THEMA Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

"Glans, glitter en glamour in Brabant"✂️

Beste lezer,
 
De afgelopen weken stond Brabant in het teken van design en creativiteit tijdens de 19de editie van De Dutch Design Week. Over ontwerpen gesproken, wie herinnert zich nog de koningsblauwe inhuldigingscreatie van Jan Taminiau die koningin Máxima droeg tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander? Of haar opvallende postzakjasje?
 
Heb je al eens in het buitenland voor de winkeletalage gestaan van 'onze' Brabantse Marlies Dekkers? En wist je dat de bedrijfskleding van Albert Heijn en KLM ontworpen zijn door modedesigners met Brabantse roots? Waar je ook naar op zoek gaat, een huispak, bruidsjurk of haute couture... weet dan dat de wieg van veel bekende modeontwerpers in Brabant stond.
 
Ondertussen zitten we in een tijdelijke lockdown. Ondanks dat de studiezalen nu gesloten zijn, blijven wij ons best doen om voor jullie klaar te staan. Laten we hopen dat we er over een paar weekjes beter voor staan en samen Kerstmis kunnen vieren.
 
Blijf zelf gezond en zorg goed voor de ander.
 
Margot America, redactie
 

Mode in Brabant

Royalty's, BN'ers, ambulancepersoneel, voetbalfans... trouwens wij allemaal kunnen voor kleding uitstekend terecht in Brabant. Onze provincie heeft namelijk aardig wat modeontwerpers voortgebracht. De belangstelling voor textiel en kleding zat er vaak al vroeg in bij deze creatievelingen. Daar zijn we trots op! We hebben ze nu voor je online gezet. Ken je ze allemaal? lees meer

Schoenmaker, blijf bij je leest in de Langstraat

Heb je het over mode, dan denk je ook aan schoenen. Wie in Nederland schoenen koopt, weet bijna zeker dat die uit Brabant komen. De tijd dat de Langstraat geurde naar leer, lijm en houtsnippers is voorgoed voorbij. Schoenfabrieken en leerlooierijen zijn vrijwel allemaal verdwenen, toch gaat de handel in schoenen door. In sterk  uitgedunde vorm en met tegenwind blijven alleen de sterksten over. lees meer

Textiel in de modewereld

Inspiratiebronnen, borduurstaaltjes en prototypes geven een inkijkje in het werk- en denkproces van modeontwerpers. Nog steeds is er aandacht voor traditionele, ambachtelijke handwerk- en productietechnieken voor het ontwikkelen van bijzondere stofbewerkingen. Wist je dat tot midden 19e eeuw de textielproductie de enige echte belangrijke industrie van Noord-Brabant was? lees meer
"Witte gij dè, de menshèd d're kop pas in den ijstèd is gaon bescherme tegen kouw en wind!? Nou gao ik oe is vertelle over de tèd dé 't dameshuudje de Braobantse muts van 't toneel verdrong. De Poffer, zo wier de Braobantse muts ôk wel genoemd, wier gedraoge vanaf 1870 tot 1940. Mi de kouw ha 't wennig van doen, mer ze wier echt es sieraad gedraoge." lees meer
 

Mode? Dan denk ik aan Brabant

Werken in kleding van Karin Slegers
Creativiteit is Karin met de paplepel ingegeven. Haar ouders waren beiden kunstenaar en op bezoek in de tekenmaterialenwinkel van haar grootouders in Eindhoven waande ze zich in een Walhalla. De modewereld werd háár wereld.
Kostuums en uniformen van Leo Pisa
Leo wilde eigenlijk goudsmid worden, maar ging op zijn 22ste toch werken bij zijn vader “George Pisa & Zn. Tailleurs”. Denk je dat je nog nooit iets van hem hebt gezien? Wel: de kleding van de Nederlandse atleten voor de Olympische Spelen in Moskou en het kostuum van de inhuldiging van koning Willem-Alexander zijn door hem ontworpen.
Addy: elegantie en verfijning
Udenaar Adrianus van den Krommenacker bleek als klein kind al bijzonder geïnteresseerd in prinsessenjurken, maar door zijn zangtalenten dreigde hij aanvankelijk voor de mode verloren te gaan. Het lot besliste anders. Vanaf 2001 maakt Addy couture en zijn creaties zijn inmiddels gedragen door de hele wereld. Als het aan hem ligt, gaat hij nog minstens tot zijn 80ste door met ontwerpen.
De geboren Tilburger was in de jaren 1940-1960 een van de grote namen van de Chambre Syndicale de la Haute Couture. Hij mocht koningin Juliana, koningin Elisabeth van België en Marlène Dietrich tot zijn clientèle rekenen, maar ook echtgenotes van welgestelde zakenlieden. Hij heeft zich nooit bekommerd om een plaats in de geschiedenis, nu doet zijn dochter dat namens hem.
Koninklijke mode van Lien Bergé-Farwick
De ouders van Caroline Farwick hadden een modehuis in Den Bosch. Al op jonge leeftijd mocht “Lientje” mee op reis om inkopen te doen. In 1930 start ze haar eigen atelier: Maison Linette en dan gaat het snel. Wist je dat deze Bossche de huiscouturier van de Oranjes was? Koningin-moeder Wilhelmina, koningin Juliana en de prinsesjes droegen allemaal een ‘Maison Linette’.
“Ons Royke”
Zijn eerste grote succes als mode-ontwerper kwam al in 2014. Kort voor het WK voetbal konden de liefhebbers in de supermarkt het Roy Donders Juichpak bestellen. Dit succes ging door met zijn huispakken: geen Haute Couture, geen peperdure, exclusieve stoffen, geen pretenties, maar gewoon comfortabele pakken om mee naar de buurtsuper te lopen. Hij blijkt een onverwoestbare optimist die na iedere tegenslag weer terugveert.
Baanbrekende lingerie van Marlies Dekkers
Aan een tafeltje in haar slaapkamer start ze haar eigen lingeriebedrijfje. Lange uren van moeizaam handwerk volgen, maar opeens gaat het hard. Haar jurk wordt beroemd gemaakt door Sylvia Millecam en haar lingerielijn “Undressed” uit 1993 betekent de grote doorbraak. Dan ook beginnen de prijzenregen en het verkoopsucces. Marlies Dekkers is een grootheid, op handen gedragen door vrouwen van Tuitjenhorn tot Tokyo.
Ambachtelijk couturier
Hij wordt gedragen door bekendheden als Chantal Janzen, Simone Kleinsma en Eva Jinek. Juist de man die niet zo van maatschappijkritiek en grote gebaren houdt en die al sinds zijn afstuderen te horen krijgt dat zijn ontwerpen nogal braaf zijn, is ook die dwarse en koppige ontwerper die lange tijd onder vuur lag vanwege het halsstarrige gebruik van bont in zijn collecties. Over wie hebben we het?
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven