Cuba                          
5 april 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. 25 jaar Glasnost in Cuba (deel 12)
 3. Retour á Ithaque in bioscopen
 4. Twee Cubaanse films op MOOV-Festival
 5. Isla de Juventud: eiland voor duikers
 6. Curaçao met Kluivert tegen Cuba
 7. Vijf mini-docu's over Cuba
 8. Boek El Caribe Holandés in Cuba verschenen
9. Hotel California op Cubaanse wijze
10. Cubaanse teler investeert in bio-citrus
11. Culturele Cuba Agenda
12. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie
Veel filmnieuws in deze CubaTips. Retour á Ithaque draait in Nederlandse bioscopen en twee andere Cubaanse producties Conducta en La obra del Siglo in Vlaanderen.
Ook vijf boeiende radioreportages over de actuele ontwikkelingen in Cuba van de Amerikaanse zender NPR. En de Nederlandse auteur Gert Oostindie presenteerde in Havana de Spaanstalige versie van zijn studie over de Nederlandse Cariben.

Vorige week verwezen naar een artikel in het Parool over Headbangen in Havana. Dat artikel is als bijlage toegevoegd aan deze Cuba Tips.
 
Wij wensen u veel plezier met deze aflevering.
 
2. 25 jaar Glasnost in Cuba (deel 12)
Van verschillende kanten is ons gevraagd iets meer te vertellen over het ontstaan en de achtergronden van de Stichting Glasnost in Cuba. Zoals in de vorige nummers werd gemeld bestaan we dit jaar 25 jaar. Hierna deel 12.
 
Steigers
De Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.

Schilderijen expositie
In juli 1992 werd in het gemeentelijk Van Reekum Museum in Apeldoorn de schilderijententoonstelling La Ronda Cubana gehouden. Kees van Kortenhof (rechts) en Jos Borsboom van Glasnost in Cuba waren met pamfletten en spandoeken aanwezig om de invrijheidstelling van de schrijfster Maria Elena Cruz Varela te eisen. De expositie werd geopend door Felix Rottenberg (op de foto links), die toen voorzitter van de PvdA was.  Rottenberg zei o.a. dat ‘Kunst een vrijplaats is. Kunst die onder druk van de politiek staat is daarom geen kunst. Kunst gedijt niet binnen een onvrij politiek systeem.’ Onder de aanwezigen was ook de ambassadeur van Cuba in Nederland en een groep Cubaanse kunstenaars die in navolging van de ambassadeur, demonstratief maar gehoorzaam de pamfletten weigerden in ontvangst te nemen.

Na de mojito's

Toen het officiële gedeelte achter de rug was, de bezoekers rijkelijk van de mojito’s waren voorzien en uiteindelijk ook de Cubaanse ambassadeur en gevolg weggingen, kwamen ook de aanwezige Cubaanse kunstschilders in actie. Zij hadden nog wel wat eigen werk apart gehouden en waren gaarne bereid tekeningen en schilderijen als aankomende kleine ondernemers tegen contante betaling te verkopen.

Mei 1994 vrij
In mei 1994 zou Maria Elena Cruz Varela uiteindelijk worden vrijgelaten en in juli van dat jaar was ze de gast van Aida, Amnesty International, Glasnost in Cuba en Pax Christi en droeg zij gedichten voor in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Dezelfde gedichten die leden van de Cubaanse staatsveiligheid haar gedwongen hadden tot bloedens toe op te eten.

Steun
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. Mocht U ons willen steunen met een (jubileum-)gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
3. Retour á Ithaque: ‘Enorme praatfilm maar aanbevolen'
In vorige CubaTips meldden wij al de Nederlandse première van de Frans-Cubaanse filmproductie Retour á Ithaque. De film is nu ook te zien in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. Cubanen kunnen de film niet zien; hij werd op het laatste moment teruggetrokken van het filmfestival in Havana. Jos van der Burg (OVT- Radio) gaf op 29 maart de volgende beoordeling van de film. De Cubaanse censuurmaatregel wordt na lezing ook begrijpelijk.

Desillusie
Vijf Cubaanse zestigers kijken terug op hun jeugd en wat er daarna gebeurde met de revolutie. Een grote desillusie, zullen we maar zeggen. Vergeet het Cuba van de salsa, de mooie, oude Amerikaanse auto’s, de Buena Vista Social Club met die mooie muziek van die oude mannetjes. Hier krijg je een beeld van het volkomen falende Cuba waarin de revolutie is uitgedraaid op een desillusie die niets heeft opgeleverd voor deze Cubanen. Deze vijf Cubanen staan natuurlijk voor het Cubaanse volk. Ze zijn geruineerd en ze hebben nooit de levens kunnen leiden die ze wilden leiden, hebben altijd problemen gehad of werden altijd een bepaalde richting opgeduwd.
 
Praatfilm
Het is een enorme praatfilm want deze vijf Cubanen praten wat af. Het begint heel gezellig van ‘Weet je nog dat we naar de Beatles luisterden wat eigenlijk niet mocht in de jaren zestig in Cuba’, maar het wordt steeds grimmiger en grimmiger. Kortom een praatfilm maar buitengewoon interessant. Vooral aanbevolen voor mensen, die nog denken dat Cuba het geslaagde communistische experiment is.
 
4. Twee Cubaanse films op MOOOV-Festival
Films met zicht op de wereld luidt de ondertitel van een filmfestival dat van 24 april tot en met 3 mei in een negental Vlaamse steden plaats vindt. Er worden dit jaar twee Cubaanse films gepresenteerd.

Conducta
Regisseur Daranas introduceert de moeilijke omstandigheden van de meeste jongeren in de Cubaanse samenleving. samenleving. Hij zet vraagtekens bij het heden en de toekomst van de nieuwe generatie die opgroeit, opgeleid onder een gratis maar inefficiënt schoolsysteem. Het verhaal van een ‘moeilijke jongen’ en een oudere onderwijzeres, die in haar beroep gelooft en die het verdedigt is het centrale thema van deze film. Op een bepaald moment in de film vraagt de hoofdpersoon aan de onderwijzeres, vertolkt door Alina Rodriguez, openlijk ‘hoeveel jaren hebben zij nog nodig die ons land besturen? ’ De reactie van het publiek, onder applaus, kan samengevat worden in: ‘Hoe lang? Lang genoeg!’

Obra del Siglo
La obra del siglo (2015) is een Cubaans-Argentijns-Duitse productie van Carlos M. Quintela en Abel Arcos over drie generaties Cubanen. De muziek in de film is van Vicente Rojas. De film speelt zich af bij de Electro-Nuclear City (ENC), ooit deel van een ambitieuze Russisch-Cubaanse onderneming om in Juragua de eerste kerncentrale van de Caraïben te bouwen. Maar met de val van de Sovjet-Unie kwam alles hier tot totale stilstand. Decennia later is het ‘project van de eeuw’, zoals het genoemd werd, nog altijd onafgemaakt en torent de enorme koepel als een totempaal boven de troosteloze woonkazernes uit. Carlos Quintela situeerde zijn tweede speelfilm op deze fascinerende plaats, waar de arbeiders destijds gehuisvest werden.

Portret van drie generaties

Moeiteloos laverend tussen schurend psychologisch realisme en dromerig surrealisme, en gelardeerd met uniek Cubaans archiefmateriaal, portretteert de film drie generaties Cubanen. In hun appartement in de woonkazerne bij een nooit voltooide kerncentrale, moeten zij noodgedwongen samen verder. Een frisse stem uit, en over, een vastgelopen land. La obra del siglo is gedraaid in passend zwart-wit. Gelardeerd met fraai en uniek archiefmateriaal van de Cubaanse televisie, dat een rooskleuriger en strijdbaarder beeld geeft van de stand van zaken, draagt het bij aan de sociaal-realistische sfeer, die geleidelijk plaatsmaakt voor een surreële, soms absurdistische beklemming.

Link
 
5. Isla de Juventud, eiland voor duikers
John en Elza's Blog publiceerde informatie over de aantrekkelijke kanten van het Cubaanse eiland Isla De La Juventud voor duikers. Het Eiland van de Jeugd bezit slechts één hotel, maar wel met het grootste duikcentrum van de Caraïben.

Van God verlaten
De natuuronderzoeker Alexander von Humboldt beschreef dit eiland als een van God verlaten oord, Louis Stevenson noemde het Treasure Island, dictator Batista wilde er een paradijs voor rijke Amerikanen van maken en Fidel Castro haalde hier de jeugd naar toe en veranderde de naam in 1978 van Isla de Pinos in Isla De La Juventud.

Grootste eiland
Met een oppervlakte van 2.200 km² en ongeveer 86 duizend inwoners is dit het grootste eiland in de Archipiélago de Los Canarreos. Nog weinig toeristen hebben het eiland ontdekt, maar het herbergt enkele interessante bezienswaardigheden en is tevens een aantrekkelijke duiklocatie.

Lees verder
*
John en Elza's Blog
 
6. Curaçao met Kluivert tegen Cuba
Met Patrick Kluivert als bondscoach op de bank heeft Curaçao het eerste stapje gezet naar het WK 2018 door over twee wedstrijden af te rekenen met Montserrat.
 
Overwinning en gelijkspel
Na de 2-1 overwinning in Willemstad speelde Curaçao dinsdag op Montserrat met 2-2 gelijk in de eerste ronde van de kwalificatie."Het was een lastige wedstrijd, maar de spelers hebben het geweldig gedaan", twitterde Kluivert na de wedstrijd. Beide treffers tegen het Engelstalige eiland in de Caraïbische Zee werden dinsdag gemaakt door spelers uit de Nederlandse eredivisie. 

Coach?
In de volgende ronde treft Curaçao in juni Cuba. De 38-jarige Kluivert, wiens moeder op Curaçao geboren werd, staat ervoor open om dan weer als coach op de bank te zitten. Hij werd in maart benoemd als adviseur van de nationale ploeg. De duels met Cuba worden gespeeld op 8 en 16 juni.
 
7. Vijf mini-docu's over Cuba
De Amerikaanse radiozender NPR maakte eind maart vijf Engelstalige reportages over de ontwikkelingen in Cuba.
 
Eerste uitzending
Samensteller Robert Siegel spreekt in de eerste uitzending met de Cubaanse architect Miguel Coyula over de staat van de woningen, de eigen-huizen-verkoop en het toeristische centrum van Oud-Havana. Ook het probleem van het racisme wordt besproken met een Cubaanse die het regime verwijt het fenomeen te ontkennen want ‘de revolutie kent geen racisme’.

Volgende uitzendingen
In de volgende uitzendingen (die 5 tot 8 minuten duren) kunt u luisteren naar de Cubaanse zanger Carlos Varela (zie foto) die door Siegel omschreven wordt als een ‘protestzanger’ en de artieste Tania Bruguera die een performance plande op het Plein van de Revolutie, gevangen werd genomen en haar paspoort verloor. Ook de spanningen in het Cubaanse honkbal komen aan de orde; men hoopt op meer mogelijkheden nu de relaties tussen Cuba en de VS lijken te verbeteren. Ook maakte Siegel een reportage over de veranderingen op internetgebied en het eerste vrije wifi-netwerk in Havana.

Bekijk
Alle vijf radio-uitzendingen
 
8. Boek El Caribe Holandés in Cuba verschenen
In Cuba verscheen bij uitgeverij José Marti de Spaanse versie van Het paradijs overzee. De ‘Nederlandse’ Caraïben en Nederland waarvan in 1997 de eerste druk verscheen. Het boek werd in Havana gepresenteerd door de auteur Gert Oostindie (midden op de foto) en directeur van het KITLV (Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde) in Leiden tijdens de boekenbeurs in februari jl. De Nederlandse ambassadeur Braakhuis (links van Oostindie) was er bij aanwezig.

Dekolonisatiemodel
In het boek stelt de auteur zich o.a. de vraag of er in de Cariben sprake was van een Nederlands dekolonisatiemodel en gaat daarbij vooral in op ontwikkelingen in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen en de communicatie over en weer met het ‘moederland’.

Link
*
Het boek (303 pgs) kan gratis worden gedownload
 
9. Hotel California op Cubaanse wijze
De Cubaanse groep Vocal Sampling weet 'Hotel California' - de top 1 van de Top 2000 van het afgelopen jaar - op een hele bijzondere manier te coveren. Als instrument gebruiken ze slechts hun stem!
 
A capella
De ene zanger zorgt voor een goede beat terwijl de ander het gitaarspel laat horen. Samen vormen de zes mannen zo een perfecte a capella band. Een heel bijzondere uitvoering.
 
 
10. Cubaanse teler investeert in bio-citrus
Sola, een sinaasappel-, grapefruit en houtskoolproducent uit Sierra de Cubitas in Cuba, is een goede weg opgeslagen met het begin van biologische teelt en nieuwe overeenkomsten.
 
Grotere hoeveelheden
Door de diversificatie van haar producten kunnen grotere hoeveelheden fruit, knolgroenten, bladgroenten en granen op het land worden geteeld. Daarbij zal er dit jaar honderd hectare citrus worden aangelegd, waaronder citroenbomen. Het doel van de citrusproducenten uit Sierra de Cubitas, volgens Raúl Bárcenas González, de general manager van het bedrijf, is om de oogst de bestaande komende jaren stabiel te houden en daarbij steeds verder uit te breiden.

