Nu är Emil Jensens nya album ”En gemensam galning” ute och på fredag är det turnépremiär i Göteborg för föreställningen med samma namn. 
 
Artist: Emil Jensen
Titel: En gemensam galning
 
Köp vinyl och CD här: http://adrian.tictail.com/products/artist/emil-jensen
 
Spotify: https://open.spotify.com/album/6yoSrZr634i5P1y4jCzlaZ?si=ewI3h2LjS4q5glI3xW2rwg
iTunes / Apple Music: https://itunes.apple.com/album/-/id1435190479
 
Alla digitala plattformar: https://ffm.to/engemensamgalning
 
 
Emil Jensen är en av våra mest angelägna röster – på album, i bokform, på scen och i radio. Han har tidigare släppt sex album, gjort uppmärksammade Sommarprat och Vinterprat i Sveriges Radio och musikaliska samarbeten med Klara Söderberg och Iiris Viljanen. Han har fått ta emot mängder av priser genom åren, senast Evert Taube-stipendiet 2017 för sitt låtskrivande där motiveringen lyfte fram att han ”med stor omsorg och ömsint allvar använder de rimmade ordens kraft till att både trösta, roa och oroa.” 
 
Förra turnén med ”Flyktpotatis” spelades för över 20 000 personer i publiken och avslutades på ett fullsatt Cirkus i Stockholm, och det är just Emils hyllade liveframträdanden som genomsyrar albumet ”En gemensam galning”, både i ljudbild och dramaturgi. Skivan har Emil producerat själv tillsammans med sina medmusiker och Daniel Bengtson i Studio Rymden.
 
– Jag ville att den här skivan skulle låta lite mer som vi gör på scenen. Därför är allt inspelat med vår lilla orkester, med få pålägg. På vissa låtar kör vi våra huvudinstrument, i form av cello, viola, slagverk och piano, på andra låtar spelar alla fyra synth. Och så har vi till stor del låtit våra gemensamma röster skapa ljudlandskapen som väver ihop låtarna. 
 
Emil Jensens nya album tar sig an det gemensamma och ensamma, om våra mänskliga brister och skavanker, om normer, innanförskap och galenskap, om klimatförändringar, flykt och klass och inte minst kärlekshistorier i sjöväderprognosmiljö. ”En gemensam galning” är full av historieberättande, där låtarna är som noveller med egna små universum, som binds ihop av den röda tråden, hela tiden med engagemang och medmänsklighet i centrum.
 
Missa inte heller att Emil just släppt boken "Vad var det jag sa?” där han samlat sina mest älskade radioframträdanden och varvar dem med nyskrivet material.
 
Om låtarna på albumet:
 
Trollslända med dold agenda
Om det är så att livet är så kort som alla säger, så är väl det enda rimliga att göra något gemensamt, så att det växer på bredden. 
 
”Stenar kan planera, men det blir ändå aldrig som dom tänkt sig”.
 
Brinner över gränserna
Alla krig är inbördeskrig. De sker inbördes mellan människor som delar samma värld. På samma sätt kommer klimatförändringarna alltid vara vår gemensamma ödesfråga, oavsett hur höga murar vi bygger. 
 
”Landet stänger grindarna, världen knackar på, det brinner över gränserna ändå.”
 
Varje dag är en valdag
Efter riksdagsvalet är det viktigare än någonsin att komma ihåg att det är val varje år, att vi har rösträtt hela tiden. Yttrandefrihet handlar om så mycket mer än vad du har rätt att säga, det handlar lika mycket om att sprida yttrandetrygghet och yttrandelust till de som behöver det som allra mest. Det är en gemensam angelägenhet, och det börjar i det lilla. 
 
”Vi kan vara fegisar och svagisar som ändå gör det magiska, den lilla snöbollen som startar en lavin. Så naiv – tror du du kan förändra världen? Så naiv – tror du att du kan låta bli? Oavsett valresultat, går aldrig i talcelibat. Varje promenad är en prideparad, varje dag är en valdag.” 
 
