INHOUD NIEUWSBRIEF
1. Commentaar: Breed maatschappelijk debat? 2. Indianen in Cuba
3. Hoe Cubanen WiFi-spots gebruiken? 4. Cartoon: Cubaanse koffie geïmporteerd in VS 5. Waarom vieren Cubanen carnaval in de zomer? 6. Cuba- cruise als oplossing 7. Vertaler gezocht 8. Veerkrachtig Oranje verslaat Cuba na 2-0 achterstand 9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws |
CUBA U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier |
Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter |
Alle actuele berichten over Cuba op Facebook |
BEST GEÏNFORMEERD OVER CUBA
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ (Citaat Dagblad Trouw)KLIK HIER! |
CUBA-ARCHIEF
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. |
DONATIE
Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis. De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
1. Breed maatschappelijk debat? |
Als we de vrienden van het Castroregime mogen geloven start in september ‘een breed maatschappelijk debat rond de richting waarin de Cubanen hun maatschappij willen sturen.’
Dit debat is een gevolg van het congres van de Cubaanse Communistische Partij in april 2016 over enerzijds het Concept van het Cubaanse socialistische sociaal-economische ontwikkelingsmodel en anderzijds het Nationale Sociaal-Economische ontwikkelingsplan tot 2030.
Afgelopen week werd er al een begin mee gemaakt toen Caridad Diego, chef godsdienstzaken van de partij, de leiders van 53 kerken en levensbeschouwelijke organisaties uitnodigde voor een gesprek ‘om het humanistische element’ in de teksten van het 7e partijcongres te versterken. Volgens het Cubaans persbureau ACN stemden alle aanwezigen in met de teksten van het partijcongres.
Kritische tegenstemmen ontbraken bij dit ‘brede maatschappelijk debat over de toekomst van Cuba.’ De baptistendominee Mario Félix Lleonart Barroso was niet uitgenodigd. De leiders van zijn kerk wel. Of neem de priester Lucas Honrado. Hij is doelwit van een campagne door diezelfde communistische partij(zie nieuwsbericht hierna onder 10). De communistische partij kiest zijn gesprekspartners met zorg uit. Tegenspraak is daarbij niet gewenst. Er zijn helaas kerkleiders in Cuba die zich daarvoor laten gebruiken.
De redactie |
Vakantie Arena, een online reisgids, plaatste een artikel over de geschiedenis van Cuba waarbij men teruggaat tot 10.000 en 7.000 voor Christus en waarin de indianen in Cuba centraal staan. Toen vestigden zich indianenvolkeren afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika (Mexico, Honduras, Venezuela en Nicaragua) in Cuba. ‘Het enige houvast is dat alle aangetroffen indianenculturen afkomstig moeten zijn geweest van de Arowakken (of Arawakken). De oudste bewoners leefden van de jacht en wat de natuur hun verder bood, de tweede groep die Cuba bereikte, rond 2500 v. Chr. leefde van de landbouw en de visvangst.’
Het artikel gaat verder in op de cultuur van de Ciboney (rond 2000 v. Chr), de vestiging van de Taíno-indianen in het land ongeveer 300 n. Chr. Die de landbouw op het eiland introduceerden. Belangrijke vindplaatsen van overblijfselen van deze cultuur zijn de omgevingen van Baracoa (tot aan Banes) en Matanzas. Omstreeks 1450 vestigden zich opnieuw vele nieuwe Taíno’s op Cuba, eveneens afkomstig uit het zuiden van Noord-Amerika. Hun cultuur en hun bekwaamheden stonden op een aanmerkelijk hoger peil dan die van de eerder op Cuba aangekomen Taínovolkeren. Een derde indianenvolk dat tot de oorspronkelijke bewoners van Cuba wordt gerekend zijn de Guanahatabey-indianen.
UitroeiïngToen Columbus in 1492 de Cubaanse bodem betrad trof hij daar dus drie, tamelijk verschillende, indianenvolkeren aan. Ongeveer 90% ervan was Taíno. Het is dit volk dat de tabak op Cuba verbouwde die later door Columbus naar de oude wereld zou worden gebracht. De Ciboney-indianen waren vissers, een primitief volk, dat door Velázquez zelfs als ‘wilden’ werd aangeduid. Ze werden hoofdzakelijk in het noordwesten van Cuba aangetroffen. Het Guanahatabeyvolk huisde in het zuidwesten van het eiland, waar vele namen nog aan hen herinneren. Ook zij kenden nauwelijks een vorm van beschaving en leefden in hoofdzaak van de jacht. Naar schatting leefden er rond 1500 in totaal tussen de 100.000 en 500.000 indianen op Cuba, meer dan 97% werd door de Spanjaarden vermoord, velen bezweken aan ziekten en uitputting als gevolg van de onderwerping en tewerkstelling door de Spanjaarden. Tienduizenden indianen pleegden zelfmoord om aan hun overheersers te ontkomen.
|
3. Hoe Cubanen WiFi-spots gebruiken
|
Uit een onderzoek van het Ierse mobiele telefoonnetwerk Ding blijkt dat 70% van de WiFi-gebruikers in Cuba eenmaal per week een WiFi-lokatie opzoekt en 39% van hen elke dag gaat. In Havana en de provinciale hoofdsteden functioneren sinds enige tijd WiFi hotspots.
