thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl




"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Kwekerij Bastin beheert de Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Wij kweken onze planten in samenwerking met de natuur. Er worden op onze kwekerij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onze potgrond is turfvrij ze is biologisch bemest en bevat geen kunstmest.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- lavendel - vakantiegevoel - lavendeltuin - markt - muziek - lunch - terras - wildernis -

lavendeldagen 2023

nu zaterdag en zondag 8 en 9 juli 2023, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren


Voor vakantiegevoel ben je komend weekeinde in Aalbeek weer precies op je plek.

Wij verheugen ons zeer op deze dagen, niet alleen omdat we dan misschien onze meest geliefde klanten, deelnemers, vrienden en familie weer zien, maar ook omdat de lavendels het nu zo goed doen. Door het warme en droge weer van de laatste weken zijn ze nu in onze tuin precies allemaal op hun best.

Het is bovendien een afsluiting van de voor ons drukste periode en feestelijk bedankje aan alle klanten die daar aan hebben bijgedragen. Het zomers genieten begint voor ons samen met jullie deze zaterdag.

We vieren het hoogtepunt van de lavendelbloei met veel meer dan die fantastische geur alleen.

Het terras van Chef Claude, met culinaire tuingerechtjes, crepes, lavendelcakejes, bier en wijn, de chansons van Trio Laroche, Delice & Delicieux met delicatessen en confitures, handgemaakte, historisch verantwoorde potterie van Camac Machi uit Roermond, Imkerij Beelicious met alles wat bijen kunnen voortbrengen inclusief de sappige verhalen en onze vrienden van Fuenteroyos met hun Berberschalen, fascinerende fossielen, handgewoven tapijten, sieraden en schapenvachten uit Marokko maken de mediterrane sfeer compleet.

Live muziek, lekker eten en leuke spullen dus.

Deze dagen ontmoet je lavendel in elke denkbare vorm: Vooral lavendelplanten, maar ook gedroogde lavendel bosjes, lavendelzeepjes, lavendelzakjes, etherische olie van lavendel, hydrolaat van lavandin, losse lavendelbloemen in kleine zakjes of per kilo. Bij Imkerij Beelicious hebben ze speciaal voor deze dagen bereid honing-lavendelijs en Claude maakt lavendelkoekjes.

Welke lavendelplanten op dit moment voorradig zijn vind je hier: lavendelplanten.

In onze web-winkel kun je ook opzoeken welke andere planten voorradig zijn. Ik houd de voorraad online dagelijks bij. Zodra iets op is haal ik het weg en er komen nu wekelijks nieuwe soorten bij: Planten op dit moment in voorraad bij kwekerij Bastin

Ons kweekveld staat na een vertraagde start vanwege het koude voorjaar en na de afgelopen weken dagelijks beregenen met bronwater weer bijna vol met een nieuwe lichting planten. Vergeet niet ook eens over ons hoofdpad helemaal naar boven te lopen naar de bijenstal om daar een glimp op te vangen van onze voorraad bloeiende lavendels en de planten voor komend najaar en volgend jaar te horen groeien. Terug loop je dan door het doolhof over de gemaaide paadjes door onze wilde weide waarover hieronder meer.

wtte lavendel met een honingbij




destillatie, lavendelolie


Wij gaan beide dagen in de namiddag lavendelolie destileren in onze traditionele koperen Alambiek.

De Alambiek gaat om ongeveer 14:30 uur op stoom. Dan gaat het vuur onder de koperen ketel aan. Het is een eenvoudig proces dat ongeveer een uur duurt.

Ik blijf erbij en je kunt me alles vragen over lavendel.

Zodra de olie begint te stromen raak ik nog steeds in vervoering door de fantastische geur die daarbij vrij komt.

De etherische olie van lavendel zit opgesloten in microscopisch kleine ballonnetjes van hars. Stoom uit de ketel gaat door de lavendelbloemen, maakt de hars balletjes kapot, de olie wordt meegenomen door de stoom.

De stoom wordt daarna gekoeld en opgevangen. De lavendelolie drijft uiteindelijk op het hydrolaat en wordt daar dan van gescheiden.

Door middel van stoomdestillatie wordt niet alleen etherische olie maar ook hydrolaat van lavendel gemaakt. Het hydrolaat is ook welriekend en is als geurig gedestilleerd water bijzonder geschikt om de was mee te strijken.

We maken deze keer olie van lavandin, de sterkst geurende lavendel. Tijdens het proces vertel ik over de historie, leg ik het verschil tussen echte lavendel en lavandin uit en laat ik je dit ook ruiken.


lavendel planten

Wij organiseren deze dagen zodat je de vele tientallen verschillende lavendels in onze tuin op hun hoogtepunt kunt ervaren. En misschien raak je wel geinspireerd.

Ze zijn dit voorjaar stevig gesnoeid en hebben zich na de plotseling invallende winter en de trage start vanwege het veel te lange koude voorjaar goed hersteld.

Dat je zo'n lavendeltuin de volgende dag ook kunt uitplanten klopt.

We kweken en verkopen geen 'plofplanten' die alleen het eerste jaar mooi zijn.

Lavendel planten is niet hetzelfde als een bos bloemen in een vaas zetten. Om er jarenlang van te genieten moet je de plant de kans geven zich goed te ontwikkelen. Veel lavendels in onze tuin brengen ons al meer dan 20 jaar plezier.

De planten die je nu nog in bloei koopt kun je na het planten het beste meteen stevig terug knippen om te zorgen dat ze mooi vol en bossig worden. Door het warme weer zijn sommige planten in pot ook al aan het verbloeien. Dat vergemakkelijkt het geven van de juiste zorg.

Van sommige soorten hebben we al een nieuwe lichting die nog moet bloeien. Die mag je best even laten bloeien, maar knip ze ook op tijd terug als je er lang plezier van wil hebben.

We adviseren om lavendel nooit water te geven als je een beetje vochthoudende grond hebt. Dat zorgt ervoor dat ze dieper wortelen op zoek naar water. Planten die dagelijks water krijgen worden daardoor juist droogtegevoelig omdat ze dan alleen oppervlakkig wortelen.

Nu is het echter al zo lang droog dat zelfs in onze goed vochthoudende en opdrachtige grond het vocht heel diep zit. De regen van de afgelopen dagen heeft daar bij ons niet zo veel aan toegevoegd. Je zult dus waarschijnlijk tenminste een keer flink water moeten geven na het uitplanten.

Gebruik bij het uitplanten van lavendel in geen geval bemestte tuinaarde en ook geen turf.


planten per post

Het zorgvuldig inpakken van planten vergt veel tijd en aandacht. Het is niet een kwestie van een doos in een doos verpakken, dichtplakken en van een etiket voorzien. Ons ervaren team inpakkers heeft het grote aantal bestellingen dit jaar goed bij weten te houden waardoor de levertijd meestal ongeveer een week, soms iets meer was.

Vanaf nu verwachten we dat de levertijd, zoals normaal gebruikelijk, enkele dagen tot een week zal zijn.

Planten online bestellen uit de actuele voorraad of opzoeken welke planten op dit moment voorradig zijn kan hier: Planten in voorraad bij kwekerij Bastin.

wtte lavendel met een honingbij

intussen in onze tuin

Onze tuin heeft dit jaar al verschillende spectaculaire hoogtepunten doorgemaakt. De pioenrozen waren fantastisch en de inmidels reusachtige Wisteria die als een gordijn in de bomen boven onze schaduwborder hangen deden heerlijk mee.

Van mijn favoriete plant Ferula verzamelijk ik overal waar ik kom zaad: Op Corsica, Menorca, Kreta, Sicilie, in Frankrijk en Spanje, de zaailingen staan her en der in onze tuin. Ze maken in de winter al blad en hebben dit voorjaar allemaal gebloeid. De grootste werden uiteindelijk zo'n 4 meter hoog. Natuurlijk moest de eerste storm daar korte metten mee maken, maar we hebben ze overeind geholpen. Na een paar droevige dagen heb ik me daar bij neergelegd want ik vind ze nog steeds geweldig.

De prairie kwam laat op gang maar werd uiteindelijk weer fantastisch.

