Nieuwsbrief nr. 58 - Oktober 2014
 
Beste ,
 
Is het je opgevallen dat de nieuwsbrief later is dan normaal? Je zult zien dat hij ook korter is. Maar de inhoud is hopelijk toch weer inspirerend genoeg.
 
Voor deze nieuwsbrief had ik twee thema's in gedachten. Thema 'lijnen' in de zin van contouren in het landschap, lijnen als rode draad in je leven en begrenzing. Het andere thema is 'vriendschap'.

Als je 's morgens buiten bent op weg naar je werk of omdat je loopt met je huisdier kun je allerlei lijnenspellen ontdekken. De eeuwenoude maar nog altijd fascinerende spinnenwebben met ochtenddauw, mistbanken laaghangend over weilanden, vliegtuigstrepen afstekend tegen een koude blauwe hemel. Strakke structuren komen in de natuur voor. 


Sommige vriendschappen zijn met onzichtbare lijnen met elkaar verbonden. Je hoeft geen contact te hebben om elkaar toch te kunnen ervaren. Het jaarlijkse memorial van een vriendengroep waar ik voor ruim 40 mensen de chef-kok mag zijn is daar een voorbeeld van. De hoofdpersoon is overleden maar de vriendengroep komt nog elk jaar samen. Er wordt geld bij elkaar gefietst en gewandeld en dat gaat naar een goed doel. 
Ook kan het zijn dat je ziet elkaar weinig ziet, maar als je elkaar ziet haak je gewoon weer aan waar je gebleven was.

Ontdek waar voor jou zichtbare en onzichtbare lijnen liggen en wat ze voor je betekenen. Sta eens stil bij de lijnen uit de natuur en bij de vriendschappen die je hebt.
 
Droog
 
In ons land schjint het 94% van de tijd droog te zijn. Terwijl in het algemeen het beeld heerst dat het veel vaker dan 6% regent.
 
Noorwegen 2014
 
Zon heeft invloed op de aanmaak van serotonine en van serotonine worden we blij. Nu we naar een donkerder seizoen gaan en meer binnen zullen zijn kunnen we ons serotoninegehalte op peil houden met voeding. Bijvoorbeeld zonnebloempitten (even poffen in een warme koekenpan), pompoenzaad, sesamzaad (moet je er wel een heleboel van eten), bananen en bruine rijst. Daar meer over lezen kan op de site van de Natuurdiëtisten.
 
Tuin op grote hoogte
'winterklaar'
 
 
Esmé Stuart

Deze week hebben we de moestuin winterklaar gemaakt. Dat betekent dat we een groot deel van alle groenten hebben geoogst. Onder andere de tomaten die ondanks alle regen van augustus toch nog rood zijn geworden! Er staat alleen nog knolselderij, deze kan nog even doorgroeien tot het eind van deze maand.
Ook hadden we een nestje met muisjes op het balkon. Héél schattig om ze zo op ons balkon te zien rondknabbelen van alle blaadjes en zaadjes die daar lagen. Tot er ééntje per ongeluk naar binnen was gelopen; toen werd het toch wel een beetje spannend. We hebben hem te pakken weten te krijgen en buiten in een mooi bosje gezet. Ik hoop dat ze het daar net zo naar hun zin hebben als op ons balkon!
Voor zover de gebeurtenissen op ons balkon voor dit jaar. Hopelijk tot volgend jaar, waarin ik van plan ben nog veel meer te experimenteren met manieren om te tuinieren op een klein oppervlak; bijvoorbeeld aardappels telen in een zak met aarde.
 
Tot volgend jaar!
 
Uit de tuin van Truus
 
Na een heerlijke vakantie in het zuiden van Frankrijk ben ik weer druk bezig in de tuin. De laatste bietjes, de stengelbroccoli en de worteltjes zijn geoogst en ik pluk nog steeds herfstframbozen. Die beetjes vries ik in, zodat er ook in de winter heerlijk fruit is om allerlei lekkers te kunnen maken. Ook heb ik 2 enorme pompoenen geoogst. Op de lege plekken in de bakken heb ik nog veldsla, spinazie, Nieuw Zeelandse spinazie en postelein kunnen zaaien. De pastinaak ziet er 
veelbelovend uit boven de grond, dus hopelijk zit er onder de grond een heerlijke witte wortel.
Van een vriendin kreeg ik deze week een enorme zak met kweeperen. Kweepeer is een vergeten en ondergewaardeerde fruitsoort.
 
Kweepeer - Ruud Snijders
 
De kweepeer is geen handfruit. Je moet er echt mee aan de slag. De smaak ervan is echter uniek. Ik heb er allerlei lekkers van gemaakt. Allereerst jam en gelei, siroop en verder staat er geraspte kweepeer te trekken in een pot met alcohol, suiker, citroen en kruiden. Na een maand wachten kun je hier heerlijke likeur van maken. Volgens een Spaans recept heb ik ook Membrillo (kweeperenpasta) gemaakt. Ik wentel de brokjes ingedikt fruit niet volgens recept door suiker maar door geraspte kokos (het is al zoet genoeg). Ook heb ik een gedeelte in gesmolten pure chocolade gedoopt. 
In iedere Spaanse supermarkt verkopen ze deze ingekookte kweeperenpasta. De klassieke Spaanse combinatie is Membrillo met Manchego, een harde schapenkaas. Dit is in veel tapasrestaurants 
in Spanje te krijgen. Bij ons moet je er flink naar zoeken. Zelf maken is dus gemakkelijker. Let wel op dat je onderarmen bedekt zijn. Het kan gemeen spetteren, aan den lijve ondervonden dus doe handschoenen of een T-shirt met lange mouwen aan, maar het eindresultaat is het wel waard. 
Op de website van Okke van Amerongen lees je meer over deze eigenzinnige fruitsoort en je kunt veel recepten vinden met kweepeer, ook het recept van deze membrillo. Het wordt echt tijd dat deze vergeten vrucht weer op de kaart gezet wordt! Lever je een bijdrage ?
 
Agenda

Lijsterbes & Vlierbes Workshop
Op zaterdag 11 oktober kun je mee met een worskhop 'wilde bessen'. We gaan plukken wat we tegenkomen aan eetbaars en daarna met elkaar de keuken in om er lekkere dingen van te maken. Dat neem je mee naar huis. We starten om 10.30. Duur 3 uur. Neem twee lege, schone potjes mee. Kosten: 25 euro per persoon. Klik hier om je aan te melden. 
 
Biologische Pizza bakken in de buitenlucht
In november kun je je inschrijven voor het bijwonen van een worskhop bakken in de Fornetto. Onze houtgestookte buitenoven, waarin we die dag pizza's zullen bakken. Bijzonder smakelijk en zo gezond als je hem zelf wilt maken. De keuze van de ingrediënten bepaal je zelf.
Zaterdag 15 november van 16:00 tot 19:00 uur. Kosten 35 euro per persoon, inclusief een drankje. 
 
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag. 
 
Plukken, proeven en proosten
Ook in oktober zijn er vanuit Sint Odiliënberg weer wildplukexcursies te volgen die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij ons thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor warmte. Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben, in gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. Data op afspraak. 
 
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
Foto's: Marianne Janssen-Willems
 
Praktijk aan huis:
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
Gezondheidscentrum:
Agricolastraat 73
6131 JW Sittard
 
0475-527561 / 06-46022065