Nieuwsbrief 4
9 december 2016
Dit is de digitale nieuwsbrief van het HWC, bestemd voor alle ouders/verzorgers, collega's, oud-collega's, leerlingen en overige relaties.
van de rector
Even bijpraten
De tijd van Advent en Kerst is een blijvende inspiratie voor mensen om hun dromen te delen. Velen zijn ons daarin voorgegaan. Ik dacht in dit verband aan de woorden van de priester/theoloog Huub Oosterhuis die ergens schreef ‘Uit een hemel zonder grenzen komt Gij tastend aan het licht, met een naam en een gezicht, even weerloos als wij mensen…’. Het zijn woorden die goed passen bij de tijd van Advent en Kerst. Ze verwijzen naar het aarzelend ontluiken van het licht en brengen tot uitdrukking dat alles wat wij bedenken of geloven over de wereld boven ons zichtbaar wordt in namen en gezichten van mensen om ons heen. Juist daarom staan we in deze weken vooral stil bij de kwetsbaarheid van mensen en is zwakte eerder een kracht dan verlegenheid. We hopen dat wij deze sfeer ook terug vinden in de dagelijkse omgang met leerlingen, collega’s en ouders. Ik wens u vanaf deze plek ook inspirerende dagen en weken.
 
In de tussentijd werken we gestaag door aan de school van de toekomst, die iedere dag zichtbaar is en wordt. Onlangs was de wethouder van onderwijs, mevrouw Maaike Veeningen bij ons op school om in de personeelskamer de school namens de gemeente Amstelveen te feliciteren met de nieuwbouw.
Ze onderstreepte dat met een heerlijke traktatie.
 
Ik wens u veel leesplezier met deze nieuwsbrief.
 
Vriendelijke groet, B. Kozijn
ONDERWIJS
Filosofie in havo bovenbouw
Foto van zelfbenoemde cyborg Neil Harbisson, die volledig kleurenblind geboren is en een antenne liet inbouwen om kleuren mee te horen.
 
Zijn cyborgs zoals Neil Harbisson nog mensen?
 
Mag doping gelegaliseerd worden?
 
Moet je iets nuttigs doen met je leven?
Dit zijn drie kwesties waar het eerste havo 4 cluster filosofie op het HWC de afgelopen weken over heeft nagedacht. Daarnaast leerden ze wie Socrates was en konden ze die kennis toepassen in de filosofische gesprekken waarin we probeerden net zo te filosoferen als deze bekende filosoof: wie is er net zo vasthoudend en kritisch? En wie stelt de juiste vragen om een ander verder te helpen in haar argumentatie?
 
Filosofie op de havo
Dit schooljaar is het voor het eerst dat we op het HWC filosofie als keuzevak aanbieden op de havo. De leerlingen die filosofie kiezen volgen het vak twee jaar en doen in havo 5 centraal schriftelijk eindexamen. Filosofie richt zich op de havo op ethiek, antropologie en sociale filosofie. Behalve theorieën van filosofen oefenen de leerlingen kritisch denken, vragen stellen, zorgvuldig formuleren en goed naar elkaar luisteren.
 
Voorbeeld: Leven zonder regels
Wat zou er gebeuren als er morgen helemaal geen regels en wetten meer zouden zijn? Dit gedachte-experiment riep veel discussie op en liet zien dat lang niet iedereen in de klas hetzelfde mensbeeld heeft. Sommigen dachten dat het één grote chaos zou worden, omdat iedereen dingen gaat doen die nu niet mogen, zoals stelen, spijbelen en zelfs anderen pijn doen. Weer andere leerlingen dachten dat die chaos heel snel voorbij zou zijn en dat mensen in kleinere groepen met weinig regels zouden gaan samenleven, omdat mensen uiteindelijk toch aardig tegen elkaar en goed van vertrouwen zijn.
 
Nu verder…
Met de argumentatievaardigheden, onderzoekende en kritische houding zit het wel goed bij de filosofen in havo 4. De komende weken beginnen we met het eerste schoolexamendomein: ‘filosofische antropologie’. Dan combineren we zelfstandig nadenken met het bestuderen van de ideeën van bekende filosofen over mens en dier, denken, vrijheid en identiteit. Ik hoop dat we nog een aantal van de onderstaande zelfbedachte filosofische vragen kunnen bespreken.
 
F. Rombout, docent Filosofie
 
LEERLINGBEGELEIDING
Vanuit het decanaat
 
Voor ouders van leerlingen in de tweede/derde klas
De afgelopen tijd zijn er in de derde klassen veel decaanlessen gegeven. We hopen dat de profiel- en vakkenpakketkeuze ook thuis onderwerp van gesprek is.
Via deze weg willen we u ook graag herinneren aan de informatieavond over de profielkeuze die wordt georganiseerd op donderdag 19 januari 2017. U krijgt hiervoor voor de kerstvakantie een persoonlijke uitnodiging per email, maar zet de datum vast in uw agenda.
 
De voorlopige eerste profiel- en vakkenkeuze moeten leerlingen hebben ingeleverd op 3 februari 2017.
In de decaanlessen wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.
 
Mocht u over de profiel- of vakkenpakketkeuze vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met de decaan van uw afdeling.
 
Voor ouders van leerlingen in de examenklassen
Voor veel leerlingen in de examenklassen is de kerstvakantie de tijd om verder na te denken over de studiekeuze.
Voor sommige studies is de aanmelddatum immers al vroeg, namelijk 15 januari 2017. Dit jaar hanteren alle opleidingen het Wetenschappelijk Onderwijs (WO) en het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO) die gebruik maken van decentrale selectie deze deadline voor de inschrijving.
 
Mocht u precies willen weten om welke opleidingen het gaat, dan kunt u dat hier vinden:
 
Aanmelden bij een MBO-4 opleiding, graag voor 1 april 2017.
 
Deze keuze is niet altijd eenvoudig en er zijn soms obstakels en hobbels in het keuzeproces.  De decanen gebruiken dit korte filmpje vaak om de leerlingen en ook ouders wat meer inzicht te geven in hoe het proces verloopt:
 
 
Daarnaast bieden we u graag de mogelijkheid om over de studiekeuze met uw decaan een gesprek te hebben. Veel leerlingen hebben het initiatief voor een dergelijk gesprek al genomen, maar ook u bent als ouder van harte welkom.
Mocht u hier behoefte aan hebben, neem dan contact op met de decaan van uw afdeling.
 
Kitty Bijenhof, decaan vmbo-t (bye@hermannwesselinkcollege.nl)
Bart Burggraaf, decaan havo (brg@hermannwesselinkcollege.nl)
Abe Thijs, decaan vwo (thy@hermannwesselinkcollege.nl)
OUDERZAKEN
Nieuws uit de Oudercommissie van 21 november 2017
De Oudercommissie liet zich informeren over het werken met een device voor alle (Nederlandstalige) VMBO-T, HAVO/VWO en (Nederlandstalige) VWO brugklassen dit schooljaar. De start is dit schooljaar niet zonder slag of stoot verlopen door leveringsproblemen bij de leverancier. Na levering zijn er problemen met een aantal schermen geconstateerd. School heeft besloten nog geen rekening te sturen totdat de problemen definitief zijn opgelost. Uiterlijk eind januari zal school dit traject evalueren, zodat nieuwe brugklassers hierover begin februari tijdens de open dagen goed geïnformeerd kunnen worden met het oog op het volgend schooljaar.
 
De Oudercommissie organiseert jaarlijks een thema-avond voor ouders. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Verslaving’ en dan meer specifiek verslaving aan social media (telefoon) en alcohol.
Tijdens de vergadering vertelde Ilse Peters van de GGD hoe zij scholen hierbij kunnen ondersteunen.
De thema-avond vindt plaats op dinsdag 4 april 2017.
 
De volgende vergadering is op 23 januari 2016.
Dan praten we in ieder geval verder over de invulling van de thema-avond voor ouders  en bereiden we de open dagen begin februari voor nieuwe brugklassers voor.
 
Heeft u vragen of suggesties? Laat het ons weten via onze voorzitter, Hanneke Sick, wohacama@planet.nl
 

4 april 2017
Social Media & Alcohol 

 “De beste ouderavond die ik op school heb meegemaakt.” Moeder van Dagmar, Levi en Amos
 
Thema
Kan dat? Mag ik dat toelaten? Ben ik te streng? Te ouderwets?
Met dit soort vragen worden we regelmatig geconfronteerd wanneer onze zoon of dochter het ons weer eens moeilijk maakt.
Tijdens de thema-avond van 4 april aanstaande willen we het stellen van grenzen bespreken, specifiek voor het gebruik van social media en alcohol. Naarmate uw puber ouder wordt zal hij of zij meer vrijheid willen en nemen. Je krijgt als ouder steeds minder zicht op wat je kind doet op de smartphone. En het is slikken als je hoort dat je kind een biertje drinkt voor aanvang van het schoolfeest.
Hoe ga je als ouder hiermee om? Hoe ga je het gesprek aan met je kind? Durf je grenzen te (blijven) stellen en hoe dan? En wat zijn dat eigenlijk, die 'gevaren' van social media of alcohol?
 
Theater over ouders & pubers
De theateravond wordt verzorgd door de GGD Amsterdam en DNL-theatercollectief. U ziet herkenbare situaties, misverstanden en conflicten tussen ouders en pubers. Aan de hand van de scènes kunt u meedenken over de verschillende manieren om met uw kind te praten over social media gebruik en alcohol. Alle ouders kunnen suggesties geven die door de acteurs direct worden toegepast. Kortom, dit wordt een avond met veel vaart en humor waarin u zelf kunt meedenken, meepraten en meelachen!
 
Wanneer?      4 april 2017
Waar?            In de aula van het Hermann Wesselink College
Hoe laat?       19.45 uur (koffie vanaf  19.30 uur)
Einde?            Ca 21.30
 
U kunt zich aanmelden via een formulier op onze website  aanmelden ouderavond

 
Oudercontactgroep havo team
U hebt nog een verslagje van ons tegoed van de oudercontactgroep van het havoteam. De oudercontactgroep voor havo 3,4,5 is op 24 november bijeengekomen om te inventariseren welke onderwerpen er bij de ouders leven en te spreken over de onderwerpen reizen en het keuzeproces waar leerlingen in havo 3, 4 en 5 mee te maken hebben.
 
Onderwerpen die worden aangedragen zijn:
- cohesie van de klas in Havo 3
- voorlichting over vervolgopleiding en overstap vwo
- meer creatieve vakken (bijv. toneel)
 
Ouders geven aan tevreden te zijn met het excursie-aanbod. De kosten voor de reizen vinden zij redelijk. De vraag wordt gesteld of het mogelijk is dat in de kosten een bijdrage zit waardoor ook leerlingen mee zouden kunnen voor wie de ouders het bedrag niet kunnen betalen. Ouders hebben geen grote bezwaren tegen een verplichte reis. Wel geven zij aan dat een leerling om bijzondere redenen vrijgesteld moet kunnen worden van een reis.
 
De voorlichting in havo 3 wordt gewaardeerd. De verruiming in het vakkenaanbod ook.  School doet nog onderzoek naar examen doen op een hoger niveau. Ouders geven aan vooral de keuze voor na de havo lastig te vinden. Er wordt geopperd om in Havo 4 meer aandacht te geven aan de overstap naar vwo. Die suggestie gaan we zeker uitwerken.
 
Volgende keer spreken we over de onderwerpen:
- communicatie. Wat willen ouders weten?
- de driehoeksgesprekken
 
hr. Ruppert, docent en mw. Thorn, teamleider 

EXCURSIES EN ACTIVITEITEN
Havo Rotary debatwedstrijd
Vanaf dit jaar is er ook een debatwedstrijd op het havo. Waar we deze wedstrijd op het vwo en vmbo-t al kennen, is het 13 december de beurt aan onze havoleerlingen.
Samen met leerlingen van het Amstelveen College en het KKC strijden onze havo-4 leerlingen om de eerste prijs bij de havo Rotary debatwedstrijd. Mede dankzij de enthousiasmerende en leerzame trainingen van het Nederlands Debat Instituut verwachten wij flitsende debatten waar de stukken vanaf zullen vliegen.
 
Komt allen kijken en de leerlingen aanvoeren, zij stellen dit zeker op prijs!
Wanneer            dinsdag 13 december
Waar                 aula HWC
Hoe laat             vanaf 19.00 uur
 
De buitenlandmiddag: dit jaar op het HWC
Op donderdag 24 november vond de jaarlijkse Amstelveense buitenlandmiddag plaats, dit keer op onze eigen school het HWC. Elk jaar organiseren de Amstelveense scholen deze middag om leerlingen die interesse hebben in een tussenjaar in het buitenland te informeren.
Negen organisaties die leerlingen en studenten helpen met het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van een tussenjaar, waren aanwezig om voorlichting te geven.
Het nemen van een tussenjaar wordt onder examenleerlingen steeds populairder, wat te merken was aan de opkomst: 180 leerlingen uit de regio waren aanwezig om in twee rondes voorlichting te volgen. Daarbij waren ook 64 leerlingen van onze school.
We hopen dat deze leerlingen weer wat verder zijn in hun oriëntatie. Mocht u als ouder vragen hebben over een tussenjaar en de organisatie ervan, dan kunt u altijd contact opnemen met de decaan van uw afdeling.
 
Kitty Bijenhof, decaan vmbo-t (bye@hermannwesselinkcollege.nl)
Bart Burggraaf, decaan havo (brg@hermannwesselinkcollege.nl)
Abe Thijs, decaan vwo (thy@hermannwesselinkcollege.nl)
 
Excursie Liberaal Joodse Gemeente: Leer je buren kennen
Donderdag 24/11 jl. waren wij met 2J, 2K en 2P welkom in een moderne synagoge vlakbij Amsterdam RAI: de Liberaal Joodse Gemeente. Wij werden ontvangen door twee Joodse dames die we alles mochten vragen: “mevrouw, ik zie dat u zwanger bent: als het een jongetjes wordt: gaat u die dan ook laten besnijden?”. Wij waren onder de indruk van de beveiliging en dat een synagoge niet persé oud en saai is. Heel bijzonder was ook dat we de Tora-rollen mochten zien.
Senna Verbrugge 2k: 
Ik vond het heel erg interessant om te zien wat joden allemaal doen tijdens het bidden en vereren van god. Ook vond ik het erg leuk dat we in de gebedszaal mochten. Wij hadden al veel geleerd over het jodendom in de klas en konden daarom veel vragen beantwoorden.
Het was een heel erg interessant uitje.
 
Exchange week in Amstelveen V3b,
Ook dit jaar vindt er voor onze Tvwo 3 klassen weer een internationale uitwisseling plaats. V3b heeft in het kader van de uitwisseling vorige maand gasten mogen ontvangen uit Jessen (Duitsland) en uit Zaragoza (Spanje). Van 14 tot en met 18 november hebben onze leerlingen samen met de leerlingen van IES parque Goya en Gymnasium Jessen deelgenomen aan een speciaal georganiseerd uitwisselingsprogramma. Daarin hebben de leerlingen onder andere een bezoek gebracht aan Kinderdijk, Volendam, de Zaanse Schans, de tweede Maasvlakte, Rotterdam en Amsterdam. Naast de verschillende uitstapjes hebben de leerlingen veel samengewerkt voor verschillende opdrachten en activiteiten op school. Zo heeft er een geslaagd internationaal sporttoernooi plaatsgevonden en is er in het kader van ‘Global Money Week’ in gemengde groepjes gewerkt aan een economische/aardrijkundige vergelijkingsopdracht waarin de kenmerken van de drie moederlanden onder de loep zijn genomen. Tijdens deze eerste uitwisselingsweek hebben onze leerlingen en hun gezinnen de internationale gasten thuis ontvangen, eind januari is het tijd voor het weder bezoek en zullen onze leerlingen een week bij de gezinnen in Duitsland en Spanje verblijven.
 
