logohkwvl

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2020 - nr. 59

 

1

 

 

Op de boekenplank: Gekaapte brieven - Rudi Clynckemaillie, Marc Loy, Rupert Ovenden, Willy Versluys

 


In Gekaapte brieven ontvouwen de auteurs letterlijk de post gericht aan het thuisfront van Oostendse zeelui in 1664, waaronder tal van kapers. Oprechte getuigenissen in een roerig tijdsgewricht, want er is zoveel meer dan de roes van de ‘prijs’ na een glorieuze kaping. De vele brieven, van de hand van matrozen tot kapiteins, geven ook stem aan heimwee,..

lees verder

 

 

 

 

 

Heemkring De Gaverstreke: 48e Jaarboek

 

 

De Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke brengt eind dit jaar met een nieuw jaarboek opnieuw een vervolg van haar speurwerk naar het Waregemse verleden. Hoewel de kring zoals allen dit jaar geteisterd werden door de coronacrisis, kon dank zij de medewerking van meerderen toch dit jaarboek afleveren. Gelukkig was de inhoud van het boek al grotendeels ingevuld, toen het virus ons grotendeels heeft lamgelegd.

lees verder

 

 

 

 

 

Op de boekenplank: Wapenschilden in Brugse straten - Benoit Kervyn de Volkaersbeke

 

 

De Brugse straten zijn rijk aan wapenschilden. Wapens en andere heraldische symbolen zijn ontstaan als herkenningstekens van belangrijke families, van burgerlijke en kerkelijke overheden, van landen, steden, koningen, graven, bisschoppen en pausen. Als middeleeuwse stad is Brugge eveneens versierd met wapenschilden van culturele en beroepsinstellingen zoals gezelschappen, ambachten en gilden, van vreemde naties, van broederschappen, zorginstellingen. Zij toonden hiermee hun aanwezigheid in de stad.

 

lees verder

 

 

 

 

 

Heemkring Moorslede: ART DECO bij de wederopbouw van kerken in de frontstreek
na W O I - Ludo Hameeuw.

 

 

 

Na WO I werden in de frontstreek tussen Nieuwpoort en de Franse grens meer dan 100 kerken en kapellen heropgebouwd of grondig hersteld. Ze zijn ons vertrouwd, statige gotische kerken zoals we ze kennen van de prentbriefkaarten van voor de oorlog op nieuw opgetrokken kerken in de ons zo vertrouwde en kenmerkende regionalistische stijl met gotische inslag, op enkele uitzonderingen na. Maar wat ons minder bekend is, is dat voor de afwerking binnenin in meerdere gevallen werd gekozen voor de modernistische stijl van de art deco.

lees verder

 

 

 

 

 

Heemkring De Roede van Tielt: Het Charterboek van de Tieltse Dis (1352-1598) - Ronny Ostyn

 

 

Toen Ronny Ostyn, als prominent kenner van de Tieltse middeleeuwse geschiedenis, in september 2018 bij toeval een 156 bladen tellend, los aaneenhangend register in een oud handschrift onder ogen kreeg, begreep hij dat hij een ongekende en rijke bron voor onze vroegste stadsgeschiedenis in handen hield. Het veel jongere titelblad prikkelde zijn nieuwsgierigheid en nodigde uit tot onderzoek. Dekte die vlag wel de lading?

lees verder

 

 

 

 

 

 

VVIA Jongerenprijs Industrieel erfgoed Vlaanderen 2021

 

 

Jongeren zijn de toekomst van ons erfgoed. Zij kunnen het verleden verbinden met het heden en de toekomst. Niet alleen het ‘traditionele’ erfgoed, van kloosters en kastelen en herenhuizen. Niet alleen de realisaties van grote architecten. Ook de plekken waar ‘gewone’ mensen vroeger werkten en woonden, leefden, zich verplaatsten. Dàt is het industrieel erfgoed.

lees verder

 

 

 

 
 

UW ACTIVITEIT KON HIER STAAN !!

contacteer ons en stuur uw activiteienkalender op

 
 
 
Met dank aan onze sponsors!

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

[SUBSCRIPTIONS]