Nieuwsbrief nr. 106

April 2019
 
Beste ,
 
Deze maand staat de nieuwsbrief in het teken van de roos. De familie Rosaceae omvat meer dan alleen de roos waar je aan denkt als je het woord 'roos' hoort. Als je een ervaren Op een Blaadje volger bent heb je waarschijnlijk groene vingers en ben je wel bekend met deze uitgebreide familie. Het is een gigantisch grote familie die wel 3.000-4.000 soorten omvat. 
 
Rosa rugosa - rimpelroos - Vlieland
 
Naast de sierplanten zijn er ook de gebruiksplanten en -bomen. Appel, kers, framboos, aardbei, perzik, peer, pruim, abrikoos maar ook vrouwenmantel behoren tot de Rosaceae. Een enorm aantal van deze uitgebreide familie is eetbaar. Er zijn kookboeken op de markt, soms alleen nog tweedehands, met recepten van louter en alleen rozen. Voor veel meer informatie klik hier en hier.
 
Deze maand krijgen jullie een recept, dat ik ook weer heb gekregen en diegene ook weer kreeg van iemand. Een recept voor rozengelei dit keer. Heerlijk bij een stukje kaas, bij een dessert, lekker in de limonade of op je broodje. Verderop in de nieuwsbrief vind je dit eenvoudige recept.
 
Uit de Tuin van Truus
 
Heb jij het al geprobeerd om stekjes te krijgen van de zoete aardappel? Mijn zoete aardappel heeft inmiddels voor 10 nakomelingen gezorgd en er komen er nog veel meer. Ze staan nu nog geduldig te wachten in hun potje met aarde, maar binnenkort als de tuinbonen en erwtjes klaar zijn met produceren mogen ze het gaan proberen in mijn verhoogde groentebak. Ook de oca’s hebben uitlopertjes gekregen en zij mogen dan ook buiten gaan spelen. Ben heel erg benieuwd of er inderdaad nieuwe zoete aardappels en oca’s gaan groeien in mijn tuin. Ik hou je op de hoogte.
 
Ken jij ook dat blije en gelukkige  gevoel  als er aan een speciale plant of struik bloemen komen? Dat heb ik als de eerste bloemschermen verschijnen aan de vlier (Sambucus nigra). Natuurlijk weet jij al wat je allemaal met vlierbloesem kunt doen. Ik maak er o.a. siroop van, champagne, allerlei jamcombinaties met fruit (kruisbes, aardbei met rabarber, abrikoos enz.) en vlierbloesemgelei.  Dat laatste is niet zo erg bekend. Ik wil het recept graag met je delen, dan kun je het ook eens proberen. Het is echt heel gemakkelijk en superlekker.
 
 
Wat heb je nodig?
15 grote vlierbloesem schermen (natuurlijk geplukt waar geen uitlaatgassen of landbouwgif  in de buurt zijn)
1 liter biologische appelsap
2 biologische citroenen
500 gram geleisuiker 2:1 Of geleisuiker 1:1
 
Hoe maak je het?
Doe de appelsap en de goed schoongeborstelde en in vieren gesneden citroenen in een  pan en breng het aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de vlierbloesemschermen eraan toe. Laat alles ruim 2 uur rusten (het ruikt dan al heerlijk). Giet het mengsel door een zeef met doek (eerst goed natmaken) en laat het goed uitlekken. Knijp het restant goed uit. Dan maak je de gelei volgens de aanwijzingen op het pak suiker. Maak gerust wat meer, want het is echt heel erg lekker.
Succes ermee!
 
Dan wil ik graag jullie aandacht voor een belangrijke zaak en goed initiatief
Stichting Bionext wil met jou de strijd aangaan tegen patenten op ons voedsel. Steeds vaker vragen grote internationale bedrijven patent aan op natuurlijke eigenschappen van groenten. Dit gaat bijvoorbeeld over eigenschapen die een plant minder gevoelig maken voor bepaalde ziektes en plagen. Zo is er patent verleend aan een bedrijf dat paprika’s heeft ontwikkeld met een natuurlijk afweer tegen de witte vlieg, een schadelijk insect. Deze eigenschap komt van een wilde paprika uit Jamaica. Toch claimt het bedrijf dat het hun uitvinding is… Je kunt hier lezen wat jij kunt doen.
 
Tuintainment
'van tuin naar tafel'
 
Vorig jaar werd dit begrip voor het eerst in deze nieuwsbrief genoemd. Tuintainment is een manier van entertainen die over tuinieren gaat. Ook deze maand is er weer een tuintainment-weekend. Ditmaal gaat het over rozen.
 
Er zijn ook bloemen die 'roos' heten maar het helemaal niet zijn. Zoals de pioenroos, de klaproos, de Gelderse roos, de Chinese roos, de stokroos en de kerstroos.
Pioenroos

Zoals eerder gezegd, de roos behoort tot een grote familie. Deze maand kun je kennismaken met de eetbaarheid van rozen, de veelzijdigheid in de keuken en natuurlijk de pracht van de roos in de tuin. Als rambler of als trosroos, als dubbelbloemige of strakke enkele roos. Rozen hebben een ongekende groeikracht, het is dan ook zaak ze goed te snoeien. Ook daar zal aandacht voor zijn in de rozendagen, in de agenda onderaan de nieuwsbrief. 
 
Misschien tot binnenkort in de tuin met recepten van eetbare rozen, rozenlimonade en misschien zelfs wel een heerlijke gelei om te proeven. Hier aanmelden. 
 
Recept voor rozengelei

Rozengelei:
Blaadjes van 15 lekker ruikende rozen (liefst geplukt midden op een zonnige dag)
4 cm gember
4 citroenen of limoenen
250 ml rode wijn
500 gr geleisuiker
 

Bereiding:

Meng de bloemblaadjes met de gember, het citroensap en de wijn. Laat alles één nacht trekken in een gesloten pan en zeef daarna. Vang het sap op! en vul het aan met water tot het samen 1 ltr is. Breng het samen met de geleisuiker al roerend aan de kook tot de gewenste geleidikte is bereikt (dat kan enkele minuten duren).
 
Agenda
 
 
Rozendagen bij Op een Blaadje
Deze maand kun je op afspraak bij Op een Blaadje terecht voor deskundig advies. We laten je de medicinale en culinaire kant van de roos zien.

Aanleg & onderhoud moestuin
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier. .
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Vanuit Vlodrop worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer eindigen bij een grote vuurplaats bij ons thuis.
We gaan voor bereiding op open vuur. Hiervoor staan ter beschikking een Fornetto en een Tundra Grill, met Dutch oven pannen. 
We maken gerechten van de kruiden die we geplukt hebben. Daarna lekker buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling, uitleg, recepten en heerlijk eten en drinken. Vanaf 4 personen. Data en prijs op aanvraag, klik hier.
 
 
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter of Facebook https://www.facebook.com/vlodrop.nl/
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.