Voor zondag 14 november
 
Beste Senver-vrienden,
 
Daar zijn we weer, op deze mooie herfstdag.
 
Allemaal een goeie zondag gewenst, door:

Henja, Freek, Helmi, Claire, Willibrord,
Ineke en Marijke voor de gouwe ouwen...


 
 
Tips voor vandaag


De expositie van Hilversumse kunstenaars op Kerkstraat 92 is gewisseld, de 2e ploeg kunstenaars is nu aan de beurt. Daar is nu ook een 'geurkunstenaar' bij - kunst om te ruiken (en te kijken) van Claudia de Vos. Ook vandaag open, van 13.00 - 17.00 uur.
Senver-leden Theo Butterhoff en Ineke van de Rotte zijn vandaag suppoost.

In Kasteel-Museum Sypesteyn is de tentoonstelling Loosdrechts Porselein onder water - Schilderijen van Hannelore Houdijk - zie de foto links. Vandaag de laatste dag, open van 12.30 tot 16.00 uur. Zie hier.
Er zijn weer puzzels te ruil
Het is weer vroeg donker, en wat is dan leuker dan een lekker moeilijke puzzel te leggen. Ze zijn er weer. Kijk hier, en laat weten welke je wilt. Of bied zelf een puzzel aan.
 
 
Klassieke muziek van Claire: Een groot dirigent is overleden
Vorige maand overleed op 21 oktober de grote dirigent Bernard Haitink op 92jarige leeftijd. Naar aanleiding van zijn overlijden zette het Concertgebouw op YouTube een in memoriam Let op de verstilling in zijn latere jaren. Voor wie het journaal niet gezien heeft, bekijk dit portret.

Hans Haffmans maakte dit portret van Haitink twee jaar geleden: een trailer uit de hele film.
Als je nog meer wilt zien, tik dan op www.youtube.com in: 'Bernard Haitink overleden' en je krijgt heel veel filmpjes.

Een andere grote dirigent was Leonard Bernstein. Hier dirigeert hij zonder gebaren bijna en alleen met zijn ogen, een orkest in het laatste deel van Symfonie 88 van Haydn. Kijk naar zijn gezicht. (Met dank aan Anja Pons die dit opstuurde).
 

Dat Bernstein ook heel boos kon worden, weten we uit de opnames van de West Side Story. Hier de clash met de tenor Carreras. Later las ik (schrijft Claire) dat Carreras maar 2-3 dagen had gehad om zijn rol van Tonio te leren.
  
 
De ‘gotische’ bogen
Een stukje gotiek in Hilversum? Het lijkt er een beetje op: de bovenleiding-portalen van de spoorlijn naar Utrecht. In heel Nederland staan portalen van twee verticale palen met daarboven een horizontale balk waaraan de stroomdraden zijn bevestigd. Maar er is één stukje spoor…



De portalen op het stuk Hilversum-Utrecht bestaan uit twee gewapend betonnen palen die naar boven toe rond lopen en midden-boven aan elkaar zijn bevestigd. Ze zijn ontworpen in 1938 en geplaatst in 1941; daarvóór reden er nog stoomtreinen. Maar eind jaren ’30 was het crisis en was ijzer zo duur dat een goedkopere oplossing moest worden gezocht. Ingenieur J. Cuperus van de Nederlandse Spoorwegen kwam toen met het ‘gotische’ ontwerp.

Er werden 188 portalen geplaatst, die ter plekke werden gemonteerd. Daarvan staan er momenteel nog 165: vanuit Hilversum gezien beginnen ze na de overweg in de Oude Amersfoortseweg, bij de EO, en eindigen bij Groenekan, bij zwembad Blauwkapel, met een kleine onderbreking bij A27-afslag 32, waar de N234 naar Bilthoven begint. Honderdvijfenzestig unieke ‘gotische’ portalen die samen een rijksmonument zijn!
 
