele jaren geleden toegekend.

Glasnost in Cuba op Facebook
 
 
  
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten ook op Facebook.

4. VPRO-Radio-Archief over Cuba (1989)

De VPRO heeft in haar archief interessante radio-uitzendingen uit het verleden opgenomen. Het documentaire programma Het Spoor van 20 januari 1989 gaat over het toenmalige dertigjarig bestaan van de Cubaanse revolutie die dat jaar werd gevierd. De VPRO schrijft het volgende over deze documentaire.
 
Failliet
De Nederlandse pers over Cuba is heel erg negatief. De Cubaanse revolutie van Fidel Castro zou verzuurd zijn, het revolutionaire elan gesmoord in bureaucratie en het socialisme volgens Cubaans model failliet.

Terugkijken
Hele generaties hebben zich in navolging van Harry Mulisch (’Het woord bij de daad’) laten inspireren door de Cubaanse guerrillero’s. De Cubaanse revolutie vertegenwoordigde de hoop op een betere wereld en het Cubaanse socialisme was gezellig, vrolijk en avontuurlijk. De afgelopen jaren trokken vele Nederlandse jongeren naar Cuba. Hoe kijken ze daar nu op terug?

Interviews met een aantal Cubagangers:
- freelance journalist Jaap van Ginneken, docent aan de Universiteit van Amsterdam;
- Katinka van Dorp, actief in de vriendschapsvereniging ‘Venceremos’;
- studente Inez Derksen;
- Henk van den Boogaard, afdeling Homostudies van de Katholieke Universiteit van Nijmegen en actief in de vriendschapsvereniging ‘Venceremos’.
Samenstelling: Hans Simonse.
 
Link
* Beluister
Het Spoor van 20 januari 1989 (zoek even naar het zevende item)
 

Lees alle eerder verschenen nummers!

U kunt alle eerder verschenen nummers van CubaTips op internet terugvinden. Kies per datum de wekelijkse uitgave van CubaTips

 

5. Fidel Castro: fysiek ongemak

De vroegere Cubaanse leider Fidel Castro heeft knieklachten en last van slecht zicht en veranderingen in lichtintensiteit. Dat zei hij in een interview dat hij tijdens de verkiezingen van 3 februari gaf en dinsdag door Cubaanse media werd gepubliceerd.
 
Nieuwe ingang 
De 86-jarige oud-president bedankte de kiescommissie die zijn stemlokaal van een nieuwe ingang had laten voorzien, zodat hij geen trappen hoefde te beklimmen. Ook had hij woorden over voor de zieke Venezolaanse leider Hugo Chavez, die volgens Castro in zijn streven Venezuela op socialistische principes te hervormen 'zijn gezondheid heeft verwaarloosd'.

6. Mariela Castro Espín verkozen tot parlementslid in Cuba

Mariela Castro Espín (51), nicht van Fidel en dochter van Raúl, is 'gekozen' tot parlementslid in Cuba. Mariela is seksuologe en directeur van CENESEX, het nationaal centrum voor seksuele opvoeding. Door sommigen wordt Mariela gezien als een mogelijke opvolger van haar vader. 
 
Regime verdedigen
Terwijl haar vader Raúl sinds 2008 de effectieve leider in Cuba is, heeft Mariela zich tot nu in het openbaar enigszins afzijdig gehouden van de actieve (partij)politiek. Wel verdedigde ze het communistisch regime op haar verschillende reizen in het buitenland, waarbij ze de nadruk legde op haar strijd voor LGTB-rechten. Zelf is ze getrouwd met een man en moeder van drie kinderen.  

Onduidelijk
Of ze zal blijven strijden voor de rechten van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders, nu ze lid van het parlement is, is onduidelijk. Homoseksualiteit in Cuba kan en mag wettelijk sinds 1970, maar trouwen is uit den boze. De onafhankelijke homobeweging in Cuba wordt door Mariela ook niet erkend.

CubaTips voor familie, vrienden en bekenden!
 
 

U kunt uw familie, vrienden, bekenden of collega's gemakkelijk attenderen op deze wekelijkse (gratis) nieuwsbrief. Klik hier en stuur deze CubaTips door!

7. De Cubaanse keuken

De Cubaanse keuken is een mix van de Spaanse, Afrikaanse en Caribische keuken. Op de website Cuban Style staat veel Engelstalige achtergrondinformatie over de Cubaanse keuken en haar invloeden en de verschillen tussen Oost- en West Cuba.
 
Mojo
Bijvoorbeeld over de bekende Mojo of Mojito (niet te verwarren met de cocktail) die vaak geserveerd wordt bij varkensvlees en gemaakt wordt van olie, knoflook, uien, kruiden als oregano en citroensap. De mojosaus heeft Canarische wortels. Niet verwonderlijk want heel wat bewoners van de Canarische eilanden zijn ooit in Cuba terecht gekomen en hun invloed in de keuken is sterk.

Link
* Cuban Style
 

8. Franse vertaler gezocht

Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die een Franse tekst over de Columbiaanse schrijver Gabriel Garcia Marquez (zie jeugdfoto links) en zijn banden met Cuba, wil vertalen.
 
Het gaat om een tekst ter grootte van ongeveer 3.000 woorden.
Stuur even een mail naar glasnostincuba@upcmail.nl
 
Bij voorbaat onze dank!

