Voor zondag 31 januari 2021

   ....   
Oppepper-lezers goedemorgen,

Daar zijn we weer. Gaat het een beetje?
We beginnen de dag met wonderkinderen.
Prettige zondag,
van Annelies, Henja, Henk, Ko, Claire, Helmi, Freek en Ineke.
 
 
Dans om van te genieten
Hieronder weer twee dansfilmpjes van Annelies Mersel, voor een rustige zondagochtend.

Piaf - Non je ne regrette rien door Adeline Pastor
Een paar jaar geleden kreeg ik deze link al van mijn dochter. Nu vond ik hem weer op YouTube en wil hem jullie niet onthouden.
 

DUATO | KYLIÁN, Trailer Staatsballett Berlin
Heb al een paar keer dansen van Kylian laten zien. Hij choreografeert ook zo mooi!


   
 
Tuinvogeltelling, doe vandaag ook mee!
Vandaag de laatste dag van de nationale tuinvogeltelling 2021. Het kan nog: een half uurtje vogels tellen in de tuin of op het balkon. De jaarlijkse Tuinvogeltelling georganiseerd door o.a.  Vogelbescherming Nederland levert een momentopname van de aantallen vogels die in de Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we de vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig.
 


Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met uw smartphone en u kunt na uw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels u zag.

Hoe werkt het?
Vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen:
  1. Tel op vandaag  één keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee.  
  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in uw tuin of op uw balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt u het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: ziet u in uw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen.*
  3. Uw telling geeft u vandaag gemakkelijk door via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat dan voor u klaar. Vul uw telling uiterlijk maandagochtend 1 februari in vóór 12 uur.

 
Klassieke muziek - Rossini's Petite Messe Solennelle
Een heel bijzondere opname:
Door Nederlands Operakoor en Radio Filharmonisch Orkest
Dit stuk is buitengewoon fraai opgenomen én met ondertiteling. De stream is maar tijdelijk, vandaar nu alvast, ik kan het niet bewaren tot we elkaar live zien.
Op het einde van zijn grootse operacarrière, na 30 jaar niets meer gepubliceerd te hebben, componeerde Puccini de meest vrolijke én dramatische mis die er geschreven is.  Er is gekozen voor de orkestversie (er is ook een versie met twee piano’s en harmonium).
 


De solo voor harmonium (of is het een orgel?) is heel fraai halverwege, rond 0:56. (na het credo en voor het sanctus). En het zou het operakoor ook niet zijn als dit niet de meest dramatische vertolking is van het Agnus Dei, gezongen door een jonge Katia Ledoux. (Het is een lang stuk, maar de moeite waard.)
 
Senver's Estafettewandelingen
Elke maand staat er een wandelroute in het maandblad van Senver. Je kunt die route zelf lopen, of je kunt je aansluiten bij de estafette-wandelploeg. Als je met de estafette-wandelingen mee doet, loop je met z'n tweeën of z'n drieën, steeds met andere mensen.
Op de foto: Tiny Hofstee (met rood hoedje) die de route eerder al liep met een ander. Ineke van de Rotte (rechts, met corona-haar) loopt de wandeling de volgende keer met een andere wandelaar.
 


Tiny Hofstee en Ineke van de Rotte, bij Gooilust

Wil je meedoen?
  • Annelies Mersel is begonnen, met wandelaar B.
  • Daarna liep wandelaar B met wandelaar C dezelfde route
  • en toen C met D, enzovoort.
Heb je zin om een keer mee te wandelen?
Stuur je aanmelding naar Annelies Mersel liefst per e-mail anneliesmersel@me.com of als dat niet lukt, bel 035-5386847. Koppels kunnen zich natuurlijk ook aanmelden, tenminste, als je je niet als tortelduifjes gedraagt.

 
Iets met kunst - door Henk Roos: kunst op gigapixelformaat
 
Goeie slagzin van de campagne ‘iktoon – kunst van iedereen’.

Rondkijken in musea
De musea zijn voorlopig gesloten, maar je kunt online in je uppie ronddwalen door de zalen van steeds meer musea die zo hun collecties toegankelijk maken. Het Mauritshuis in Den Haag gaat nog een stap verder: het is het eerste museum ter wereld dat helemaal online is te bezoeken in een extreem hoge resolutie: het gigapixelformaat. Met 360-gradencamera’s zijn de zalen in beeld gebracht. Op 36 kunstwerken kan de virtuele bezoeker nog eens extra inzoomen en zelfs infraroodbeelden bekijken van de lagen onder de bovenste verflaag.
In zaal 15: Vermeers gezicht op Delft


       

Ga hier aar de digitale rondleiding door directeur Martine Gosselink.


     
 
Puzzelfoto van de week

      
In welk gebouw werden deze voorwerpen gevonden?
Stuur je antwoord naar oppepper@senver.nl
    
    
 
Feuilleton III, aflevering 18. Door Bea Rigter
Als ze opneemt hoort ze: ‘Met het huis van bewaring.’
‘Pam Grotenbroek.’
‘Goedemorgen mevrouw Grotenbroek, u spreekt met de secretaresse van het huis van bewaring. Mag ik u een paar vragen stellen?’
‘Ja, waarom?’ Hier heeft ze even geen zin in.
‘Zoals u waarschijnlijk weet is uw man hier gisteren in verwarde toestand binnengebracht.’
Pam ploft meteen op een stoel. ‘Nee, hoezo...’ Ze weet van de aanrijding maar verder heeft ze Gerald niet gesproken en dat wil ze ook zo houden.
 

                
 
We eindigen met een gedicht.
 
Schitter

Sta op en schitter
want lang was de nacht en bitter
de strijd met oude fantomen
maar nu is het morgen
nu wordt het tijd om blinkende dromen
waar te maken- weet je geborgen
in een nieuw licht
vat moed en schitter en richt
je op wat komen gaat
want je hart wordt witter
en de dag verwacht
je eigen, herboren gelaat.

Catharina Visser

Naar Jesaja 60,1.