Nieuwsbrief Huisartsenpraktijk Maasbree
 
 
 
Jaargang 13, nummer 1
 
In deze nieuwsbrief
 
Nieuwsbrief
► Moet ik naar de dokter?
Bedankt
Kwaaltjes na carnaval
Evie.nl
Urine onderzoek
Leven rond de dood
Verzoek aan patienten dr Janssen
Mag ik u voorstellen..
Bloed prikken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief
 
Met deze nieuwsbrief hopen wij u nog beter te kunnen informeren over onze praktijk en haar medewerkers. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan medische informatie en handige tips. Mocht u geen prijs stellen op deze nieuwsbrief, dan kunt u zich via de link onder deze mail uitschrijven. Via de link in de kolom hiernaast kunt u de nieuwsbrief doorsturen naar een vriend. Om in te schrijven klik hier. Wilt u onze vorige nieuwsbrieven nog eens bekijken, klik dan hier
 

Moet ik naar de dokter?
 
Hardnekkige huiduitslag, hoestklachten, verkouden of een kind met koorts? Iedereen twijfelt wel eens of een bezoek aan de huisarts nodig is. Vaak neemt men dan het zekere voor het onzekere en belt of gaat toch. Met de app” Moet ik naar de dokter?” kunnen mensen zelf beoordelen óf en zo ja, wanneer het nodig is om een huisarts te raadplegen. De app geeft aan wat u zelf kunt doen om de klachten te verlichten en in welke gevallen u alsnog de dokter moet bellen. U krijgt een deskundig en eerlijk advies en bent zo verzekerd van de beste zorg, op het juiste moment door de juiste zorgverlener. 
Thuisarts.nl en Moetiknaardedokter? wijzen u samen de weg als u op zoek bent naar wetenschappelijk onderbouwde medische informatie.
De app is gebaseerd op de Nederlandse Triage Standaard. Dit is een richtlijn die de huisarts helpt om te bepalen of een medisch probleem kan wachten of met spoed behandeld moet worden. Dit is een app waarmee u snel en goed kunt beslissen of u wel of niet naar de huisarts moet. De app is te downloaden via de App-store (iPhone) of Google Playstore (Android).
 
Meer informatie vindt u op de website van Moetiknaardedokter?  
 

Bedankt!
 
Ik wil iedereen bedanken voor de hartelijke woorden op kaartjes of facebook. Het heeft me verrast hoezeer u heeft meegeleefd en het heeft me zeker goed gedaan. Gelukkig ben ik inmiddels weer volledig hersteld en ook weer volledig aan het werk in de praktijk. Tijdens mijn afwezigheid heb ik ontdekt hoezeer ik van mijn vak houd en ik hoop het nog vele jaren te mogen doen.
 
Jacques Janssen
 

Kwaaltjes na de carnaval
 
In de periode na carnaval komen onderstaande kwalen weer vaker voor. 
Met de informatie van Thuisarts.nl helpt u uzelf en anderen.
We hebben op deze carnavalspagina wat kwaaltjes en ziekten op een rij gezet.
De praktijk is op maandag 12 en dinsdag 13 februari normaal geopend van 8.00-17.00uur.
 

Evie.nl
 
Mentaal fit zijn, worden en blijven, is waar het platform Evie je graag mee helpt. Mentaal fit zijn gaat over lekker in je vel zitten, je goed voelen, goed kunnen slapen, tevreden zijn met jezelf en ga zo maar door. Iedereen ervaart wel eens momenten waarop dit allemaal minder vanzelfsprekend is. Het is dan goed om je daar bewust van te zijn en op tijd actie te ondernemen. En actie ondernemen kan via Evie.nl eenvoudig en laagdrempelig. Zonder account kun je op Evie.nl informatie vinden in de vorm van artikelen, podcasts, video’s en oefeningen over het thema waar jij een beetje hulp bij kunt gebruiken.
 