Varför hälsar vi på dom?
En låt om klassamhälle, status och självförtroende, om innanförskap och normer. Låten kan utspela sig likaväl 2018 i utkanten av en större stad som i ett litet villasamhälle på 80-talet. Jag ville hitta en bild som visar att det räcker med något litet för att bryta ett mönster. Där mamman i låten sitter inne med den enkla analys och det självförtroende som krävs.  
 
”Mamma sa att hur vi än försöker kan vi aldrig bli som dom. Vi är vi och det är dom som är spöken, vi vill aldrig bli som dom. Därför hälsar vi på dom." 
 
Försöka igen (Ninas sång till Demokratin)
Låten skrevs från början åt Nina Persson (The Cardigans) som ett slutnummer i föreställningen ”Vinnaren tar allt”. En sång till den Demokrati som Nina i föreställningen – och många av oss i verkligheten – tagit för given och gett den mest ospännande rollen i vårt kicksökande. Och på så vis gett spelrum för karismatiska alternativa sanningar. Låten är skriven som en kärlekslåt till den som håller. 
 
”Du var inte allt jag drömt om, du var allt jag varit vaken om. Ingen tid som stannade upp, inga pilar som fick mig omkull, ingen feber i min kropp, tvärtom, jag var frisk för en gångs skull. Ingen kärlek vid vårt första ögonkast, men kanske kärlek vid vårt sista.”
 
Trevlig
Jag har genom åren förstått risken med att kasta sig mellan självutlämnande texter och fiktiv prosa, mellan uppriktighet och ironi. Därför fortsätter jag med det. Någon som noga följer någon annan har till sin glädje upptäckt att föremålet för stalkingen är en ovanligt trevlig person. 
 
”Såna som du brukar vara såna as, drömmar om såna brukar gå i kras, men jag hörde mig för i en tråd i dag, du verkar vara ett undantag. Du är trevlig.” 
 
Människan har ordet
Är jagpersonen i låten en narcissistisk psykopat eller artificiell intelligens? Eller bara en helt vanlig människa 2018?
 
”Jag kan andas, jag kan dansa, jag kan göra allt som ni kan. Jag kan skilja bra från dåligt, jag har snille, jag har smak.”
 
Oavsett vilket, så mynnar det hela ut i en synthproggig lovsång till det djupast mänskliga – vår fantastiska oduglighet och våra gemensamma skavanker.  
 
”Vi är skeva, vi är snea, vi har fjärilar i magen, största styrkan är vår svaghet, du kan aldrig bli som vi.”
 
Norra Kvarken
Jag fick i uppdrag av Sveriges Radio att göra en musikalisk tolkning av sjöväderrapporten i P1. Få saker är så ensamt som att lyssna på sjöväderrapporten, kanske är det den mest gemensamma ensamheten av alla. Det finns så mycket färdigskriven musik och poesi i en väderprognos, redan i ortsnamnen. Det räckte med att skapa en ramberättelse, allt annat finns redan där.  
 
”Norra Kvarken nordväst, ett till fem, ikväll ökande nord och mest god sikt. Växlande, ökande, avtagande.” 
 
Turné:
 
2 nov Göteborg, Stora teatern
3 nov Göteborg, Stora teatern
4 nov Göteborg, Stora teatern
 
7 nov Vara, Vara konserthus
 
15 nov Stockholm,  Södra teatern
16 nov Stockholm,  Södra teatern
17 nov Stockholm,  Södra teatern
18 nov Stockholm,  Södra teatern
22 nov Stockholm,  Södra teatern
23 nov Stockholm,  Södra teatern
24 nov Stockholm,  Södra teatern
25 nov Stockholm,   Södra teatern
29 nov Stockholm,  Södra teatern
30 nov´Stockholm,  Södra Teatern
 
1 dec Umeå, Idunteatern
 
7 dec Malmö, Malmö Live
8 dec Malmö, Malmö Live
 
Biljetter: https://unitedstage.se/se/artister/emil-jensen.aspx
 
Pressbilder: https://www.dropbox.com/sh/tlweetwvzl9j99u/AACh_LeuJgRfFT_L5CGpmt4xa?dl=0
Foto: Joel Nilsson
 
Skivbolag: Adrian Recordings
 
Presskontakt:
Ebba Lindqvist PR
brev@ebbalindqvist.se
070-480 33 00