Nauta-abonnement
De WiFi-hotspots zijn handig voor Cubanen die een Nauta-abonnement hebben waardoor zij toegang hebben tot e-mailservice en tot internet, wanneer WiFi aanwezig is. Sinds juni 2013 kunnen Cubanen een Nauta-account openen bij het staatstelecombedrijf ETECSA.
Belsaldo ‘51% van de ondervraagden had voor de introductie van Nauta geen toegang tot internet,’ signaleert Ding. Uit het onderzoek onder 100 personen – de meesten in Havana – blijkt verder dat 62% van hen afhankelijk zijn van familieleden en vrienden in het buitenland, meestal de VS, voor de aanvulling van hun belsaldo op op hun mobiele telefooon. Dat is begrijpelijk gezien de prijs van 2 tot 3 dollar per uur bij een WiFi-hotspot en het gemiddelde salaris van 20 dollar per maand.
Lees verder
|
4. Cubaanse koffie in VS geïmporteerd
|
'Krijg je dat op je bonnenboekje?'
'Wel nee! Yarisleidi stuurde me dit uit Miami'.
Cartoon van Omar Santana |
5. Waarom vieren Cubanen carnaval in de zomer? |
Het Cubaanse carnaval wordt in de meeste steden zoals in Havana en in Pinar del Rio, in de zomer gevierd. Waarom eigenlijk?
Vastentijd
Waarom zo’n uitbundig feest in een van de heetste maanden van het jaar wordt gevierd is vreemd. En is wereldwijd het carnaval niet de periode die aan de vastentijd voorafgaat en dus in februari of maart plaatsvindt?
Fidel?
Fidel Castro zou daar in de beginjaren van de revolutie toe hebben besloten om de aandacht niet af te leiden van de suikerrietoogst die in de eerste helft van het jaar plaatsvindt. Maar dat is onzin.
Plantage-eigenaren
Het Cubaanse carnaval wordt al 200 jaar in de zomer gevierd. Het antwoord ligt in het nog verdere verleden toen de plantage-eigenaren het carnaval in februari verboden omdat ze vreesden dat de aandacht voor carnaval ten nadele zou uitvallen van de suikerrietoogst.
Zie verder
|
6. Cuba: Cruise als oplossing? |
Cuba bezoeken per cruise is een alternatief voor de volle hotels in Cuba, de stijgende prijzen en de wisselende kwaliteit. Volgens de toerismewebsite Travel360 is de ‘cruisesector wel de perfecte overbruggingsoplossing.’ OplossingCuba bezoeken als onderdeel van een cruise biedt immers ‘the best of both worlds’: de reiziger verblijft binnen het comfort van het gekozen cruiseschip, en krijgt tijdens bezoeken en uitstappen toch die ‘taste of Cuba’. Voor de bestemming biedt dit de mogelijkheid om in te gaan op de piekende vraag, zelfs in periodes dat de hotelcapaciteit met de 100% bezetting flirt. Op deze manier worden cruise schepen steeds meer drijvende resorthotels, die hun klanten toelaten om een unieke combinatie van bestemmingen te bezoeken Lees verder* Website Travel360° met 'Cuba Is Hot & Pricey Cruises als oplossing' , 23 juli 2016 |
Wij zoeken vertalers van Engelstalige teksten over Cuba die vervolgens op onze Cubaweblog of in deze CubaTips worden geplaatst.
Hebt u belangstelling voor dit vrijwilligerswerk, stuur dan een mail naar:
glasnostincuba@upcmail.nl
Alvast onze hartelijke dank! |
8. Veerkrachtig Oranje verslaat Cuba na 2-0 achterstand |
Het Nederlands mannenvolleybalteam heeft zaterdagavond de vierde overwinning in de World League geboekt door Cuba met 3-2 te verslaan.