Joris Zijlema
Activiteiten coördinator Tvwo onderbouw
 
 
 
      
 
         
 
Kinderzwerfboek
Hallo allemaal,
 
Ik ben Stephan Kok uit v3a. 19 en 20 december hebben wij onze maatschappelijke stage. Ik ga dat doen bij Kinderzwerfboek. Dat is een organisatie die iedereen oproept kinderboeken uit zwerven te sturen. Zo kunnen alle kinderen lezen. Ook kinderen die zelf misschien geen boeken kunnen kopen en ook geen bieb-pas hebben.
 
Wat is een kinderzwerfboek? Je geeft je kinderboeken die je niet meer leest een speciale zwerfsticker en een zwerfcode. Dat kan via de website van Kinderzwerfboek. Vervolgens laat je het boek ergens achter. Dat kan in bijvoorbeeld in KinderzwerfboekStations. Dat zijn boekenkastjes, waar kinderzwerfboeken liggen en ook de zwerfstickers. Deze Stations staan in buurtcentra, kinderboerderijen maar kunnen ook aan de gevels van huizen hangen. Daar kun je boeken uit pakken, lezen, en vervolgens weer terugleggen zodat iemand anders het weer kan lezen. Er is geen verplichte termijn voor terugbrengen en geen boetes. Je kan de kinderzwerfboeken ook gewoon uit zwerven sturen. In de wachtruimte van een dokter bijvoorbeeld. Daar vindt iemand het boek en diegene kan dat boek lezen. Als diegene de zwerfcode van het boek invult op de site, kan hij of zij zien waar het boek oorspronkelijk vandaan komt. Ook kun je zelf online volgen waar je eigen boek is gevonden. Meer informatie kun je vinden op http://kinderzwerfboek.nl.
 
Voor mijn stage ga ik kinderboeken inzamelen. Ik ga eerst alle boeken van een zwerfsticker en een zwerfcode voorzien. Daarna ga ik ze bij nieuwe KinderzwerfboekStations in de Amsterdamse aandachtswijken brengen.
 
Ik heb mijn eigen klasgenoten al gevraagd, maar hoe meer boeken, hoe beter! Zouden jullie daarom jullie kinderboeken die je zelf niet meer leest aan Kinderzwerfboek willen doneren? Het kunnen allerlei soort kinderboeken zijn: young-adult, peuter, informatief, stripboek, het mag allemaal. 
 
Bij de administratie staat een doos waar je de boeken in kunt doen tot en met vrijdag 16 december. Voor vragen: mail me op 33529@hwc.nu.
 
Alvast bedankt!
 
Stephan Kok 
kerst
Kerstvieringen eerste brugklassen op donderdag 22 december
 
 
 
(voor klas twee en hoger naar beneden scrollen)
 
Op donderdag 22 december a.s. worden in de aula van onze school de jaarlijkse Kerstvieringen gehouden voor de leerlingen van de eerste brugklassen.
Dit jaar voeren we ter gelegenheid van Kerst The Breakfast club, op, geïnspireerd op de gelijknamige film; een muzikaal theatraal sprookje dat we speciaal voor Kerst geschreven hebben.  Een korte toelichting treft u verderop aan.
 
Het doet mij genoegen, u uit te nodigen tot het bijwonen van één van de Kerstvieringen. Het is een goede traditie op het HWC dat ouders, broertjes en zusjes van onze brugklassers meekomen naar de kerstvoorstelling.
 
In onderstaand overzicht kunt u zien wanneer ze plaatshebben.
Na afloop van de kerstviering nodigen wij u graag uit voor koffie, thee, chocolademelk en wat lekkers in de leerlingenkantine. Na deze avond begint voor de leerlingen van de eerste brugklassen de kerstvakantie.
 
Met vriendelijke groet,
 
B. Kozijn.
 
Hoe laat en voor wie is er een Kerstviering?
 