Na de zoete honingwolk van de Euphorbia in combinatie met Geum, Baptisia, Symphytum azureum en Phlomis russeliana in onze blauw-gele border komen daar nu de hogere late bloeiers zoals Echinops, Salvia azurea, Thalictrum flavum, Lavatera 'Blue Bird', Scabiosa caucasica, Stipa gigantea en Geranium in actie.

Doordat sommige soorten gewoon hun ding doen en andere door het koude voorjaar werden afgeremd zagen we onverwachtte combinaties van soorten die normaal niet samen bloeien. Het leek soms wel de Chelsea Flower Show.

Er is nog steeds veel te zien, de Albizia is nog maar amper begonen.

Dit weekeinde beleven we samen het hoogtepunt van de lavendels in onze tuin.

Voor mij is er elke dag genoeg te ontdekken voor tenminste twee rondjes over onze kwekerij en kweekvelden.

woeste wilde weiden

Van het ruigste stuk, een klein deel van de 2 hectare terrein op onze kwekerij, hebben we twee schapenweiden gemaakt, links en rechts van het hoofdpad. We begonnen met tien schapen die dan om de paar weken van weide konden wisselen. We eten geen vlees, dus de dames hoefden niet te lammeren. Als 'grasmaaiers' hadden ze een luizenleven.

De gemiddelde levensverwachting van een schaap is 15 tot 20 jaar, dus na 23 jaar werd het steeds meer een bejaardenweide. We werden mantelzorgers. Ze kregen de kwaaltjes die gepaard gaan met ouderdom. De veearts kwam regelmatig langs en en liet zich wel eens ontvallen: "Een ziek schaap is een dood schaap." Ondanks dat hebben we nogal wat aangedokterd. En nu zijn er nog maar twee, de lammetjes die hier met hun moeder arriveerden.

Dus hebben we meer dan genoeg gras en werd het tijd om de natuur in de schapenweiden de vrije hand te geven. We hebben in de loop der jaren fruit en noten geplant in beide weiden. Ik deed ook erg mijn best om er inheemse bloeiende soorten te introduceren. Met Galega officinalis lukte dat veel te goed. Met Geranium pratense lukt dat al heel aardig. Maar er staan ook van nature behalve veel verschillende grassen al veel soorten die ook voor insecten interessant zijn. We introduceren nu met en met inheemse soorten zoals Knautia arvensis, Peucedanum officinale, Stachys recta en Dianthus carthusianorum.

Onze bedoeling hiermee is om de voedselketen op ons kleine stukje aarde te versterken en het natuurlijk evenwicht op de kwekerij te verbeteren. Door insecten voldoende voedsel en gelegenheid zich voort te planten aan te bieden genieten insecten- en zaad-etende vogels mee. Doordat hun natuurlijke vijanden zich hier thuis voelen hebben we helemaal geen last van te veel luizen. We hoeven dus niets te bestrijden want het evenwicht wordt vanzelf in stand gehouden.

In het weiland links van ons hoofdpad wordt nu dus niet meer gegraasd. Het gras mag vrijelijk bloeien en en afrijpen. Wij vinden uitgeblloeid gras prachtig, je ziet het vrojwel nergens meer. We maaien er wel smalle paadjes naar de fruitbomen. Als je dan naar boven loopt over ons hoofdpad, omringd door de hoge bloemen links en rechts van het pad naar de bijenstal om daar boven ons kweekveld te zien kun je via het doolhof van smalle paadjes in een beige wolk terug naar beneden lopen.

Lavendeldagen: Aanstaande zaterdag en zondag 8 en 9 juli 2023 dus, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren.


andere themadagen in 2023

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open, zoals altijd van 10:00 tot 17:00 uur.

Voor 2023 is de planning verder:

zaterdag en zondag 8 en 9 juli Lavendeldagen, grote markt, terras en muziek, veel vrolijk geurend vakantiegevoel met lavendel  

zaterdag en zondag 23 en 24 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, kalebassen, siervruchten, pompoenmarkt en uitgebreid terras met onder andere pompoensoep, pompoenbrood en gebak

En daarnaast zijn we na dit weekeinde, net als altijd, ook gewoon open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier: nieuwsbrief


met welriekende groet,

Roger en Linda Bastin