Cuba                          
9 februari 2014
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. Stop snelrecht tegen rocker Gorki Aguila
 3. Van die Cubaanse boer geen eieren!
 4. Recept: Yuca con mojo
 5. Panama laat Noord-Koreanen vrij
 6. Een begrafenis als een feestje
 7. Belg en Nederlander te gast op Havana Festival van de sigaar
 8. Nick & Simon: Dos Gardenias
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op
Twitter
 

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Citaat dagblad Trouw 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

INFORMATIECUBA
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 6131744 van ING-Bank
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt zo zorgvuldig mogelijk de gegevens in deze nieuwsbrief samen.We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan
Deze nieuwsbrief wordt ook op internet gepubliceerd. Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser te lezen
 
1. Van de redactie!
Free Gorki! Vergeet niet vandaag nog de petitie te ondertekenen (zie bericht 2) voor de vrijheid van de Cubaanse rockzanger Gorki. Dinsdag moet hij voor de rechter verschijnen.

Verder vindt u in deze CubaTips veel informatie over verschillende Nederlanders en Belgen die bij Cuba betrokken raakten. En een foto-reportage over een vrolijke Cubaanse begrafenis.
 
Veel plezier met dit nummer.
 
2. Stop snelrecht tegen rocker Gorki Aguila
Aanstaande dinsdag, 11 februari, moet de Cubaanse punkrocker Gorki, leider van de groep Porno para Ricardo, voor de rechter in Havana verschijnen.

Handtekeningenactie
Op 30 september 2013 werd hij op het vliegveld van Havana gearresteerd en werden medicijnen tegen epilepsie in beslag genomen. Pas op 27 januari vernam hij officieel de aanklacht tegen hem, namelijk het bezit van drugs. Op internet is een handtekeningenactie gestart om Gorki vrij te krijgen en snelrecht te voorkomen.

Linken
 
3. Van die Cubaanse boer geen eieren!
Op de Vlaamse website Mondiaal Nieuws werd een nogal kritiekloos artikel gepubliceerd over de recente CELAC-konferentie in Havana. De Vlaamse Cuba-kenner Dirk Van den Broeck reageerde erop. 

Theater
De Latijns-Amerikaanse Conferentie van Staatshoofden in Havana: het is een beetje alsof de democratische regeringsleiders van Europa zouden vergaderen in Minsk, onder het voorzitterschap van Wit-Rusland. En daar resoluties zouden goedkeuren ter versterking van de democratie, nog wel op voorstel van dictator Loekasjenko. Natuurlijk kunnen wij ons een dergelijk theater niet voorstellen.
 
Aangeklaagd
De situatie van de mensenrechten in Cuba - inbegrepen de vakbondsrechten - werd en wordt nog steeds aangeklaagd door de meest prestigieuze internationale organisaties, waarvan sommige onder de paraplu van de UNO werken: de Internationale Arbeidsorganisatie in Genève, het VN-Comité tegen Foltering, Amnesty International, Human Rights Watch, Reporters sans Frontères, het Internationaal Vakverbond [de Cubaanse eenheidsvakcentrale CTC is daar geen lid van, wel van het kleine communistische WFTU], …  (België werd terecht wel eens gekapitteld door sommige internationale organisaties, maar dan voor geïsoleerde schendingen, en nooit voor het gewelddadig onderdrukken van uitingen van protest en gevangenneming van actievoerders). Volgt men Amnesty International, Human Rights Watch, de internationale vakbondskoepel of het VN-Comité tegen Foltering als het in de eigen kraam past, maar niet als het om Cuba gaat?
 
Zware vormen van armoede
Het castrisme veegt intussen de eigen wijd verbreide armoede onder de mat. Je ziet in Cuba zware vormen van armoede, waar vele toeristen een wijde boog om maken. Relatieve ondervoeding, totaal ondeugdelijke huisvesting met afwezigheid van enige ruimte voor zoon en dochter om te studeren of zich goed te voelen, rotte transportmogelijkheden die hele regio’s moeilijk bereikbaar maken. Niet erger, maar ook niet minder erg dan in sommige Latijns-Amerikaanse landen; hoe kan het anders met een gemiddeld loon van 40 euro per maand?
 
Niets progressiefs
En ja, er is nog de altijd die oude algemene gezondheidszorg en gratis onderwijs, maar die zijn hoe langer hoe minder gratis, verstoken van goed opgeleid en gemotiveerd personeel, medicamenten, propere hedendaagse hospitalen, moderne middelen als pc, internet en scanner. Almaar meer ouders betalen voor naschoolse inhaallessen, almaar meer mensen betalen onder tafel voor een (beter) plaatsje op de wachtlijst in het ziekenhuis aan het zwaar onderbetaald personeel.
En bovenal: elk protest wordt er gecriminaliseerd. Nee, er is niets progressiefs aan dat regime. Van die boer geen eieren. 
 
Link
 
4.  Recept: Yuca con mojo
In New York ontdekte conSentido.nl  een heerlijk Cubaans bijgerecht: Yuca con mojo. Deze cassave met ui, knoflook en limoen heeft een zachte, frisse smaak.
 
