Nieuwsbrief april 2019
Thema Trends in de circulaire economie
Sectorstudie circulaire economie
 
Een circulaire economie biedt antwoord op diverse maatschappelijke en economische uitdagingen. Door een efficiënt en slim materiaalgebruik en gesloten materialenkringlopen worden grondstoffen niet telkens opnieuw uit de aarde gehaald.
 
Een transitie naar een circulaire economie geeft ook kansen voor nieuwe businessmodellen, bijvoorbeeld in de deeleconomie en product-dienstcombinaties. Ook binnen de sociale economie zetten vandaag al ondernemingen in op circulaire activiteiten.
 
Welke invloed hebben trends in de circulaire economie op de sociale tewerkstelling? En welke opportuniteiten bieden ze voor de sociale economie? Het Departement Werk en Sociale Economie zocht het uit in een trendstudie.
 
Meer weten?
Lees hier de volledige studie
 
 
Luxe kringwinkel Blijzaak biedt design, vintage en tewerkstelling aan
 
In Ruddervoorde bij Brugge kan je sinds december terecht in Blijzaak, een ‘kringwinkel deluxe’ waar je onder meer designmeubels en merkkledij kan kopen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt doen ervaring op in de winkel en de bijhorende horecazaak.
 
Meer weten?
Lees hier het verhaal van Blijzaak
 
 
Van groenafval tot vezelplaat
 
Wat kun je allemaal doen met groenafval, buiten het laten verrotten in een berm? Dat onderzoekt maatwerkbedrijf Pro Natura, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tewerkstelt in groendiensten. Het bedrijf richtte daar vorig jaar een speciale innovatieafdeling voor op.
 
Meer weten?
Lees hier het verhaal van Pro Natura
 
 
Gentse start-up schakelt maatwerkers in voor circulaire mode
 
De Gentse ontwerpster Soraya Wancour richtte modelabel Studio AMA op met een duidelijk doel voor ogen: de mode-industrie duurzamer en socialer maken. Haar circulaire modecollectie, gemaakt van textielafval, wordt vervaardigd in maatwerkbedrijven.
 
Meer weten?
Lees hier het verhaal van Studio AMA
 
Vlaanderen Circulair: “We hebben een hersteleconomie nodig”
 
“Als we een echte klimaatoplossing willen, moeten we veel zuiniger omspringen met onze grondstoffen en materialen”, zegt Brigitte Mouligneau, transitiemanager circulaire economie bij Vlaanderen Circulair. Dat clusterproject, opgestart vanuit de OVAM en gesteund door de Vlaamse Overheid, moet circulair ondernemen promoten. De transitie naar een circulaire economie in Vlaanderen is een van de zeven transities die in de Visie 2050 van de Vlaamse Overheid staan.
 
Lees hier het interview met Brigitte Mouligneau
 
 
Nieuwe oproep innovatiemanagement in maatwerkbedrijven
 
Wil je als maatwerkbedrijf een creatieve, innovatieve en open bedrijfscultuur introduceren in jouw organisatie maar ontbreekt nog de nodige kennis en expertise? De aanwerving van een innovatiemanager kan hierbij helpen. De innovatiemanager is een bijkomende kracht in de strategische ontwikkeling naar een toekomstbestendige onderneming.
 
In het licht van de economische context en uitdagingen, zoals de circulaire economie, zorgt deze persoon dat de onderneming innovatie nastreeft binnen een zoektocht naar nieuwe markten of producten.
 
Meer weten?
Ontdek hier de voorwaarden van deze oproep
 
 
HERW!N is geboren
 
Sinds vorige week bundelen KOMOSIE en SST officieel de krachten. HERW!N is het nieuwe collectief voor een 100-tal sociale circulaire ondernemers. Bekendste voorbeelden zijn kringwinkels, biolandbouw, sociale restaurants, ...
 
 
 
Kalender
 
16 mei
 
DUO-dav
 
 
 
 
 
Departement Werk en Sociale Economie
Koning Albert II-laan 35 bus 20, 1030 Brussel
nieuws.se@wse.vlaanderen.be