9. Culturele Cuba-Agenda

* Expositie over sigaren maken in Veenendaal en Cuba: t/m 2 maart 2013
In Museum Viseum aan het Kees Stipplein 76 in Veenendaal is tot en met zaterdag 2 maart 2013 een expositie ingericht waarin de sigarenindustrie centraal staat. Aan de hand van voorwerpen en foto's zijn er voorbeelden van de plaatselijke sigarenmakerij te zien en foto's op groot formaat genomen in een sigarenfabriek op Cuba in 1999. De Amsterdamse fotograaf Paul van Riel maakte daar een reportage.
 
* Zucchero met 'La Sesión Cubana': 18 mei in Amsterdam
Op zaterdag 18 mei 2013 brengt de Italiaanse zanger Zucchero Sugar Fornaciari in de Amsterdamse Ziggo Dome live nummers ten gehore van zijn nieuwe album 'La Sesión Cubana', samen met andere bekende hits.
 
10. Laatste nieuws uit Cuba

* Journalist Héctor Cedeño Negrín naar strafinrichting overgebracht
De onafhankelijke journalist Héctor Julio Cedeño Negrín, die begin februari in het Parque de la Fraternidad in Havana werd gearresteerd, is naar de strafinstelling El Vivac overgebracht. In een telefoongesprek liet hij weten een hongerstaking begonnen te zijn omdat hij zijn aanhouding ‘arbitrair’ acht. Hij is niet op de hoogte gesteld van de aard van de beschuldigingen. Lees meer>>

* Cuba betreurt uitsluiting worstelen Olympische Spelen
Héctor Milián, Olympisch en wereldkampioen worstelen, noemt de mogelijke uitsluiting van worstelen als Olympische sport met ingang van de spelen van 2020 ‘een zware slag.’ Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) deed afgelopen week een voorstel met deze inhoud. Lees meer>>

* Cubaanse landbouwcoöperaties zijn onvrij en ondoelmatig
De Cubaanse publicist en dissident Dimas Castellanos constateert in een publicatie op de website Diario de Cuba dat ‘nu de coöperatiebeweging opgezet door de staat, is mislukt, het noodzakelijk is om het recht van boeren op te eisen om zich vrij te kunnen verenigen.’ Hij stelt vast dat de boerenorganisatie ANAP enkel een uitvoerder is van het beleid van de Cubaanse overheid en teruggrijpt op falende recepten uit het revolutionaire Cuba. Lees meer>>
* De Cubaanse hereniging
De enthousiaste ontvangst in Cuba van de honkballer Ariel Contreras, die na 10 jaar terugkeerde voor een familiebezoek aan zijn geboorteland, tekent de kloof tussen de stereotype omschrijvingen als ‘deserteurs’ en ‘landverraders’ en de echte sentimenten van de Cubaanse bevolking, vooral van de liefhebbers van honkbal. Fidel Castro sprak voorheen met nadruk over ‘deserteurs’, die de Cubaanse revolutie hadden ‘verraden’. Die kwalificaties liggen nu op de mesthoop van de geschiedenis. BBC-correspondent Ravsberg schreef vanuit Havana het volgende artikel. Lees meer>>

* Yoani Sánchez: Ana en de kunst van het simuleren
‘Niemand doet meer wat voor niks’ zegt de hoofdrolspeler van een komedie waarvan wij sinds begin van het jaar in de bioscoop kunnen genieten. Het Verband van Filmjournalisten verkoos deze film La película de Ana/De film van Ana in de regie van Daniel Díaz Torres, tot de beste speelfilm van 2012.

Lees hierna de volledige tekst over deze film van de blogster Yoani Sánchez: Lees meer>>

 Actueel Cuba-Nieuws op Twitter
 
Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u ook op Twitter

* Foto’s van Chávez in ziekenhuis Havana
De Venezolaanse Minister van Communicatie, Villegas, heeft vrijdag gezegd dat het herstel van president Hugo Chávez voortgaat hoewel hij via een buisje ademt. Ook zou hij weer beleidsbeslissingen nemen en documenten ondertekenen. De verklaring ging gepaard met de eerste foto’s sinds twee maanden van Chávez, met zijn dochters Maria Gabriela (links) en Rosa Virginias, terwijl hij de Cubaanse partijkrant Granma inkijkt. Lees meer>> 

* Canadese Minister van Buitenlandse Zaken ontmoet ook civil society
De Canadese Minister van Buitenlandse Zaken doet tijdens een trip door Latijns-Amerika ook Cuba aan. John Baird is de eerste Minister van Buitenlandse Zaken uit Canada, die sinds 15 jaar die Cuba bezoekt. Hij wil ook praten met de civil society. Lees meer>>
* Meer dan 10 Cubanen ‘verdwijnen’ tijdens carnaval in Mexico
Sinds dinsdag jl. worden meer dan 10 Cubanen die in Veracruz (Mexico) het carnaval meemaakten, vermist. De Mexicaanse organisator van het carnavalsfeest  heeft de ‘verdwijning’ bevestigd. Lees meer>>Alles over CubaTips  
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier   
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hieronder - helemaal aan het eind van deze nieuwsbrief - gemakkelijk worden doorgegeven.
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen.
Klik hier

Disclaimer
De redactie van CubaTips stelt zo zorgvuldig mogelijk de gegevens in deze nieuwsbrief samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan.

 
 
Stichting Glasnost in Cuba, Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Tel. 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr. 6131744 van ING-Bank