Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Varkenspest, eikenprocessierupsen en de koningin: inventaris provinciale archieven online

Het archief van het Provinciaal Bestuur (1987-1999) en het archief van de Commissaris van de Koningin (1987-2003) zijn onlangs overgebracht naar het BHIC. De inventarissen hiervan staan nu online. Samen goed voor meer dan 600 meter! Over varkenspest, eikenprocessierupsen, hoge waterstanden en nog veel meer. lees meer

Eeuwenoude oorkonden clarissen in Boxtel online

Het gaat om regesten (uitgebreide samenvattingen met alle persoons- en plaatsnamen) van 195 oorkonden van het clarissenklooster Sint Elisabethsdal te Boxtel en de scans ervan. Je kunt ze hier online inzien. lees meer

Nieuwe bronnen in september

Inmiddels is de maand oktober alweer bijna voorbij. Wellicht kan je bij je onderzoek goed gebruik maken van de nieuwe gegevens die onlangs toegevoegd zijn. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

‘Ick sal genootsaeckt zijn u met mynen opsteker te doorsteken’
Wat doe je als je wordt aangevallen door een 'seer sterk robuust man' die óók nog eens z'n agressieve hond op je afstuurt? Jan, zoon van Thomas Pauly Regius uit Aarle Rixtel, ziet in 1621 geen andere oplossing dan zijn mes te trekken. (Bijdrage: Henk Beijers)
Misdienders, snotjong!
Zo noemde de pastoor in een boek van Kortooms zijn misdienaren. Daarmee zegt hij ook iets over hun status en stand. Je werd vergeleken met het kleine, hulpeloze, onschuldige kind en dat is bepaald niet stoer als je je eerste communie gedaan hebt... (Bijdrage: Louis Barten)
Dat is mijn uitspraak en daarmee moet u het doen: naar de galg!
Ad patibulum! Menig dief weet wat dat betekent. Op de grens van Escharen en Gassel heeft een aantal eeuwen terug zo'n dodelijke strafconstructie gestaan. Bovenop een heuvel zodat de lichamen als afschrikwekkend voorbeeld van veraf zijn te zien. Later worden de stoffelijke overschotten begraven, in diezelfde heuvel...
De sprookjeswereld van Jèntje
De natuur is voor hem één groot boek vol verhalen over trollen, kabouters en andere bosbewoners. En belangrijker: de Schijndelse Jèntje de Kunning vertelt die verhalen aan iedereen die het horen wil. Niet alleen in woorden, ook in creaties.
Het is als twee verliefden die fladderend als vlinders in een storm terechtkwamen. Eén van de twee is J.M. Legrand uit België. Maar we komen ook meer te weten over de Nederlandse tak van zijn familie die naar Oss vertrekt, en de tragische gebeurtenissen rond oom Nico. (Bijdrage: J.M. Legrand)
De Bruidsfoto des Doods
Soms is iets het tegenovergestelde van wat het lijkt te zijn. Dit is geen gelukkige bruidsfoto van de architect Carl Weber en zijn echtgenote Emily Stratford. Deze foto is namelijk gemaakt, vier uur ná het overlijden van Emily. Macaber maar waar: dit is een Bruidsfoto des doods.
Honderdjarige waar muziek in zit
Een aantal jongelui uit Liempde vond begin 1874 dat het tijd werd voor een eigen harmonie in hun woonplaats. Nu moesten ze voor muziek en vertier steeds naar een dorp in de omgeving, waar wél zo'n korps was. Maar gelukkig was daar de 100-jarige Knilles van Mensvoort (Bijdrage: Henk Valkenet)
Een gepeperd verhaal…
Zelfs in de meest keurige familie valt wel een zwart schaap te ontdekken. Maar bij de familie Pepers uit Veghel hoef je niet zo heel lang te zoeken voordat het eerste delict in de archieven opduikt. Antoon Vissers zette er een aantal voor je op een rijtje. (Bijdrage: Antoon Vissers)

Tweet van de maand

 
Deze leuke herinnering over een koster stuurde Guido 't Sas ons toe. Ook herinneringen aan het Rijke Roomse leven of wil je de verhalen van anderen lezen? Kijk dan hier!

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven