Cuba                  
20 maart 2016               Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Van de redactie
  2. Verschillende verwachtingen
  3. Programma Obama in Cuba
  4. Interview met Carl De Keyzer: 'Cuba. La lucha'
  5. Nederlandse en Vlaamse plastisch chirurg opereren Cubaanse transgenders
  6. Is er racisme op Cuba?
  7. TV-reportages over bezoek Obama 
  8. Film: Patria o Muerte
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws
TIP
 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  
CUBA OP TWITTER

Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
CUBA OP FACEBOOK
  Alle actuele berichten op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie
De verwachtingen over het bezoek van president Obama aan Cuba lopen nogal uiteen, zowel binnen Cuba, maar ook daarbuiten. Ze zijn vaak hooggespannen, maar veranderingen zullen toch slechts geleidelijk plaatsvinden, al was het alleen maar omdat de beide hoofdrolspelers, Cuba en de VS, ieder hun eigen belang hebben bij geleidelijkheid.
 
Amnesty International laat een eigen indringend geluid horen en dringt in een Open Brief aan op een heel concrete stap van Cuba, namelijk de toelating tot het land van de VN-mensenrechtenrapporteur. Tientallen jaren lang al weigert Cuba zo'n rapporteur de toegang. Cuba is nog het enige land in Noord- en Zuid-Amerika dat zo'n rapporteur weigert en op het continent daarmee opvallend uit de pas loopt. Normalisering van dit aspect zou een grote stap vooruit zijn!
 
De redactie
=======
In verband met de Paasvakantie verschijnt CubaTips volgende week niet.
 
2. Verschillende verwachtingen
 
 Sommigen hopen dat het embargo zal verdwijnen, anderen dat het zaad van de politieke verandering op het eiland zal worden gestrooid.
 
3. Programma Obama in Cuba
Zondag 20 maart
Zondagmiddag komt Obama in Havana aan, samen met zijn vrouw Michelle, zijn dochters Sasha en Malia en zijn schoonzus Marian Robinson. Vandaag ontmoet Obama kardinaal Jaime Ortega in de kathedraal van Havana. In de wijk Oud-Havana zal hij kennismaken met enkele culturele activiteiten.

Maandag 21 maart
Het gezin ObamaDe Cubaanse president Raúl Castro ontvangt Obama op het Plein van de Revolutie waar hij een krans zal leggen bij het standbeeld van José Martí. Daarna spreken beide leiders over de nieuwe relatie die tussen beide landen is ontstaan. Na afloop zullen korte verklaringen aan de pers worden afgelegd en volgt een staatsbanket.
‘s-Middags ontmoet Obama ondernemers uit Cuba en de VS.’s Avonds biedt Raúl Castro Obama een diner aan in het Paleis van de Revolutie. Een ontmoeting met oud-president Fidel Castro zal niet plaatsvinden.

Dinsdag, 22 maart
President Obama houdt een toespraak in het Theater Alicia Alonso die door de Cubaanse televisies en radio wordt uitgezonden. Ook vindt de ontmoeting plaats met dissidenten en andere leden van de civil society. Later op de dag woont Obama de honkbalwedstrijd bij tussen Cuba en het team van de Tampa Bay Rays in het Stadion Latijns-Amerika.
 
4. Interview met Carl De Keyzer: 'Cuba. La lucha'
Magnum-fotograaf Carl De Keyzer is al heel zijn leven gefascineerd door machtsstructuren, die hij genadeloos blootlegt in zijn beelden. Voor zijn nieuwe boek en tentoonstelling ‘Cuba. La Lucha’ reisde hij door Cuba. In de vorige CubaTips hebben we er al over geschreven. Nu verscheen in Humo een interview van Jozefien Van Beek met de auteur. Enkele delen hieruit volgen hierna.
 
