THEMA Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Op de barricaden: protest in Brabant 📢

 
Heel even waande ik me vorige week in een zonovergoten tuin in Frankrijk, maar in werkelijkheid zaten we in hartje Den Bosch. Collega Thijs de Leeuw en ik waren te gast in 'De Paap', het oude ziekenhuis St. Joan de Deo aan de Papenhulst.
 
Bij Gertjan van Beijnum, een oud-kraker die samen met honderd andere actievoerders in 1978 dit oude ziekenhuis uit protest had gekraakt. Een paar van die actievoerders waren er nu ook weer om samen met ons terug te bliken naar die tijd. Ook een jonge activiste schoof aan. Samen met een journalist van het Brabants Dagblad hebben we uren gesproken; over hun idealen en drijfveren destijds, de overeenkomsten en verschillen met de huidige demonstraties.
 
Het was een boeiende ochtend geheel in het teken van onze nieuwe themawebsite 'Protest in Brabant', waarop we de verschillende protestbewegingen in de jaren '60 tot en met '90 tegen het licht houden. Het meest bijzondere hieraan vind ik misschien wel dat we er nu ook het geluid en de documenten van actievoerders zelf aan hebben toegevoegd (met dank aan alle betrokkenen!). Zo kun je deze interessante geschiedenis vanuit meerdere hoeken beleven en onderzoeken.
 
Margot America, redactie
 

Aksie!

Eind oktober 2023 verschijnt een boek over de opstandige jaren 1975-1985 in Den Bosch. De makers journalist Eric Alink en documentalist Gertjan van Beijnum, beiden actief in de toenmalige beweging, zijn op zoek naar verhalen en/of beeldmateriaal uit die tijd. Stond jij toen ook op de barricaden in Den Bosch? Dan kunnen ze jouw hulp goed gebruiken. denboschinbeweging@gmail.com  lees meer

Vredesmarsen en verzet

In de 'lange jaren zeventig' komt in Brabant ook een brede vredesbeweging tot bloei, uiteenlopend van gematigd pacifisme tot radicaal antimilitarisme. Er volgen acties tegen de oorlog, militarisering en de wapenindustrie. Internationale aandacht krijgen de massale protesten bij vliegbasis Woensdrecht. lees meer
"Niet alleen foto's van kraken, actievoeren of optreden van politie en M.E., deze collectie van de actiebeweging in Den Bosch laat ook zien hoe het dagelijkse leven van jonge activisten er uit zag. Soms gewoon gezellig samen op de bank, met een biertje en gitaar. Echt een kijkje achter de schermen. Fotografen Erik van Zwam en Susanne Weideveld legden de actiebeweging zo van binnenuit vast." lees meer  
 
Thijs de Leeuw, projectleider 'Protest in Brabant'

Verhalen van oud-actievoerders...

‘Ik ben geen koe, meneer’
'Geen veeparade meer, voor de lol van de man’, zingen een twintigtal vrouwen (en enkele mannen) op 12 mei 1980 voor de Tilburgse Stadsschouwburg. Zij protesteren tegen de ‘Miss Korvel-verkiezing’. ‘Niet vrouwkes uit uw dromen, zijn hier tesaam gekomen. Maar vrouwen die het haten, te lopen in uw maten.’ (Bijdrage: Astrid de Beer)
Op 30 maart 1978 verscheen de eerste muurkrant in de Tilburgse binnenstad met de titel 'ziekenfonds sloopt'. Diezelfde dag stuurde de muurkrant een brief aan de Tilburgse organisaties en actiegroepen.
De Vestdijk gekraakt!
'De flat werd vanuit de tuin in de gaten gehouden door rechercheurs van de gemeente Eindhoven.' Mart de Corte vertelt over het kraken van De Vestdijk op 30 mei 1980.
Ex-Kabouter over zijn jeugd in Breda
'Ik kwam in alle kroegen van Breda', vertelt Pierre van der Pol over zijn jongere jaren. We praten over zijn actieverleden, zoals de stichting van Breda Kabouterstat in 1970. Hoe kwam je in zo'n beweging terecht?
Mijn vader de kraker
'Wij hebben dat heilige vuur niet. Onze hele generatie niet trouwens. We hebben wel meningen, maar we stáán nergens voor', aldus dochter Vera als het gaat over haar vader die harde actie voerde tijdens de vorige kroning. (Bijdrage: Vera Mulder)
Priester Kees Koning is in de jaren '80 en '90 actief als vredesactivist. Hij komt geregeld in het nieuws vanwege zijn antimilitaristische acties, waardoor hij ook in de gevangenis belandt. De laatste jaren van zijn leven woont hij in Eindhoven, tot zijn plotselinge overlijden op 22 juli 1996. (Bijdrage: Sanne Jussen)
'Heel erg georganiseerd is het niet geweest hoor', vertelt oud-actievoerder Lex Polman over de Bossche kraakbeweging in de jaren zeventig en tachtig. 'Vertrouwen hebben in elkaar en in jezelf, dat was onze motor. Als jij mij vroeg, "we gaan daar actie voeren, doe je mee?", dan deed ik dat omdat ik je vertrouwde en in die actie geloofde ik.'
 
Een heel individuele, radicale actievorm is het totaalweigeren. Hierop stond destijds een gevangenisstraf van achttien maanden. 'Dat was een hele stap, dat deed je niet zomaar', vertelt een oud-actievoerder.
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven