BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 5 
Augusti 2015
Augusti 2015: Slösande varma dagar avlöstes till sist av höstluft.
Augusti 2015: Arbetsstolar, arbetsgolv, hårddiskar, verkstäder, mötesrum, skolrum går redan varma efter sommarens vila.
Augusti 2015: Det offentliga mediala rummet genljuds av ryggmärgstriggad rädsla och för kort tänkta tankar. En enda fråga får dominera medan andra avgörande frågor står på parkeringsplatsen.
 
Jag är inte ensam om att rädas vart ett ytligt politiskt samtal, lika historielöst som visionsbefriat, kan föra oss. Vi behöver sannerligen något annat. En komplex värld måste mötas med öppenhet, finkalibrerade verktyg och mod att se bortom det rådande. Med en förmåga att gå djupare och se proportionerna, se var makten verkligen bor och vad som påverkar våra handlingar och sätt att tänka.
 
Kan vi våga önska oss mer av den varan denna höst? Då tusen och åter tusen människor tvingas fly undan krig, förföljelse, fattigdom, och då mänsklighetens öde kan komma att avgöras under klimatkonferensen i Paris. Å, vad det behövs!
 
Augusti 2015 är förstås också kickstart för alla verksamheterna inom kultur och skola. Måhända en klyscha men ändock sant; konst och kultur är arenor där det där efterlängtade fördjupade samtalet och söket får lov att ta plats.
 
I oktober firar Barnteaterakademin sitt 10-årsjubileum. Närmare bestämt med en storslagen heldag på Andra Stället, Angereds Teater, den 28 oktober. I sällskap med Kairos Future och filosofen Karim Jebari spanar vi då in i framtiden och drillas i konsten att tänka själv. Två nya grovmanus presenteras, av Anna Nygren och Eli Levén. Och sist men inte minst firar vi helt enkelt våra första tio år på jorden. Se program nedan. Det går att anmäla sig redan nu. Gör det!

I "teaterrummet. se" förs samtal om teater och scenkonst. Till höger länkas till ett uppfriskande samtal om tjockhet på scen. Rekommenderas. Vi tipsar också om Frisläpp - de fria teatrarnas programsläpp 2015. Samt om höstens första giv på scenerna för barn och unga. Vi ses i gradängerna!
 
I dagarna slår en ny regional scen för barn och unga upp dörrarna. Ung Scen Norr har premiär för sin öppningsföreställning, signerad Johanna Larsson och Linda Wallgren, bägge välkända för Göteborgspubliken. Spark till er och lycka till, Ung Scen Norr!
 
God sensommar - må en god höst komma. I världen, i vårt land, i Göteborg!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
BARNTEATERAKADEMIN 10 ÅR
 
ONSDAG 28 OKTOBER - ANGEREDS TEATER, ANDRA STÄLLET
 
Vi firar våra första tio år med en heldag av inspiration, dramatik och festlighet.
 
 
PROGRAM

9:30
Välkommen, introduktion, Barnteaterakademin 10 år
 
10:00
Kairos Future: Ungas värderingar, åsikter och livsstilar 
Hur tänker barn och unga på sina framtida liv? Hur ser de på familj, jobb, pengar, fritid, religion, tid? Vilken plats tar de i kulturen - som brukare och som utövare? Vad drömmer de om och vad oroar dem, vad engagerar och intresserar och varför?
En föreläsning med Cristina Lázaro Morales från Kairos Future, ett internationellt konsult- och analysföretag som genom aktuell forskning hjälper företag och organisationer att förstå och forma sin framtid. I samarrangemang med Göteborg & Co. 
 
Kaffepaus
 
11:20
Tänk själv - om behovet av en filosofisk kultur
Kulturen är beroende av att vara i takt med sin samtid. I ett samhälle där "tänk själv" är ett mantra, måste kulturutövarna framförallt tänka själva för att kunna kommunicera med publiken. Vår tid behöver en filosofisk kultur. Hur skapas den?
En föreläsning med Karim Jebari, filosof knuten till Institutet för Framtidsstudier och till Unga Operan i Stockholm.
 
