Producentbyrån Nyhetsbrev 17 april 2018

Är konsten fri? Och kan och bör den vara helt fri?

Just nu diskuteras det mycket kring politikens förmenta styrning av konsten. Vi har redan tidigare tagit del av diskussioner kring hur t.ex. publikutveckling anses vara en styrning av både enskilda utövarnas konstnärliga praktik och de stora institutionernas programläggning. Många menar att det är ett sätt för stat, region och kommun att reglera konsten utifrån en politisk agenda, och där konsten i hög utsträckning ses som ett instrument för att uppnå sociala eller ekonomiska förändringar. Eller där presentationen av konst ska anpassas in absurdum till den önskade publikens olika önskemål och behov och där inkludering värderas högre än det faktiska konstnärliga innehållet.

Inom olika diskussioner som rör den rådande identitetspolitiken ser vi nu liknande tankegångar och argument. Är det så att politiken styr konsten i en riktning där begrepp som inkludering, mångfald och genus får stå över konstnärlig kvalitet? Eller där den konst som inte medvetet adresserar motverkandet av negativa stereotyper per automatik väljs bort till förmån för en mer förment tillrättalagd konst?

Vad är då problematiken i allt detta? Att utgå från att all form av ”styrning” är av ondo känns lite bakvänt. Men samtidigt bör konsten självklart inte reduceras till ett politiskt verktyg, oavsett vilket styre vi har eller kommer att få efter höstens val. Problematiken består väl i att hitta en fungerande modell som både är tillåtande och transparent. Där det finns plats för till synes motstridiga perspektiv som ”konst för konstens skull” och communityprojekt, postmodernism och klassicism, god konst och dålig smak.
 
Konsten och kulturen, med alla dess utövare, aktörer och institutioner, är och bör vara en integrerad och värdefull del av samhället. Precis som att vi måste ha en gemensam överenskommelse kring hur vi vill utveckla övriga politikområden så måste detta även gälla kulturpolitiken. Vi vill ha en kulturpolitik som klingar med sin samtid, som är lyhörd och som skapar de allra bästa förutsättningarna för att vi ska kunna ha ett mångfacetterat och rikt kulturliv, där så många som möjligt ges möjlighet att både uppleva konst och kultur och att kunna verka inom kultursektorn.
 
Det här är svåra frågor, och vi har inte egentligen några bra svar. Men vi kommer att fortsätta att diskutera och fundera kring sådana här perspektiv även framåt.
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Arbetet med Skirtpower är inne i en intensiv kreativ fas där koreografen Carl Olof Berg utmanar dansarna till det yttersta. Vi har sett några korta utdrag, och det här blir nåt helt annat. Det blir ett verk där rörelse, ljus och kostymören Tove Berglunds fantastiska skapelser smälter samman till en surrealistisk och strålande vacker helhet! Förra veckan fick vi dessutom ett smakprov av musiken från föreställningen när kompositören Lisen Rylander Löve, som även medverkar live, släppte låten Neon Sunrise som ni kan lyssna på här. Den 18-20 april har kompaniet ett miniresidens på Vara Konserthus och har bl.a. en öppen repetition där onsdag den 18 april kl 14:00-15:30. Efter detta fortsätter de till Vitlycke – Centre for Performing Arts för att finslipa det sista inför premiären lördag den 28 april! Biljetter till premiären köper ni via Kulturpunkten. Efter premiären fortsätter Skirtpower till Mölndal, Partille, Ale, Landvetter, Lerum, Tjörn, Stenungsund och Borås. Mer information om de här föreställningarna kommer snart på Spinns hemsida.

Torsdagen den 17 maj medverkar Veera Suvalo Grimberg i ett samtal om möjliga sätt att arbeta med scenkonst som fokuserar på särskilda behov. Samtalet är en del av årets upplaga av Bibu – Scenkonstbiennal för barn och unga som äger rum i Helsingborg. Läs mer om samtalet här.