Biologisch
Sola is het enige bedrijf in het land dat biologische producten ontwikkelt voor de sapindustrie en het produceren van essentiële oliën. Deze producten worden in het buitenland verkocht waardoor de arbeiders een beter loon kan worden betaald. De citrusbomen op de boerderij behoren tot de oudste in Cuba. Per jaar wordt er rond de 6.000 ton sinaasappelen en grapefruit geproduceerd.

Bron: AGF
 
11. Culturele Cuba Agenda
* 40 Belgische kunstenaars in Havana: t/m 26 april 2015
Tot en met 26 april vindt in Havana de expo The importance of Being plaats met werken van 40 Belgische kunstenaars. Het gaat om klinkende namen als Michaël Borremans, Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye en Carl De Keyzer. Ook de stemhokkeninstallatie van Antwerps beeldhouwer en installatiekunstenaar Guillaume Bijl wordt tentoongesteld. De tentoonstelling is tot en met eind april te bezichtigen in het Museo Nacional de Bellas Artes in Havana, daarna reist hij verder naar Argentinië en Brazilië.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: t/m 29 april 2015
Vanaf september 2014 is Tango Extremo weer met een bijzonder programma gekomen: Los Maestros de La Habana. Met een laatste op 29 april 2015 tellen we bijna 30 concerten. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen.
 
12. Het laatste nieuws
* Nederlandse bedrijven op handelsmissie naar Cuba
Een kleine twintig Nederlandse bedrijven gaan deze maand op handelsmissie naar Cuba. Ondernemingen uit diverse sectoren hebben zich volgens het Centrum voor Handelsbevordering (NCH) aangemeld voor deelname aan de missie, die plaats vindt tussen 20 en 24 april, aldus het Financieele Dagblad. Lees verder  
 
*‘Contra-revolutionairen’ kandidaat bij gemeenteraadsverkiezingen
Tegen de verwachting van de autoriteiten in, lukte het twee leden van de oppositie, Hildelbrando Chaviano (gemeente Plaza de la Revolución in Havana) en Yuniel López O´Farrill (gemeente Arroyo Naranjo), zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Cuba op 19 april aanstaande. Afgelopen zondag werden deze kandidaten, die kunnen rekenen op steun in hun buurt, bij hun gemeentelijk kiescomité ontboden en werd hen gezegd dat ze als ‘contra-revolutionairen’ bestempeld zullen worden op de kandidatenlijst. Lees verder
 
* Kardinaal Ortega: ‘Geen weg terug voor Cuba en de VS’
In een interview met het Argentijnse tijdschrift Vida Nueva gaat de Cubaanse kardinaal Jaime Ortega Alamino dieper in op de rol van de katholieke kerk bij de toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten. Ortega zegt dat deze toenadering tot heil zal zijn van de hele katholieke kerk in Cuba. Lees verder
* Vijfdaags filmevent voor Cubaanse jongeren
De bioscoop Chaplin vulde zich dinsdag met tientallen jongeren ter gelegenheid van Muestra Joven, een filmfestival voor jongeren, georganiseerd door de Cubaanse filmorganisaties ICAIC, dat zich afspeelt in diverse bioscopen in de hoofdstad. Topper van deze festivaal is de vertoning van La obra del Siglo, een film van Carlos M. Quintela die in het buitenland al veel succes had, o.a. op het Cinélatino in Toulouse. Ook werd de film onderscheiden op het recente Filmfestival van Rotterdam. De film werd door de jonge Cubanen ontvangen met veel gelach en applaus. Lees verder  
  
* Airbnb nu ook in communistisch Cuba
Amerikanen die naar Cuba gaan kunnen vanaf vandaag ook via Airbnb een kamer of appartement huren. Als een van de eerste Amerikaanse bedrijven is de verhuursite nu ook in het communistische land actief. Decennialang konden Amerikaanse bedrijven door een embargo niet actief zijn op de Cubaanse markt. Dat embargo is nog niet opgeheven, maar in januari verlichtte de Obama-regering een paar beperkingen, waardoor Airbnb nu ook in Cuba overnachtingen kan aanbieden. Er zijn meteen zo’n 1.000 huizen en kamers beschikbaar, waarvan bijna de helft in de hoofdstad Havana. Lees verder 
 
* Mensenrechtencommissie: 600 gevallen van politieke aanhoudingen
In maart werd in Cuba het hoogst aantal arbitraire aanhoudingen om politieke motieven genoteerd van de afgelopen zeven maanden. Dat meldt de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening / Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN). Deze commissie verwacht op korte termijn geen zichtbare verbetering van de mensenrechtensituatie in het land. Lees verder