Lunch
 
13:15
Reading och presentation av två nya grovmanus
Anna Nygren och Eli Levén har skrivit varsitt grovmanus som under eftermiddagen presenteras i regisserade readings.
Vi får också ta del av två scenografers tolkningar av texterna samt träffa dramatikerna i ett samtal om deras skrivande.
 
16:45
Avrundning
Vi sammanfattar dagen med hjälp av särskilda gäster.
 
17:30
Födelsedagsfest med mingel och middag!
 
Smärre ändringar kan ske i programmet. Barnteaterakademin bjuder på hela dagen.
 
MAILA ANMÄLAN TILL: info @barnteaterakademin.se
UPPGE OM NI ÖNSKAR NÄRVARA HELA DAGEN ELLER BARA EN DEL, SAMT EVENTUELL SPECIALKOST.
OBS OCKSÅ ATT ANTALET PLATSER ÄR BEGRÄNSAT SÅ BOKA I TID!
 
VARMT VÄLKOMNA!
..................................................................................................................................
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening) finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Masthuggsteatern, Teater Sesam, Teater Uno och Regionteater Väst (Uddevalla).
 
Det går också att få böckerna per post. Maila då info@barnteaterakademin.se för vidare instruktioner!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
Tips & notiser!
 
 
Frisläpp
För andra året i rad presenterar Teatercentrum och Kulturpunkten
smakprover från de fria teatrarnas kommande föreställningar. Totalt sjutton föreställningar från tretton olika teatrar visas upp.
6 september, kl 14-15 för barn och unga, kl 16:30-18 för vuxna.
Stora Teatern, fri entré.
 
 
Utmaningar
Vardagliga ställningstaganden synliggörs med fysiska uttryck och med hjälp av humor vänds problem till möjligheter i en fysisk föreställning om vikten av våra val.
För 6-8 år.
Premiär 3 september.
Regionteater Väst, Borås
 
Den avvikande meningen
Två ganska obehagliga personer från etablissemanget kommer till klassrummen för att försöka korrigera elevernas åsikter. En slags iscensatt värderingsövning tar sin början. Vad är ont och vad är gott.
För 13-15 år.
Premiär 11 september.
Regionteater Väst, Uddevalla.
  
Love Bombing
Ett kärleksbombardemang i teaterkostym. Love Bombing vill bekräfta publiken och visa att vi alla är sårbara och behöver omtanke. Uppsättningen har som utgångspunkt en resa till Europas fattigaste land, Moldavien.
För 6-8 år.
Premiär 11 september.
Regionteater Väst, Uddevalla.
 
 
Namn
Tänk om alla bytte namn med varandra, om ingen hette någonting, eller om alla hette Ylva. En föreställning som vrider och vänder på ord, namn och normer. Med sång, dans och en nypa anarkism. För alla som heter något. 
Från 7 år.
Urpremiär 25 september.
 
 
Dödsängel
Alla kämpar vi för en bättre värld och alla tar vi olika vägar dit. Ett felsteg kan med facit i hand ske på bekostnad av andra människors liv. Kommer vi någonsin att lära oss av historien?
Från 15 år.
Premiär 26 september.
Teater Jaguar.
 
 
Himmel över Göteborg
Vad innebär det att vara människa? Vad innebär det att leva? Vad innebär det att älska någon? Med avstamp i Wim Wenders och Peter Handkes film “Himmel över Berlin” berättas historier om flykt, nystart och kärlek inspirerat av livet och den verklighet som pågår just nu.
Från 13 år.
Premiär 6 oktober.
Angereds Teater, Blå Stället.
 
 
Ung Scen Norr: Man vänjer ju sig vid det vackra
Om favoritplatsen som är en parkbänk ute vid vägen, om friheten att bo just här, om att du förväntas gå efter en speciell mall för att passa in. Om att vara klassens clown. Om det där hemska som hände som du inte har berättat om för någon. Om att längta bort och om att verkligen vilja stanna kvar.
Genom inskickade berättelser och intervjuer från unga i hela Norrbotten undersöks sambandet mellan plats och identitet.
Från 13 år.
Premiär 28 augusti 2015.
Forum, Älvsbyn.
 
 
It ain’t over ’till the fat lady sings
Teaterskribenten Anna Håkansson diskuterar tjockhet, föreställningsförmåga och norm med skådespelerskan Caisa-Stina Forssberg och regissören Mattias Andersson.
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se