Utvecklingsprojektet Hislingan som Spinn har arbetat med under vintern och våren är nu avslutat. Filmaren Astrid Askberger har följt arbetet och filmen om projektet kommer att vara klar någon gång efter sommaren. Även mentorskapet Danskraft där Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg har varit mentor för scenkonstnärerna Ida Görsch och Eva-Britt Andréson håller på att ta slut.
 
foto: Patrik Gunnar Helin


Lajka
Vi har nu inlett ett samarbete med musiktrion Lajka! Lajka har sin kärna inom den nordiska folkmusiken, men rör sig ofta bortanför de mer traditionella tongångarna och skapar ljudlandskap där distinkta melodier och suggestiva rytmer möts. Linnea, Mats och Isak har spelat tillsammans sen 2011 och i Lajka vävs deras individuella uttryck samman till en både komplex men också förvillande enkel och lekfull musik.
 
Under våren 2018 kan man se Lajka den 3 maj då de spelar på Klubb Ankaret i Göteborg och den 6 juni i Hammarö i Värmland. Den 10-13 maj åker de även till Estland för att ge både konserter och workhops. Vi på Producentbyrån arbetar med kommunikation, utskick och rådgivning.

www.lajkamusic.se
 



PROJEKT
Publiken i fokus?
Förrförra veckan släpptes programmet till årets upplaga av Göteborgs dans- och teaterfestival som äger rum den 17-26 augusti. Under våren har vi på Producentbyrån arbetat intensivt tillsammans med RePublik, Kultur i Västs centrum för publikutveckling, och med Göteborgs dans- och teaterfestival för att sätta programmet för årets festivalkonferens som har fått titeln Publiken i fokus?.

De som medverkar under årets konferens är Heather Maitland (GB), en av de mest namnkunniga konsulterna inom publikutveckling i Europa som ska tala om vad både kulturinstitutioner och enskilda utövare kan vinna på att arbeta publikfokuserat – Alan Brown (US), forskare och konsult baserad i Detroit, ska tala om relationen mellan vad vi presenterar och vilken miljö det presenteras i – Dawn Walton (GB), konstnärlig ledare och grundare av Eclipse Theatre, ska prata om att arbeta med publiken i fokus utifrån ett mångfaldsperspektiv – Qaisar Mahmood (SE), är författare och debattör och ska tala om varför vi föredrar likheter framför olikheter och hur vi kan träna upp vår förmåga att jobba emot våra instinkter – Magdalena Malm (SE), chef för Statens konstråd, kommer att utveckla tankar om publikens roll, arbetet bakom scenen och frågor om representation och makt – Tasso Stafilidis (SE), Göteborgs Kulturkalas, ska prata om hur de med ett målinriktat inkluderingsarbete har lyckats vidga en från början mycket bred målgrupp – Andrew McIntyre (GB), delägare i Morris Hargreaves McIntyre, en av världens ledande organisationer inom kultursegmentering, ska presentera och lansera studien Kultursegment Sverige, den största konstartsövergripande studie som gjorts över det svenska kulturfältet – Niels Righolt (DK), verksamhetsledare för CKI, pratar om publikutveckling i Skandinavien i relation till resten av Europa – Stina Oscarson (SE), dramatiker, regissör och kulturdebattör, ger oss en tankeväckande och kanske bitvis ifrågasättande reflektion som avrundar konferensen.

Publiken i fokus? äger rum på Stora Teatern i Göteborg, torsdag till fredag den 23-24 augusti. Mer om tider, biljetter och programmet i sin helhet hittar ni på Göteborgs dans- och teaterfestivals hemsida!


Halland Opera & Vocal Festival
Sjunger du i kör? I sådana fall bör du kolla i detta: Halland Opera & Vocal festival söker körsångare till en workshop och konsert i juli 2018!
 
Nu finns det möjlighet för dig som är körsångare i Halland att delta i gruppen Operaimprovisatörernas fantastiska körworkshop Gravity of Life som genomförs under Halland Opera & Vocal Festival 2018. Under ett par intensiva dagar i Laholm den 4–6 juli får du vara med och delta när en improviserad opera växer fram. Workshopen avslutas med en offentlig föreställning under festivalen. Anmäl dig senast 1 maj, och mer om workshopen kan du läsa här!

www.hallandopera.se




 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med projekten och grupperna Clownkliniken och Danscentrum.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se