Che Guevara
HUMO Ook opvallend: de beeltenis van Che Guevara is nog overal aanwezig.
De Keyzer  «Voor veel Cubanen is hij nog altijd de messias. Ze weten niet dat hij hun land meer kwaad dan goed heeft gedaan, want zoals in veel totalitaire landen is informatie in Cuba zeer schaars. Dat Che Guevara zijn handtekening heeft gezet onder honderden executies en de economie kapot heeft gemaakt, wordt doodgezwegen. Dat zie je onder andere aan de schoolboeken, die uit pure propaganda bestaan. Bij ons was dat vroeger ook zo, hoor. Je zou mijn oude schoolboeken eens moeten zien: louter katholiek en kolonialistisch. Eigenlijk is heel mijn oeuvre een weerwoord op die schoolboeken uit de jaren 60 (lacht).
 
Boekenfestival
»Jaarlijks wordt er in Havana een populair boekenfestival georganiseerd. Mensen staan staan er uren aan een stuk aan te schuiven om goedkope, door de staat uitgegeven en gecensureerde boeken te kunnen kopen. Daar heb ik een foto van gemaakt, het is voor mij een belangrijk beeld, want – oh ironie – dat festival wordt georganiseerd in het fort van Havana, de plek waar honderden intellectuelen, dissidenten en kunstenaars gefusilleerd zijn.»
 
La Lucha
HUMO Waar komt de titel ‘Cuba. La Lucha’ vandaan?
De Keyzer  «‘La lucha’ is in het Nederlands ‘de strijd’. Het was de leuze tijdens de Speciale Periode in Cuba, een tijd van hongersnood en armoede na het ineenstorten van de Sovjet-Unie. Net als in alle communistische satellietstaten werd toen in Cuba de geldkraan dichtgedraaid. De Cubanen moesten en zouden overleven, zonder te zwichten voor de druk van de Amerikanen. Dat is hen gelukt, maar eigenlijk is de strijd vandaag nog steeds bezig: de meeste mensen zijn er heel arm, want de lokale economie – suikerriet en sigaren – is volledig in elkaar gestort.
»Er is nog een betekenis, enigszins ironisch: in Cuba is ‘La lucha’ ook de naam van een winkelketen à la Brico en Gamma, een doe-het-zelfzaak waar je alles kan kopen om je huis op te knappen. Nu moet je weten dat Cuba één grote werf is: de meeste huizen zijn er in zeer slechte staat, dat zie je ook op mijn foto’s. Elke dag stort er in Havana wel een huis in. Heel gevaarlijk.»
 
Blik op de toekomst
HUMO Nochtans zien we op de laatste foto in het boek een foto van kraaknette, pastelkleurige huizen.
De Keyzer  «Ook dat is een symbolisch beeld, een soort blik op de toekomst. Je ziet een stadje, bijna een Disneyland-achtig pretpark, het Benidorm van Cuba. Er is net een nieuwe haven gebouwd met plaats voor 1.200 jachten, maar die is volledig leeg, want Cubanen hebben geen jacht. Ze kunnen zich niet eens een eigen auto permitteren. Rond die haven is een heel dorp gebouwd, met een typisch Amerikaans winkelcentrum waar Swarovski en Dior te koop is. Alles pico bello in orde, mooie meisjes achter de toonbank, airconditioning, maar er is geen kat te zien. Alles is daar helemaal klaar, alsof ze zitten te wachten op iets of iemand.
»Voor mij bewijst dit dat Obama’s speech van eind 2014, waarin hij het herstel van de Cubaans-Amerikaanse betrekkingen aankondigde, niet toevallig was. Het duurt vijf jaar om zo’n haven te bouwen, dus het kan niet anders dan dat er al veel langer afspraken waren gemaakt tussen Amerika en Cuba.
»Dat er verandering zit aan te komen, staat vast. Ik hoop van ganser harte dat die geleidelijk zal verlopen, maar ik vrees ervoor. Cuba is een prachtig exotisch eiland, dus als je de sluizen van het kapitalisme open zet, wordt het binnen de kortste keren een soort Hawaï. Vermoedelijk krijg je dan zoiets als in Rusland: 5 procent van de bevolking wordt superrijk, en de rest nog armer dan voordien.»
 