18.00 uur     De klassen 1d, 1g, 1h
19.15 uur     De klassen 1b, 1c, 1j en 1k
20.30 uur     De klassen 1a, 1p, 1s, 1t
 
Kerst 2016: De Kerstmusical
The Breakfast club
Beste docenten en leerlingen,
 
Dit verhaal gaat over ons
Wij zijn meer dan je ziet
Je denkt dat je ons kent
maar wie wij echt zijn zie je niet
Want op school zijn we gelijk
Maar elk een ander type
Zogenaamd ieder ons zelf
maar voor anderen slechts een freak
Een prinses, sportief of nerd
Zo zien ze ons allemaal
Rebel of allochtoon
Wij zijn eendimensionaal
Maar als je nu eens kijkt
Dan zie je iemand staan
Dan zie je wie wij zijn
Kijk ons maar eens aan
 
The Breakfast club
 
The Breakfast club is een film uit 1985 waarin vijf leerlingen op een zaterdagochtend met elkaar op school geconfronteerd worden. Ze hebben straf en moeten naar school komen om over zichzelf na te denken. Zo komen ze er achter dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan dat ze dachten.
 
Dit verhaal hebben we voor jullie naar onze school vertaald. Een groep leerlingen moet voor straf op een zaterdag naar school komen om hun gedane zaken te overdenken en samen op een positieve manier om te zetten in een creatief werk. Hoe kunnen een rebel, een nerd, een loner, een perfectionist, een verwende trut, een muziekgek, een sportfanaat, een clown, een freak, een boekenwurm en een bitch samenwerken?
 
We nodigen jullie van harte uit kennis te maken met deze typetjes. Want achter elk type schuilt een persoon. In een school waar niemand hetzelfde hoeft te zijn, hebben leerlingen vaak meer overeenkomsten dan dat ze op het eerste gezicht denken.
 
Eveline Hesp & Ruben Alexander
 
Kerstvieringen klas 2 en hoger op vrijdag 23 december
Op vrijdag 23 december worden in de aula van onze school de jaarlijkse Kerstvieringen gehouden voor de leerlingen uit de tweede klas en hoger.
Dit jaar voeren we de kerstmusical ‘The Breakfast club’ op.
Een korte toelichting staat hierboven.
 
Graag willen we ook ouders uitnodigen om één van de Kerstvieringen bij te wonen.
In onderstaand overzicht staat aangegeven wanneer ze plaatshebben.
Bij binnenkomst wordt in de hal beneden rechts naast de lift koffie of chocolade aangeboden. Voor of na de Kerstviering is er vast gelegenheid om hier gebruik van te maken.
In onderstaand schema zijn ook de tijden van de klassenvieringen opgenomen: voor of na de aulaviering vinden er klassenvieringen plaats met de mentor in een lokaal.
 
B. Kozijn. 
 
Vrijdag 23 december
Aulaviering                                                               klassenviering
09:00 uur          Tvwo 2 (T)vmbo-t3 havo 3                   08:30 uur
10:15 uur          vmbo-t2, vmbo-t4 en havo/vwo 2          09:30 uur
11:30 uur          havo 2 en Tvwo 3 en vwo 3 en 4           10:45 uur
12:45 uur          havo 4 en 5                                       12:00 uur
14:00 uur          vwo 5 en 6                                        13:15 uur
 
Het HWC en Amnesty wensen iedereen een vrolijk kerstfeest.
Kerstmis is voor de meeste mensen een warme periode vol gezelligheid, familie en lekker eten. Maar wat als je onterecht en eenzaam zit opgesloten in een kille gevangenniscel? Is het dan nog wel een `vrolijk` Kerstfeest? Daarom hebben de leerlingen van klas 2B zich dit jaar ingezet om deze vergeten groep een hart onder de riem te steken. In samenwerking met Amnesty International hebben zij een persoonlijke kerstkaart gemaakt voor een onschuldige gevangene ergens in de wereld.  Met kerst is het tenslotte leuk om iets te kunnen geven, maar helemaal om te weten dat er iemand aan je denkt. Alvast een vrolijk kerstfeest! 
 
De heer J. van Batenburg

Christmas Party

 
in de rij voor een kaartje voor de Christmas Party van 16 december. Het loopt storm! 

SPREEKUREN
Het HWC kent geen vaste spreekuren voor de leden van de schoolleiding en de teamleiders, omdat wij vinden dat één telefoontje of mailtje voldoende moet zijn voor het maken van een afspraak
contactinformatie

Hermann Wesselink College
Startbaan 3
1185 XP Amstelveen
Tel. 020-6459751
E-mail:
Hermann Wesselink College
Website: www.hethwc.nl