Achterstand
De overwinning was extra knap omdat deze tot stand kwam na een 2-0 achterstand. Oranje reist nu van Slowakije naar Zuid-Korea, waar de laatste drie poulewedstrijden op het programma staan.
|
* Tentoonstelling 'Julio Breff Guilarte. Langs het Cubaanse platteland': 1 juli t/m 22 oktober in Barneveld Museum Nairac in Barneveld zet deze hele zomer 'Cuba' in de schijnwerpers. Nairac toont in de tentoonstelling 'Julio Breff Guilarte. Langs het Cubaanse platteland' werken van de Cubaanse kunstenaar Julio Breff Guilarte die in zijn schilderijen het publiek kennis laat maken met het platteland van Cuba én met zijn immense verbeeldingskracht.
* CaboCubaJazz met Alberto Caicedo: 3 juli in Amersfoort Zondag 3 juli wordt er gedanst bij De Observant. De Colombiaanse topzanger Alberto Caicedo speelt met CaboCubaJazz het dak eraf! Plaats: Stadscafé De Observant in Amersfoort. Aanvang: 15.00 uur |
* Kritiek staatsblogger op invloed Amerikaanse muziekcultuur
Iroel Sánchez, blogger in dienst van de Cubaanse staat, heeft zich beklaagd over het grote culturele aanbod uit ‘het Noorden’ en de aandacht daarvoor in de media. Waarom zoveel aandacht voor de opnames van Fast&Furious in Havana, een modeshow van Chanel en de uitstalling van enkele auto’s van Agent 007. En geen woord over het concert van de Chileense muziekgroep (zie foto) Inti Illimani!? Lees verder
|
* Campagne tegen subculturen op Cubaans FacebookReflejos, de Cubaanse variant van Facebook, kan niet bogen op massale aanhang onder de Cubaanse jeugd. Het platform Reflejos wordt nu ook nog eens geconfronteerd met censuur. Al eerder werd een blog gesloten van de onafhankelijke homogroep Arcoiris, die de historische verantwoordelijkheid van de gebroeders Castro aan de orde stelde voor de vervolging van homo’s in werkkampen in de beginjaren van de revolutie. Lees verder
|
* Nespresso (VS) wil koffie uit Cuba importeren Nespresso (Nestlé) heeft aangekondigd het eerste bedrijf in 50 jaar te zijn, dat Cubaanse koffie in de VS zal invoeren, mits geproduceerd door ‘onafhankelijke’ Cubaanse ondernemers. In ruil start Nespresso komende herfst met de verkoop in de VS van Cafecito de Cuba als expresso-koffie, aldus Guillaume Le Cunff, president-directeur van Nespresso in de VS. ‘Wij willen dat de consumenten in de VS kennismaken met deze bijzondere koffie en er nu en de komende jaren van kunnen genieten.’ Lees verder
|
* Wedren tussen Cubanen en buitenlandse toeristen om hotelkamersMet de zomer voor de deur zijn ook Cubanen op zoek naar aantrekkelijke vakantie-aanbiedingen, bij voorkeur ‘alles inclusief’, om te kunnen genieten van de schoolvakanties. Maar het aanbod voor de Cubanen wordt beïnvloed door de groei van het toerisme uit het buitenland (met 11,9% sinds januari) en een tekort aan hotelkamers. Cubanen klagen over de snel gestegen prijzen. Op dit moment telt Cuba 61.200 kamers verspreid over 300 hotels. Het Ministerie van Toerisme wil voor het einde van het jaar 3.790 kamers erbij en de renovatie van nog eens 5.677 hotelkamers. Lees verder |
* Cubaanse priester is doelwit van lastercampagneDe Cubaanse priester José Conrado Rodríguez, die veelvuldig de Cubaanse regering bekritiseerde en een katholieke kerk bepleit die meer sociaal betrokken is, is doelwit van een lastercampagne. ‘Men presenteert me in een campagne als een terrorist en men heeft deze aan onderwijzers en leerlingen getooond,’ zei hij tijdens een bezoek aan Miami. Volgens Conrado Rodríguez is sinds het bezoek van president Obama aan Cuba in maart jl. de repressie gegroeid. Lees verder
|
* Amerikaanse-Cubanen maken recordbedrag van 3,3 miljard dollar
Het overmaken van dollars naar Cuba vanuit de VS bereikte in 2015 een recordhoogte, namelijk 3,3 miljard dollar, aldus een onderzoek van T he Havana Consulting Group (THCG). Sinds de komst van Obama in 2008 in het Witte Huis zijn de dollartransacties – meestal door Cubaanse-Amerikanen – sterk gegroeid. Tussen 2008 en 2015 ging het totaal om bijna 20 miljard dollar. Deze dollarstroom was in 2015 al groter dan de inkomsten voor Cuba uit nikkel, suiker, tabak, medicijnen of toerisme. Lees verder |
| |