Expositie
De expositie is van 18 maart tot 15 mei bij de Roberto Polo Gallery in Brussel. Eind dit jaar op fotofestival BredaPhoto.
 
 
5. Nederlandse en Vlaamse plastisch chirurg opereren Cubaanse transgenders
Eens per jaar reizen een Nederlandse en Vlaamse plastisch chirurg naar de Cubaanse hoofdstad Havana om daar geslachtsveranderende operaties uit te voeren. Dat gebeurt  op uitnodiging van Mariela Castro, dochter van de president en oprichtster van een transgenderzorgprogramma.

Film
Transseksualiteit in Cuba is ook het thema van de documentaire ‘Transit Havana'. De film is te zien op het filmfestival Movies That Matter in Den Haag. 'Transit Havana' volgt drie transseksuelen op Cuba. Ze wachten alle drie op een geslachtsveranderende operatie.
De Nederlandse plastisch chirurg Marlon Buncamper gaat die operaties doen. Hoe zijn ze bij hem terecht gekomen? En hoeveel Cubanen heeft hij in totaal geholpen om te veranderen van geslacht? In Radio EenVandaag een gesprek.
 
 
6. Is er racisme op Cuba?
Mijn vorige blog over racisme in Cuba (zie de CubaTips van de vorige week) eindigde met de opmerking dat er meer onderzoek nodig was om te zien of er racisme is op Cuba. Dat is niet gemakkelijk. Als je zoals mijn vrouw en ik enkele weken over het eiland zwerft dan is het moeilijk om er achter komen of en zo ja in hoeverre er sprake is van racisme. Cubanen zijn vriendelijk en goedlachs maar ze laten zich niet gauw in hun kaarten kijken. Ze weten maar al te goed dat de Cubaanse Stasi nooit ver weg is.
 
Een enkele keer als er na een wat langer gesprek sprake was van een zeker vertrouwen gaf men toe dat er wel degelijke sprake is van racisme, maar daar bleef het dan bij. De Afrocubanen aan de top van de partij en in het parlement werden in die gevallen afgedaan als “excuus-zwarten”. Zij waren als het ware het bewijs dat Afrocubanen wel degelijk ook een rol spelen in de hogere revolutionaire politieke sferen. 

Raciale integratie
Op internet vind ik na enig zoekwerk artikelen en interviews over racisme.
Op de Nederlandstalige weblog Cuba van 28 november 2011 wordt bericht dat de geheime politie een forum over racisme verhinderde. “Twaalf deelnemers werden aangehouden. Woordvoerder Juan Antonio Madrazo van het Comité Ciudadanos por la Integracion Racial/burgercomité voor raciale integratie (CIIR) zei dat de geheime politie de voortgang van de bijeenkomst had verboden.' Lees verder op de blog van Petrus Nelissen (met veel andere citaten). 
 
7. Reportages Obamabezoek op tv 
Brandpunt zoekt een Cubaanse familie op die gevlucht is naar Miami en nu weer in het thuisland woont. Een reportage vanuit Cuba in de week dat president Obama het land bezoekt.

Dat bezoek is bijzonder want de laatste Amerikaanse president die tijdens zijn ambstermijn Cuba bezocht, was Calvin Coolidge in 1928. 

Link
*
Website KRO-NCRV (NPO), dinsdag 22 maart 20.30 uur.
 
Amerika keert terug
Weltspiegel, het programma met wereldnieuws van de Duitse televisiezender ARD, brengt vanavond een item over ‘Ein wahrlich historischer Besuch.’
 
Na 88 jaar komt er weer een Amerikaanse president naar Cuba. De toenadering tussen beide landen is intens maar Cuba heeft de lat zeeer hoog gelegd: het embargo moet weg, compensatie moet worden betaald vooor de genationaliseerde bedrijven en de basis Guantanamo moet door de Amerikanen aan Cuba worden teruggeven. Obama roert ondertussen voorzichtig het thema van de mensenrechten aan. De verwachtingen in beide landen verschillen nogal maar de vrijheid om te reizen, versoepeling van het betalingsverkeer en opheffing van invoerbeperkingen kunnen leiden tot grote veranderingen onder de burgers in beide landen. Ook als de Cubaanse staatsmacht het soocialistisch economisch model tegen de klassenvijand wil verdedigen, is de kapitalitistische voorhoede reeds onderweg; kopers uit Amerika van onroerend goed bijvoorbeeld. Maar dat is niet precies hetgeen wat veel Cubanen verstaan onder een grondige verandering op hun eiland. Ommezwaai Cuba. Hoop en angst in de voorfase van het Obamabezoek

Bron
* Peter Sonnenberg, ARD Mexico-Stad
Tijdstip van uitzending
* Zondag 21 maart, 19.20 – 20 uur, ARD
 
 
 
8. Film: Patria o Muerte
Waaraan denkt iemand bij het woord Cuba? In het bijzonder mensen die nooit in dit door de oceaan omgeven eiland zijn geweest. Misschien denken ze aan oude cabriolets  bestuurd door knappe jonge mannen, gekleed in kleurige T-shirts, die cocktails drinken in gezelschap van knappe Cubaanse vrouwen bij wie zich de eindeloze oceaan spiegelt in de ogen. 

In de werkelijkheid bestaat slechts de eindeloze oceaan die het eiland scheidt van de rest van de wereld. Er is nauwelijks een land denkbaar waar de kloof tussen beeld en werkelijkheid zo groot is als Cuba. Vijftig jaar lang klonk de strijdkreet van de winnende revolutie Vaderland of de Dood / Patria o Muerte. Vijftig jaar lang was deze leus voor diverse generaties dagelijks een dilemma.

Dichter bij de dood
De film handelt over mensen die geboren zijn vóór de revolutie en die nu dichter aan het einde van hun leven komen en ontdekken dat Patria/Vaderland gelijk is aan Muerte/De dood

Meer info
* Tijd: Donderdag 24 maart, 20 uur
* Plaats: Gebouw Budapest, Pesthuislaan, Pavilioen 2 (ingang in de tuin links),1054 SP Amsterdam 
 
9. Culturele Agenda
* CaboCubaJazz Quintet: 23 maart in Amersfoort 
CaboCubaJazz speelt deze avond weer eens in de originele bezetting om de melancholie van de Kaapverdische eilanden (West-Afrika) te mixen met een flinke portie opzwepende Cubaanse rumba. De geliefde salsa en ook spannende improvisaties ontbreken natuurlijk niet. Plaats: De Observant in Amersfoort; aanvang: 20:30 uur. 
 
* Documentaire over Cubaanse transgenders: 24 maart in Nijmegen
In LUX Mariënburg in Nijmegen gaat donderdag 24 maart de documentaire Transit Havana in première. Daarin volgen de filmmakers 1 jaar lang 3 Cubaanse transgenders in hun dagelijkse leven. Zij allen wachten op hun operatie die wordt uitgevoerd door een Nederlandse en een Vlaamse plastisch chirurg. Beide artsen vliegen éénmaal per jaar naar Havana om transgenders te opereren. Dit doen zij op uitnodiging van presidentsdochter Mariela Castro. De filmmakers willen weten of het de transgenders lukt een gelukkig leven op te bouwen in de Cubaanse samenleving. 
 
* Rolling Stones: 25 maart in Havana  
De Rolling Stones zullen op 25 maart gratis optreden in de Cubaanse hoofdstad Havana. Granma, de partijkrant van de communistische partij op Cuba, noemt het komende concert historisch. De komst van Los Rolling Stones zal deuren openen voor andere wereldberoemde bands, hoopt de krant. De Engelse rockband treedt op in de Ciudad Deportiva, een complex dat al in 1957 werd gebouwd.
 
