thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

burgemeester Sjaak in de kwekerijtuin

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

oogstfeest - pompoenen siervruchten en kalebassen - brasserie - pompoenmarkt - planttijd

Pompoen Parade

pompoenen ruiken, zien, aanraken en proevende assenpoesterpompoen

komend weekeinde, zaterdag en zondag 25 en 26 september

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang en gratis parkeren

We gaan komend weekeinde de schade inhalen van alle tot nu toe afgelastte plantenfeesten en themadagen.

Iedereen is er bij: De muzikanten van Trio Laroche die live muziek maken, Chef Claude Pohlig, die normaal alleen tijdens onze drukbezochtte lavendeldagen het terras verzorgt, alle deelnemers aan onze lavendelmarkt plus de pompoenkwekers van De Heiland.

Zaterdag en zondagmiddag ga ik lavendel destilleren in onze koperen Alambiek vanaf ongeveer 13:30 uur.

Onze laatste themadagen van dit jaar zijn niet alleen daarom de meest feestelijke en kleurrijke van allemaal. De pompoenen zelf kunnen er ook wat van.

Vanaf vandaag wordt de Pompoen Parade opgebouwd. Ze zijn te koop vanaf zaterdag 10:00 uur.

Niet alleen zijn die pompoenen nu zo feestelijk en decoratief, de meeste zijn ook om op te eten.

planttijd

Zoals altijd rond deze tijd is er nu ook een nieuwe lichting en rijke voorraad vers gekweekte, vaste planten die graag in je tuin ongestoord willen doorgroeien nu de grond nog zo lekker warm is.

Nog nooit stond ons kweekveld zo vol verse planten. Ons sortiment is bovendien uitgebreid met een aantal bijzondere vernieuwende soorten.

Wij planten winterharde vaste planten bij voorkeur nu, in het najaar. Ze wortelen in de goed opgewarmde grond veel sneller dan in het voorjaar als de grond nog koud is. Volgend jaar lijkt het of ze er altijd al hebben gestaan.

In het voorjaar worden we altijd ernstig overvraagd door paniekplanters die snel resultaat willen. We kunnen de vraag dan nauwelijks aan, soorten raken uitverkocht en de levertijd loopt op.

Zeven van onze medewerkers zijn voortdurend in de weer met het verwerken van online bestellingen. Je hebt nu hun volledige aandacht.

Op dit moment leveren we binnen enkele dagen. Als je nu aanplant heb je dus niet alleen minder geduld nodig en de beste aandacht, het resultaat biedt volgend jaar aanzienlijk meer tuingenot.

In onze web-winkel houden we dagelijks bij welke planten voorradig zijn.

Je kunt ze hier opzoeken: Planten op dit moment in voorraad bij kwekerij Bastin.

pompoendagen

Deze zomer was best een uitdaging voor pompoenen. In het begin van de teelt hebben ze veel water nodig. We beregenen een keer urenlang, meteen na het planten. Daarna moeten ze zelf op zoek naar voeding en vocht. Ons pompoenakkertje is van een dikke laag compost voorzien dus dat is niet al te moeilijk. Zodra ze gaan rijpen hebben pompoenen vooral warmte nodig. Water hebben ze in ieder geval genoeg gehad en gelukkig hebben we nu ook al tijdje rustig droog weer.

De oogst is fantastisch, ze zijn niet alleen talrijk maar ook lekker groot en goed gerijpt.

Verschillende pompoenkwekers tonen en verkopen tijdens onze pompoendagen hun kleurrijke oogst pompoenen, kalebassen en siervruchten. Je maakt kennis met vele tientallen oude en nieuwe soorten van deze heerlijke zoete herfst- en wintergroente.

Pompoenen zijn met recht geliefd als sierobject, maar je kunt ze bijna allemaal opeten als je er op uitgekeken raakt.

Je mag het ook als een bijzonder, zeer levendig openluchtmuseum zien.

De curator maakte een mooie selectie van pompoenen in de vorm van een UFO, plat als een pannekoek, of grote dikke bolronde om uit te hollen voor halloween, gespikkelde zwanenkallebassen, kleurrijke oranje, witte, zoete steenrode, smaakvolle groene en grijze vruchten, pompoenen van 3 cm doorsnede tot reuzen van vele tientallen kilo's, pindapompoenen, Lady Godiva en Assepoesterpompoenen, Keizer Alexander komkommers en meer bijzondere vruchten zoals Indiase prikkelkomkommers, Ethiopische aubergines, mini-meloenen en lampionvruchten.

de Pompoenparade

Het ziet er naar uit dat het zaterdag en zondag 25 en 26 september 2020 een reuzenpompoenparade wordt.

Alle deelnemers die normaal in de loop van het jaar voorbij komen hebben toegezegd er dan bij te zijn om er samen een groot feest van te maken. Want dat mag dan eindelijk ook wel weer eens.

Chef Claude Pohlig die normaal alleen tijdens onze lavendeldagen zijn terras inricht heeft toegezegd dat dit jaar tijdens onze pompoendagen te doen. We verheugen ons op zijn hartige crepes en pompoencreaties.

Trio Laroche is er in deze speciale editie ook bij. Ze zorgen al jarenlang tijdens de lavendeldagen voor live muziek. Lopend met accordeon, gitaar en viool spelen ze Franse en Italiaanse muziek, precies die liedjes die je leuk vindt. Ik weet niet of ze ook pompoenwalsjes in hun repertoire hebben, maar dat horen we dan wel.
www.triolaroche.nl

Hermine, van Délice et Délicieux is er eindelijk ook weer met haar prachtige blauwe tent.
Ze verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in haar fantastische confitures, sausen, siropen en chutney’s. Ze heeft voor het eerst sinds lang vlierbessengelei en vijgenconfituur met gember en port. Zoals altijd kun je bij haar terecht voor double chocolate brownies en miserable met een bakje kofffie. ik verheug me vooral op de extra pittige paprikagelei die we denk ik groot gaan inslaan.