 
Gouwe ouwen
"In 1964 was ik 15 jaar en zat in de derde klas van de ULO," schrijft Marijke. "We hadden toen een vriendenclubje, zie de foto hieronder,  4 meiden en 4 jongens. Een van de boys woonde in een groot herenhuis in de Deventer binnenstad en zijn kamer was in het souterrain. Super plek voor fuifjes, plaatjes draaien, meezingen, dansen….en dat allemaal natuurlijk op de hits 1964."


   
  • Op nummer één The Beatles met She loves me
  • En op nummer twee nogmaals The Beatles met Can’t buy me love
  • The Supremes met Baby love was een goede derde, de beeldkwaliteit is niet zo goed, maar dat mag de pret niet drukken.
  • De vierde favoriet was Roy Orbison: om mee te zingen
 
Puzzelfoto van de week
 
Freek gaat deze week terug in de tijd:

Het religieuze gebouw op deze foto is een aantal jaren geleden afgebroken. Op deze plek staan nu stadswoningen.

Waar stond de voorganger van dit gebouw vroeger?
 
Stuur je antwoord naar oppepper@senver.nl
      

Uitslag puzzelfoto vorige week
Het bleek een moeilijk opgave om het weelderige groen op de puzzelfoto van vorige week  te herkennen. Toch waren er enkele leden die het wel wisten, namelijk Riet, Willem, Boudewijn en Cok.
Het juiste antwoord is: Het Boombergpark, dit  is een langgerekt park gelegen aan de Peerlkamplaan tussen de Schuttersweg in het westen en de Boomberglaan in het oosten.
Boomberg verwijst naar een van de heuvels van het glooiende Gooise landschap waarop Hilversum is gebouwd. (Bron Wikipedia).

Er rust op dit park een eeuwigdurend servituut waarbij bepaald is dat er geen directe toegang gemaakt mag worden tussen de aanliggende achtertuinen en het park. Helaas wordt er de laatste jaren hierop niet meer gehandhaafd.



Het park grenst verder in het zuiden aan de Bergweg en het noorden ruwweg aan de Albertus Perkstraat. Het wandelgebied verbindt het centrum met het Corversbos. Er is een kort zijpad (Jan van Ravenswaaijpad) vanaf het hoogste punt (23 m boven NAP, met als bijnaam 'speldenkussen' naar de Vaartweg. Deze naam is ontstaan toen in de oorlog de bomen werden gekapt en er als het ware een speldenkussen overbleef.  De hoofdingang van het Boombergpark ligt aan de Peerlkamplaan/Boomberglaan bij het Rosarium.
   
 
PLAATSEN VRIJ
Poëzie in de bieb


A.s. dinsdag is er weer een poëzie-middag. Ga er eens heen, het is altijd boeiend, welke dichter er ook besproken wordt. Deze keer gaat het over de dichter J.B. Charles, die veel herkenbare en toegankelijke poëzie schreef. Zie hieronder het gedicht 'De Kat'.

Aanvang 15.00 uur in de bibliotheek. Er zijn nog genoeg kaartjes.

Stadsauto

Je kunt je laten vervoeren met onze eigen Stadsauto. Die rijdt weer op maandag, dinsdag en woensdag. Kosten € 2,50 per rit. Alleen binnen Hilversum. Reserveren uiterlijk een dag van te voren op werkdagen, via tel. 035-2400270. Bereikbaar tussen 9.30 en 12.00 uur.


De Kat
Uit: Waarheen Daarheen, 1954
 
Kende God mijn poes uit het hoofd
voordat hij besloot haar te scheppen?
Indien ja, hoe dan wel, als die kleine
zo kwetsbare anderhalf ons
warm elektries met spier gevuld bont,
als de speelse kwaje meid
met de poot om de stoelpoot
de kattekop scheef daarachter,
als de kleine hete heks,
het sluipjagend monster,
de slapende of de zich uitrekkende kat
die ontwakend zich rekt en gaat spinnen?
 
Welk beeld ging dit panter-miniatuur,
dat God zag en hij zag dat het was goed, vooraf,
hebt U nog een werktekening, God, van mijn kat?
Of was zij een woord, zo maar een experiment?