* Win een duoticket voor de première van documentaire over Castro: 30 april in Antwerpem
Discovery Channel geeft in samenwerking met Telenet en Zita.be 8 duotickets weg voor de première van de nieuwe documentaire Castro: World’s Most Watched Man. De documentairemakers praten met voormalige geheim agenten van de CIA, de KGB en de Cubaanse geheime dienst en schetsen zo een interessant portret van Fidel Castro die er alles aan deed om zijn revolutie te laten slagen en zelf al die tijd aan de macht te blijven.
De première vindt plaats op 30 april in Antwerpen, inclusief hapjes, cocktails, een bijzondere Cubaanse goodiebag en meer. Wil jij er bij zijn? Geef dan het juiste antwoord op de wedstrijdvraag. Lees verder
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen t/m 13 mei
Tango Extremo ook dit jaar in verschillende plaatsen in Nederland met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
10. Het laatste nieuws
* De Via Obama of Obamaweg
In een brief heeft de Amerikaanse president Barack Obama de mensenrechtengroep Damas de Blanco laten weten: ‘Jullie zijn een inspiratie voor de mensenrechtenbeweging op deze wereld.’ Verwacht wordt dat president Obama ondanks weerstand van de regering in Havana, zondag een ontmoeting heeft met leden van Cubaanse mensenrechtengroepen. Ter voorbereiding van dit bezoek op 21 en 22 maart aanstaande, treft u op deze Cubaweblog de komende dagen artikelen aan waarin dit historische bezoek vanuit diverse gezichtspunten wordt belicht. Hier volgt een reportage van Zunilda Mata over de voorbereidingen van Obama’s bezoek in Havana. Lees verder: Deel 1 en Deel 2
 
* Cuba open voor dollar
Cubanen kunnen voortaan een bankrekening in de VS openen. Ook kunnen meer Amerikanen op individuele wijze Cuba bezoeken en wordt het postverkeer hervat. Dat meldt het kabinet van president Obama enkele dagen voor zijn historisch bezoek aan het communistische eiland. Hij is de eerste Amerikaanse president die dat doet sinds Calvin Coolidge begin 1928. Obama’s bezoek markeert het einde van het beleid waarmee Washington het communistische eiland totaal wilde isoleren. Lees verder
 
* Obama’s knieval voor de Castro’s?
Vandaag beschrijft Eugenio Yáñez hoe Obama met zijn toenadering tot de Cubaanse autoriteiten een wig wil drijven in de revolutionaire alliantie van de ALBA , landen als Venezuela, Bolivia en Ecuador, die toch al in zwaar weer verkeren. Lees verder

 
* Witte Huis: lijst van dissidenten is niet onderhandelbaar
Het Witte Huis is niet bereid de lijst met namen van politieke opposanten te veranderen, die dinsdag aanstaande een ontmoeting met Obama hebben. Volgens woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis is deze lijst met namen niet ‘onderhandelbaar.’
Op de lijst komen ook de namen voor van enkele politieke opposanten waarvan de Cubaanse regering liet doorschemeren een ontmoeting van Obama met hen niet op prijs te stellen. Lees verder
  
 
* Amnesty: Laat mensenrechtenrapporteur in Cuba toe
Amnesty International heeft in een Open Brief aan de Cubaanse regering aangedrongen op het toelaten van de VN-mensenrechtenrapporteur tot het land. Ook werden brieven gezonden aan de leiders van de VS en Argentinië waarin zorgen worden geuit over de mensenrechtensituatie in beide landen. Cuba is het enige land in Latijns-Amerika waar Amnesty niet wordt toegelaten. Na zijn bezoek aan Cuba vliegt president Obama dinsdag door naar Buenos Aires. Lees verder