Ook Maarten, de pottenbakker van Camac Machi uit Roermond is er dit jaar voor het eerst weer. Hij maakt op bevlogen ambachtelijke wijze middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin. We zijn heel trots op zijn serieuze kunst die wordt gepresenteerd als ambachtelijk werk. Hij maakt ook speciaal voor onze kwekerijwinkel schalen, kopjes, potten en kannen. Maarten heeft een winkel in Roermond en een web-shop. Meer daarover lees je hier: Camac Machi

Imkerij Beelicious is er als het weer meezit met honing-lavendelijs, en natuurlijk verse honing en honingproducten.
Imker Willem vertelt je dan graag over de bijen en neemt je mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij. Ja, ja, dat is wel 120 meter boven de zeespiegel. Je kunt er ook workshops en cursussen over imkeren volgen. Je vind ze hier:
www.beelicious.buzz

Onze vrienden van Fuenteroyos zijn er met hun mooie gele tent. Fuenteroyos heeft handgemaakt speelgoed, Berberschalen, fascinerende fossielen, handgewoven tapijten, sieraden en schapenvachten uit Marokko.

Leonne van Fruitbedrijf Heiland uit Meerssen steekt ons altijd naar de kroon met nog bijzonderdere pompoenen en siervruchten. Ze neemt daarnaast meestal ook appel- en perensap en stroop uit eigen boomgaard mee.

Alle deelnemers staan in kramen buiten. Er is voldoende ruimte om toch nog een beetje afstand te houden. Alle heerlijke hapjes worden buiten geserveerd. Het restaurant heeft alleen een buitenterras, dus wij controleren geen QR-codes. Wel stellen we het op prijs wanneer je de basisregels in acht neemt. We hebben nog steeds te maken met een pandemie die elk moment kan opleven.

intussen in de tuin

Onze tuin had geen makkelijke zomer. Zware buien richtten af en toe een ravage aan in onze borders. Mediterrane planten dreigden te verdrinken. Cistus kreeg hier en daar geel blad en dorre takken. Een van de grootste struiken in onze tuin, Cistus x laxus 'Snow White', hebben we zelfs moeten rooien. Dat betekent een gat van zeker 3 x 3 meter. Maar dat biedt natuurlijk ook weer perspectief voor leuke nieuwe soorten die staan te wachten op een plekje in onze tuin.

Ik ben bijzonder gelukkig met hoe het meeste zich na de nodige ingrepen van onze tuinvrouw Marieke heeft hersteld en dat de Prairieborder nu zelfs weer een nieuw hoogtepunt beleeft. De Asters trekken daar nu honderden vlinders bijen en zweefvliegen aan. Helemaal heerlijk is de nu volgroeide nieuwe Salvia border.

Je kunt alle planten op dit moment bij ons voorradig en leverbaar hier opzoeken: Planten op dit moment voorradig bij kwekerij Bastin.

We hopen dat je met ons mee komt genieten van dit grootste hoogtepunt voor dit jaar.

Aanstaande zaterdag en zondag 25 en 26 september 2021 van 10:00 tot 17:00 uur; pompoenen zien, ruiken, proeven en aanraken. De toegang is zoals altijd gratis.

het laatste vrachtje reuzenpompoenen

ook open

Vandaag vonden we eindelijk tijd om de expositie Landscape works with Piet & LOLA: In search of Sharawadgi rondom Piet Oudolf in Museum Schunck in Heerlen te bezoeken. Piet is een van onze grootste inspirators. Hij heeft voor ons en veel van onze bondgenoten een weg gebaand naar meer diversiteit en aandacht voor natuur in tuinen. Dat was precies wat we zochten.

Lang geleden, toen onze kwekerij nog maar net bestond, werden we uitgenodigd voor het diner ter gelegenheid van de presentatie van zijn tweede boek. Hij schreef toen als opdracht in dat boek: "Op jullie bijdrage in de toekomst." We hebben ons best gedaan, maar daar ook met dezelfde intentie een eigen draai aan gegeven.

Zijn stem stelt mij gerust als een vader die bijna alles weet. Hij heeft datzelfde warme gevoel bij planten maar hij maakt er in de openbare ruimte kunst in ruimte en tijd van die hem wat mij betreft tot een van de grootste kunstenaars die ons land heeft voortgebracht maakt. Zo gaat dat met Rembrandt's en van Gogh's; het kost een paar honderd jaar voor je beseft wat je in huis hebt. Knap van Schunck dat ze dat nu al in de gaten hebben.

De expositie is ook komende zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 uur toegankelijk: Landscape works with Piet & LOLA: In search of Sharawadgi.

Een van de hoogtepunten van die expositie is de film die er doorlopend wordt vertoond: Five Seasons, The Gardens of Piet Oudolf.

De film wordt ook zaterdag- en zondagavond vertoond in het voormalig filmhuis in dat zelfde prachtige gebouw: Five Seasons, The Gardens of Piet Oudolf.

De trailer kun je hier zien: Five Seasons, The Gardens of Piet Oudolf.

En bovendien:

Hostakwekerij het Hostaveldje bij ons in de straat is dit weekeinde en de meeste andere themadagen ook extra open deze zaterdag en zondag (zondag tot 15:00 uur).

linken en liken

'Nieuwtjes' en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek

Meer nieuws, kletsen, vragen stellen, meer foto's zien, 'leuk vinden' en 'bevrienden' kan via onze Facebook pagina: kwekerij Bastin

Met groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief kan hier.Met groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.