Efter YAST, VED, MF/MB/ är det nu äntligen dags för This Is Head att visa vad de sysslat med sedan sitt rosade debutalbum. Och vilken återkomst. Låt oss presentera ett nytt kapitel i musikhistorien kallat:
 
The Album ID
 
Lyssna här: This Is Head – The Album ID
Köp CD eller vinyl här: shop.adrianrecordings.com/products/artist/this-is-head
Köp filer här: itunes.apple.com/album/the-album-id/id601355010


 
Dagens present är en livekonsert inspelad på This Is Heads intima releasefest på Studio Möllan förra veckan.
Kolla här: vimeo.com/62761867
 
Bandet befinner sig just nu i NYC för att utbilda amerikanerna i ett högre medvetande.
De spelar live framöver enligt följande. Missa inte det:
 
2013-03-27 - Fontana’s – New York (USA)
2013-03-28 -  PIANOS, New York (USA)
2013-03-29 - Rockwood Music Hall – New York (USA)

2013-04-05 - Debaser, Malmö (S)
2013-04-11 - Herrgårn, Linköping (S)
2013-04-25 - Pustervik, Göteborg (S)
2013-04-26 - Debaser Medis, Stockholm (S)
2013-04-27 - V-Dala, Uppsala (S)
2013-05-04 - Ideal Bar - Vega, Copenhagen (DK)

2013-05-23 - Marias Ballroom, Harburg (DE)
2013-05-24 -  Molotow, Hamburg (DE)
2013-05-25 - Blauer Engel, Lübeck (DE)
2013-05-27 - Beatpol, Dresden (DE)
2013-05-28 - Café Wagner, Jena (DE)
2013-05-30 - Noch Besser Leben, Leipzig (DE)
2013-05-31 - Milla, München (DE)

2013-06-15 - Hultsfredsfestivalen, Sigtuna (S)
 
Aftonbladet
4/5
”Med debutens experimentlusta och ännu starkare sånger fortsätter This Is Head på ”The Album ID” att vara ett av Sveriges bästa band.”
Per Magnusson
 
City (s.34)
4/5
”Jag är imponerad. Malmöbandet This is Head har hittat den perfekta balansen mellan bred stadig indierock och smalare, mer experimentell electropop.”
Emma Liedberg
 
Tram 7
4/5
”Det är bombastiskt och smakfullt i ett, en uppvisning av samtliga medlemmars musikaliska talanger utan att det någonsin blir överdådigt. Varje trumslag, baston och gitarriff sitter precis där det ska”
Adam Kullén
 
Helsingborgs Dagblad
4/5
 
Till sist lämnar vi ordet till bandets privata psykolog D. Broman:
 
Adam, Tom, Henric och Björn utgör varsitt hörn i den fyrkant som är This Is Head. Kanske är fyrkant fel typ av geometri att beskriva den process som resulterat i The Album ID, den andra skivan i ordningen, som nu ska ta vid där den sista sifferkombinationen på förra skivan 0001 tystnade. Processen som pågått i över ett år har nämligen inte haft några ramar, regler eller räta streck att hålla sig inom. Den har likt en oformbar organism växt fram och blivit något eget. Något som i sig självt påverkat medlemmarna lika mycket som de själva ansvarat för dess framväxt. De pratar om melodier som nästan skrivit sig själva. Om hur deras instrument verkar ha en egen vänskap bortom deras förstånd. Det låter ju nästan som häxkonst. Magiska kittlar och bubblande grytor.
Kan det verkligen stämma? Låter det inte något uppdiktat?
 
Jag möter dem i Henrics lägenhet, något avsides i Malmö, för att försöka värdera sanningshalten i deras magiska skapandeprocess. De verkar lite nervösa av att jag är där. Det brinner ett stearinljus på bordet. Kanske förstår de att jag har mina tvivel, att något är fel, för deras blickar flackar flapp flapp, snabbt mellan mig och stearinljuset. När Adam börjar hosta så börjar också de andra. Det är dags att få höra den riktiga historien. Den som börjar med ett pingisbord.
Efter unisona kritikerutrop, blomsterfångst på P3-guld, handtag, famntag, klapp och kyss så står kvartetten återigen i sin studio i en ensamt belägen industrilokal, skymd av ett bussgarage i Kirseberg. Bakom sig har de sommarens festivalspelningar, klubbturnéer och hemliga småspelningar i källarlokaler och växthus, men nu är festen över och efter fester måste man städa, göra rent, starta om och bygga nytt.
 
De beskriver starten som en kamp. Allt de skrev blev dåligt. Det lät skräp. Ingenting lät värdigt en uppföljare och samtidigt som de envist fortsatte så började de alltmer samlas kring pingisbordet i studion för att spela ping pong. Match efter match, dag efter dag tills en av medlemmarna gick igenom en separation och blev känslomässigt ohanterlig när han förlorade. Glädjen över sporten försvann och ur den askan föddes det som skulle komma att bli album nr. 2. The Album ID förde samman This Is Head och producenten Kalle Gustafsson Jerneholm och medlemmarna började plötsligt forslas fram och tillbaka mellan studion och Svenska Grammofonstudion i Göteborg. Tidigare förtvivlan förbyttes till konstruktivt arbete och kreativa inspelningsnätter där låtförslag började fogas samman.
Det började spraka igen.
 
Det är som att en död har vaknat i rummet där vi sitter. Det här gillar de att prata om. De gestikulerar med vidöppna ögon. De berättar om en grundmurad kärlek och en ömsesidig respekt för varandra som hjälpt dem att bygga den här skivan. Om hur Björn förstod hur fint han sjöng och hur de andra tillät honom att sjunga så mycket han ville. Om hur varje medlem har ett första veto på sitt eget instrument och därför uppmuntrats att experimentera efter sitt eget förstånd. En låt har börjat ta form, hittat sin plats, men snabbt ändrats igen efter att en snabb nattcykelfärd till Kirseberg med nya idéer kastat om allting. På så sätt har låtarna hela tiden hållt sig kokande med ovisst slutresultat in i det sista. Men nu är allt färdigt, förseglat och redo att kablas ut. Vi samsas kring ljudet ur Henrics högtalare. Det låter stort, varmt och komplicerat. Mässande refränger, höga körer, fiolspel och starka känsloutspel blandas med ljud av syrsor, koklockor och mjuka, böljande vågor från synthen. Varje sekund har ett eget ljud och jag vill höra allt en gång till för jag förstod inte riktigt hur det hängde ihop. På ett bra sätt.
 
This Is Head verkar med The Album ID ha gjort en skiva präglad av ett magiskt skimmer men grundad i ett förbannat slit.

Vänliga hälsningar
D. Broman
----
Adrian Recordings

magnus@adrianrecordings.com
www.adrianrecordings.com
Spotify playlist - Every Second Adrian Recordings

The Fine Arts Showcase
Den svenska tystnaden
Boeoes Kaelstigen
Andreas Tilliander
The Bear Quartet
Dmitry Fyodorov
Edda Magnason
Björns vänner
This Is Head
Emil Jensen
Familjen
MF/MB/
Cato
VED