BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 6
November 2013
Och så var det redan mittvägs höst. På teatrarna spelas det för fullt och laddas för ett par sena höstpremiärer. Trete, Teatercentrums årliga festival för barn och unga, har hunnit gå av stapeln och drog rekordstor publik med dryga 20-talet föreställningar och seminarier. En lovvecka har just passerat med lediga dagar för barnen och påfyllnad för deras lärare på Mötesplats skola.
 
Barnteaterakademins soppsamtal den 15 oktober samlade en stor och engagerad publik. I Folkteaterns foajétrappa lyssnade teaterarbetare, pedagoger och folk från ungdomsverksamheter som Frilagret och Radar 72 på Johan Söderman, när han talade om hiphop som lärande och pedagogik. En föreläsning som helt säkert lever vidare i viktiga samtal om pedagogik och demokrati, om skolan och dagens folkbildningsrörelser. Tack Johan och alla som kom, och tack Martin på Folkan för den goda soppan!
 
Så här mitt i hösten nosar tankarna redan lite på våren. Jag vill tipsa om 2014 års symposium på Centrum för barnkulturforskning. Själv skriver jag med stora bokstäver Stockholm i min almanacka den 19-21 mars. Symposiets tema denna gång är makt, identitet och representation inom barnkulturen.
 
Ännu så länge är det dock november med glesa gula löv på trädens grenar och fullt med aktiviteter vart man än vänder näsan. I pipeline för Barnteaterakademin: Dimen Abdullas grovmanus möter för första gången skådespelare och regissör en dag i november med läsning, feedback och workshoppande. Vi planerar vidare för ett arrangemang (efter nyår) där vi spinner vidare på devisingantologin genom samtal om bland annat makt.
 
Och: I det tidiga vintermörkret laddar vi för release på vår antologi. Läs om det nedan. Varmt välkomna då!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
Bokrelease & glögg
 
Release för vår antologi Samtal om devising på Masthuggsteatern 5 december kl 19.
 
I Samtal om devising har en redaktion bestående av dramaturgerna Anna Berg, Lisa Lindén och Kristina Ros bett representanter för olika perspektiv och yrkesgrupper reflektera kring frågor som: Hur definierar vi dramatik? Hur definierar vi text? Vem äger rättigheterna till de verk som skapas kollektivt? Hur påverkar devisingmetoder teaterns olika yrkesfunktioner – dramatiker, skådespelare, regissörer, scenografer, dramaturger? Och varför är devising så inne just nu…
 
Vi bjuder nu in till en kväll med glögg och mingel och presentation av antologin, vilken givetvis delas ut till alla som kommer!
 
När: 5 december kl 19
Var: Masthuggsteatern, Masthuggsterrassen 3
Hur: Vi bjuder på glögg och bok. För att kunna beräkna rätt antal böcker och glöggmuggar, gäller föranmälan till: info@barnteaterakademin.se
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
Månadens tips & notiser!
 
Piccolo – inspirationsdagar 2013
En inspirationsdag med författaren och illustratören Eva Lindström för dig som arbetar i förskola och bibliotek. Om konsten att göra film för små barn, och att samtala om film med förskolebarn. Göteborgs konstmuseum 12 nov. Även Skövde (12 nov) och Borås (14 nov).
 
 
 
Hur skildras Sverige inom svensk film- och tv-produktion? 
Vilka roller får icke-vita skådespelare i de berättelser som filmas? Vems berättelser tar sig igenom nålsögat och blir film och varför? Tredje och avslutande samtalet i seminarieserien Svart eller vitt? om normer och mångfald inom film/tv och scenkonst. 25 november kl 18, Artisten.
 
 
 
2556 dagar
Backa Teaters skådespelare minns sin sjuårstid i realtid. Skådespelarnas "då" är publikens "nu" i en föreställning för sjuåringar i alla åldrar. Premiär 4 december.
 
 
 
Mangoträdet
Om en syster, hennes bror och broderns fru. I deras trädgård växer ett mangoträd som betyder mer för systern än något annat. En föreställning med inspiration från traditionellt indiskt berättande. För barn 4-7 år. Premiär 7 december.
 
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se