PERSBERICHT dinsdag 1 september 2015

The Design Circle


Hoe ontwerpstudio’s design in de hoofdstad weer laten schitteren

 


Mollusc, bowl by Friso Dijkstra, bronze/platina

Amsterdam is weer een parel rijker. Van 29 september tot en met 4 oktober strijkt The Design Circle neer in de Kunstkapel aan de Amsterdamse Zuidas met een expositie van hoogstaand design. De tentoonstelling wordt parallel aan de vt wonen&design beurs georganiseerd om ook de bezoekers van deze woonbeurs met een eigen satelliet tentoonstelling te bereiken, waarin uitmuntend werk van vooraanstaande ontwerpers te zien is.

The Design Circle is een initiatief van designstudio Bernotat&Co en het internationale design platform Connecting the Dots. Beiden sloegen de handen ineen om ontwerpstudio’s en designlabels een platform te bieden in Amsterdam. “Waar de lichtstad in het Zuiden alle actuele ontwikkelingen op design gebied lijkt te hebben geabsorbeerd, schittert Amsterdam door afwezigheid”, aldus David Heldt van Connecting the Dots: “Wij vonden het na een lange stille periode weer tijd worden om een platform in de hoofdstad te creëren waar ontwerpstudio’s zichzelf kunnen presenteren met nieuwe en spannende ontwerpen”. De inspiratie komt deels uit Milaan waar ontwerpers zichzelf op uiteenlopende locaties in de stad presenteren, ver weg van het grote beursgebouw aan de rand van de stad waar de grote design firma’s zich presenteren tijden de designbeurs.
 
Het resultaat mag er zijn. In de Kunstkapel waar voorheen design organisaties Platform 21 en Premsela kleur gaven aan de stad, presenteert The Design Circle tien ontwerpstudio’s en design labels: Collectie Veenhuizen, LABEL/BREED, Lensvelt, Anne-Marie Geurink, Bernotat&Co, New Window, Kranen/Gille, Jaswig, Reinier de Jong en Studio Friso. De getoonde werken geven een breed en actueel beeld van de huidige stand van zaken op het gebied van interieurdesign. Denk daarbij aan de stoel die Marleen Kaptein voor LABEL/BREED ontwikkelde met het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en de B03 van Studio Friso; een tafel met geintegreerde kabels en stopcontacten voor wie niet alleen wil dineren maar ook graag aan tafel werkt. Het overzicht is verrassend, zoals bijvoorbeeld de meubels van Collectie Veenhuizen, een initiatief van KETTER&Co waarbij verschillende werkplaatsen van de gevangenis Esserheem in Veenhuizen ingezet worden om met hulp van gedetineerden een modulair kastsysteem op de markt te brengen.

Achter de expositie gaat een doordacht tentoonstellingsontwerp schuil dat geïnspireerd is op het House of Cards van Charles en Ray Eames, een speelhuis voor kinderen gemaakt van in elkaar geschoven speelkaarten. “We benaderen alles integraal, ruimtelijk en grafisch in een gelijktijdig en parallel traject. Daardoor ontstaat een optimaal op elkaar afgestemd geheel.” aldus Jan Jacob Borstlap van Bernotat&Co. In de ronde ruimte van de kunstkapel verijst een constructie van  levensgrote rechthoekige panelen van honingraatkarton. “We willen met de inrichting bereiken dat je niet in een oogopslag alle geëxposeerde objecten ziet, maar juist dat als je door de ruimte loopt er steeds wat te ontdekken is”, aldus Borstlap. Tegen de stroom in van de reguliere tentoonstellingspraktijk, waarbij na een expositie voor een vermogen aan materiaal wordt weggegooid en vernietigd, is het ontwerp van The Design Circle zo duurzaam en herbruikbaar mogelijk. Zoals House of Cards zich tijdelijk weer in een kaartenpak laat steken, zo kan ook met dit ontwerp eenvoudig een nieuwe expositie met een geheel nieuwe constructie geïnstalleerd worden.

Daarnaast is The Design Circle een feestelijke en ongedwongen plek waar ook ’s avonds nog van alles te beleven is. Zo wordt donderdag 1 oktober de Zuidas uitgenodigd; een samenwerkingsverband met Hello Zuidas om twee werelden met elkaar te verenigen. Waar elders in Westerse wereldsteden design en de zakelijke dienstverlening elkaar langs natuurlijke weg weten te vinden, komen deze verbanden in Nederland niet als vanzelfsprekend tot stand. The Design Circle wil daar verandering in brengen door de Zuidas direct in contact te brengen met ontwerperstudio’s, designlabels en hun producten.

Aan The Design Circle wordt donderdag 30 september een serie lezingen toegevoegd. Meer informatie hierover binnenkort op www.thedots.nl

The Design Circle is mede mogelijk gemaakt door het AFK en wordt georganiseerd in samenwerking met BNO, Zuidas, Hello Zuidas en Restaurant As.

The Design Circle, Kunstkapel, Prinses Irenestraat 19, Amsterdam
29 september t/m 4 oktober 2015
Dagelijks van 13.00 uur tot en met 21.00 uur
Donderdag 1 oktober tot 16.30 uur, daarna op uitnodiging
Toegang gratis
Meer informatie: www.thedots.nl 


Interior concept by Bernotat&Co inspired by the House of Cards by Eames

Noot voor de redactie, niet voor publicatie.

Voor meer informatie en beeldmateriaal, aarzel niet contact op te nemen met Luc Deleau van Connecting the Dots: luc@thedots.nl / +31 (0)6 52 47 29 90.

 
Connecting the Dots: Publishing and presenting Dutch designers
and design-culture internationally during key design events and fairs

Twitter Facebook Linkedin