Cassave
Cassave, in het Spaans “yuca” (niet te verwarren met “yucca“) genoemd, is een wortelknol die al sinds 3000 voor Christus wordt verbouwd in Venezuela en Brazilië. De Portugezen namen het mee naar Afrika, waar het tegenwoordig ook veel gegeten wordt. In Latijns-Amerika wordt de yuca op veel manieren bereid. Bekende recepten zijn de yuca frita (gebakken cassave), torta de yuca (cassavetaart) en buñuelos de yuca y queso (cassave-kaas-balletjes). In Nederland is cassave onder andere te koop bij de toko en exotische supermarkten.
 
Koken
Omdat een rauwe cassave het giftige blauwzuur bevat, is het belangrijk om hem goed te koken. De cassave moet wit van binnen zijn. Als dat niet het geval is, dan is hij waarschijnlijk te oud. Dit is helaas moeilijk te zien van de buitenkant, omdat cassave gewaxt worden. Qua smaak lijkt de wortel een beetje op een aardappel, maar hij heeft veel stevigere structuur. Yuca con mojo bereid je in ongeveer 45 minuten. Het is een simpel, maar verrassend bijgerecht!
 
 
5. Panama laat Noord-Koreanen vrij
Panama heeft een groot deel van de bemanning van een onderschept Noord-Koreaans vrachtschip vrijgelaten. Het schip voer vorig jaar door het Panamakanaal en bleek zwaar Cubaans wapentuig aan boord te hebben, dat was verborgen onder een lading Cubaanse suiker.
 
32 van 35 vrij
Van de 35 Noord-Koreaanse bemanningsleden zijn er 32 vrijgelaten. De kapitein en twee anderen zitten nog wel vast. Volgens de Panamese aanklager waren zij van tevoren geïnstrueerd over wat ze moesten doen als het wapentuig werd ontdekt.
 
Losgeld
In het laadruim van het schip, dat onderweg was van Cuba naar Noord-Korea, waren onder meer straaljagers en raketten verborgen. Volgens de Cubaanse autoriteiten was het materiaal sterk verouderd en was het op weg naar Noord-Korea om daar gerepareerd te worden.
 
Wapens
De Noord-Koreaanse eigenaren van het schip betaalden eerder deze maand zo'n 670.000 dollar om de Chong Chon Gang terug te krijgen. De lading suiker en de wapens uit Cuba heeft Panama nog niet vrijgegeven.
 
 
6. Een begrafenis als een feestje
Het jaarlijkse festival Pachencho is al meer dan dertig jaar een traditie in het Santiago de las Vegas, een klein dorpje, dat twintig kilometer van Havana ligt. Tijdens het festival wordt Pachenco, een fictieve figuur, zogenaamd begraven.
 
Rum
Het dorp loopt met de kist in een processie naar de begraafplaats waar de kist met Pachencho in het graf wordt gezet. Daarna druppelen de dorpsbewoners rum in de mond van Pachencho, waarna hij weer tot leven komt en zijn kist uit klimt. De traditie begon in 1984 toen een dorpsbewoner op het idee kwam om met een nepbegrafenis het eind van het carnavalsseizoen te markeren.
 
10 foto's
NRC publiceert 10 foto's van de nepbegrafenis.
 
Bekijk
* Bekijk de foto's op NRC in beeld
 
7. Belg en Nederlander te gast op Havana Sigaren Festival
Bierspecialist Ben Vinken uit België en de Nederlandse kok met twee sterren Ron Blaauw zijn uitgenodigd voor het 16e Internationale Festival van Havana dat van 24 tot 28 februari a.s. wordt gehouden.
 
Belgisch bier
Vinken bezoekt het eiland voor de eerste keer ‘om een nieuwe alliantie de smeden tussen sigaren en internationale Belgische biermerken als Duvel, Leffe, Chimay, Malheur en de lokale Bucanero,’ aldus Ana López die het festival in Havana organiseert.
 
Speciaal diner
Ron Blaauw van visrestaurant Bridges aan de Oude Zijds in Amsterdam, wordt vergezeld door sommelier Cuno Van't Hoff. Het Festival is dit jaar gewijd aan de sigarenmerken Trinidad, Partagás, Hoyo de Monterrey en H.Upmann. Blaauw wil ‘een speciaal diner ontwikkelen dat opgedragen wordt aan het sigarenmerk Trinidad’.
 
Bron
 
8. NIck & Simon: Dos Gardenias
Het bekende Volendamse zangduo Nick & Simon was onlangs op Cuba. Op TV kon men de reportages van hun bezoek zien onder de titel The Caribbean Dream.
Ze zongen o.a. de bekende bolero Dos Gardenias, bekend geworden door Ibrahim Ferrer van de Buena Vista Social Club.
 
Volledige tekst
De volledige tekst van dit befaamde lied luidt  als volgt:

 Dos gardenias para ti
 Con ellas quiero decir
 Te quiero, te adoro, mi vida.
 Ponles toda tu atención
 Porque son tu corazón y el mío.
 
 Dos gardenias para ti
 Que tendrán todo el calor de un beso
 De esos besos que te di
 Y que jamás encontraras
 En el calor de otro querer.
 
 A tu lado vivirán y te hablarán
 Como cuando estás conmigo
 Y hasta creerás
 Que te dirán te quiero
 
 Pero si un atardecer
 Las gardenias de mi amor se mueren
 Es porque han adivinado
 Que tu amor se ha marchitado
 Porque existe otro querer
 
Linken
* NIck & Simon: Dos Gardenias
* Ibrahim Ferrer met Buena Vista Social Club: Dos Gardenias
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Stichting Jazz in Arnhem presenteert OchoManos: 18 februari in Arnhem
Concert van 2 pianisten en 2 percussionisten. Een muzikale ontdekkingsreis met out-of-the-box improvisaties door Abel Calderón (Cuba) – piano; Carlos Matos (Cabo Verde) – piano; Nils Fischer (Duitsland) – percussie en Armando Vidal (Cuba) – drums. Plaats: Musis Sacrum, Arnhem - Grand Café Mahler. Datum: dinsdag 18 februari. Tijd: 21:30 Toegang: Gratis.
 
* Concert David Calzado y la Charanga Habanera: 19 februari in Amsterdam
La Charanga Habanera is een Cubaanse groep die aan de top staat van het timba genre, oftewel de Cubaanse salsa. De groep werd genomineerd voor een Latin Grammy voor het album ‘Live in the U.S.A.’. Deze Boy Band treedt op 19 februari om 19.00 uur op in Paradiso in Amsterdam.
 
* Expositie: 'El Arte de la Luz': 21 februari tot 13 april in Havana
Het Nationaal Museum van Schone Kunsten in Havana toont van 21 februari tot 13 april 2014 een overzicht van het schilderkunstige en grafische oeuvre van de Nederlandse kunstenares Marie-Antoinette Courtens onder de titel ˜El Arte de la Luz'.
 
* Theatertournee voor Live from Buena Vista
Live from Buena Vista – The Havana Lounge gaat in maart en april door Nederland. Het collectief geeft een inkijkje in het brede spectrum van stijlen die samenkomen in en om Buena Vista. De kern bestaat uit grote sterren die eerder bij de Buena Vista Social Club en/of Afro Cuban All Stars hebben gespeeld en wordt aangevuld met jonge talentvolle muzikanten die hun leven gewijd hebben aan de traditionele muziek.
Bekijk: Overzicht van de plaatsen en data
 
10. Het laatste nieuws
* Opnieuw kritische medicijnenstudent van universiteit verwijderd
In Santiago de Cuba is opnieuw een student vanwege zijn politieke opvattingen van de universiteit gestuurd. Reinaldo Agustín Ferrer Santos werd verwijderd van de medische faculteit omdat hij zich ‘publiekelijk en met opzet uitsprak tegen de revolutionaire principes.’  Lees meer
* Mariel: icoon van Cuba’s economische liberalisering 
'Welkom in Mariel’, aldus een billboard bij de havenplaats Mariel. Mariel was in april 1980 het startpunt van de befaamde exodus van meer dan 125.000 Cubanen die per boot naar de VS ontkwamen en nog eerder de plek waar Cubaans afweergeschut stond tijdens de rakettencrisis en waar een onderzeeboothaven was. Nu lijkt, aldus verslaggever Jonathan Watts van de Guardian, alle hoop in Cuba gevestigd te zijn op dit miljardenproject. Lees meer in twee artikelen: * Deel 1  en * Deel 2
* Opbrengsten koffie-oogst tien keer minder dan in jaren vijftig 
De koffieoogst 2013-2014 in Cuba bedraagt 6.200 ton, aldus de officiële media in Cuba. Dezelfde media voorspellen voor 2015 een oogst van 22.000 ton en een stijging daarna tot 28.000 – 30.000 ton jaarlijks. Dan zou het niveau van 1970 weer zijn bereikt. Volgens het persbureau Reuters zijn de opbrengsten dit jaar negatief beïnvloed door orkanen en slecht management. Lees meer
* EU kan onderhandelingen met Cuba beginnen
De permanente ambassadeurs van de 27 EU-landen hebben het mandaat goedgekeurd dat de onderhandelingen over een bilateraal akkoord tussen de EU en Cuba, mogelijk maakt. De definitieve goedkeuring zal plaatsvinden op maandag 10 februari wanneer de ministers van de EU-landen in Brussel bijeenkomen. Tot de totstandkoming van een akkoord tussen beide landen, blijft de zogeheten  Common Position, die economische contacten met Cuba koppelt aan de verbetering van de mensenrechten, van kracht. Lees meer 
* Cubaanse arts – in Brazilië ontsnapt – wil asiel   
Een Cubaanse arts heeft in Brazilië asiel aangevraagd nadat zij ontdekte dat de Cubaanse staat een groot deel van haar verdiensten opstreek. ‘In Cuba heeft men ons nooit iets verteld over de 10.000 reales (oftewel 4.100 dollar) die de Cubaanse regering maandelijks ontvangt voor elke landgenoot die in Brazilië als arts werkzaam is,’ aldus Ramona Rodriguez. Lees meer