Zelf aan de slag met gratis online trainingen en tips uit de regio
Omdat onze regio is aangesloten op Evie.nl, vind je door jouw postcode in te voeren, ook de informatie en initiatieven uit jouw omgeving. Hiernaast worden op die manier ook de online trainingen getoond die je als inwoner van onze regio gratis kunt volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan trainingen zoals ‘Beter slapen’, ‘Gezonder leven’, ‘Oefenen met ontspannen’ of ‘Omgaan met piekeren’.
 
Ga ook zelf aan de slag: www.evie.nl
 

Urine onderzoek
 
Er worden op een dag heel wat urines ingeleverd op de praktijk. Meestal wordt dat gedaan om te kijken of er een blaasontsteking zou kunnen zijn. De betrouwbaarheid van de uitslag staat of valt met het op de goede manier aanleveren van de urine.
 
Daarvoor zijn enkele elementen heel erg belangrijk:
  • Gebruik een schoon potje. Die kunnen gratis afgehaald worden in de praktijk.
  • Zet de urine na het opvangen meteen in de koelkast totdat het ingeleverd wordt in de praktijk
  • Lever de urine vóór 11 uur in op de praktijk, want na het inleveren moeten wij ook zorgen dat iedereen voor het einde van de dag de uitslag krijgt.
  • Vang een gewassen midstream urine op. Gelukkig weet nu iedereen wat er gevraagd wordt....
  • Gewassen wil zeggen dat de vagina of penis gewassen moet worden voor het plassen. Dit om te voorkomen dat de urine verontreinigd wordt met bacteriën uit de vagina of eikel. Dit kan met lauw water of met de douchekop. Dames spreiden hierbij de schaamlippen en heren trekken de voorhuid terug bij het wassen.
  • Midstream wil zeggen dat u eerst een beetje urine uitplast in het toilet. Daarmee spoelt u de plasbuis schoon. Vervolgens vangt u urine op in het schone potje en plast u het restant verder uit in het toilet.
  • Bij het uitplassen is het wederom belangrijk dat dames de schaamlippen wat spreiden tijdens het plassen en heren hun voorhuid wat terug schuiven om verontreiniging te voorkomen.
  • Bij het opvangen van urine bij kinderen zijn in de basis ook deze regels van toepassing. Kijk voor uitgebreide informatie en tips over het opvangen van urine bij kinderen op thuisarts.nl hoe-vang-ik-plas-van-mijn-kind-op

Leven rond de dood
 
Een ongeneeslijke ziekte zet je wereld op zijn kop. Dit geldt voor uiteraard diegene die ziek is, maar zeker ook voor de mensen er om heen, waarvan vaak wordt verwacht dat ze mantelzorg leveren, zeker rondom het levenseinde. 
Wij proberen als huisarts mensen zo goed mogelijk te begeleiden rondom het levenseinde, vaak samen met de thuiszorg.
Toch kan het zijn dat er behoefte is aan meer steun. Denk dan eens aan de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ).
Geschoolde vrijwilligers kunnen thuis komen voor:
  • het voorkomen van overbelasting van de mantelzorger(s)
  • het steunen van de mantelzorger(s)
  • het luisteren en “er zijn”
  • het waken bij de persoon die ziek is.
Of misschien heeft u meer aan Levensbeschouwelijke Psychosociale Zorg (LPZ). Professionele begeleiders kunnen steun bieden door middel van:
  • luisteren naar uw zorgen
  • praten over gevoelens
  • gesprekken over levensvragen en het levensverhaal 
  • begeleiding van de persoon die ziek is en de naasten
Alle hulp is kosteloos.
Zie onderstaande folder voor meer informatie of kijk op de website.
 
 

Verzoek aan patiënten van Dr Janssen
 
De toename van de werkdruk in de zorg komt steeds vaker in het nieuws. Door verschuiving van taken vanuit het ziekenhuis naar de huisarts geldt dit ook voor de huisartsenzorg. De zorgvraag is toegenomen, de problemen zijn ingewikkelder en is er meer oog voor preventie. Wij zijn dan ook heel erg blij dat inmiddels al weer 2 jaar geleden dokter van Roest ons team is komen versterken. Haar komst is niet bedoeld als opvolging van dokter Janssen maar als versterking zodat we de toegenomen werkdruk beter het hoofd kunnen bieden. Dit kan alleen als we de werkdruk gaan verdelen en daar zit nog geen goede balans. We hadden verwacht dat dit zich met de tijd vanzelf zou regelen maar dat doet het onvoldoende. Om deze balans tussen de verschillende artsen te verbeteren is het wenselijk dat een deel van de patiënten van dokter Janssen wordt overgeschreven naar dokter van Roest. Wij vinden het belangrijk dat u zoveel mogelijk te maken krijgt met één dokter. Dit komt de kwaliteit van de zorg ten goede. Door een betere verdeling van de patiënten tussen dokter Janssen en dokter van Roest kunnen we dit waarmaken.
We doen dan ook een oproep aan u om deze overstap te overwegen, want u helpt ons hiermee. Wilt u deze overstap maken neem dan contact op met de assistente. Denkt u hierbij nog even aan de verandering van arts op het ziekenhuispasje zodat ook de specialistenbrieven bij de juiste arts terecht komen.
 

Mag ik u voorstellen...
 
 
Mijn naam is Kelly Reinders.
Na het behalen van mijn opleiding Maatschappelijk werk en dienstverlening in 2010 heb ik gewerkt als ambulant begeleider binnen de GGZ, LVG en forensische tak. In dit werk had ik te maken met diverse doelgroepen en uiteenlopende hulpvragen. In maart 2023 was ik toe aan een nieuwe uitdaging en heb ik de overstap gemaakt naar de huisartsenzorg. Sinds juni 2023 werk ik met veel plezier binnen huisartsenpraktijk Maasbree als POH-GGZ. Hier werk ik op vrijdag in de oneven weken. Daarnaast werk ik nog bij twee andere huisartsenpraktijken.
Het werk als POH-GGZ spreekt mij erg aan. De diversiteit aan mensen en hulpvragen maken mijn werk boeiend. Het preventieve en laagdrempelige karakter passen bij mijn visie over zorg. Ieder mens en iedere hulpvraag is anders en ik vind het belangrijk om hier zo goed mogelijk bij te kunnen aansluiten.
Samen met mijn vriend en hond Milo woon ik in Sevenum. In mijn vrije tijd onderneem ik graag leuke dingen met familie en vrienden en ga ik er op uit in de natuur. Daarnaast ontdek ik graag andere culturen en landschappen door middel van reizen. Verder ben ik 1 tot 2 keer per week op het volleybalveld te vinden.
 

Bloed prikken
 
De afspraaktijden zijn i.v.m. drukte uitgebreid!
U kunt nu op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 9.15 uur op afspraak bloed prikken in de praktijk.
 
Op alle priklocaties en dus ook op onze praktijk kunt u alleen nog op afspraak terecht voor bloedafname.
 
U moet dus altijd eerst een afspraak maken bij Viecuri om bloed te laten prikken.
Via
mijnVieCuri kunt u inloggen voor het maken van een afspraak. Dit kan via de website van VieCuri of de app op de telefoon (met DigiD)
U kunt ook telefonisch een afspraak maken. U belt naar Viecuri 077-3205555. Kies dan in het keuzemenu optie 1.
Telefonisch een afspraak  maken kan alleen van maandag t/m vrijdag tussen 8.30-17.00uur.
 
Het maken van een afspraak om bloed te prikken verloopt dus niet via de praktijk!
 

 
     
    Huisartsenpraktijk Maasbree
    Achter de Hoven 4c
    5993 CR Maasbree
     
    Telefoonnummer: 077-4651500
    Optie 1: spoed
    Optie 2: herhaalreceptenlijn
    Optie 3: assistente
     
     
      HP maasbree
     
      @HpMaasbree
     
      Website